suszona karkówka - 739 przepisów (strona:36/50)

Przepisy na Dania jednogarnkowe 180

obiad Risotto z botwinką Karkówka z grilla i kasza Risotto ze szparagami Gulasz z cukinii z szybkowaru Leczo z cukinią Kurczak z szybkowaru Ziemniaki po cygańsku Kiełki na patelnię i kasza bulgur Zupa gulaszowa Biała kiełbasa pieczona z warzywami Kalarepa na ciepło Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Bigos z dyni Fasolka po grecku Risotto z suszonymi pomidorami Orkiszowe risotto

Dorota Smakuje
Poświąteczna zapiekanka makaronowa 155

schabu i karkówki) 15 dag sera żółtego (dowolnego) warzywa ok 15 dag  np.: papryka,pieczarki, ogórek kiszony,cebula( to co akurat mamy)  500 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej z kartonu 15 dag ugotowanego makaronu ( drobnego) 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu  2 łyżeczki  pomidorów z czarnuszką i czosnkiem Skworcu 1 łyżeczka bazylii suszonej Skworcu

Gotowanie Patki
peklowana wieprzowa łpatka, wędlina pieczona w niskiej temperaturze 177

szynka, karkówka czy schab. składniki  1,5 kg ładnego kawałka wieprzowej łopatki sucha mieszanka peklująca  ( ilość podana na półtorej kilo mięsa) sól kamienna  30 g saletra 3 g cukier brązowy 7 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 4 szt gorczyca biała płaska łyżeczka kolendra 3 ziarna pieprz czarny 3 ziarna czosnek suszony płaska

Miód i pieprz
Pulpety w sosie koperkowym 173

łopatki lub karkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele angielskiekminek 2-3 łyżki mąki2-3 łyżki śmietany 18%1 pęczek koperkumąka do obtoczenia pulpetówolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu i zmiażdżone

Kuchnia domowa Ani
Mięsiwo po szlachecku z cebulką w słoiku, idealne na kanapki 99

słoików: 2 kg karkówki wieprzowej lub łopatki (żeberka extra mięsne też się nadają jeśli pozbawisz je kości) 2 łyżki granulowanego czosnku 3 łyżki maggi lub lubczyku 1,5 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka, mielonych nasion białej gorczycy 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonych ziaren ziela angielskiego 3-4 cebule średniej wielkości pęczek świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego 1 czubata łyżka

Ogrodnik w podróży
Pieczeń rzymska – przepis 70

sarepskiej 1 łyżka suszonego majeranku ½ filiżanki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Olej do smażenia 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła Pieczeń rzymska – przepis Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posiekaną cebulę wraz z czosnkiem smażymy na oleju do momentu aż cebula się zeszkli. Karkówkę mielimy w maszynce

Księga-Smaku
Karkówka,boczek i szynka peklowana i wędzona 132

Składniki: 3-4kg szynki wieprzowej 2 litry wody 150g soli peklowej 4 pokruszone liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 niepełna łyżeczka kolendry 1 łyżka

w mojej kuchni
Wołowina na ostrrro 179

mnie karkówka wołowa) opakowanie mrożonych warzyw – mieszanka meksykańska puszka czerwonej fasoli (jeśli nie było w mrożonce) puszka kukurydzy (jeśli nie było w mrożonce) dwie łyżeczki przyprawy chili con carne (dodać do smaku) dwie łyżeczki papryki słodkiej kostka rosołowa wołowa lub przyprawy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: 1.Wołowinę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy

Mama z miasta
Marynowana letnia salsa z pomidorów, papryki i brzoskwiń 151

dorodnych owoców i warzyw a grille dymią na potęgę – ta salsa, słodko pikantna, mocna w smaku i aromatyczna – to idealny dodatek do dań z grilla. Nam najbardziej smakowała z karkówką i wieprzowymi kiełbaskami. Mega kolorowa i przepyszna – jeśli tylko macie malakser wszystko robi się w trymiga. Jeśli malaksera na wyposażeniu Waszej kuchni brak, zostaje ostry wygodny nóż, duża deska(...)drobne widoczne fragmenty poszczególnych składników i nie skończyć z warzywną papką. Wszystkie posiekane składniki przekładamy do miski. Mieszamy w małym garnuszku ocet z wodą, dodajemy cukier, sól, kumin i suszoną paprykę. Zagotowujemy, mieszamy do rozpuszczenia cukru, zdejmujemy z ognia i studzimy. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą octową zalewą zalewamy warzywa w misce, mieszamy i odstawiamy na blat na około

