Surówka z kalarepy marchewki i jabłka. Surówka z kalarepy, łapcie przepis póki jest na nią sezon. Kupuję kalarepę namiętnie, gdyż lubię ją pochrupać przed telewizorem. Najczęściej kroję ją w plasterki lub w półksiężyce, nakładam na talerz i jem bez dodatków. Ale gotuję też z niej zupę. Ponieważ w Niemczech kalarepy w sklepie są duże, zawsze miałam obawy czy nie będą(...)właśnie z obawy o ich jakość, dlatego kupując w Polsce kupujcie małe kalarepki. Podobnie jest z młodą marchewką, ta młoda jest delikatna, wystarczy ją umyć i zetrzeć bez obierania. Surówka z kalarepy marchewki i jabłka nadaje się do prawie każdego, obiadowego dania. Gdy pierwszy raz zrobiłam tą surówkę Piotrek myślał, że to surówka ze świeżej kapusty, wyglądem też nie różniła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZnowu surówka i znowu ananas? A tak. Przy okazji ostatniego weekendowego obiadu miałam w planie zrobić surówkę z marchewki. Bo My może. Marchewek w formie surówek na blogu jest sporo, postanowiłam zrobić coś nowego. Nie wiem czy każdy bloger tak ma, ale ja mam tak, że większość potraw staram się „upchnąć” na bloga. Nie odbierzcie tego negatywnie(...)cukru i to nie jest nic złego, to naprawdę poprawia dodatkowo ich smak. Ja postanowiłam z cukru zrezygnować, dodałam natomiast ananasa i zalewę z niego. Parę tygodni temu zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty z ananasem , wyszła wyśmienita. Postanowiłam coś podobnego zrobić z marchewkami. Wyszło smacznie. Aczkolwiek surówki z kiszonej kapusty nic nie jest chyba w stanie przebić, nie będę więc
KardamonovyKoper włoski należy do tej grupy roślin, których praktycznie każdą część można wykorzystać w kuchni. Z bulw przyrządza się surówki, zapieka, grilluje. Owoce wykorzystuje się do przyprawiania sosów, mięs i warzyw a liście używane są przyrządzania dressingów oraz jako przyprawa do zapiekanych warzyw i ryb. Surówka z kopru włoskiego to moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie tegoż warzywa w formie(...)świeżo. Koper włoski rewelacyjnie łączy się z owocami cytrusowymi dlatego też poza jabłkiem, które znalazło się w tej surówce, dodałam również pomarańcz. Surówkę doprawiłam odrobiną oliwy i octu jabłkowego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Surówka Składniki na surówkę z kopru włoskiego. 25 dkg kopru włoskiego 20 dkg pomarańczy (po obraniu) 2 zielone cebule
MeCooksSurówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek do obiadu. Kapusta pekińska dostępna jest przez cały rok, prawie każdy ją lubi i jest świetną bazą do tworzenia surówek obiadowych. Jako, że u mnie surówki przemieszane są z sałatkami, zebrałam dla Was w jednym miejscu zbiór kilku przepisów na surówki z kapusty pekińskiej w roli głównej. Na samym końcu dodałam również(...)tych sosów świetnie sprawdzi się w towarzystwie kapusty pekińskiej. Mam nadzieję, że przepisy przydadzą się Wam przy komponowaniu obiadowego menu. Po przepis wystarczy kliknąć w zdjęcie lub nazwę. Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem Surówka z kalarepą Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką
Smaki Na TalerzuKoper włoski należy do tej grupy roślin, których praktycznie każdą część można wykorzystać w kuchni. Z bulw przyrządza się surówki, zapieka, grilluje. Owoce wykorzystuje się do przyprawiania sosów, mięs i warzyw a liście używane są przyrządzania dressingów oraz jako przyprawa do zapiekanych warzyw i ryb. Surówka z kopru włoskiego to moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie tegoż warzywa w formie(...)świeżo. Koper włoski rewelacyjnie łączy się z owocami cytrusowymi dlatego też poza jabłkiem, które znalazło się w tej surówce, dodałam również pomarańcz. Surówkę doprawiłam odrobiną oliwy i octu jabłkowego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Surówka Składniki na surówkę z kopru włoskiego. 25 dkg kopru włoskiego 20 dkg pomarańczy (po obraniu) 2 zielone cebule
MeCooksRobisz obiad mięsny i nie masz pomysłu z jaką surówką go podać? Może sięgniesz po pyszną surówkę z młodej kapusty białej. Surówka z młodej kapusty z sosem czosnkowym Biała kapusta do kupienia jest już z tego sezonu. Plusem takiej młodej kapusty jest to, iż jest ona delikatniejsza i bardziej miękka od tej, która leżakuje przez zimę. Z takiej młodej kapusty(...)najlepsze są oczywiście surówki. Surówki z dodatkiem innych warzyw takich jak jabłko, marchew, cebula czy papryka. Jako dodatek do obiadu rewelacja. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania surówki z młodej kapusty. 50 dkg młodej białej
mecooksPrzyznawać się, na ile sposobów przyrządzacie kapustę kiszoną na surówkę do obiadu? Znając swoich znajomych, każdy z nich ma jeden oklepany przepis, który powiela o ile przyjdzie go ochota na kiszoną kapustę. Nie, żebym była lepsza, bo ja też często robię kapustę kiszoną na jeden sposób- tak zupełnie tradycyjnie, z marchewką, szczyptą cukru i oliwą. No dobra, na dwa sposoby(...)drugi jest na blogu i jest wielce szalony, poza marchewką zawiera cebulkę i kminek I pamiętam, jak taką surówkę robiłam na zajęciach z ZPT w czwartej klasie. Dumna wracałam z nią do domu, bo wyszła dobra jak nigdy. Po drodze spotkałam koleżankę, którą poczęstowałam swoją boską surówką. Niestety, koleżanka ją wypluła z obrzydzeniem. Jak faktycznie smakowała moja surówka w obiektywnych
Mieszam w GarnkuSłodko - kwaśna surówka z kapusty... Poszatkowana, biała kapusta. Wiórki soczystej marchewki. Kosteczki ostrej cebuli. A całość w słodko - kwaśnej zalewie. Pyszna surówka, jak z chińskiej knajpki. Serdecznie polecam! Składniki: 1,5 kg białej kapusty; 2 średnie marchewki; 1 duża cebula; 1/3 szklanki białego cukru (do zasypania startej marchewki). Zalewa: 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%; 1/2 szklanki oleju; 1/3 szklanki(...)marchewką. Wymieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy wlać/wsypać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Gorącą zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą. Wymieszać. Surówkę pozostawić do ostygnięcia. Wystudzoną surówkę przełożyć do słoika (lub plastikowego pojemnika), zamknąć (lub przkryć folią spożywczą) i wstawić do lodówki na minimum 2 - 4 godziny, do przegryzienia się smaków. Surówkę przechowywać
Gospodyni Miejskadość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są bardzo miękkie i soczyste, aromatyczne, słodkie i lekko pikantne, a surówka... chyba nie muszę jej zachwalać, bo czy jest ktoś, kto nie lubi Coleslawa? Domowa wersja jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od kupnej, bo nigdy nie wiadomo czego można się spodziewać(...)surówce np. sól drogowa (pamiętacie aferę w tamtym roku? To właśnie bardzo znany producent surówek używał soli drogowej)!!! Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :) Kurczak: * udka kurczaka- 10 szt. * cebula- 1 szt. duża * imbir- 1 łyżka * papryczka chili- 1 łyżka * czosnek- 2 ząbki * sos sojowy ciemny- 5 łyżek * woda- 5 łyżek * miód- 2 łyżki z górką Coleslaw
Kraina Miodem Płynącacebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka pół małego słoika chrzanu pół małego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Nie ma dobrego obiadu bez dobrej surówki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie w ogóle obiadu bez dodatkowej porcji warzyw. Tym samym im więcej pomysłów na surówki - tym lepiej :) Tym razem surówka z kapusty
Świat Domowej Kuchnimała kapusta pekińska 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli szczypta białego pieprzu Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, to bardzo prosta w przygotowaniu lekka surówka stanowiąca doskonały dodatek do dań obiadowych. Kapustę pekińską drobno posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy z puszki. Dodać majonez i jogurt naturalny(...)Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Przed podaniem surówkę wstawić na 20 minut do lodówki, aby ją schłodzić. Źródło: uwielbiamgotowac.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniWiosna czas kolorowym smacznych surówek. Czas świeżutkich warzyw więc do bólu trzeba to wykorzystać. Ostatnio na półce zobaczyłam mleczko kokosowe i przyszła mi myśl ....a może by tak....... i tak powstało jak dla mnie niecodzienne połączenia kapust oraz mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi. SKŁADNIKI: przepis autorski(...)kapusty poszatkowanej dodaję marchew oraz wlewam przygotowany sok, wszytko razem wymieszam i odstawiam do lodówki na ok 30 minut, aby smaki się połączyły - przed podaniem posypuję słonecznikiem i zajadam :)) - surówka ma słodkawy posmak i nutą kokosu coś świeżego i innego. Lubie kolorowe surówki cieszą nie tylko podniebienie ale i także nasz wzrok. Smacznego
Basia w kuchniUlubiona (nie tylko dlatego, że jedyna;) siostra mojego męża na ostatni niedzielny obiad przyniosła surówkę z czerwonej kapusty. Przyznaję, że w takiej wersji dotąd jej nie serwowałam:) Surówka z wielkim apetytem spałaszowana, fotka zrobiona, zgoda na publikacje uzyskana toteż dzielę się przepisem: Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 łyżka soku z cytryny 3 jabłka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała