Zapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy. Składniki: połówka główki czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 1 jabłko siekana natka pietruszki lub selera sok z cytryny lub kwasek cytrynowy kilka łyżek oleju cukier do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut). 2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny
Kuchnia domowa AniSzybka, krucha i chrupiąca surówka. Składniki: 1 główka lodowej sałaty 1 czerwona papryka siekany szczypiorek kawałek pora sos sałatkowy lub dressing (u mnie taki ) Sposób przygotowania: 1. Sałatę kroimy w paski. 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy. 3. Pora kroimy na półtalarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku. 4. Sałatę
Kuchnia domowa AniWspaniały dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna surówka do schrupania. Do tego jest bardzo soczysta. Składniki: 4 marchewki ok 200 g suszonej żurawiny szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Żurawinę siekamy drobniej - ja pokroiłam na połówki. 3. Wszystko mieszamy doprawiając szczyptą soli i cukrem. Smacznego!!! Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa Anisezonie jesienno-zimowym często goszczą u mnie surówki na bazie kapusty pekińskiej. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 4 marchewki 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy. 2. Cebulkę drobno siekamy. 3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Wszystko mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku, dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy
Kuchnia domowa AniBardzo lubię surówki do obiadu przełamane smakiem słodkiego owocu. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 owoc kaki 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 por 1 jabłko olej + woda przyprawa do sałatek (lubię Prymat) Sposób przygotowania: 1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski. 2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę. 3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej
Kuchnia domowa AniPyszna chrupiąca surówka pasująca nie tylko do obiadu, ale też do dań z grilla. Składniki: 1 mała sałata lodowa 3 pomidory siekana pietruszka 1 łyżka oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Sałatę kroimy w paski, pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy razem. 2. Dodajemy łyżkę oleju, siekaną pietruszkę i przyprawę do sałatek. Mieszamy. 3. Podałam z karkówką
Kuchnia domowa AniTaka chrupiąca surówka świetnie pasuje do wszelkich mięs. Polecam! Składniki: 1 sałata lodowa 2-3 marchewki 2 łyżki oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Sałatę kroimy na paseczki. 3. Wszystko mieszamy, dodajemy olej i przyprawę do sałatek. Smacznego
Kuchnia domowa AniSzybka surówka...z kapusty pekińskiej i papryki i z dodatkiem sosu czosnkowo-ziołowego Develey. kapusta pekińska papryka żółta papryka czerwona sos czosnkowo-ziołowy Develey sól Kapustę i papryki pokroić.Wymieszać z solą i sosem czosnkow-ziołowym
Moje domowe kucharzeniebyły w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna. Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem okazał się ekologiczny czyli "prosto od chłopa" olej rzepakowy , moje odkrycie, które zawdzięczam Basi P.- nigdy wcześniej nie używałam
Stare GaryPrawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty . Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy, więc polecam. składniki 2 porcje ok 250 g kapusty czerwonej kiszonej
Stare GaryTrochę inny sposób podania brukselki. Na surowo. Jeżeli lubimy surówkę bardziej wilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia brukselki - udana. Inspiracją był przepis z tej strony. składniki ok 300 g brukselki 1 czerwona cebula 1/2 szklanki drobno startego pecorino romano dressing sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
Stare Garykuchni sporo oleju a cena to ponad 17 zł. Więc jak na moją kieszeń to zdecydowanie za dużo. Ale oczywiście osobom z pokaźniejszym portfelem polecam. Dziś zrobiłam moją ulubioną surówkę z młodej kapusty. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitylko białą część i pokroić w cienkie półplasterki. Ogórki konserwowe pokroić w dosyć drobną kostkę. Dodać jogurt, 2 łyżki majonezu i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę posolić dopiero 5 minut przed podaniem, żeby warzxywa nie podeszły wodą. Źródło: przepisy. net linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnikapusty pekińskiej 2 marchewki 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% kilka kropli soku z cytryny sól pieprz czosnek granulowany Dzisiaj surówka w sosie majonezowym z czosnkową nutą. Bardzo prosta w wykonaniu - a na tyle uniwersalna, że pasuje praktycznie do każdego obiadu z dodatkiem mięsa. Kapustę pekińską poszatkować w drobne paski. Marchewki obrać - a następnie zetrzeć
Świat Domowej Kuchnipomidory 4 ogórki gruntowe 1 mała cebula 150 g śmietany 18% sól i pieprz Dzisiaj bardzo prosta i zapewne znana większości z Was surówka ze świeżych pomidorów, ogórków oraz cebuli. Czasami jednak warto przypomnieć sobie znane, niezawodne smaki :) Ogórki i cebulę obrać. Pomidory umyć. Ogórki i pomidory pokroić w grubszą kostkę, a cebulę w półplasterki. Dodać śmietanę. Doprawić solą
Świat Domowej Kuchni