Znalazłam ten przepis u Dany na blogu i postanowiłam wypróbować. Kapusta wyszła znakomicie, idealna do podjadania na już, na teraz bo na zimę zakisimy jesienią. Powiedziałabym
Moje Małe CzarowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulką. Posmarowane musztardą, dzięki czemu nabierają wyraźniejszego smaku Najlepiej pasuje do
Marta GotujeSzybko zyskuje nowych fanów. Klasyczne warzywa połączone z ciekawym sosem sprawdzają się idealnie jako dodatek do mięs i ryb. Domowa surówka, która przekona największych niejadków! :) Zapraszam
Tagebuch po polskuOstatnio muszę nieźle kombinować, żeby przemycić warzywa do diety Syna. Gotowane marcheweczki czy tam brokuły już nie przechodzą, więc próbuję co raz to nowych sposobów. Metodą
Kuchnia po mojemujuż ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Czas : 30 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Kiszenie kapusty wymaga czasu, żeby w odpowiednich warunkach powstała zdrowa i dobra koszona. Kapusta kiszona w beczce potrzebuje miesiąca na ukiszenie, w kamiennym garnku połowę tego czasu. Standardowo przyjmuje się(...)kiszoną kapustę Nasz przepis na kiszoną kapustę, najprostszy z najprostszych, sama kapusta i sól. W książkach kucharskich i na blogach znajdziecie mnóstwo bardziej wyszukanych receptur a to z kminkiem, marchewką, czy jabłkiem. My jednak uważamy, że postna kiszona kapusta szykowana z myślą o wigilijnym stole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Nie potrzebuje dodatkowych aromatów, bo kapusta
Niedzielny kucharzjuż ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Czas : 30 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Kiszenie kapusty wymaga czasu, żeby w odpowiednich warunkach powstała zdrowa i dobra koszona. Kapusta kiszona w beczce potrzebuje miesiąca na ukiszenie, w kamiennym garnku połowę tego czasu. Standardowo przyjmuje się(...)kiszoną kapustę Nasz przepis na kiszoną kapustę, najprostszy z najprostszych, sama kapusta i sól. W książkach kucharskich i na blogach znajdziecie mnóstwo bardziej wyszukanych receptur a to z kminkiem, marchewką, czy jabłkiem. My jednak uważamy, że postna kiszona kapusta szykowana z myślą o wigilijnym stole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Nie potrzebuje dodatkowych aromatów, bo kapusta
Niedzielny kucharzsmakowe, ale i oczy 😋😍 Składniki (na 6 placków): 3 duże marchewki 2 jajka łyżeczka soli dymka łyżka tartego, twardego sera dojrzewającego (np. rubinu, bursztynu, parmezanu itp.) łyżeczka suszonego lubczyku pół łyżeczki kozieradki łyżka mąki z ciecierzycy (może być dowolna, byle nie ziemniaczana czy z tapioki) olej do smażenia Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchew zasypać solą(...)smażyć na rozgrzanym oleju na palniku o niezbyt dużej mocy, by placki usmażyły się w środku. Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy. Podawać z ziemniakami i koperkiem oraz surówką
Weekendy w domu i ogrodzieMłoda kapusta jest tak pyszna, że lubię ją nawet samą, bez niczego. Odrywam listki i po prostu chrupię sobie jak najsmaczniejszą przekąskę. Surówka z młodej kapusty często gości u nas, ale czasem zachce się także gotowanej w całości lub uduszonej z koperkiem. Taka prozaiczna kapusta, jedno z najbardziej pospolitych (zdawałoby się) warzyw, a potrafią z niej powstać tak smaczne potrawy. Sezon(...)młode warzywa uważam za zdecydowanie zbyt krótki. Składniki: mała główka młodej kapusty pęczek koperku mała cebula mały pęczek szczypiorku 3-4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 50 g masła sól i pieprz do smaku Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować na dowolną grubość. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno
Codzienna kuchnia niecodziennaugotowanej kaszy jaglanej ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych Drobno pokrój marchewki i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj koncentrat, wymieszaj i duś do miękkości, następnie wyjmij liście laurowe i ziele angielskie(...)trzeba, dopraw jeszcze do smaku. W Magicznych smakach jak zwykle bardzo smacznie. Poprzednie relacje tu i tu . Na poniższych zdjęciach: zielona kasza gryczana, warzywa w ziołach, surówka z kapusty pekińskiej z zielonymi oliwkami, fasolka w sosie pomidorowo-daktylowym (zaskakująco dobre połączenie) i kotlety warzywne z ziarnami. Desery: szarlotka z żurawiną (ok, ale tarta cytrynowa o wiele lepsza
Qlinarnie i QlinarnieSurówka z młodej kapusty z rzodkiewką i koperkiem Prosta i smaczna surówka z młodej kapusty to to dobry pomysł na letni dodatek do obiadu, grilla lub
Blog z ApetytemPrzepis na tą sałatkę mam od Daniela i już wiem że z kilkoma zmianami na pewno pojawi się na moim stole Wielkanocnym. Polecam, bo jest genialnie
Magiczne Życie MartyTradycyjna, szybka i smaczna surówka. Znam ją z dzieciństwa, podawana była zawsze do obiadu składającego się z ryby i gotowanych ziemniaków. Ale żeby nie było tak monotonnie w kuchni.... - pasuje także do mięsnych kotletów, szczególnie tych smażonych lub grillowanych, hamburgerów (mięsnych i rybnych - włóżcie do kanapki), także do różnych potraw z ziemniaków, tj.: frytek, klusek śląskich, kopytek, itp. Składniki(...)kiszonej kapusty 2 mniejsze obrane jabłka 2 obrane marchewki 1 obrana średnia cebula 4-5 łyżek oleju rzepakowego łyżka cukru sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: jeśli kapusta jest zbyt kwaśna to lekko ją przepłuczcie (ja tego nie robię), poszatkujcie, jabłka, marchewki zetrzyjcie na tarce o większych oczkach, cebulę drobno posiekajcie, w misce wymieszajcie razem wszystkie
Zasmakuj KuchniKapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę. Zasługuje na szczególna uwagę ze względu na obecność beta- karotenu. Już pół szklanki kapusty zapewni dzienną dawkę tej prowitaminy. 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co niezmiernie ucieszy wszystkich dbających o linię. Koloryt(...)bardzo zachęca do kupna, przeważnie jest bardzo blada, ale dołóż marchewkę i garstkę zielonych listków i już czaruje wyglądem. 'Bladą piekność" ożywiłam listkami rukwii wodnej i dodatkiem marchewki. Składnki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1-2 dymki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: wierzchnie liście kapusty odrzucić. Kapustę przekroić wzdłuż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gotowe w : 2 h Na bazarkach od dawna można kupić piękną, młodą kapustę. Ja często miałam kłopot z jej wykorzystaniem, więc postanowiłam zrobić z niej surówkę. Młoda kapusta ma to do siebie, że szybko puszcza soki i robi się niesmaczna, dlatego przygotowałam zalewę i całość wylądowała w lodówce. Po pierwszym dniu leżakowania okazało się, że zawartość pierwszego słoika został(...)powiedzieć, że była ona idealna! Następnego dnia z drugim stało się to samo. Składniki 1 kg poszatkowanej kapusty 2 duże ugotowane buraki 2 średniej wielkości cebule 2 duże surowe marchewki 1 pęczek koperku Składniki na zalewę 3 szkl wody 1/2 szklanki octu 10 % 1/3 szklanki cukru 2 łyżki soli Krok po Kroku 1 Kapustę drobno szatkujemy, buraki i marchewkę kroimy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy