sushi - 1073 przepisów (strona:9/72)

Sushi krok po kroku 202

Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, tofu, i ziarna sezamowego. W ostatnich latach sushi stało się bardzo popularne. Powstaje coraz więcej lokali serwujących te smakołyki, ale coraz chętniej przygotowujemy je w domu. W produkty do sushi możemy zaopatrzyć się w specjalistycznych sklepach(...)również w dużych marketach na dziale  z produktami egzotycznymi możemy kupić dodatki do stworzenia domowego sushi.  Przygotowanie sushi wydaje się być skomplikowane, ale to tylko pozory.  W rzeczywistości zrobienie tej pysznej potrawy wcale nie jest takie trudne. Warto wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów sushi. Wszystkie są przepyszne, ale różnią się od siebie wyglądem i smakiem. TEMAKI - rolka

Życie zaczyna się w kuchni
Piątek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania 141

Sushi bowl – czyli misa sushi bez zawijania, do zrobienia w 20 minut. Tak samo smaczne jak rolowane futomaki, ale o wiele mniej pracochłonne! Czas: 20 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Lubisz sushi, ale nie masz czasu, głowy, umiejętności, ochoty (niepotrzebne skreślić), żeby je robić w domu? Mamy dla Ciebie doskonały przepis na super szybkie sushi bez zawracania(...)blogów), w którym spodobał nam się sposób przyrządzania ryżu. Jak się później okazało, jest absolutnie genialny. Od siebie dodaliśmy jeszcze krewetki, które możecie pominąć, jeśli wolicie wersję wege. Misa sushi bez zwijania smakuje doskonale, jest pożywna i zdrowa. Polecamy! Sprawdź wszystkie nasze propozycje na menu w tym tygodniu! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej

Niedzielny kucharz
Śląski Festiwal Sushi 127

wziąć udział w  Śląskim Festiwalu Sushi i skorzystać ze zniżek?  To bardzo proste!  Wystarczy pobrać aplikację mobilną Qpony!  https://bnc.lt/Uecj/7TeXK0DotA   Lista lokali biorących udział w Śląskim Festiwalu Sushi: Sushi Kushi Częstochowa Sushi Arigato Gliwice Susharnia Sushi Bar Katowice Seto Sushi Restaurant Sosnowiec Sakana Sushi Bar Katowice Rock&Rollka Chorzów Restauracja Kaya Sushi, Teppanyaki(...)Steak House Tychy Kami Sushi Tychy Imbir i Ryż sushi club Katowice Hobu Sushi Katowice Edo Eko Częstochowa

Moja smaczna kuchnia
SUSHI MAKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I AWOKADO 242

służą spadkowi cholesterolu - wręcz przeciwnie. Lecz w myśl powiedzenia: "Nie raz, nie zawsze, nie dwa - nie wciąż" :)     Po co o tym piszę, skoro poniżej proponuję Wam sushi, które przywędrowało do nas z Japonii? Bo właśnie w trakcie jego przygotowania nasunęły mi się te wszystkie konkluzje. Po co, dlaczego i w jakim celu? Żeby spróbować, poznać, zdecydować, czy takie(...)jedzenie nam odpowiada. Dlaczego idziemy za tłumem? Bo jesteśmy jego częścią, siłą rzeczy.      Rodzajów sushi jest od groma, ale niemniej najpopularniejszym jest sushi maki, czyli nic innego, jak ryż z dodatkami zawinięty w płaty glonów nori (algi). Nie może zabraknąć ostrego, zielonego chrzanu wasabi jak i sosu sojowego, w którym przed zjedzeniem zamacza się kawałki wspomnianego sushi

W kuchni Karmel-itki
Domowe sushi 174

Sushi. Albo sie je kocha, albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy, choć nie zawsze tak było. Myślę, że do sushi (tak samo jak np. do sera pleśniowego) trzeba po prostu dojrzeć ;) Jestem na takim etapie, że mogę zjeść jego każdą ilość. Dosłownie każdą. Jeśli też lubicie sushi, zachecam do samodzielnego zrobienia w domu. To wcale nie jest(...)chce kleić, czasem rolki nie chcą się zwijać, czasem nie uda nam się ich pokroić na idealnie równe kawałki, to zawsze wychodzi pysznie. I daje dużą satysfakcję :) Niektórym sushi kojarzy się wyłącznie z surową rybą. Ja robiąc domowe sushi nigdy takiej ryby nie używam. Nie mam pewności, że ryba, którą kupuję jest super świeża i mi nie zaszkodzi

