Sushi pierwszy raz jadłam kilka miesięcy temu. Długo nie mogłam zebrać się w sobie, aby spróbować jak smakuje. Jakoś tak kojarzyło mi się z jedzeniem surowej ryby, a to przecież jest bleee ;) głupi stereotyp :) Sushi to chyba bardziej filozofia przygotowywania potrawy, która bazuje na specjalnym ryżu i nori, czyli arkuszy sprasowanych wodorostów. Nie będę Was instruować(...)czego i z czym, bo nie czuję się kompetentna :) Jeśli zrobię sushi sama przynajmniej 100 razy, wtedy będę się wymądrzać ;) Dziś pochwalę się tym, co udało mi się wczoraj zrobić pierwszy raz :) Moje sushi przygotowałam ze świeżym ogórkiem, papryką konserwową, kawałkami sałaty lodowej, wędzonym łososiem i wasabi. Do tego podałam sos sojowy i marynowany różowy imbir. Lubicie
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo lubię kuchnię japońską, jest dla mnie nieocenionym źródłem wielu bezglutenowych inspiracji. Najczęściej przygotowywanym przeze mnie japońskim daniem jest oczywiście sushi. Uwielbiam eksperymentować i używam różnych, niekoniecznie japońskich dodatków. Np. kiedyś wymyśliłam, że zamiast ogórka czy awokado lepszy będzie świeży zielony melon. Wszystkim tak bardzo zasmakowała ta wersja, że stała się naszym absolutnym nr 1. Chociaż mam książki z setkami(...)przepisów na sushi, na razie domownicy nie zgadzają się na większe eksperymenty - nasze sushi musi być obowiązkowo z dodatkiem melona. Jeśli jeszcze takiego nie jedliście musicie koniecznie spróbować! Jeżeli nie przepadacie za smakiem wodorostów nori, mamy też wersję nigiri, którą samodzielnie przygotowała moja 5-letnia córeczka :) Składniki: ryż do sushi 1 szklanka woda 1,5 szklanki ocet ryżowy
głodny alergikDzisiejszy obiad jest kontynuacją sobotniej kolacji. Zrobiłam swoje pierwsze sushi. Yuppi! I było zjadliwe ;) Dlatego idąc za ciosem samozadowolenia, postanowiłam zużyć napoczęte płatki nori. A że łososia miałam tylko w zamrażaczu, stąd taka niecodzienna forma. Przecież nie zawsze musi być klasycznie. Poza tym Gizmo zaczął szaleństwo. Turlanie. Kołysanie. Czasami tak śmiesznie zawiesi się jak żółwik. Bo pedałowanie już(...)obiadem. P.S. Chyba dłużej go jadłam, niż robiłam ;) Sweet Chili Łosoś i Wege Futomaki 2 porcje łososia (mrożonego) sos Sweet Chilli 2 łyżki sok z pomarańczy płatek sushi nori porcja ryżu do sushi 3 łyżki octu vinegar kawałek żółtej papryki, zielonego ogórka, pomarańczy (do wypełniania) Ryż ugotowałam al dente ze szczyptą soli. Wystudziłam. Dodałam ocet, wymieszałam i nałożyłam
bastalenaSushi jest w Polsce najpopularniejszą japońską potrawą. Restauracje serwują ją w najróżniejszych wydaniach, ale wystarczy odrobina wiedzy, aby przygotować ją samodzielnie. Znajomość odpowiedniej metody to jedno, ale niezwykle ważna jest również jakość produktów. Oto tajniki przyrządzania sushi oraz przepisy, do których skorzystania gorąco zachęcamy. Co to jest sushi i jak je przygotować? Sushi automatycznie kojarzy się z surową rybą obtoczoną(...)różnych postaciach, dodając również owoce morza, warzywa i grzyby. Poza tym ryba może być pieczona. Powstało wiele wariacji na temat tej jednej z najzdrowszych na świecie potraw. Do przygotowania sushi potrzebny jest specjalny ryż, do którego dodaje się ocet ryżowy, cukier i sól. W ten sposób uzyskuje się charakterystyczny smak, a także pożądaną konsystencję. Aby przyrządzenie dania było możliwe, ryż
codojedzeniaSushi ma wielu zwolenników – można dzisiaj kupić je w restauracjach serwujących ten japoński specjał, a nawet w sklepach, które oferują je w wielu różnych wariantach. Przyrządzenie sushi samodzielnie także nie jest wcale takie skomplikowane. Obecnie w delikatesach można bez problemu zakupić wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego tradycyjnego dania, co wcale nie jest też wyjątkowo skomplikowane. Przepisów w internecie jest(...)multum, ale za to mało można poczytać o tym, jak należy serwować sushi. W co warto się zatem zaopatrzyć, aby urządzić niecodzienną kolację w orientalnym stylu? Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim odpowiednią zastawę do podania sushi, sztućce, a dokładnie pałeczki, a także do warto wiedzieć, co podać do picia. Zainteresowanych kolacją w japońskim stylu zapraszam do czytania! Zastawa stołowa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamorza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób. Będziemy potrzebować kilku zwiniętych w nori rulonów maki-sushi (niepokrojonych!). Jeśli jeszcze nie wiecie jak je przygotować, polecam zajrzeć tu: Sushi, krok(...)kroku . W tempurze świetnie smakują maki z krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego — gęsty sos teriyaki w wydaniu domowym. Składniki na panierkę: 1/2 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki kukurydzianej bądź ryżowej 1 jajko
Food Squareblogu! To znaczy, że na blogu jest już 100 wspaniałych przepisów, z których możecie korzystać. Zwykle z takich okazji przygotowuje się tort... ale ja mam dla Was przepis na sushi ;) Lubicie sushi? Ja bardzo :) Jest zdrowe, pyszne, idealne na lunch, obiad czy kolacje, tylko te ceny... Tutaj z pomocą oczywiście przychodzi domowy warsztat kuchenny. Wystarczy zapotarzyć się w podstawowy(...)zestaw do sushi, w którym znjadziemy matę do zwijania sushi, ryż, sos do ryżu, wasabi, marynowany imbir nori i pałeczki. Jest to koszt ok 40-50 zł, ale niektóre składniki jak sos do ryżu, wasabi czy imbir wystarczą na kilka razy, a mata jest dożywotnia :) Do tego wystarczy dokupić ulubione dodatki i okazuje się, że koszt przygotowania sushi w domu
DefinicjaSmakuSkładniki: 2 szkl. ryżu do sushi 3/4 szkl. napoju ryżowego Alpro lub chudego mleka dowolne owoce - u mnie wiśnie i borówki 4-5 łyżek tartych orzechów np BackMit 2 łyżki cukru brązowego cukier biały Ryż ugotować w napoju ryżowym - odstawić do wystygnięcia. Owoce delikatnie pognieść - odsączyć nadmiar soku - dosłodzić. Orzechy połączyć z brązowym cukrem. Na macie bambusowej kłaść ryż, porcję(...)owoców - zwijać sushi. Odstawić w chłodne miejsce. Pokroić, obtoczyć w mieszance orzechowo-cukrowej. Smacznego
kolorowotorcikowoSushi to najpopularniejsza potrawa kuchni japońskiej , składająca się z ryżu zaprawionego octem, wodorostów nori oraz różnych dodatków w postaci surowych: owoców morza, ryb, warzyw, grzybów itp. Sushi z omletem to rewelacyjna alternatywa dla wegetariańskiego sushi . Idealnie nadaje się na imprezy lub jako danie główne . Gorąco polecam! Sprawdź również pomysły na wegańskie sushi ! Przepis na sushi(...)omlet 2 łyżki oleju (20 g) pół cebuli (50 g) 1/4 papryki (60 g) 3 jajka 2 łyżki mąki (24 g) sól i pieprz wedle uznania Składniki na sushi szklanka ryżu do sushi (200 g) 280 g wody 4 łyżki octu ryżowego kopczata łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 5 listków nori Opcjonalnie serek typu philadelphia czarny i biały sezam
WegePrzepiswidzicie na zdjęciach, to być może nawet nie jest sushi. Ale zostało przygotowane i bardzo starannie wykonane przez moją córkę. Ja jedynie ugotowałam ryż i pokroiłam w paski składniki, który poszły do środka. Hania uwielbia sushi i kiedy pyta: wiesz mamo, na co mam ochotę? To bez sekundy zastanowienia wiem, że powie: sushi. Czasami idziemy tylko we dwie do Kaiseki(...)czasami zamawiamy w Sushi sMaki (baaardzo polecam), a najczęściej robimy w domu. I od kilku lat tradycją jest, że robimy sushi na Sylwestra. Od jakiegoś czasu do naszego sushi-teamu dołączył też Franek. Sam nakłada i są to tzw. wersje ubogie lub jak kto woli - oszczędne ;) Najczęściej z tuńczykiem i ogórkiem, w grę wchodzą jeszcze paluszki krabowe i mango. Albo
bistro mamaświecie. Dzięki różnorodności ryb, alg i owoców morza zapobiega szybkiemu starzeniu, co pozwala Japonkom cieszyć się piękną skórą przez długi czas. Jednym z najpopularniejszych japońskich dań jest sushi, które dzielimy na wiele rodzajów. Dzisiaj przygotowałam maki, czyli sushi zawijane na tradycyjnej bambusowej macie. Potrzebne nam (na 2-4 porcje): - 4 płaty nori - 250 g ryżu do sushi
W poszukiwaniu inspiracjiZestawy i akcesoria do sushi, czyli nie bój się i zrób to sama ;) Sushi... Dla jednych to kwintesencja orientu, dla innych prawdziwy koszmar, bowiem przyrządzenie tego japońskiego dania kojarzy się ze sztuką kulinarną level master plus. Ale nie musi tak być. Poznaj najbardziej użyteczne zestawy i akcesoria do sushi, dzięki czemu będziesz mogła zaskoczyć całą rodzinę i przyjaciół. Czy już(...)Zacznijmy od tego, że nie trzeba brać specjalnych kursów, aby zrobić to najpopularniejsze danie kraju kwitnącej wiśni w domu na Podkarpaciu czy nawet malutkiej kuchni w mieszkaniu tłocznej Warszawy. Sushi jest tak naprawdę proste do zrobienia, o ile będzie się do tego przygotowanym. Trzeba więc zakupić specjalny ryż, który jest absolutnym fundamentem tej potrawy, bowiem ten zwyczajny się do tego
kruche babeczkikilka wspaniałych przepisów, którymi jeszcze raz się z Wami podzielę, bo to one wiodły prym w tamtym czasie na blogu! Możecie spróbujecie lub już robiliście? ;-) PRZEPIS PONIŻEJ W LINKU: SUSHI POZDRAWIAM
SMYKWKUCHNIZachwycam się azjatyckimi słodkościami. Są niesamowicie wdzięczne i pomysłowe. Jakiś czas temu spotkałam się ze zdjęciem ciasta - sushi. Dzisiaj moja wersja azjatyckiego specjału :). Cukiernictwo w Azji uznawane jest za sztukę. Umiejętność wypieku dobrego ciasta łączy się z prestiżem, np. w Japonii szacunek zdobywa się, gdy dana osoba potrafi upiec biszkopt - Kasutera. Do upieczenia ciasta wykorzystałam sprawdzony przepis na biszkopt herbaciany
Przepisy AleksandryTeraz obwiń rulon folią, żeby się nie rozwinął i można wstawić do lodówki na ok 3-4h przed podaniem. // na zdjęciu w kubeczku sos czosnkowy a dodam że sushi to jedno a sos to drugie - natomiast razem to "niebo w gębie". Bardzo dobre jest również z łososiem wędzonym. Smacznego
Mechanik w kuchni