oraz dostarczenie energii na kolejne godziny. Na lunch doskonale sprawdzi się wiele dań, które możemy zamówić zarówno do biura, jak i domu, jeśli pracujemy zdalnie. Na szczególną uwagę zasługuje sushi, po które sięga coraz więcej mieszkańców Krakowa. Dlaczego warto pójść za ich przykładem? Dlaczego warto sięgnąć po lunch? Lunch jest posiłkiem, którego tradycja spożywania przywędrowała do nas z krajów anglosaskich(...)kontynowania obowiązków zawodowych oraz pozwolił dotrwać bez uczucia irytującego głodu do pory obiadowej. W jego ramach możemy sięgnąć po niezwykle popularną w ostatnich latach w Krakowie potrawę, jaką jest sushi. Smakowite sushi na lunch w Krakowie może zostać dostarczone do dowolnego miejsca, w tym także do biura oraz domu, jeśli aktualnie pracujemy zdalnie. Dlaczego warto wybrać właśnie to danie
sierotka maRysia w kuchniSushi bowl – czyli misa sushi bez zawijania, do zrobienia w 20 minut. Danie tak samo smaczne jak rolowane futomaki, ale o wiele mniej pracochłonne! Czas: 20 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Proste, domowe sushi Do sushi bez zawijania warto jest dodać pokrojone w cienkie paski wodorosty nori, w które zawija się klasyczne sushi. Glony doskonale aromatyzują danie Lubisz(...)sushi, ale nie masz czasu, głowy, umiejętności, ochoty (niepotrzebne skreślić), żeby je robić w domu? Mamy dla Ciebie doskonały przepis na super szybkie sushi bez zawracania sobie głowy rolowaniem gotowanego ryżu! Oto sushi bowl! Pomysł zaczerpnęliśmy z bloga NaturallyElla , ale jej przepis wydał nam się trochę ubogi w smaki. Zaczęliśmy szukać i trafiliśmy na przepis na Minimalistbaker (to jeden
Niedzielny kucharzKiedyś uważałam, że zrobienie sushi to trudne i czasochłonne zajęcie, więc chęci do tego zbierałam... z pół roku jak nie dłużej. I uwierzcie "nie taki diabeł straszny, jak go malują"! Dobre sushi sporo kosztuje, a te z hipermarketu... czy to w ogóle sushi? Może źle trafiłam, ale kilkakrotnie udało mi się spróbować twardego ryżu i nieświeżych dodatków. Co prawda(...)produkty do sushi także kosztują, ale są bardzo wydajne, więc zabawa w domowym zaciszu jest opłacalna. Poniżej przedstawiam Wam bardzo prosty sposób na sushi maki, jeden z najpopularniejszym rodzajów sushi. To bardzo prosta wersja z niezbyt skomplikowanymi składnikami, którą możecie zmodyfikować. Jestem ciekawa czy lubicie i robicie sushi? A może kogoś zainspirował mój wpis? 5 płatów nori 250g ryżu
Di gotujeNigiri-zushi (jap. 握り寿司), czyli sushi formowane w dłoni jest to najpopularniejsza postać tej potrawy. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza. Sushi podane w każdej formie powinno spełniać pewne warunki. Składniki użyte do potrawy muszą być świeże i najlepszej jakości. Ponadto bardzo ważny jest aspekt estetyczny. Potrawa musi(...)przygotowana do zjedzenia na jeden kęs oraz wyglądać ładnie i być starannie podana. Nigiri są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Po temari sushi zapraszam na nigiri sushi z łososiem. Składniki: - 250g ryżu do sushi - 300ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach - chrzan wasabi Dodatkowo: - woda
mojewypiekiinietylkoDzień dobry! Dzisiaj przyszła pora na podsumowanie dwóch przemiłych niedzielnych wieczorów, które spędziliśmy razem z innymi blogerami i dziennikarzami kulinarnymi w restauracjach Tao by Zen i
Pora coś zjeśćLubicie sushi? Przyznam Wam szczerze, że jakoś przez większość mojego życia omijałam sushi z daleka. Dlaczego? W sumie sama nie wiem. Zawsze jakoś było coś ciekawszego (według mnie) do spróbowania, na stole było coś co bardziej kusiło lub wybieraliśmy zupełnie inną restaurację. Moi znajomi bardzo często namawiali mnie do spróbowania sushi. Kasia nawet nie raz przygotowywała domowe sushi na różnych(...)spotkaniach. Ale mnie jakoś zawsze bardziej kusił kawałek ciasta Aż do czasu. Moja przygoda z sushi zaczęła się od nieplanowanej wycieczki do Gdańska. To była wspaniała wyprawa. Gdzie myśmy nie byli. Gdańsk jest naprawdę ciekawym miejscem zwłaszcza, jeśli ma się tak dobrego przewodnika jak Arek Dzień był naprawdę długi, głód już doskwierał, aż naszym oczom ukazał się street food
