Nigiri-zushi (jap. 握り寿司), czyli sushi formowane w dłoni jest to najpopularniejsza postać tej potrawy. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza. Sushi podane w każdej formie powinno spełniać pewne warunki. Składniki użyte do potrawy muszą być świeże i najlepszej jakości. Ponadto bardzo ważny jest aspekt estetyczny. Potrawa musi(...)przygotowana do zjedzenia na jeden kęs oraz wyglądać ładnie i być starannie podana. Nigiri są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Po temari sushi zapraszam na nigiri sushi z łososiem. Składniki: - 250g ryżu do sushi - 300ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach - chrzan wasabi Dodatkowo: - woda
mojewypiekiinietylkoDzień dobry! Dzisiaj przyszła pora na podsumowanie dwóch przemiłych niedzielnych wieczorów, które spędziliśmy razem z innymi blogerami i dziennikarzami kulinarnymi w restauracjach Tao by Zen i
Pora coś zjeśćLubicie sushi? Przyznam Wam szczerze, że jakoś przez większość mojego życia omijałam sushi z daleka. Dlaczego? W sumie sama nie wiem. Zawsze jakoś było coś ciekawszego (według mnie) do spróbowania, na stole było coś co bardziej kusiło lub wybieraliśmy zupełnie inną restaurację. Moi znajomi bardzo często namawiali mnie do spróbowania sushi. Kasia nawet nie raz przygotowywała domowe sushi na różnych(...)spotkaniach. Ale mnie jakoś zawsze bardziej kusił kawałek ciasta Aż do czasu. Moja przygoda z sushi zaczęła się od nieplanowanej wycieczki do Gdańska. To była wspaniała wyprawa. Gdzie myśmy nie byli. Gdańsk jest naprawdę ciekawym miejscem zwłaszcza, jeśli ma się tak dobrego przewodnika jak Arek Dzień był naprawdę długi, głód już doskwierał, aż naszym oczom ukazał się street food
Słodkie okruszkiDomowe sushi, czyli dziś o tym, że diabeł nie taki straszny jak go malują. Do niedawna wydawało mi się, że sushi może przygotowywać tylko i wyłacznie sushi master, ale po krótkim szkoleniu, które mi zrobiły moje koleżanki blogerki, okazało się, że zrobienie tych pysznych ryżowych rolek wcale nie jest takie trudne. Na blogu znajdziecie wpis o tym jak prawidłowo przygotować(...)ryż do sushi , jest to bardzo ważny krok w robieniu sushi. Wcześniej pojawił się też przepis na domowe sushi maki z surimi . Natomiast dziś na blogu sushi dla tych, którzy nie przepadają za jedzeniem surowych ryb, czyli rolki z pysznym kurczakiem teriyaki. Powiem Wam, moi Drodzy, że u mnie w domu to najbardziej ulubione przez moje dziewczyny sushi. Serdecznie
Kulinarne przygody Gatityzjedzenie czegoś jeszcze ładniejszego od bigosu. W sukurs przychodzi wtedy kuchnia azjatycka, która udowadnia, że wodorosty, ryż i trochę ryby mogą stworzyć przepyszne danie. Jeśli nigdy nie jedliście sushi – spróbujcie koniecznie! Od razu zaznaczę: tak, wiem, że sushi teoretycznie nie powinno się wykorzystywać takiego zwykłego wędzonego łososia. Spróbujcie mi zabronić! Lista zakupów: 2 torebki ryżu białego(...)tego, czy torebki mają 100, czy 125 g) 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), Wybierzcie, jakiego lubicie. Ja zawsze biorę tego w plastrach 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można
Proste-przepisy.plrobieniu sushi już od dawna stawiam pierwsze kroki i choć wiem, że do perfekcji mi jeszcze daleko to już teraz potrafię samodzielnie wytworzyć coś innego, odmiennego. Sushi, którego nie miałam okazji jeszcze jeść. Do tej pory uważałam, że moje sushi nie nadaje się na bloga- daleko mu do ideału. Jednak jeśli mamy się czegoś uczyć to po co pokazywać innym(...)tylko tą perfekcyjną stronę. Pragnę pokazać Wam moje sushi, które smakowało perfekcyjnie. Uwielbiam sushi. Do tego całego sushi, jak dla mnie, potrzebna jest odpowiednia oprawa. Nie wspominając o podstawach jakimi są pałeczki czy odpowiednie naczynia po zielonej herbacie, bez której te małe, pyszne maki nie smakowały by tak samo... Oprócz oprawy wizualnej, jak i praktycznej należy się uzbroić
Mango PapajaLokali gastronomicznych przybywa z każdym dniem, ale tylko te najlepsze przetrwają, bo rynek gastronomiczny jest jak matka natura – najsłabsze osobniki zostaną zjedzone przez najsilniejszych. Surowa jak sushi i brutalna prawda. Jaki jest przepis na sukces? Przecież nie lokalizacja, bo uwielbiamy kulinarne podróże i wycieczki, bo wokół zwykłego wyjścia do restauracji potrafimy zbudować fajną przygodę i spędzić więcej czasu w gronie(...)dzisiejsze dotyczyć będą tego trzeciego – ma być ładnie na talerzu. No to teraz szykujcie się na petardę, bo jak ma być ładnie na talerzu, a posiłkiem ma być sushi, to wchodzimy na HIGH-LEVEL i wydarzyć się może wiele! Za prawdziwymi perełkami na talerzu udamy się do Krakowa, do miasta obsianego barami sushi, ale to nie taki lokal nas dziś
jakszef.pltrochę ze street foodem. Dania te w barach, lokalach sa dość drogie, ale pokażę Wam jak przygotować je w domu. Szybki i bardzo prosto. Składniki 2 szklanki ryżu do sushi 2 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego 250g łososia tykwa rzodkiew marynowana wasabi ogórek zielony serek Philadelphia paluszki krabowe sos sojowy 8 płatów nori marynowany imbir Jak przygotować dobre sushi(...)Przygotowanie sushi – krok pierwszy – ryż Ryż dokładnie myjemy, a następnie zalewamy wodą i gotujemy. Proporcje wody do ryżu to 1:1. Gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu licząc od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu odstawiamy go na bok pod przykryciem na kolejne 15 minut. Następnie dodajemy ocet ryżowy i całość mieszamy. Ryż powinien wystygnąć do temperatury
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowe sushi Sushi, tradycyjny japoński specjał, który podbił cały świat. Entuzjastów sushi z dnia na dzień przybywa, tym bardziej, że składniki do przygotowania tego dania są w tej chwili ogólnodostępne. Jak już zaczniecie zabawę z sushi, przekonacie się, że przygotowanie daje nieograniczone możliwości. Zaproście znajomych, wyznaczcie zadania, będzie świetna imprezka! Co jest nam niezbędne: Nori – wodorosty, suszone(...)formie płatów Ryż do sushi – musi być to ryż z oznaczeniem na opakowaniu “DO SUSHI” Mata – wykonana w włókien bambusowych Sos sojowy Wasabi Ocet ryżowy Marynowany imbir Ostry nóż Pozostałe składniki, dodatki zależą już od dostępności i preferencji smakowych. Do naszego sushi tym razem wykorzystaliśmy: łososia, dorsza, makrelę, tuńczyka, ogórek, szczypiorek, mango, czarny sezam oraz kremowy
Tajemnice Smaku