SURÓWKI DO OBIADU Po krótkiej nieobecności wracam do blogowania i pysznych propozycji dla Was. Dzisiaj chciałam Wam zdradzić trzy przepisy na pyszne surówki do obiadu. Są to proste propozycje, bardzo smaczne pasujące do wielu mięs czy ryb. Surówki do obiadu powinny charakteryzować się sporą ilością świeżych warzyw czy owoców, być uzupełnieniem posiłku w witaminy i błonnik. Często do surówek dodaje(...)też ziarna aby przemycić odrobinę zdrowych tłuszczy do diety. Dzisiaj trzy surówki, każda bazująca na innym składniku: selerze, jarmużu i marchwi. Surówki te są idealne dla dzieciaków, co miałam możliwość przetestowania na rodzinnych pociechach ;-))) Zapraszam Was gorąco po receptury. SURÓWKA Z TARTEGO SELERA Najprostsza surówka do obiadu, a taka dobra ;-))) składniki: - 1 spory seler - 2 duże kwaskowate jabłka
SMYKWKUCHNIJuż dawno temu znalazłam ten przepis w internecie i sprawdza się znakomicie do przeróżnych surówek czy sałatek. Polecam z czystym sercem :) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki przegotowanej zimnej wody 1 łyżeczka cukr u 1/2 łyżeczki soli 1 zmiażdżony ząbek czosnku szczypta suszonego oregano szc zypta suszonej bazylii 1 łyżeczka ostrej musztardy pieprz do smaku Sposób przygotowania: Wszystkie
Kuchnia domowa AniSurówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Składniki: 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 1 małe jabłko obrane ze skórki 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach", skrapiamy olejem rzepakowym, sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniaSurówka z kiszonej kapusty z koperkiem Składniki: 400 g kapusty kiszonej 2 marchewki pęczek koperku jasna część pora Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do miski Obrane marchewki ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Białą część pora kroimy na małe kawałki, a koperek siekamy. Dodajemy do kapusty, całość mieszamy
Moja smaczna kuchniasałatka z niej sporządzona od razu nadaje się do jedzenia. Nie trzeba jej najpierw solić i czekać aż zmięknie, tak jak to robimy ze zwykłą kapustą. Surówka z białej kapusty sałatkowej Składniki: 1/2 główki kapusty sałatkowej 1/2 cebuli 1 marchewka olej sos sojowy szczypta cukru sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce
Kulinarne przygody Gatitynajlepiej gotować na parze lub spożywać na surowo. Dzięki jedzeniu selera na surowo dostarczamy organizmowi najwięcej składników odżywczych i witamin. Najpopularniejszą formą spożywania warzyw na surowo są różnego rodzaju surówki, przykładem na to może być surówka z selera i marchewki . Słodka marchew, wyrazisty w smaku seler korzeniowy to składniki, które razem stanowią ciekawą kompozycję smakową. Jeżeli chcemy, aby surówka(...)selera i marchewki była pikantna to dodajemy więcej pieprzu, natomiast jeżeli lubimy łagodniejsze smaki to możemy dodać trochę cukru. Zamiast cukru można do surówki dodać namoczone rodzynki i ten sposób ją dosłodzić. W mojej wersji ta surówka jest z dodatkiem majonezu, ale można go zastąpić jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną. Szybka i zdrowa surówka z selera i marchewki
Danka Pichciwłaściwie za każdym razem, gdy u nich jestem. Nawiązując do kolacji… do jedzenia były ryby, mięcho, puree. Ja obiecałam przywieźć jakieś uzupełniacze do tego. Tym razem stanęło na surówkach. Zrobiłam dwie. Jedną, tytułową, drugą dla My, który obecnie dba o wątrobę. Przepis na nią pojawi się za parę dni. Nie zaskoczę Was niczym nadzwyczajnym, od razu uprzedzam. Surówka(...)sezonem, ale czasami trzeba kupić coś, co przyjeżdża z drugiego końca świata. Mnie ta pleśń w ogóle nie dziwi. Mnie to tylko wpienia, chciałam Wam się tutaj wyżalić. Gdy surówka była już skończona, poleciałam zrobić jej zdjęcia. Potem spróbowałam i była w sumie ok, ale nie o ten smak mi chodziło. Potem się zorientowałam, że zapomniałam dodać koperku. Normalnie
KardamonovyParę dni temu pisałam Wam o mojej dostawie surówek na ekipowe urodziny. Drugą z nich była właśnie ta z marchewki i jabłka. Smakowała klasycznie, jak babcina. Nie kombinowałam ze składnikami, miała być prosta. Dodatkowo od jakiegoś czasu My jest na diecie wątrobowej, więc surówka miała być lekkostrawna. Żadnych wysokoprocentowych śmietan i innych majonezów. Bo to w sumie jedyna surówka jaką(...)moje. Albo gotuję coś do pewnego momentu jako lekkostrawne, a potem zmieniam na moje. W najbliższym czasie więc przepisy będą różne. Będą kluski kładzione, na parze, będą lekkostrawne surówki. W sumie dobrze, bo to jednak sięganie po klasyki kuchni polskiej, do których od paru miesięcy i tak wracam. Pojawią się też normalne przepisy. Będą makarony i placki, które wątrobie zdecydowanie
KardamonovySurówka z kiszonej kapusty to chyba jedna z moich ulubionych surówek. Do głowy by mi nie przyszło majstrować coś przy oryginale. I nie piszę tutaj o tym czy dodać do niej kminek i jakiego użyć oleju. Piszę o trochę większym hardcorze. I tak kombinowałam, kombinowałam i odpuściłam. Niektórych rzeczy się nie rusza. Parę dni temu kupiłam kiszoną kapustę do kaszanki(...)Klasycznie kapusty kupiłam za dużo, postanowiłam zrobić z niej surówkę do ryby. Zaczęłam ją szatkować, dodałam resztę składników (na szczęście zapomniałam dodać cukier), wymiąchałam, odstawiłam. A później zobaczyłam na blacie puszkę ananasa. I tak pomyślałam, że kiszona kapusta lubi słodkie dodatki, że ananasa dodam niewiele, żeby tylko podbił smak. No przecież nikt od tego nie umrze. No nie umarł
KardamonovyParę dni temu zobaczyłam w sklepie młodą czerwoną kapustę. Pomyślałam, że zrobię z niej surówkę na najbliższego grilla. Bo taka ładna i taka młoda. Chciałam dodać do niej dodatkowo jeszcze jakąś sezonową perełkę. I dodałam kalarepę. A jak kapusta i kalarepa to koperek. Akurat w lodówce klasycznie miałam jego nadmiar. Bo tak, zioła trzymam w lodówce. Zaraz po kupnie wkładam(...)Wiem, że to żadne odkrycie. Może akurat jednak dla kogoś będzie. Młoda kapusta jest o tyle łatwiejsza w obsłudze od normalnej, że nie potrzebuje zbyt dużo czasu na zmięknięcie. Surówki zawsze robię w ten sam sposób: kroję kapustę, lekko ją solę, ugniatam i odstawiam na jakieś 20-30 minut. Młoda potrzebuje zdecydowanie mniej czasu. Moja chyba nawet nie leżakowała. Dodałam
Kardamonovytutaj trochę miesza, ale miesza pozytywnie. Parę dni temu zrobiłam obiad prawie w 100% pod My. Ten zażyczył sobie faszerowane piersi z kurczaka. Chciał ziemniaki. Ja do tego dorobiłam surówkę z dodatkiem jego ulubionego owocu – gruszki właśnie. Przepis na piersi pojawi się za jakiś czas, muszę go powtórzyć. Na tyle późno jedliśmy obiad, że nie byłam w stanie zrobić(...)tutaj wrzucę za jakiś czas. Nie wiem co ja ostatnio tak skaczę z tematu na temat. Za dużo chcę chyba napisać, a mam za mało czasu. Wracając jednak do surówki z pora, gruszki i marchewki… wyszła cudnie. Smakowała bardzo domowo, klasycznie. Majonez jak zwykle zrobił w niej dobrą robotę, jogurt sprawił, że nie miałam tak dużych wyrzutów sumienia. Chrupiąca
Kardamonovyrozglądać za porządnymi kapustami, bo tak jeszcze ze cztery tygodnie temu było dość słabo. Kapusty już były, ale wyglądały i smakowały nie tak jak trzeba. Szukajcie oczywiście polskich warzyw. Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą powstała (jak to u mnie bywa), bo została mi luźna połowa kapusty. Prawie zawsze z takich „resztek” robię surówki lub sałatki(...)nieplanowane, ale My zeżarł cały łuskany słonecznik w domu, więc musiałam go czymś zastąpić. Pogrzebałam w kuchennej szufladzie i znalazłam w niej garść płatków migdałów. Aczkolwiek następną tego typu surówkę zrobię jednak ze słonecznikiem, jakoś bardziej do mnie przemawia. Wy dajcie co tam macie, co lubicie. Zdjęcie wyszło trochę dziwaczne, ale robiłam je już grubym, bardzo słonecznym popołudniem, wiec wyszło
KardamonovySurówka z cukinii to świetny dodatek do wakacyjnych obiadków. W sierpniu, kiedy zaczyna się sezon cukiniowy, wiele osób nie wie już co robić z cukinią. Surówką z cukinii to szybkie i proste rozwiązanie na nadmiar cukinii. Ze smakiem wcinają ją duzi i mali, miłośnicy cukinii i ci, którzy podchodzą do niej z dystansem Pierwszy raz surówkę z cukinii jedliśmy(...)smaku przypomina tradycyjną mizerię, ale jak dla mnie, możemy tutaj bardziej bawić się smakiem, dodając ulubione dodatki. Jak dla mnie koperek jest dodatkiem obowiązkowym, bo wyraźnie podkręca smak surówki. Czosnek też mi tutaj świetnie pasuje, ale nie jest obowiązkowy. Do surówki najlepiej sprawdzi się młoda cukinia. Jeśli jednak macie nieco większy egzemplarz lub starszą cukinię, też damy radę. Ja miałam
Mieszam w Garnku