Słodkie okruszkiDomowe sushi, czyli dziś o tym, że diabeł nie taki straszny jak go malują. Do niedawna wydawało mi się, że sushi może przygotowywać tylko i wyłacznie sushi master, ale po krótkim szkoleniu, które mi zrobiły moje koleżanki blogerki, okazało się, że zrobienie tych pysznych ryżowych rolek wcale nie jest takie trudne. Na blogu znajdziecie wpis o tym jak prawidłowo przygotować(...)ryż do sushi , jest to bardzo ważny krok w robieniu sushi. Wcześniej pojawił się też przepis na domowe sushi maki z surimi . Natomiast dziś na blogu sushi dla tych, którzy nie przepadają za jedzeniem surowych ryb, czyli rolki z pysznym kurczakiem teriyaki. Powiem Wam, moi Drodzy, że u mnie w domu to najbardziej ulubione przez moje dziewczyny sushi. Serdecznie
Kulinarne przygody Gatityzjedzenie czegoś jeszcze ładniejszego od bigosu. W sukurs przychodzi wtedy kuchnia azjatycka, która udowadnia, że wodorosty, ryż i trochę ryby mogą stworzyć przepyszne danie. Jeśli nigdy nie jedliście sushi – spróbujcie koniecznie! Od razu zaznaczę: tak, wiem, że sushi teoretycznie nie powinno się wykorzystywać takiego zwykłego wędzonego łososia. Spróbujcie mi zabronić! Lista zakupów: 2 torebki ryżu białego(...)tego, czy torebki mają 100, czy 125 g) 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), Wybierzcie, jakiego lubicie. Ja zawsze biorę tego w plastrach 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można
Proste-przepisy.plrobieniu sushi już od dawna stawiam pierwsze kroki i choć wiem, że do perfekcji mi jeszcze daleko to już teraz potrafię samodzielnie wytworzyć coś innego, odmiennego. Sushi, którego nie miałam okazji jeszcze jeść. Do tej pory uważałam, że moje sushi nie nadaje się na bloga- daleko mu do ideału. Jednak jeśli mamy się czegoś uczyć to po co pokazywać innym(...)tylko tą perfekcyjną stronę. Pragnę pokazać Wam moje sushi, które smakowało perfekcyjnie. Uwielbiam sushi. Do tego całego sushi, jak dla mnie, potrzebna jest odpowiednia oprawa. Nie wspominając o podstawach jakimi są pałeczki czy odpowiednie naczynia po zielonej herbacie, bez której te małe, pyszne maki nie smakowały by tak samo... Oprócz oprawy wizualnej, jak i praktycznej należy się uzbroić
Mango PapajaLokali gastronomicznych przybywa z każdym dniem, ale tylko te najlepsze przetrwają, bo rynek gastronomiczny jest jak matka natura – najsłabsze osobniki zostaną zjedzone przez najsilniejszych. Surowa jak sushi i brutalna prawda. Jaki jest przepis na sukces? Przecież nie lokalizacja, bo uwielbiamy kulinarne podróże i wycieczki, bo wokół zwykłego wyjścia do restauracji potrafimy zbudować fajną przygodę i spędzić więcej czasu w gronie(...)dzisiejsze dotyczyć będą tego trzeciego – ma być ładnie na talerzu. No to teraz szykujcie się na petardę, bo jak ma być ładnie na talerzu, a posiłkiem ma być sushi, to wchodzimy na HIGH-LEVEL i wydarzyć się może wiele! Za prawdziwymi perełkami na talerzu udamy się do Krakowa, do miasta obsianego barami sushi, ale to nie taki lokal nas dziś
jakszef.pltrochę ze street foodem. Dania te w barach, lokalach sa dość drogie, ale pokażę Wam jak przygotować je w domu. Szybki i bardzo prosto. Składniki 2 szklanki ryżu do sushi 2 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego 250g łososia tykwa rzodkiew marynowana wasabi ogórek zielony serek Philadelphia paluszki krabowe sos sojowy 8 płatów nori marynowany imbir Jak przygotować dobre sushi(...)Przygotowanie sushi – krok pierwszy – ryż Ryż dokładnie myjemy, a następnie zalewamy wodą i gotujemy. Proporcje wody do ryżu to 1:1. Gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu licząc od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu odstawiamy go na bok pod przykryciem na kolejne 15 minut. Następnie dodajemy ocet ryżowy i całość mieszamy. Ryż powinien wystygnąć do temperatury
