suszona karkówka - 739 przepisów (strona:39/50)

Karkówka pieczona z kapustą kiszoną 505

naprawdę bardzo bardzo lubię. Polecam Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i obsypać majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i położyć doprawione kawałki karkówki. Obsmażyć je na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć obsmażone mięso z patelni. Jeśli macie naczynie elektryczne do gotowania, to włożyć do nie go podsmażone mięso. Na tą samą patelnię na której(...)cztery części. Doprawić solą i pieprzem i lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną kapustę kiszoną i smażyć tak długo aż kapusta zmieni kolor. Kapusta musi stracić kolor surowizny, dodać grzyby suszone, listki laurowe, ziele angielskie i smażyć chwilkę. Wlać wodę, zagotować i zamieszać. Co jakiś czas zamieszać. Dodać kapustę do mięsa. Gotować na małym ogniu 1- 1,5 godziny. W garnku

Kuchnia Pokoleń
wędlina długo pieczona z wieprzowej łopatki 145

wędlina długo pieczona z łopatki Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Z reguły na wyroby takie przeznaczamy schab, czy karkówki, ale ja dziś wyrób wykonam z łopatki. Pragnę bowiem pokazać że długa  obróbka termiczna  wpływa na kruchość wyrobu, w tak daleki sposób iż każdy rodzaj mięsa(...)używam brązowego) 3 ziarn czarnego pieprzu  1/2 łyżeczki gorczycy  1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku sposób przygotowania Do moździerza wkładamy liść laurowy, pieprz , ziarna gorczycy, kolendrę i całość ubijamy tłuczkiem, następnie dodajemy  czosnek, lubczyk, paprykę, sól, oraz cukier

Miód i pieprz
Marynata czosnkowo-śliwkowa (do mięsa na grilla i nie tylko) 100

Marynata jest rewelacyjna i przyznam, że często ją przyrządzam - nie tylko w sezonie grillowym. Nadaje się również do pieczonych mięs.  Przeważnie używam jej do karkówki, ale nawet zamarynowany kurczak - dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego oraz powideł nabiera głębokiego smaku. Wystarczy zachować poniższe proporcje i jedynie odpowiednio ją doprawić. Po prostu sami spróbujcie jak łatwo uzyskać pyszne mięsko! (Marynata(...)szklanka = 250 ml) 3 łyżki miodu (płynnego) 2 łyżki octu balsamicznego (u mnie Octim ) 5 łyżek powideł śliwkowych (płaskich) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka skórki z cytryny (świeża lub suszona) sól, pieprz Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem

Di gotuje
Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 440

osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę. Ps. Sos jest gęsty słodko - pikantny Składniki: 1 szklanka pikantnego(...)szklanki białego cukru 3/4 szklanki octu z czerwonego wina 2 łyżki miodu 1 i 1/2 łyżki masła 2 łyżki sosu terijaki 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonej cebuli 3-4 łyżeczki chili (pieprzu cayenne) 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli czosnkowej 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki tymianku Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy

IMPRESJA SMAKU
Domowa wędlina. Schab pieczony z czosnkiem i majerankiem 369

wędlinę, których w sklepach pełno. Oczywiście samo surowe mięso staram się kupować w sprawdzonych miejscach, od zaufanych sprzedawców żeby nie było nastrzykiwane jakimiś dziwnymi substancjami. Upieczenie schabu środkowego czy karkówki to bułka z masłem, łatwizna. Wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami, odczekać trochę żeby mięso nimi przeszło a potem obsmażyć i wstawić do piekarnika. To łatwe a w wyniku kilku prostych działań(...)szynkowarze albo ususzyć. Macie kilka sposobów do wyboru i mnóstwo dostępnych przypraw a dzięki temu za każdym razem możecie zrobić sobie inną wędlinę. Zobacz przepis na pikantny schab suszony ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Klasyczne zrazy wołowe 201

ogórki kiszone 1-2 cebule skórka od chleba, najlepiej razowego 4-5 łyżek musztardy sól, pieprz około pół litra wody 1 łyżka mąki 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie: kilka suszonych grzybków     *** Boczek wędzony, cebulę, ogórki i skórkę od chleba kroimy w kosteczkę *** *** Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdy płat mięsa nakładamy cienką(...)roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas pieczenia *** *** Roladki mocno obsmażamy ze wszystkich stron na patelni, używając niewielkiej ilości oleju *** *** Następnie całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki (opcjonalnie) i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie gdy zrazy będą już całkowicie miękkie wyjmujemy je z duszenia. Powstały

Blog z Apetytem
Pieczona szynka w marynacie sojowo imbirowej. 141

sprawdźcie sami. Zapraszam! Składniki; 1,5 kg szynki wieprzowej 2 łyżki startego świeżego imbiru pół szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu akacjowego Skworcu 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonych ziaren kolendry roztartych w moździerzu Skworcu 1 łyżka  goździków oraz kilka ziaren pieprzu burbonese , czerwonego  lub syczuańskiego Skworcu  roztartych w moździerzu(możemy je także ze sobą(...)wlewamy sok z cytryny i wkładamy umyte i osuszone mięso. Co kilka godzin obracamy je aby było pokryte marynatą z każdej strony. Marynujemy najlepiej 24 godz. Po tym czasie karkówkę razem z przelaną przez sitko  marynatą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180- 200C i pieczemy około 1,5 - 2 godz. Co jakiś czas mięso polewamy marynata. W połowie pieczenia

