smaczne. Dodatek czerwonej papryki, cebuli i aromatycznej skórki z cytryny sprawia, że kotleciki mają niesamowity smak. Kotlety proponuję podawać z sosem z jogurtu naturalnego doprawionego ziołami, a do tego surówka Coleslaw . Kotlety z okary są wspaniałą bazą do przygotowania domowych vege burgerów . Smacznego! Print Kotlety z okary .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne kotlety(...)Time 15 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 30 minutes Servings 16 Author Anna Ingredients 2 1/2 szklanki okary 1 średnia cebula 1 śrenia czerwona papryka 1 średnia marchewka sól do smaku płatki papryczki chilli lub suszona papryczka skórka otarta z 1/2 cytryny 1 średnie jajko 5 łyżek tartej bułki 3 łyżki świeżych siekanych ziół np: bazylia kolendra, koperek
SprawdzonaKuchnia.plSałatka z buraków kiszonych i pieczonych – podwójnie buraczkowa, zaskakująco smaczna, zdrowa i tania. Buraków ostatnio jemy całkiem sporo, bo na czas izolacji domowej tej pandemii kupiłam worek buraków, marchewki, kapusty, cebuli i ziemniaków. Podstawowe warzywa, tanie, sezonowe i co ważne takie, które mogą długo poleżeć w lodówce / spiżarni . Bardzo uniwersalne, wiele pysznych dań można z nich przygotować. Część buraków(...)buraki z niego bardzo lubimy do chrupania. Część buraków upiekłam, obrałam ze skórki, zamroziłam i mamy gotowa bazę do wielu dań. Część buraków lezy w lodówce i czeka na surówki (tak, bardzo lubię surowe buraki), barszczyki. Połączenie słodkich, pieczonych buraków z kiszonymi, kwaśnymi burakami jest naprawdę smaczne! Polecam! PRZEPIS SAŁATKA Z BURAKÓW Składniki sałatka z buraków: 3 buraki pieczone
Dorota Smakujepyszny obiad, który robi się praktycznie sam. U mnie wystąpiły jako główne danie, ale równie dobrze można wykorzystać takie warzywa jako dodatek do obiadu, zamiast klasycznych ziemniaków czy surówki. Pieczone warzywa są aromatyczne dzięki mieszance użytych przypraw. Wykorzystanie tofu z dodatkiem bazylii dodatkowo podkręca smak całości. Ja przygotowałam te warzywa, które akurat miałam w lodówce, ale równie pysznie wyjdzie cukinia(...)zrobić z nich nieapetycznej papki ;) PIECZONE WARZYWA Z BAZYLIOWYM TOFU Czas przygotowania 10 minut + 40-45 minut pieczenia Składniki na 3-4 porcje 3 ziemniaki 2 buraki 2 marchewki 1 czerwona cebula Pół główki czerwonej kapusty Pół kalarepy Kostka bazyliowego tofu 3 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka ajvaru Czubryca zielona Łyżka płatków drożdżowych Kumin Słodka wędzona papryka Cynamon Pestki dyni Warzywa
HealthyCreationsmięsożerców, tak jak do pierogów z mięsem, tak i do tych możecie wytopić również skwarki z boczku. Pierogi są lekko zapychające, więc świetnie pasuje do nich mocno wilgotna surówka – ja podałam je z malinowymi pomidorami z posiekaną bazylią, szalotką, grubym szczypiorem, łyżeczką octu balsamicznego i ketchupem z chili. I była dokładka! Z tej porcji ciasta i farszu wyszło(...)masła /dla wegan- oleju lub oliwy/ SKŁADNIKI FARSZU 1 szklanka zielonej soczewicy 2 szklanki wody liść laurowy kostka bulionowa warzywna /bez oleju palmowego- dla wegan/ lub mięsna 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)+0,5 litra wody sól pieprz po 1/2 łyżeczki cząbru i majeranku łyżeczka przyprawy do dań
Karo in the Kitchenotrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym orzechowym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Jak widać ma on wiele zastosować więc również i w naszym przepisie się idealnie sprawdzi zdrowy składnik zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe(...)przechowywać (w oryginalnym opakowaniu i w temperaturze pokojowej). Składniki: - 500 g mięsa wieprzowego - 1 łyżka oliwy - 300 g dyni - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 300 g ziemniaków - 150 g marchewki - 2 łyżki oleju z pestek dyni Oleje Świata - sól, pieprz - majeranek - 2 łyżki mąki pszennej - 2 pomidory - 0,3 l gorącej wody - 2 liście laurowe Składniki na ok 4 porcji
Kuchenne Wariacjełyżki płatków owsianych sól i pieprz bułka tarta do panierowania 1 łyżka oleju + do smażenia Cebulę drobno posiekaj i wrzucić na rozgrzany olej, dodaj startą na tarce jarzynowej marchewkę. Posól i podsmażaj do zeszklenia cebuli. Wystudź. Ryż wymieszaj z warzywami i posiekanymi jajkami na twardo. Wbij jajka, dopraw. ( Mój ryż czekał odrobinę za długo na zużycie, stad(...)Wymieszaj dokładnie i zostaw w lodówce na 30-60 minut. Z masy formuj niewielkie kotlety, panieruj w bułce. Obsmażaj na złoto, na nieprzywierajacej patelni. Podawaj z sałatą lub ulubiona surówką
Lejdi of the houseZimą też chcemy jeść sałatki i odżywiać się zdrowo surówkami. Tęsknimy za kolorowym letnim jedzeniem i często brakuje nam witamin. Jest teraz czas na czerwoną kapustę i marchew. Pod dostatkiem jest gruszek do których doskonale pasuje ser pleśniowy blue i nerkowce. Całość podkręcona marynatą z odrobiną czosnku, więc żadne wirusy nam nie straszne. Jeśli znudziła wam się typowa sałatka(...)czerwonej kapusty, to spróbujcie jej podkręconej kolorami zimowej wersji. Składniki na 2 porcje: pół małej czerwonej kapusty – drobno pokrojonej lub poszatkowanej nieduża czerwona cebula pokrojona w kosteczkę marchewka – obrana i starta na tarce mała cukinia – pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw gruszka – obrana i pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw marynata: łyżeczka miodu
Ugotowane pozamiataneSałatka jest prosta i smaczna. Przyznam, że również doskonale syci! Przepis posiadam ze starych zapisków (robię po swojemu) i nie mam pojęcia skąd wzięła się
Di gotujeJest to najbardziej znana i lubiana sałatka, jednak jej wykonanie jest bardzo pracochłonne. Można ją kupić na wagę lub pakowaną w pojemnikach
KuchniaWeDwoje.plGdy przyjdzie nam ochota na sałatkę, wystarczy niekiedy tylko przegląd tego co posiadamy w szafkach, lodówce. Zawsze coś wyjdzie z przeglądu. Na dzisiaj proponuję ekspresową sałatkę
Smaki EwyZa oknem coraz cieplej, coraz chętniej ściągamy ciepłe okrycia a my panie chcemy jak zwykle zrzucić kilka kilogramów aby ładnie wyglądać przed latem ;) Dlatego dzisiaj mam
Smakołyki AsiKotlety z fasoli czerwonej to mój pomysł na wegetariański posiłek. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie surówki jako obiad lub w bułce z sałatą i pomidorem jako burger na lunch lub na kolację. To danie danie, łatwe do przygotowania i szybkie, z prostych składników. Puszkę fasoli możemy trzymać w pogotowiu w spiżarce i mieć zawsze pod ręką. Warto więc zapamiętać(...)sycący obiad. PRZEPIS KOTLETY Z FASOLI CZERWONEJ Składniki kotlety z fasoli czerwonej: 1 puszka fasoli czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 szkl ugotowanego ryżu 1 jajko 1 marchewka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka natki pietruszki suszonej sól pieprz olej bułka tarta Jak zrobić kotlety z fasoli czerwonej: Zaczynamy od nastawienia do grzania patelni z niewielka ilością oleju. Następnie
Dorota Smakujedrobną kosteczkę i smażymy wraz z oregano, majerankiem i kminem rzymskim. Gdy się zeszkli, to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, uważamy by się nie przypalił. 3. Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W międzyczasie słonecznik podprażamy na suchej patelni. 4. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na sicie i wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki. Soli około 1 łyżeczki(...)się z łatwością formować. Lubię obtaczać je w bułce tartej. 6. Następnie smażymy je na złoty kolor i podajemy tak jak lubimy najbardziej. U nas z tłuczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Smacznego
Kawa z mlekiemRewelacyjna w smaku kapusta, którą bez problemu możecie zrobić w każdej chwili. Po dobie kwaszenia niezjedzoną kapustę możecie przełożyć do słoików tak, żeby była przykryta zalewą
Bułka z ChlebemSałatka z ogórków do słoików Pyszna i kolorowa sałatka z ogórków w lekkiej słodko kwaśnej zalewie octowej to świetna propozycja na zimową półkę z zaprawami. Polecam
Blog z Apetytem