Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Warzywa mieszamy ze sobą, przypraw iamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy odrobinę kminku i olej. Mieszamy . Surówkę odkładamy w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły. Smacznego
Kuchnia domowa AniRobiłam już kilka surówek na bazie sałaty lodowej. Bardzo mi smakują. Dziś zapraszam na s urówkę z dodatkiem pora :) Składniki: 1 sałata lodowa pół pora (biała część) 1 pomidor 1 ogórek dowolny dressing (np. taki ziołowy ) Sposób przy gotowania: 1. Sałat ę kroimy . 2. Obranego ogórka kroimy na plasterki lub kostkę. 3 . Pomidora kroimy w kostkę. 4. Pora kroimy
Kuchnia domowa Aniprzygotowania: 1 . Ogórk i kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy. 2. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy, dodajemy zmiażdżony ząbek cozsnku. 3. Odstawiamy do lodówki na godzinę przed podaniem. 4. Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu - drugiego dania. Smacznego!!! Źródło: Smacznie zdrowo tanio
Kuchnia domowa AniKapustę oczyścić z liści wierzchnich, poszatkować. Delikatnie nasolić i odstawić na 10 minut. 2. W międzyczasie posiekać cebulkę i opłukany koperek. Dodać do kapusty. Wymieszać czystą dłonią. 3. Do surówki dodać cukier, odrobinę pieprzu, sok z cytryny i olej i ponownie wymieszać. 4. Podawać wedle uznania - u mnie był akurat kurczak w cieśnie francuskim . Smacznego!!! Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa AniOstatnio taka surówka króluje u nas na stole. Jest nie tylko pyszna, ale szybka do przygotowania. Polecam! Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 1 marchewka 2-3 łyżki siekanego koperku sól pieprz 2 łyżki oleju sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Warzywa mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku
Kuchnia domowa AniZapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy. Składniki: połówka główki czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 1 jabłko siekana natka pietruszki lub selera sok z cytryny lub kwasek cytrynowy kilka łyżek oleju cukier do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut). 2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny
Kuchnia domowa AniSzybka, krucha i chrupiąca surówka. Składniki: 1 główka lodowej sałaty 1 czerwona papryka siekany szczypiorek kawałek pora sos sałatkowy lub dressing (u mnie taki ) Sposób przygotowania: 1. Sałatę kroimy w paski. 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy. 3. Pora kroimy na półtalarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku. 4. Sałatę
Kuchnia domowa AniWspaniały dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna surówka do schrupania. Do tego jest bardzo soczysta. Składniki: 4 marchewki ok 200 g suszonej żurawiny szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Żurawinę siekamy drobniej - ja pokroiłam na połówki. 3. Wszystko mieszamy doprawiając szczyptą soli i cukrem. Smacznego!!! Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa Anisezonie jesienno-zimowym często goszczą u mnie surówki na bazie kapusty pekińskiej. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 4 marchewki 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy. 2. Cebulkę drobno siekamy. 3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Wszystko mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku, dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy
Kuchnia domowa AniBardzo lubię surówki do obiadu przełamane smakiem słodkiego owocu. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 owoc kaki 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 por 1 jabłko olej + woda przyprawa do sałatek (lubię Prymat) Sposób przygotowania: 1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski. 2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę. 3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej
Kuchnia domowa AniPyszna chrupiąca surówka pasująca nie tylko do obiadu, ale też do dań z grilla. Składniki: 1 mała sałata lodowa 3 pomidory siekana pietruszka 1 łyżka oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Sałatę kroimy w paski, pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy razem. 2. Dodajemy łyżkę oleju, siekaną pietruszkę i przyprawę do sałatek. Mieszamy. 3. Podałam z karkówką
Kuchnia domowa AniTaka chrupiąca surówka świetnie pasuje do wszelkich mięs. Polecam! Składniki: 1 sałata lodowa 2-3 marchewki 2 łyżki oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Sałatę kroimy na paseczki. 3. Wszystko mieszamy, dodajemy olej i przyprawę do sałatek. Smacznego
Kuchnia domowa AniSzybka surówka...z kapusty pekińskiej i papryki i z dodatkiem sosu czosnkowo-ziołowego Develey. kapusta pekińska papryka żółta papryka czerwona sos czosnkowo-ziołowy Develey sól Kapustę i papryki pokroić.Wymieszać z solą i sosem czosnkow-ziołowym
Moje domowe kucharzeniebyły w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna. Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem okazał się ekologiczny czyli "prosto od chłopa" olej rzepakowy , moje odkrycie, które zawdzięczam Basi P.- nigdy wcześniej nie używałam
Stare GaryPrawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty . Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy, więc polecam. składniki 2 porcje ok 250 g kapusty czerwonej kiszonej
Stare Gary