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowe sushi Sushi, tradycyjny japoński specjał, który podbił cały świat. Entuzjastów sushi z dnia na dzień przybywa, tym bardziej, że składniki do przygotowania tego dania są w tej chwili ogólnodostępne. Jak już zaczniecie zabawę z sushi, przekonacie się, że przygotowanie daje nieograniczone możliwości. Zaproście znajomych, wyznaczcie zadania, będzie świetna imprezka! Co jest nam niezbędne: Nori – wodorosty, suszone(...)formie płatów Ryż do sushi – musi być to ryż z oznaczeniem na opakowaniu “DO SUSHI” Mata – wykonana w włókien bambusowych Sos sojowy Wasabi Ocet ryżowy Marynowany imbir Ostry nóż Pozostałe składniki, dodatki zależą już od dostępności i preferencji smakowych. Do naszego sushi tym razem wykorzystaliśmy: łososia, dorsza, makrelę, tuńczyka, ogórek, szczypiorek, mango, czarny sezam oraz kremowy
Tajemnice SmakuSushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, tofu, i ziarna sezamowego. W ostatnich latach sushi stało się bardzo popularne. Powstaje coraz więcej lokali serwujących te smakołyki, ale coraz chętniej przygotowujemy je w domu. W produkty do sushi możemy zaopatrzyć się w specjalistycznych sklepach(...)również w dużych marketach na dziale z produktami egzotycznymi możemy kupić dodatki do stworzenia domowego sushi. Przygotowanie sushi wydaje się być skomplikowane, ale to tylko pozory. W rzeczywistości zrobienie tej pysznej potrawy wcale nie jest takie trudne. Warto wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów sushi. Wszystkie są przepyszne, ale różnią się od siebie wyglądem i smakiem. TEMAKI - rolka
Życie zaczyna się w kuchniSushi bowl – czyli misa sushi bez zawijania, do zrobienia w 20 minut. Tak samo smaczne jak rolowane futomaki, ale o wiele mniej pracochłonne! Czas: 20 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Lubisz sushi, ale nie masz czasu, głowy, umiejętności, ochoty (niepotrzebne skreślić), żeby je robić w domu? Mamy dla Ciebie doskonały przepis na super szybkie sushi bez zawracania(...)blogów), w którym spodobał nam się sposób przyrządzania ryżu. Jak się później okazało, jest absolutnie genialny. Od siebie dodaliśmy jeszcze krewetki, które możecie pominąć, jeśli wolicie wersję wege. Misa sushi bez zwijania smakuje doskonale, jest pożywna i zdrowa. Polecamy! Sprawdź wszystkie nasze propozycje na menu w tym tygodniu! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej
Niedzielny kucharzwziąć udział w Śląskim Festiwalu Sushi i skorzystać ze zniżek? To bardzo proste! Wystarczy pobrać aplikację mobilną Qpony! https://bnc.lt/Uecj/7TeXK0DotA Lista lokali biorących udział w Śląskim Festiwalu Sushi: Sushi Kushi Częstochowa Sushi Arigato Gliwice Susharnia Sushi Bar Katowice Seto Sushi Restaurant Sosnowiec Sakana Sushi Bar Katowice Rock&Rollka Chorzów Restauracja Kaya Sushi, Teppanyaki(...)Steak House Tychy Kami Sushi Tychy Imbir i Ryż sushi club Katowice Hobu Sushi Katowice Edo Eko Częstochowa
Moja smaczna kuchniasłużą spadkowi cholesterolu - wręcz przeciwnie. Lecz w myśl powiedzenia: "Nie raz, nie zawsze, nie dwa - nie wciąż" :) Po co o tym piszę, skoro poniżej proponuję Wam sushi, które przywędrowało do nas z Japonii? Bo właśnie w trakcie jego przygotowania nasunęły mi się te wszystkie konkluzje. Po co, dlaczego i w jakim celu? Żeby spróbować, poznać, zdecydować, czy takie(...)jedzenie nam odpowiada. Dlaczego idziemy za tłumem? Bo jesteśmy jego częścią, siłą rzeczy. Rodzajów sushi jest od groma, ale niemniej najpopularniejszym jest sushi maki, czyli nic innego, jak ryż z dodatkami zawinięty w płaty glonów nori (algi). Nie może zabraknąć ostrego, zielonego chrzanu wasabi jak i sosu sojowego, w którym przed zjedzeniem zamacza się kawałki wspomnianego sushi
W kuchni Karmel-itkiSushi. Albo sie je kocha, albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy, choć nie zawsze tak było. Myślę, że do sushi (tak samo jak np. do sera pleśniowego) trzeba po prostu dojrzeć ;) Jestem na takim etapie, że mogę zjeść jego każdą ilość. Dosłownie każdą. Jeśli też lubicie sushi, zachecam do samodzielnego zrobienia w domu. To wcale nie jest(...)chce kleić, czasem rolki nie chcą się zwijać, czasem nie uda nam się ich pokroić na idealnie równe kawałki, to zawsze wychodzi pysznie. I daje dużą satysfakcję :) Niektórym sushi kojarzy się wyłącznie z surową rybą. Ja robiąc domowe sushi nigdy takiej ryby nie używam. Nie mam pewności, że ryba, którą kupuję jest super świeża i mi nie zaszkodzi
Zawsze głodna!