sushi - 1073 przepisów (strona:2/72)

Sushi california maki (california roll) 79

Sushi california maki (california roll), czyli sushi z ryżem na wierzchu to nieco trudniejsza ale efektowna wersja popularnego japońskiego dania. Pierwsza wzmianka o california maki pojawiła się w Los Angeles Times 25 listopada 1979 roku. Na oryginalny pomysł odwrócenia sushi “na lewą stronę” wpadł ponoć Ken Seusa, szef kuchni restauracji sushi Kin Jo nieopodal Hollywood. Jednak wkrótce(...)szefa kuchni Ichiro Mashity. Co ciekawe, te pierwsze california maki były zwijane tradycyjnie, z wodorostami nori na zewnątrz. Jednak amerykańskim klientom glony nie smakowały i notorycznie odklejali je z sushi. Dlatego Ichiro Mashita postanowił ukryć nielubiany składnik i opracował rolkę zawiniętą „na lewą stronę”. Z czasem do przepisu dodano majonez, a rolkę zaczęto posypywać na wierzchu nasionami sezamu lub ikrą

smakowitehistorie.com
Tradycyjne japońskie zupy – co warto o nich wiedzieć? 156

Miłośnicy kuchni japońskiej zapytani o swoje ulubione dania, obok sushi wymieniają także aromatyczne i rozgrzewające zupy. W Kraju Kwitnącej Wiśni są one przygotowywane według wielu tradycyjnych receptur, które z biegiem czasu zostały zmodyfikowane m.in. w zależności od regionu. Jakie ciekawostki na temat tych orientalnych przysmaków warto znać? Fakt nr 1: Ramen pochodzi z Chin Ramen to bez wątpienia jedna(...)Oprócz niego danie zawiera najczęściej różnego rodzaju warzywa i ryby. Posmakowanie tego typu potraw jest jednak możliwe nie tylko w Japonii. Pyszną zupę miso można zjeść m.in. w restauracjach sushi w Poznaniu , Warszawie, Krakowie i innych większych miastach. Fakt nr 4: Oden przypomina konsystencją gulasz Jedną z najbardziej charakterystycznych zup w Kraju Kwitnącej Wiśni jest Oden. Konsystencja tej potrawy przypomina

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Porady kulinarne: Przegląd składników do sushi 147

Wiele osób, które choć raz zasmakowały tak wykwintnego i ekskluzywnego dania jakim jest sushi, zastanawia się czy możliwe jest przygotowane sushi w domowej kuchni. Oczywiste – jest to możliwe, natomiast z pewnością nie każdy sobie z takim zadaniem poradzi. Bowiem sztuka przygotowywania sushi nie należy do najprostszych i wymaga dosyć dużej wprawy. Spójrzmy jednak na listę składników, która będzie nam potrzebna(...)przygotowania sushi w domu. Jak wiemy – sushi to przede wszystkim ryba. Kupując rybę musimy zwracać uwagę na to, by ta była świeża. Najlepsza rybą jest oczywiście ta niemrożona. Tutaj w zależności od tego jakie sushi chcemy przygotować – może to być halibut, maślana, tuńczyk czy inna ryba – wedle gustu i uznania. Najlepszym pomysłem będzie znalezienie hurtowni, w której możemy dostać świeżą

WojnaNaSmaki.pl
Domowe sushi 94

Sushi to tradycyjna potrawa japońska , której podstawą jest ryż połączony z dodatkami takimi jak warzywa, owoce morza czy ryby. Ryby, które najczęściej znaleźć można w sushi to surowy łosoś i tuńczyk. Sushi serwowane jest z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi czyli japońskim chrzanem. W zależności od kształtu oraz użytych składników wyróżnić można takie typy sushi jak: maki, nigiri, uramaki(...)dodatkami wykorzystywana jest matka bambusowa . Matka pozwala w prosty sposób uzyskać kształt rulonu i upewnić się, iż składniki pozostają w jego środku a nie na zewnątrz. Podstawą każdego sushi jest ryż, który należy odpowiednio ugotować i doprawić. Do przyprawienia ryżu poza solą oraz cukrem należy użyć octu ryżowego. Jaki ryż wybrać do sushi? Najlepszy do sushi będzie ryż o krótkich

MeCooks
Wegańskie sushi 182

Wegańskie sushi Sushi większości ludziom kojarzy się z ryżem i rybą zawiniętymi w nori. Czy to jedyna możliwość? Oczywiście, że nie;) Wegańskie sushi także jest przepysznym daniem, a menu można tworzyć w nieskończoność;) Ja po wielu próbach mam swój ulubiony zestaw warzyw. Ale warto za każdym razem robić inną wersję, by odnaleźć najsmaczniejsze dla siebie połączenie. Jedynym ‘must be’ jest(...)awokado – bez niego nie ma smacznego sushi. Wegańskiego, oczywiście. Bo bary często używają majonezu. Niestety, również w Japonii sushi z majonezem jest bardzo popularne. Tylko po co zamieniać pyszne, zdrowe źródło tłuszczu, jakim jest awokado, na majonez?! Na szczęście weganie nie są w stanie zboczyć ze ścieżki zdrowego przygotowywania sushi;) Co jest potrzebne, by samemu zrobić ten przysmak w domu

Wegańska kuchnia orientalna
Domowe sushi 118

Jeszcze nie jestem najwytrawniejszym sushi masterem, choć przed laty dość często robiłam domową wersję sushi. W ostatnich latach decydowałam się na jedzenie sushi poza domem, dzięki czemu mamy możliwość spróbowania wielu różnych rodzai i zjedzenia bardziej skomplikowanych w przygotowaniu nigiri. Na początek mam dla Was trochę wiedzy związanej z rodzajami sushi i ich nazewnictwem, a na koniec garść moich porad(...)związanych z robieniem sushi w domu. Jestem pewna że z nimi wyjdzie Ci idealne domowe sushi! RODZAJE SUSHI maki – rolady z ryżem w środku i nori z zewnątrz. Rozróżniamy ich kilka rodzaji – hosomak i zwykle zawierają jeden składnik w środku i są najmniejsze (widzisz je na zdjęciu z łososiem i ogórkiem), futomaki składają się już z kilku elementów

nietylkopasta.pl
Sushi - Temaki 237

Sushi to niemal symbol kuchni japońskiej. Odmian tej popularnej, azjatyckiej potrawy jest bardzo wiele. Poniżej znajduje się przepis na Temaki, czyli rodzaj sushi podawany w postaci zwiniętych w rożek wodorostów nori z ryżem do sushi oraz dodatkami w postaci warzyw, ryb, owoców morza itp. ( sushi - warto przeczytać ). Sushi - Temaki -  Składniki: 300 g ryżu do sushi ok. 8 arkuszy wodorostów(...)ryżu: 4 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru szczypta soli przykładowe dodatki: łosoś (ok. 200 g) awokado paluszki krabowe (jedno opakowanie) sałata lodowa krewetki (ok. 150 g) ogórek Sushi - Temaki -  Sposób przygotowania: Ryż dokładnie wypłukujemy w wodzie. Czynność tę należy powtarzać do momentu aż woda w której płuczemy ryż stanie się całkowicie przejrzysta (zwykle chwile to trwa). Następnie ryż

Słodka Strona
"sushi" z kurczakiem i brokułami ;) 228

moja publikacja   Nie jest to prawdziwe sushi, bo nic tutaj nie jest surowe :-P Jest to jedynie wykorzystanie składników z poprzedniego obiadu. O dziwo dzięki wodorostom moje "sushi" smakuje jak sushi hihi. Możemy je zajadać tradycyjnie z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym. Składniki podstawowe: 1 brokuł 1 filet z kurczaka 250 g ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały(...)sojowy - do kurczaka mielona czerwona papryka - do kurczaka sok z połowy cytryny - do brokułów szczypta soli 2 płaskie łyżeczki cukru 4 łyżeczki octu ryżowego Narzędzia: pałeczki do jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;)) mata bambusowa do rolowania sushi ostry nóż Filety z kurczaka:   Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Filety z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sushi - to nie jest trudne 164

Jakiś czas temu pisałam o mojej nowej fascynacji czyli o sushi. Obiecałam, że jak przygotuję je przynajmniej 100 razy, to podzielę się z Wami praktyczną wiedzą na ich temat. Przyznaję, nie robiłam ich 100 razy, może raptem 10 :) Mam już jednak jako takie pojęcie w jaki sposób samodzielnie je przygotować ;) Podstawą jest ryż . Nie może to być pierwszy lepszy, lecz(...)specjalny ryż do sushi. Ziarna są większe, bardziej okrągłe i kleiste. Nie ryzykowałabym próby przygotowania sushi ze zwykłego ryżu. Przed ugotowaniem ryż należy dokładnie wypłukać, pocierając ziarna palcami i zmieniając kilkakrotnie wodę. Po ugotowaniu i przestudzeniu, ryż przekładamy do miski nie metalowej , doprawiamy octem ryżowym, odrobiną cukru i soli. (Każde opakowanie ryżu zawiera instrukcję gotowania.) Arkusze nori - w skrócie ujmując

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe sushi wg Aleex 85

temat sushi można napisać cały poemat. Jak wiele dań z innych rejonów świata sushi powstało trochę przez przypadek. Pierwsza pisemna wzmianka o sushi w Japonii pojawiła się w 718 roku, w czasie panowania cesarzowej-władczyni Genshō, w kodeksie praw zwanym Yōrō-ritsuryō, a następnie w zbiorze około tysiąca opowiadań rodzaju setsuwa o tytule Konjaku monogatari (Opowieści z dawnych czasów), napisanych(...)początku XII wieku. Miejsce powstania i droga tej potrawy od prapoczątków do dziś są różnie objaśniane, ale najczęściej przyjmuje się, że najwcześniejsze formy sushi powstały na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej. Tamtejsi mieszkańcy umieszczali wypatroszone i oczyszczone ryby słodkowodne w naczyniach wypełnionych gotowanym ryżem, który w wyniku fermentacji stawał się kwaśny i był wyrzucany przed spożyciem

W mojej kuchni
Sushi 321

kolejny przepraszam za długą nieobecność. Wiedziałam, że napisanie przepisu na sushi zajmie mi dużo czasu, dlatego przekładałam to z dnia na dzień.  Sushi jest daniem bardzo czasochłonnym, do tego dość drogim i ciężko dostępnym. Produktów na sushi nie dostaniemy w każdym sklepie, dlatego gorąco polecam zakupy internetowe w sklepie Kuchnie Świata , znajdziecie tam wszystkie potrzebne składniki. SUSHI (składniki(...)około 56 kawałków) Składniki: - 500 gram ryżu do sushi - 7 płatów nori - sos sojowy - gotowa zaprawa ryżowa (lub ocet ryżowy, cukier i sól) - wasabi - imbir marynowany - mata bambusowa - pałeczki - ściereczka namoczona w gorącej wodzie - ostry nóż - folia spożywcza Dodatki: - ogórek - awokado - paluszki krabowe (surimi) - łosoś wędzony - serek śmietankowy (np. philadelphia lub serek homogenizowany naturalny) - czarny sezam Zaczynamy od przygotowania ryżu

Zgrabne Gotowanie
Gdzie kręcą najlepsze sushi w Krakowie? 91

Sushi to jedna z najpopularniejszych współczesnych potraw kuchni egzotycznej. Tak bardzo różni się od typowo polskich dań, że przynajmniej raz w życiu warto się na nie skusić. Sushi warto zamówić także po to, aby na własnej skórze przekonać się, czy fenomen tej potrawy jest uzasadniony – sushi jest obecnie uznawane za jedno z najlepszych i najbardziej wyszukanych potraw na świecie(...)pełni zasługuje na to miano? To każdy z nas może ocenić samodzielnie wybierając odpowiednią restaurację serwującą sushi w Krakowie. Sushi to jedna z najpopularniejszych współczesnych potraw kuchni egzotycznej. Tak bardzo różni się od typowo polskich dań, że przynajmniej raz w życiu warto się na nie skusić. Sushi warto zamówić także po to, aby na własnej skórze przekonać się, czy fenomen

ale Pysznie
JAK ZROBIĆ SUSHI? 230

zachłysnęliśmy się w pewnym momencie i który zyskał ogromną popularność w naszym kraju, nie przysparza wielu trudności, nawet tym początkującym! Na wstępnie najlepiej kupić sobie specjalny zestaw do robienia sushi, aby później już z wprawą działać bez takich porad. Pierwszy raz zawsze jest trudny, ale wystarczy przełamać lody - od tej pory będzie to dla Ciebie pestka! Akurat osobiście trzymam się(...)raczej klasycznych zestawów, ale jeszcze chwila, już niedługo odważę się na coś bardzo nietuzinkowego. SUSHI Z ŁOSOSIEM, SURIMI I AWOKADO. na około 32-36 sztuk 150g ryżu do sushi  20 ml octu ryżowego 1 łyżka ksylitolu (lub 1,5-2 zwykłego cukru)   4 płaty sprasowanych nori 1/2 awokado 100g wędzonego łososia 8 paluszków surimi wasabi do podania

W kuchni Karmel-itki
Maki-Sushi 202

Zapraszam na sushi- uwielbiam , mogę jeść codziennie :) Do sushi możemy dodawać niemal wszystko- ograniczyć nas może tylko wyobrażnia :) Zaczynamy:  Składniki: 1,5 szkl ryżu do sushi 5-6 łyżek octu ryżowego 2-3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 5 szt nori- prasowane algi paluszki krabowe łosoś wędzony szczypior ogórek wasabi marynowany imbir Wykonanie: Ryż płuczemy parę razy(...)Gotujemy na małym ogniu- według przpisu podanego na opakowaniu. W czasie gotowania dodajemy ocet ryżowy , cukier I sól. Mieszamy. Gdy ryż jest ugotowany- musi! być chłodny by zacząć robić sushi. Ciepły ryż zniszczy nam prasowane algi. Na macie bambusowej wykładamy nori. Układamy ryż- ryż musi zajmować 3/4 nori. ( tak jak na zdjęciu) Układamy paluszki krabowe, ogórek I szczypior. Z pomocą

Smaki Edyty
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 170

się im w zamyśleniu, rejestrując wszystkie istotne różnice. Ale czy to ważne, kto jak wygląda? Liczy się to, co w głowie i w sercu. Spuszczam wzrok, zawstydzona swoją płytkością. Sushi. Debiut mój w tym temacie. Pierwsze sushi w swoim życiu jadłam na jakichś warsztatach, już nawet nie pamiętam gdzie i kiedy. Zapamiętałam jednak to, że strasznie mnie zachwyciło(...)udało się i dostali wersję z paluszkami krabowymi. Na blogu pojawi się tylko wege, z racji tejże tematyki. Wybaczcie mało powalający skład, ale zrozumcie - to mój pierwszy raz :) DOMOWE SUSHI WEGETARIAŃSKIE. dla 4 osób  250g ryżu do sushi (kleisty, co ułatwia formowanie) - 2 woreczki 4 łyżki octu ryżowego 3-4 listki sushi nori 1 łyżeczka wasabi 1/2 małej cukinii

W kuchni Karmel-itki