Karo in the Kitchen
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 218

łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski!) 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej 1 łyżka majeranku 1 mała suszona papryczka chili

Kuchnia Prezydentowej
Pasztet z królika prosty przepis 111

karkówki 1/2 kg wątróbki drobiowej 3 marchewki 1/2 selera  1 pietruszka  2 cebule 4-5 liści laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kulek jałowca sól pieprz 1 duża łyżka majeranku 1 duża łyżka  1 duża łyżka estragonu ( może być tez cząber ale nie udało mi się kupić ) 5 jaj 1 szklanka białego wina 1 bułka  suszone

Jemy Pijemy
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, bez glutenu) 570

karkówki) 60 g cebuli 1 ząbek czosnku 150 g pomidorów świeżych lub z kartonu/puszki krojonych lub w całości 100 g sera mozzarella twardego (można pominąć przy diecie bez laktozy) 50 g masła klarowanego lub smalcu gęsiego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony odrobina mielonej papryki słodkiej i mielonej papryki ostrej szczypta kurkumy bazylia suszona Cukinie dokładnie umyć

Ola la LCHF
Niesamowity gulasz wołowy – z kociołka, flambirowany 212

się wypali. Dopiero wtedy wszystko mieszamy od dna, zeskrobując przypieczone fragmenty. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C , grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wrzucamy do kociołka połamane liście laurowe, świeże lub suszone zioła, utłuczony pieprz i stłuczone ziele angielskie. Dodajemy mięso i grzyby, wszystko razem mieszamy, wsypujemy czubatą łyżkę mąki i mieszamy wszystko do czasu, aż mąka przestanie być widoczna. Ostatnie(...)dodatkiem dużej ilości tartej gałki muszkatołowej i prażonej cebulki), mocno posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. SKŁADNIKI 6-8 średnich porcji, z dodatkami 1,2 kg wołowiny na gulasz – karkówka, chuda łopatka, rostbef, zrazowa górna, pręga, udziec – mieszane 2 średnie cebule, żółte lub czerwone – 300-350g 600g pieczarek albo w sezonie pieczarek wymieszanych 1:1 z podgrzybkami 2 łodygi selera

Karo in the Kitchen
Przepisy Świąteczne 172

Śledź po kaszubsku      Kompot z suszu Kutia Racuchy na Wigilię     Pierogi z kapustą Paszteciki Dania wytrawne Polędwiczki w glazurze Polędwiczki korzenne Polędwiczki z suszonymi pomidorami Polędwiczki miodowo-musztardowe Schab faszerowany pieczarkami Bigos Pieczony udziec z indyka Faszerowana pierś z kurczaka Pieczona pierś indyka   Kurczak w szynce   Indyk w marynacie   Zrazy(...)granatami  Pierś indyka z żurawinami Kurczak w miodzie Sałatka gyros sałatka jarzynowa Domowe wędliny: Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie  Pieczona karkówka Karczek pieczony Schab pieczony Schab faszerowany morelą Ciasta     Piernik toruński   Piernik z bakaliami Rolada piernikowa        Piernik niezawodny       Keks

Sto kolorów kuchni
Sos kokosowo-orzechowy idealny na grilla 218

karkówki, kiełbaski lub w wersji wegetariańskiej do warzywnych szaszłyków i ryb. Jego smak jest lekko słodki, kokosowy, ale nadal pozostaje wytrawny. Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie Wam do gustu. Sos kokosowo-orzechowy porcja dla około 6 osób Składniki: 4 łyżki masła orzechowego 150 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego ( polecam truskawkowy, czereśniowy bądź śliwkowy) 1 pomidor 5 suszonych

Jaglusia
Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym (bez zagęszczania) 85

ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety) Ponadto:   około 100g koncentratu pomidorowego (według smaku) 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka(...)czasie dodać koncentrat pomidorowy i gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku. (*) Tym razem u mnie karkówka, ale można użyć szynki, łopatki, chudego boczku lub mięso pomieszać. (**) U mnie pszenna lub orkiszowa, ale w przypadku diety bezglutenowej doskonale sprawdzi się też np. kukurydziana.  (***) Można użyć świeżych

Di gotuje