Radość kipiąca uśmiechem.
Pasztet drobiowo-wieprzowo-wołowy 87

kiedy można odpocząć, nabrać dystansu, powoli i spokojnie zacząć nowy rok.  Pasztet to "danie" bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, obok innych swojskich wyrobów, pieczonych schabów, wędzonych karkówek i kiełbas. Idealnie pasuje na śniadanie czy kolację, ale warto pamiętać, że z takiego gotowego pasztetu możemy zrobić również farsz do pasztecików czy pierogów. Składniki na dwie formy keksowe(...)wątróbki drobiowej 1 korzeń selera 3 duże marchewki 1 duży por 1 duża pietruszka 1/2szklanki bułki tartej 3 jajka natka pietruszki, koper, seler naciowy przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony, liść, ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki mięsa (łopatkę i boczek) oraz wołowinę. Obieramy warzywa: cebule, marchew, pietruszkę, selera i pora. Dodajemy do miesa. Zalewamy wodą

Życie zaczyna się w kuchni
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 63

polskich warunkach do marynowania karkówki. Aby przyprawa nie traciła pikantności, przygotowuję ją w małych ilościach, wykorzystując do tego młynek blendera (w taki niewielki młynek, idealny do mielenia przypraw i ziaren do smoothies wyposażony jest blender Breville ).  Po przygotowaniu mieszanki nacieram mięso olejem, obsypuję za'atarem i odkładam na kilka godzin do lodówki. Karkówkę z najczęściej przygotowuję w wolnowarze, wolno(...)elektronicznie - jeden z misą kamionkową o pojemności 5,7 litra, drugi z misą DuraCeramic o pojemności 6 litrów. Składniki: proporcje na około 2 kg kawałek mięsa 1 łyżka stołowa suszonego tymianku 1 łyżka stołowa nasion sezamu 1 łyżka stołowa kashmiri chilli 1 lub 2 łyżeczki sumaku (w polskich warunkach można go zastąpić   startą na tarce o małych oczkach

Cztery Fajery
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 169

idealny do mielenia przypraw i ziaren do smoothies wyposażony jest blender Breville ).  Po przygotowaniu mieszanki nacieram mięso olejem, obsypuję za'atarem i odkładam na kilka godzin do lodówki. Karkówkę z najczęściej przygotowuję w wolnowarze, wolno pieczona w niskich temperaturach jest idealna jako danie główne lub wędlina. Ps. Dokładny (mam nadzieję) opis wolnowarów zamieściłam na blogu jakiś czas temu(...)elektronicznie - jeden z misą kamionkową o pojemności 5,7 litra, drugi z misą DuraCeramic o pojemności 6 litrów. Składniki: proporcje na około 2 kg kawałek mięsa 1 łyżka stołowa suszonego tymianku 1 łyżka stołowa nasion sezamu 1 łyżka stołowa kashmiri chilli 1 lub 2 łyżeczki sumaku (w polskich warunkach można go zastąpić   startą na tarce o małych oczkach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 199

dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso(...)mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 226

dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso(...)mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE

OstryKęs
Sałatka z grubego kus-kusu z awokado, granatem, miętą, kukurydzą i przyprawami Zatar 189

Odświeżająca i smaczna sałatka, która doskonale wpisuje się w menu zdrowego lunchu lub przekąski. Idealnie pasuje też to grilla i podawanych z grilla mięs : żeberka, boczek, karkówka, hamburgery i szaszłyki. Jednym ze składników do tej sałatki jest melanż ziół nazywanymi Za′atar. Jej pochodzenie to Bliski Wschód :Palestyna, Libia i Syria. Można jednak zastąpić go świeżymi ziołami np. wysuszonymi(...)grubszych kawałkach. Przyprawę sumak można sobie darować. Jest wiele odmian melanżu na Za′atar, ale baza stała i można ją samemu przygotować. Na bazę składają się 4 składniki: suszony tymianek (4 łyżki), sumak (2 łyżeczki), nasiona sezamu (1 łyżka), sól (1/2 łyżeczki) SKŁADNIKI: 2 szklanki grubego kus-kus 1 owoc granatu 1 awokado mała puszka kukurydzy 1 łyżka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 139

grillowaniem usuwamy cebulę. Grillujemy mięso często odwracając. Cebulę możemy, jeśli  chcemy, zeszklić na patelni i podawać do mięsa. Ja wiem, że do grilla idealnie pasuje piwo, ale ta karkówka świetnie wchodzi, gdy jest popijana kieliszkiem dobrego czerwonego wytrawnego wina. Im dłużej mięso będzie w lodówce tym będzie bardziej wytrawne. Nasze leżało 3 dni i miało intensywny posmak wina. Bardzo(...)pyszne - tak jak już pisałem :) Potrzebne nam będą młode ziemniaki tak małe żeby nie trzeba było ich kroić. Do tego 200 g masła i 3 gałązki rozmarynu (my użyliśmy suszonych gałązek. Chociaż świeże miały pewnie więcej aromatu). Ziemniaki myjemy dokładnie i gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą tak prawie-prawie gotowe to odcedzamy. Nie możemy

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania