Zestawy i akcesoria do sushi, czyli nie bój się i zrób to sama ;) Sushi... Dla jednych to kwintesencja orientu, dla innych prawdziwy koszmar, bowiem przyrządzenie tego japońskiego dania kojarzy się ze sztuką kulinarną level master plus. Ale nie musi tak być. Poznaj najbardziej użyteczne zestawy i akcesoria do sushi, dzięki czemu będziesz mogła zaskoczyć całą rodzinę i przyjaciół. Czy już(...)Zacznijmy od tego, że nie trzeba brać specjalnych kursów, aby zrobić to najpopularniejsze danie kraju kwitnącej wiśni w domu na Podkarpaciu czy nawet malutkiej kuchni w mieszkaniu tłocznej Warszawy. Sushi jest tak naprawdę proste do zrobienia, o ile będzie się do tego przygotowanym. Trzeba więc zakupić specjalny ryż, który jest absolutnym fundamentem tej potrawy, bowiem ten zwyczajny się do tego
kruche babeczkikilka wspaniałych przepisów, którymi jeszcze raz się z Wami podzielę, bo to one wiodły prym w tamtym czasie na blogu! Możecie spróbujecie lub już robiliście? ;-) PRZEPIS PONIŻEJ W LINKU: SUSHI POZDRAWIAM
SMYKWKUCHNIZachwycam się azjatyckimi słodkościami. Są niesamowicie wdzięczne i pomysłowe. Jakiś czas temu spotkałam się ze zdjęciem ciasta - sushi. Dzisiaj moja wersja azjatyckiego specjału :). Cukiernictwo w Azji uznawane jest za sztukę. Umiejętność wypieku dobrego ciasta łączy się z prestiżem, np. w Japonii szacunek zdobywa się, gdy dana osoba potrafi upiec biszkopt - Kasutera. Do upieczenia ciasta wykorzystałam sprawdzony przepis na biszkopt herbaciany
Przepisy AleksandryTeraz obwiń rulon folią, żeby się nie rozwinął i można wstawić do lodówki na ok 3-4h przed podaniem. // na zdjęciu w kubeczku sos czosnkowy a dodam że sushi to jedno a sos to drugie - natomiast razem to "niebo w gębie". Bardzo dobre jest również z łososiem wędzonym. Smacznego
Mechanik w kuchniramach Tygodnia Restauracji organizowanym przez Groupon wybraliśmy się do restauracji Sweet Sushi w Katowicach. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCalifornia Roll Sushi Bowls z paluszkami surimi, które mój drogi czytelniku, często brane są za mięso z kraba… Bezsprzecznie surimi to owoce morza, a konkretnie i najczęściej to – dziki mintaj – chociaż mogą być zrobione z różnych innych białych ryb. Najwyższej jakości – paluszki surimi – jak pisałem wyżej, są wytwarzane z – dzikiego mintaja – który później(...)wspólnego z krabem :). Wracam do California Roll. Ponieważ istnieje kilka hipotezy gdzie i kiedy powstała – odwrócona rolka – skupię się na tej najbardziej prawdopodobnej. Kalifornia z USA… Sushi kojarzy się z Japonią… California Roll Sushi to danie powstałe w… Kanadzie… Powiedzenie w Kanadzie – chodźmy na sushi – jest niemalże tak popularne jak powiedzenie
RafalCookZjesz raz wegańskie sushi bowl z tofu i marynowanymi na szybko warzywami i będziesz chcieć więcej. Bankowo. Prosta i bardzo smaczna potrawa Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Na blogu Niedzielny Kucharz znajdziesz kilka przepisów na sushi bowl, ale ten przepis na sushi bowl z tofu jest chyba najlepszy. Sushi bowl to nazwa, którą na polski trudno(...)przełożyć. Można powiedzieć, że to sushi bez zawijania, bo ma te same składniki jak maki, czy raczej futomaki, bo ingrediencji jest dużo. Idea sushi bowl odwołuje się też do sposobu podawania jedzenia w Azji: w głębokich misach na spód kładzie się ryż, a na wierz wykłada pozostałe składniki. Można je potem wymieszać, albo zjadać po kolei. Wegańskie sushi bowl Sushi
Niedzielny kucharzJapońska kuchnia zyskuje w naszym kraju, coraz większe grono entuzjastów. Ramen, Soba, Chirashi czy w końcu Sushi . To potrawy kuchni japońskiej, które regularnie, pojawiają się w menu restauracji nie związanych ściśle z kuchnią orientalną. Co za tym stoi? Oczywiście moda. Co więcej. Japońskie potrawy, a zwłaszcza legendarne już sushi, to nieodzowne elementy wielu popularnych dyskontów. Wszyscy wokół oferują jedyne(...)niepowtarzalne sushi. Hm, ktoś mógłby zapytać: Za jaką cenę? Często bardzo wysoką i co najważniejsze- nieadekwatną do przedstawionej oferty Domowa alternatywa dla kupnego sushi Sushi przyrządzone w domu, to świetny sposób na wyśmienity posiłek. Zwłaszcza, że czas przygotowania takiej potrawy, jest stosunkowo szybki i niewymagający szczególnie dużych nakładów pracy. Co więcej, koszt domowego sushi , jest w porównaniu z jego sklepowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gotować ryż do sushi: Jak gotować ryż do sushi – czyli jaki ryż wybrać i jak go gotować. Sushi w tłumaczeniu z języka japońskiego oznacza danie z zakwaszonego ryżu. Nikogo więc nie dziwi, że właśnie ryż jest głównym i kluczowym składnikiem tego dania. Jest to jedna z najbardziej charakterystycznych i popularnych potraw kuchni japońskiej. W skład tego dania wchodzą surowe ryby(...)warzywa, prasowane algi oraz specjalna odmiana ryżu. Przy przygotowywaniu sushi bardzo duże znaczenie ma nie tylko rodzaj wybieranego przez nas ryżu, ale też w jaki sposób go przygotujemy. Pamiętajmy, że do przygotowania sushi nie możemy jednak wykorzystać zwykłego, klasycznego białego ryżu. Do przygotowania sushi wykorzystuje się specjalny gatunek ryżu krótkoziarnistego. Osiągają długość około 5 mm i przybierają lekko okrągły kształt
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneJakie warzywa do sushi: Jakie warzywa do sushi – pomagamy rozwiać wszelkie wątpliwości. Sushi to potrawa, która w starożytnej Japonii była głównym posiłkiem osób biedniejszych. Sushi stało się bardzo popularne w wielu restauracjach i nie należy do najtańszych dań. Dzisiejsze sushi nie wygląda już tak skromnie jak kiedyś. Składa się z wielu różnorodnych składników. Świetnym dopełnieniem są warzywa. Jednak zawsze zastanawiamy(...)się jakich można użyć do wykonania sushi. Aby przygotować wspaniałe i smaczne sushi, należy pamiętać jednak o głównej zasadzie: wszystkie używane składniki muszą być bardzo dobrej jakości. Musimy pamiętać, że podstawą każdego sushi jest ryż. Pamiętajmy, żeby używać ryżu specjalnego do sushi. Ziarenka ryżu na sushi są krótkie, owalne i pękate. Sushi pochodzi z kuchni fusion. Jest to rodzaj kuchni
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemożesz zostać Master sushi i przyrządzać w domu japoński specjał, kiedy tylko masz na to ochotę. Czasem się nie przejmu, bo zrobienie sushi Ci nie więcej niż pół godziny. Nie martw się o efekt. Sushi bez zawijania wychodzi zawsze i smakuje tak samo jak sushi zwinięte w glony nori. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Kiedyś pewien(...)Ukraińskich sprzątaczkach, stracił robotę i dobre imię. Jakiś czas później udzielił wywiadu, w którym żalił się, że nie mają pieniędzy z żoną i doszło do tego, że na sushi mogą iść najwyżej raz w tygodniu. Rzeczywiście można się stoczyć… I uzależnić od sushi, o co rzeczywiście łatwo, bo o jedzenie nadzwyczaj pyszne. Ryba marynowana cały rok Sushi dosłownie oznacza
Niedzielny kucharzWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W miniony czwartek zostałam zaproszona na warsztaty z Sushi, które odbyły się w Restauracji TenSushi w Warszawie na Bemowie, które poprowadził prawdziwy Sushi Master Jan Ożga. Z jego pomocą mogliśmy poznać oraz przygotować kilka rodzai Sushi. Warsztaty zaczęliśmy od poznania historii Sushi, a następnie byliśmy świadkami(...)przygotowania przez Jana mięsa do sushi z sporego, świeżego łososia. Z racji tego, że nie przepadam za surowym mięsem, w tym przypadku nie bałam się go spróbować W czasie warsztatów, wraz z kilkoma blogerami przygotowaliśmy: – Hoso maki czyli „cienkie zwoje” (to małe rolki, jednoskładnikowe) – Futo maki czyli
Marta GotujeSushi to coś więcej niż tylko japońska potrawa, to sztuka! Poza wyrafinowanym smakiem wyróżnia się piękną, oryginalną formą. Cieszy wszystkie zmysły, już samo patrzenie na te małe cudeńka wprawia mnie w dobry nastrój. Samodzielne przyrządzenie sushi to wyzwanie, ale też świetna zabawa. Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż i to głównie od niego zależy jakość całego dania. Bardzo duże znaczenie mają(...)również dodatki, których użyjemy do jego doprawienia. Ryż do sushi jest specyficzny. Jest to ryż krótkoziarnisty, zbliżony do tego używanego do risotto. Na opakowaniu takiego ryżu powinno być wyraźnie napisane, że jest to ryż do sushi. W przygotowaniu sushi największą frajdę sprawia wspólne krojenie, zwijanie i podjadanie. Nie trzeba do tego wyjątkowych umiejętności. Jak przygotować ryż do sushi? Składniki
Smakowity Blog KulinarnySushi w Polsce zdobywa coraz większą popularność, ale w świecie win to zupełnie nowy ląd. Wasabi, sos sojowy, marynowany imbir, pędy bambusa… Sushi to bogactwo smaków obcych tradycyjnym mistrzom wina. Ale jeżeli nie przepadasz za sake, nic się nie martw. Brak sztywnych reguł nie oznacza, że do sushi nie wolno pić wina. Wręcz przeciwnie, to raczej okazja do eksperymentowania(...)degustacji. W tej eksplozji egzotycznych smaków brakuje kwasowości wina. Polecane białe wino do sushi Jak przy większości dań z rybą, pierwsze kroki kierujemy ku delikatnym białym winom wytrawnym. Biorąc pod uwagę złożoność smaków sushi, dobrze postawić na proste wina jednoszczepowe. Niezawodny przy złożonych smakach, charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, jest G ewürztraminer . Wino z pikantniejszym wykończeniem świetnie zrównoważy nawet wasabi
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekilku latach przerwy zabrałam się w końcu za zrobienie własnego, domowego sushi. Padło na maki z pieczonym łososiem, ponieważ na co dzień trudno kupić extra-świeżą rybę z dobrego źródła, którą można jeść na surowo. Takie sushi z pieczoną rybą mogą jeść dzieci i kobiety w ciąży. Zrobione samodzielnie wychodzi znacznie taniej niż w knajpie – musimy za to zaopatrzyć(...)się w odpowiednie składniki, w szczególności: algi nori, specjalny ryż do sushi i ocet ryżowy. Reszta to już tylko dodatki. Sushi warto podać z gotowym sosem sojowym, teriyaki lub tak jak ja – ze słodkim sosem a’la kabayaki, za którym przepadam i który świetnie się komponuje właśnie z rybami pieczonymi (choć w Japonii podano by go raczej
Poezja smakunajbardziej, czyli na warsztatach kulinarnych w Culinary Atelier by Roszak , prowadzonych przez Szefa Kuchni, Tomasza Roszaka :) Tym razem wybraliśmy się w podróż do Japonii i nauczyliśmy się, jak przygotować sushi idealne. Dla mnie moje były oczywiście najidealniejsze na świecie ;) Postaram się w miarę prosto opisać, jak przygotować najprostszą odmianę sushi, czyli Hosomaki, które przeważnie są z jednym składnikiem rybnym bądź(...)wegetariańskim (np. ogórkiem), ale oczywiście do swojego sushi możecie upchnąć, co tylko Wam się podoba :) Zapraszam do przygotowań! Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY . Ryż idealny: 300 g specjalnego ryżu do sushi 40 ml octu ryżowego 40 g cukru szczypta soli Ocet łączymy z cukrem i solą. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru
My Culinary Arttrudno. Wręcz przeciwnie. Trzeba uważać. Ta miłość uzależnia! Zestaw kupiliśmy od czapy. Akurat w lodówce zalegał nam nadprogramowo łosoś z datą do wczoraj. Tak zrobiłam swoje pierwsze sushi. Wyszło dobre. Stwórca pochwalił. Montezuma za łososia się nie mścił. Potem był malutki epizod i kuszenie wege makami. Ale gdyby się tak dobrze zagłębić w fachową literaturę, to można(...)poważne maki- zushi. Jego jedzenie bardzo uprzyjemniło nam oglądanie meczu. Tak jak pierwsza jaskółka wiosny nie czyni. Tak i ja po pierwszym razie nie stałam się ekspertem dotyczącym sushi. Poszperałam jednak trochę w necie i znalazłam kilka ciekawych, niemalże sztandarowych reguł, związanych z tą jakże zacną sztuką kulinarną. Po pierwsze i pokrótce. Nazewnictwo. To co wsuwaliśmy kiedy
bastalenajest, że wielu z nas decyduje się nie tylko na dowóz jedzenia w święta, a także na eksperymenty i poprawianie wigilijengu menu. Pomysłem słusznie wdrażanym od kilku lat jest sushi w dowozie na święta . A gdyby podejść do świąt zupełnie inaczej? Nowocześnie! Gdyby tak Zupę Grzybową zastąpił ramen ? Gdyby karpia zastąpił grillowany węgorz? Gdyby rybę grecku zastąpić Sashimi(...)końcu – pierogi zastąpić Sushi? A gdyby do tej nowoczesnej i przepysznej wigilii dołożyć jeszce możliwość dowozu sushi? To możliwe! MAHŌ SUSHI Kraków już kolejny rok dostarczy nam fantastyczne zestawy wigilijne wprost do naszych domów. Restauracja przygotowała w tym roku następujące menu: Menu Maho To nie pierwszy raz kiedy MAHŌ organizuje wyjątkowe zestawy sushi w dowozie. Nie tak dawno
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowe sushi to prosty patent dla amatorów sushi, którzy nie mają czasu, umiejętności, chęci (niepotrzebne skreślić), żeby w domu zawijać zgrabne rolki w glony nori. Sprawę można uprościć, nic a nic nie tracąc z wartości smakowych. Czas : 25 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Domowe sushi dla leniwych Zestaw składników w domowym sushi możecie dowolnie ustalać. Sushi(...)zawijania, czyli sushi dla leniwych, to nasz stary patent na jedno z naszych ulubionych dań restauracyjnych – na naszym blogu znajdziecie kilka takich przepisów. Przygotowanie klasycznego sushi, zwijanego w glony nori, oczywiście nie jest zadaniem nie do wykonania, ale zabiera trochę czasu. Domowe sushi bez zawijania zrobicie w 25 minut, a jeśli wieczorem ugotujecie ryż, całość możecie rano przed pracą
Niedzielny kucharzDomowe sushi to prosty patent dla amatorów sushi, którzy nie mają czasu, umiejętności, chęci (niepotrzebne skreślić), żeby w domu zawijać zgrabne rolki w glony nori. Sprawę można uprościć, nic a nic nie tracąc z wartości smakowych. Czas : 25 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Domowe sushi dla leniwych Zestaw składników w domowym sushi możecie dowolnie ustalać. Sushi(...)zawijania, czyli sushi dla leniwych, to nasz stary patent na jedno z naszych ulubionych dań restauracyjnych – na naszym blogu znajdziecie kilka takich przepisów. Przygotowanie klasycznego sushi, zwijanego w glony nori, oczywiście nie jest zadaniem nie do wykonania, ale zabiera trochę czasu. Domowe sushi bez zawijania zrobicie w 25 minut, a jeśli wieczorem ugotujecie ryż, całość możecie rano przed pracą
Niedzielny kucharzRyż to niezbędny składnik do przygotowywania sushi. Sprawdź jaki rodzaj tego produktu najlepiej się sprawdzi. O czym warto pamiętać? Na co zwrócić uwagę podczas wyboru ryżu do sushi? Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Danie to znane jest już niemal na całym świecie i wciąż zyskuje coraz więcej fanów. Z tego powodu pojawia się również wiele miejsc(...)których tanio i szybko możemy dostać tego rodzaju danie. Oprócz tego, w sklepach bez problemu kupimy niezbędne składniki do samodzielnego przygotowania sushi w domu. Wbrew pozorom nie ma w tym nic trudnego, chociaż trzeba odpowiednio się do tego przygotować oraz zadbać o poszczególne akcesoria oraz produkty. Podczas przygotowywania sushi bardzo ważna jest technika, a także wybór odpowiedniej jakości produktów
Kuchcik gotujeLubisz sushi, jednak rzadko bywasz w japońskich restauracjach? Wcale nie musisz rezygnować z tego orientalnego przysmaku. Wystarczy, że poznasz kilka najważniejszych zasad, a przyrządzisz smaczne sushi – przekąskę idealną na szybki lunch czy wieczorne spotkanie w gronie znajomych. Smaczne sushi w Katowicach oraz innych miastach oferowane w japońskich lokalach może być bodźcem do spróbowania własnych sił w przyrządzaniu tego dania(...)jest to łatwa sztuka, niemniej jednak warto spróbować. Jeżeli za pierwszym razem nie uda się osiągnąć zadowalającego efektu, kolejne próby na pewno zbliżą sushi do ideału. Najważniejsze składniki Przyrządzanie sushi rozpocznij od zakupów. Postaw przede wszystkim na dobre składniki, których jakość przełoży się na doskonały smak. Czego będziesz potrzebować? Ryż do sushi To podstawa każdego japońskiego dania, dlatego sushi
CodogaraMoje pierwsze zetknięcie z sushi miało miejsce kilka lat temu. Coś mnie razem z mężem zwiodło w Wilnie i zaszliśmy do Japońskiej restauracji w centrum. Sushi może nie powaliło na kolana, ale smakowało. Natomiast kolejne dwie godziny po wyjściu z restauracji spędziłam na odwiedzaniu litewskich toalet. Miałam przez długi okres czasu wstręt do tego typu dań i omijałam wszystkie suszarnie(...)szerokim łukiem. Na całe szczęście po tylu latach przemogłam się i z ochotą wybrałam na warsztaty do Restauracji Ten Sushi na warszawskim Bemowie . Prowadził je Sushi Master Jan Ożga i pod jego bacznym wzrokiem uczyłam się jak przygotować sushi. Na moich oczach Jan sprawił sporego łososia, więc wiedziałam, że ryba jest na prawdę świeża i nie bałam się jej spróbować
Pieguskowa KuchniaSushi z kaszą jaglaną To jest mój pierwszy przepis na łamach Blendman’a, do którego przygotowania nie użyłem blendera. Własnie dlatego znalazł się on w nowej zakładce „Blendman bez blendera”, gdzie od czasu do czasu tego typu przepisy będzie można spotkać. Tak na prawdę nie jest to do końca przepis niezwiązany z blogiem, ponieważ do środka użyjemy(...)już wcześniej dodanego na bloga, serka z nerkowców . Sushi standardowo robi się ze specjalnym ryżem i tak też zazwyczaj robiłem, ale od teraz moim ulubionym wsadem skrobiowym jest kasza jaglana. Tańsza od ryżu, zdrowsza, a jak najbardziej nadająca się do zrobienia… sushi z kaszą jaglaną ! Dla części z Was może być to zniewaga względem kultowego dania jakim jest sushi
BlendmanSushi w Japonii jest codziennym pożywieniem, jest wiele różnych rodzajów w zależności od formy podania i użytych do jego przygotowania składników. Ważne, aby użyte składniki były jak najwyższej jakości. Przygotowując sushi trzeba pamiętać, że powinno ono być w kawałkach pozwalających zjeść je na jeden kęs. W Japonii przywiązuje się również dużą uwagę do estetyki podania i wykonania dania(...)relacji mego syna, który miał przyjemność odwiedzić ten kraj dowiedziałam się, że najczęściej jedzone jest tam sushi nigiri (kulka zaprawionego octem ryżu, przykryta świeżą rybą (tuńczyk lub łosoś) z odrobiną japońskiego chrzanu wasabi). Przygotowanie w domu sushi nie jest takie trudne. Fajnie przy tym zaprosić do wspólnego robienia rodzinę lub przyjaciół, a i zaoszczędzić przy okazji można, bo w lokalu
Kuchcik gotujewyruszyliśmy cała rodzina do Arkadii. Małżon z dzieciakami poszli do kina na najnowsza "Pszczółkę Maję" a ja na ul. Spokojna do Fabryki Form na mini warsztaty i pokaz sushi i super noży marki Global. Pan prowadzący z mistrzowską wprawą robił papier toaletowy z zielonego ogórka, faszerował glony ryżem i innymi
Dzieje kuchennej Wiewióry