Zawsze głodna!
Jak zrobić sushi w tempurze? Podpowiadamy 130

Masz ochotę na smaczne sushi w Warszawie, ale nie po drodze Ci do żadnego lokalu? Możesz spróbować samodzielnie przyrządzić ten japoński specjał, np. w tempurze. Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym przygotowanie tego dania będzie dużo łatwiejsze. Tempura to nic innego jak obtoczenie kawałków warzyw czy ryby w cieście i smażenie ich na głębokim tłuszczu. Taka forma przyrządzania przywędrowała do Japonii(...)Portugalii, bardzo szybko zdobywając uznanie wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Tempura – trudniejsza niż się wydaje, ale... Przygotowanie sushi w tempurze wydaje się być proste i nieskomplikowane, tymczasem osobom początkującym może nastręczać wielu trudności. Wątpliwość może budzić m.in. temperatura wody, proporcje mąki w zależności od obtaczanego dodatku czy temperatura oleju. Poniżej kilka najważniejszych zasad, dzięki którym uda się przyrządzić smaczne danie

Tradycyjna Kuchnia
Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka 116

pomysł: a jakby pójść krok dalej przygotować w analogiczny sposób również buraka i zrobić z niego wegańskiego „tuńczyka”, a wszystko na koniec zawinąć w ryż i nori, jak tradycyjne sushi? Dowodem na to, że ten eksperyment się udał, jest dzisiejszy przepis. Zamarynowana w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym marchew do złudzenia przypomina wędzonego łososia. Burak całkiem(...)się smakowo w tuńczyka (z dominującym jednak buraczanym aromatem, ale jakże pysznym!). Po zrollowaniu warzyw w tradycyjnie zakwaszony awaze-zu ryż i glony nori smakiem do złudzenia przypominają oryginalne sushi i nikt by nawet nie pomyślał, że nie zawierają w sobie ani grama ryby i są w 100% wegańskie. To sushi było absolutnym hitem podczas moich ostatnich warsztatów: UMAMI, piąty

Food Square
Sushi 277

Uwielbiam sushi. Mogłabym je jeść codziennie i to na każdy posiłek. Moim marzeniem było, żeby się nauczyć robić takie prawdziwe, pyszne sushi. Siostra zrobiła mi ogromną przyjemność i na urodziny podarowała mi zestaw do przygotowywania sushi. Więc nie pozostało mi nic innego jak je zrobić. Robiłam je dwa razy i powiem Wam, że za każdym razem wychodzi mi coraz lepsze(...)czego jestem bardzo dumna. Najbardziej czasochłonne jest przygotowanie ryżu i trzeba je zacząć stosunkowo wcześnie. Zwijanie to już przyjemność. Oczywiście pamiętamy o użyciu specjalnego ryżu do sushi. Zapraszam!!!   Składniki (na ok. 40 szt.): 1 szkl. ryżu do sushi, 5 łyżeczek sosu do ryżu, 5 listków nori, 1 ogórek lub awokado, 1 czerwona papryka, paluszki krabowe, łosoś, serek naturalny Piątnicy

Passion of Cooking
Sałatka sushi z łososiem z patelni 144

Smak sushi w tej sałatce niezaprzeczalny a jak szybko w ten sposób i łatwo sprawić sobie tę wyrafinowana przyjemność. Uwielbiam sushi i to nie podlega dyskusji .Samo przygotowywanie sushi w domu zabiera bardzo dużo czasu a do tego jeśli się już je robi to siłą rzeczy trzeba przygotować więcej niż można zjeść.Zwłaszcza jeśli mamy ochotę na dwa różne smaki.St(...)też właśnie pomyślałam,że alternatywą będzie sałatka sushi zamiast tradycyjnych rolek. Na sushi składa się nie odmiennie kilka podstawowych składników,które nadają smak.Są to oczywiście ryż,nori,jakaś ryba,sos sojowy i wasabi.Dodatkowo w sałatce można wykorzystać kilka innych składników,które wzbogacą danie.I tak wykorzystałam wszystkie te podstawowe składniki a zamiast tuńczyka lub wędzonego czy surowego łososia wykorzystałam lekko

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryż do sushi + film 33

Dobrze ugotowany ryż jest podstawą udanego sushi. To od specjalnego ryżu do sushi zależy, smak i konstystencja całej potrawy. Jeśli chcesz samodzielnie zrobić sushi w domu, musisz wiedzieć jak ugotować ryż, aby był idealny, zaprszam do wypróbowania przepisu.     składniki do przygotowania 3 rolek sushi 1 szklanka suchego ryżu do sushi ( szklanka 250 ml ) 1,5 szklanki zimnej wody(...)szklanka 250 ml ) + woda do płukania ryżu 3 łyżki gotowej zaprawy do ryżu ( lub 3 łyżki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru ) przepis Przygotowanie ryżu do sushi rozpoczynamy od od dokładnego wypłukania ryżu. Do miski wsypujemy ryż zalewamy go zimną wodą i kilkakrotnie płuczemy dłonią aby pozbyć się z ryżu skrobi, czynność tę powtarzamy do momentu aż woda

Smakowite Dania
YATAI Sushi & Otsumami Bar – nowe miejsce na mapie Krakowa 127

YATAI Sushi & Otsumami Bar – nowe miejsce na mapie Krakowa Kilkanaście dni temu w Krakowie otworzył się nowy bar z japońskim przekąskami i sushi. YATAI Sushi & Otsumami Bar nowe miejsce na mapie Krakowa.     Nowe miejsce, tak bo w samym sercu starego Podgórza czyli w Rynku Podgórskim pod numerem 14. Bardzo proste jasne wnętrze, wygodne krzesła, duży(...)koreańskiej słodko – pikantnej glazurze, posypane sezamem i szczypiorkiem. Po prostu majstersztyk. Jak nie lubicie oblizywać palców po pysznym jedzeniu, na stole czekają na was rękawiczki jednorazowe.   Sushi   I tak o to przyszedł czas na próbowanie dań z drugiej strony karty czyli Sushi – my od razu skierowaliśmy wzrok na tatara z łososia w tempurze, chilli mayo, sezam

Kuchnia na wzgórzu
Ryż do sushi 65

móc samodzielnie w domu przygotować sushi, musisz wiedzieć jak ugotować ryż, jak zrobić pyszną zalewę i znać kroki które są niezbędne do jego przygotowania. Mam dla Ciebie taki mini poradnik, z którym ryż na pewno się uda, a jego przygotowanie będzie naprawdę proste. Polecam Wam także: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację RYŻ DO SUSHI Przygotowanie(...)minut Ilość porcji: 2 – z podanej porcji ugotujesz ryż do sushi dla 2 osób. Składniki: – 250 g ryżu do sushi – 400 ml wody – 3 łyżki octu ryżowego – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Do przygotowania ryżu koniecznie użyj ryżu do sushi. Nie można zastąpić go innym gatunkiem, bo ryż będzie zbyt sypki

nietylkopasta.pl
Poniedziałek: Sushi bowl z sosem mayo 152

Proste i zdrowe danie, szybkie do zrobienia. Domowe sushi bez zawijania niewiele ustępuje zwijanej wersji, a wymaga minimum pracy. Kluczowe dla tego dania są dwa dresingi, obydwa bardzo proste: do ryżu i do całego sushi. Pozostałe składniki to szerokie pole dla Waszej inwencji twórczej. My do sushi bowl dodaliśmy łososia wędzonego – najlepszy byłby surowy, odpowiednio przyrządzony, jednak nie mamy(...)dostępu do pewnej ryby, ze sprawdzonego źródła, nie hodowlanej i świeżej. Ryba do sushi musi być super świeża. Rybę można zastąpić smażonymi krewetkami, mięsem kraba, albo, w wersji, wegetariańskiej, serem tofu. Z pozostałych składników musi być ryż, dobrze ugotowany, kleisty, wymieszany ze słodko-kwaśnym dresingiem. No i warzywa: marchewka, ogórek i awokado. Świetnie jeśli uda Wam się kupić glony nori

Niedzielny kucharz
Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi 183

Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi – trochę Japonii na Waszym talerzu. Łosoś teriyaki pieczony w piekarniu jest obłędnie wilgotny i lekki. Do tego trochę ryżu sushi (czyli z octem ryżowym) i przepyszny lekko orzechowy szpinak podsmażany krótko na oleju sezamowym. Całości dopełniają prażone ziarna sezamu. Lekkie, sycące i uzależniające danie. Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi na chwilę zabierze(...)sosu teriyaki (możecie użyć gotowego, dla chętnych podaję niżej przepis na własny)* 1 łyżka ziaren białego sezamu 1 łyżka ziaren czarnego sezamu 2 szklanki (ok. 400g) ryżu do sushi 240ml octu ryżowego 3 łyżki cukru 2 łyżki soli 600g świeżego szpinaku (może być baby) 1 łyżka oleju sezamowego ( nadaje aromat i delikatny posmak orzechów, jeśli możecie – nie zamieniajcie

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania