polecam takie, które nie będzie zbyt suche. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dobrze jest wybrać taki rodzaj mięsa, który będzie poprzerastany tłuszczem. Według mnie idealnie do tego się nadaje karkówka. Przy okazji warto tez pamiętać, żeby kupować tylko i wyłącznie polskie mięso z zaufanych źródeł. Czasami naprawdę warto wydać parę złotych więcej i mieć dobry jakości produkt, który(...)kanapkach. Do tego na przykład kiszony ogórek lub chrzan i będzie pysznie! Pieczona karkówka (w rękawie) Pieczona karkówka (w rękawie) Czas przygotowania: 130 minut + czas marynowania Składniki: 2000 g karkówki wieprzowej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, nacieramy
Kulinarne przygody Gatitymają bardzo fajny smak. Zachęcam do zrobienia :) Składniki gołąbków: 1 średnia młoda kapusta 300 g ryżu białego 0,5 kg mielonej karkówki 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku olej (kilka łyżek) sól pieprz mielony 5 -6 grzybów suszonych Ponadto: 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 4 listki laurowe około 3 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki
Smak mojego domuWołowa karkówka dojrzewająca z liściem laurowym, pyszna domowa wędlina Domowe wędliny to temat który ciągle powraca na moim blogu . Wołowa karkówka to nowość w mojej kuchni
Ogrodnik w podróżyPostanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem… Składniki 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe) 200 g fileta z kaczki 300 g gęsiny 1 garść suszonych podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe
R'n'G Kitchenśrednich pieczarek sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy kilka łyżek słodkiego sosu chili 2-3 łyżki oleju Marynata do karkówki: 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny 1 łyżka musztardy 1 łyżka dowolnego oleju 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pół szklanki keczupu 1/2 łyżeczki ziaren kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 ząbki czosnku, zmiażdżone świeży
Czerwień i błękitmięsa z jelenia (gulaszowe, karkówka), mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec...), 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (u mnie prawdziwki), 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml bulionu (u mnie bulion z drobiowy), sól, 1,5 źdźbła trawy żubrowej* Mięso pokroić w kostkę (mniej więcej
królestwo garówpoczątek proponuję pieczoną karkówkę uprzednio zamarynowaną w soku z cytryny z dodatkiem cebuli i bazylii. Mmmmmmmmmmm, pycha!!!! Składniki: 1,5 kg karkówki Marynata: 12 łyżek oleju (u mnie sezamowy) 2 cebule sok z 1 cytryny 2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1/2 szklanki posiekanej świeżej sól pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Cebulę obieram, kroję w plastry, przekładam
Bea(u)ty kitchenkurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w butelkę Skrzydełka po diabelsku Steki Pierś faszerowana oliwkami i serem Roladki drobiowe z pieczarkami Bataty, karkówka i pomarańcza Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym Odwrócona rolada Burgery z pieczarkami Piersi nadziewane suszonymi pomidorami
Gotuj z Misiemcytryną - efekt jest naprawdę pyszny :) Podana ilość marynaty wystarcza do przygotowania 5 - 6 plastrów mięsa. Składniki: - 500 g karkówki wieprzowej- 3 łyżeczki miodu- 2 łyżeczki soku z cytryny- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej- 1 łyżeczka suszonego majeranku- 3 łyżki oleju (można pominąć)Przygotowanie:1. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Proporcje cytryny i miodu można zmienić w zależności
Kraina Tysiąca Smakówindyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo mielony(...)wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia. W miedzy czasie przygotowujemy mięso z indyka. Wstawiamy go do parownika
Kolizje Smakówangielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny ( na każdy kilogram mięsa) rękaw foliowy do pieczenia, lub inna folia odporna na wysoką temperaturę, sznurek z naturalnego włókna. sposób wykonania Karkówkę myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść
Miód i pieprzulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety. Składniki:40 dkg wątroby wieprzowej,70 dkg karkówki,2 średnie cebule,5 większych ząbków czosnku,0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego,1 puszka czerwonej fasoli,sól, grubo mielony pieprz,1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,1 łyżka słodkiej mielonej papryki,1 łyżka majeranku,3-4 łyżki(...)papierowym ręcznikiem. Usunąć zbędne błonki i pokroić w średnią kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć karkówkę. Kiedy zacznie się rumienić dołożyć do niej wątrobę, podsmażyć razem i dorzucić połowę cebuli posiekanej w piórka i pokrojonego w plasterki czosnku. Całość udusić do miękkości. Wystudzić.Resztę cebuli
Codzienna kuchnia niecodziennapołączenia. Ja osobiście proponuję, aby spróbować ją jeść nie tylko jako przekąskę, ale również jako dodatek do grillowanych mięs. Karkówka, czy boczek są idealne. Spróbujcie ;) Składniki: 10 średnich truskawek 2 garści rukoli łyżka ziaren słonecznika 10 oliwek czarnych pomidory suszone ok 5 sztuk pół kotki sera feta pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżki płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny
ChilliJemyJeśli lubicie pikantnie doprawione mięso, ta wersja karkówki zadowoli Wasze podniebienia 😉 Ostra, aromatyczna, kruchutka, dzięki godzinom, które przeleżała w marynacie. Wyjęte z niej mięso możemy grillować, albo podsmażyć, dusić do miękkości, dorobić sosik i cieszyć się pysznym , obiadowym kawałkiem mięcha. U mnie podanym z kopytkami, i piklami z ogórków. Pychotka! 😊 Składniki na marynatę: Oczywiście ilość przypraw uzależniona jest(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki chili 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku gałązka rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki musztardy oliwa Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w miseczce. Ponadto: karkówka 1 cebula sól pieprz 1 łyżka mąki (do sosu) Wykonanie: Karkówkę kroimy na 1 cm plastry, rozbijamy
Walijskie Pichcenie