kurczaka. Danie proste, szybkie i tanie, m oże nie wygląda zbyt apetycznie ale smakuje przednio . składniki na 4 porcje 3 ugotowane udka z kurczaka włoszczyzna z rosołu ( marchewka , pietruszka, seler ) 1 szklanka rosołu 1 i 1/5 łyżki mąki 1 i 1/5 łyżki masła słodka czerwona papryka w proszku sól i pieprz przepis Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu i kroimy(...)robimy białą zasmażkę i rozprowadzamy ją zimnym rosołem, doprawiamy sola, pieprzem i szczyptą papryki i zagotowujemy.Wkładamy mięso i warzywa i wszystko razem podgrzewamy. Potrawkę podajemy z ziemniakami i surówką
Smakowite DaniaFarsz: obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczaka bulion - tyle, żeby mięso zrobiło się wilgotne przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryk, słodka papryka, oregano, majeranek, czosnek ewentualnie uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto(...)zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek. 4. Gotować w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Podawać prosto z wody (np. z duszoną cebulką) lub odsmażone, z dowolną surówką. U mnie: groszek konserwowy z musztardą i jogurtem
Kto ugości moich gości?Idealna do obiadu, właściwie każdego. Z tego co pamiętam, my jedliśmy ją z siekanymi kotletami. I spokojnie sałatę rzymską możecie zastąpić właściwie każdą inną sałatą lub
KardamonovyNa drugi raz przepuszczę wszystkie składniki przez szatkownicę… bo kapustka nieco za grubo mi się poszatkowała ręcznie ;p Składniki na słoik 500ml Biała kapusta 350g
Kulinarne Przebojeścieramy na tarce o drobnych oczkach. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, natomiast żółtko ucieramy z masłem. Do mięsa dodajemy startą marchewkę, żółtko z masłem oraz przyprawy: sól, pieprz i lubczyk. Wyrabiamy masę mięsną dłońmi, a na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, na drugi wysypujemy(...)najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron na złoty kolor. Najczęściej podajemy z ziemniakami i surówką
Kuchnia MagdaLenyczosnkiem i imbirem na ostrym ogniu na rozgrzanym oleju (1-2 minuty, to tzw. chińska metoda smażenia). Następnie zmniejsz ogień i dodaj ulubione warzywa (u mnie: pieczarki, brokuł i marchewka na parze, czarne oliwki, pomidory z puszki, groszek z puszki). Duś kilka/kilkanaście minut. Dodaj ulubione przyprawy i zioła (u mnie prowansalskie). Podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego! Bardzo(...)wejście z tyłu budynku). Za zdjęciach pierogi ruskie z tofu -> smakują jak te z twarogiem i ziemniakami oraz danie gulaszowe z ciecierzycą i warzywami podawane z ryżem i surówką z kapusty. Na deser wegański kopiec kreta -> rewelacja. Jak dla mnie, smakuje lepiej niż tradycyjny
Qlinarnie i Qlinarnieścieramy na tarce o drobnych oczkach. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, natomiast żółtko ucieramy z masłem. Do mięsa dodajemy startą marchewkę, żółtko z masłem oraz przyprawy: sól, pieprz i lubczyk. Wyrabiamy masę mięsną dłońmi, a na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, na drugi wysypujemy(...)najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron na złoty kolor. Najczęściej podajemy z ziemniakami i surówką
Kuchnia MagdaLenySurówka z kiszonej kapusty – chyba każdemu kojarzy się ze smakami dzieciństwa :) Niektórzy do tej surówki poza wymienionymi przeze mnie poniżej składnikami dodają jeszcze jabłko i
Kulinarne Przebojepierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony, 1/2 łyżeczki sól morska, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki, - jaką lubisz surówka, - ile potrzeba mąka pszenna, 1 łyżka koperek siekany pierś podzielić na porcje kotletowe opłukać mięso i na ręczniku papierowym osuszyć każdy kotlet posypać pieprzem solą, czosnkiem i przez woreczek bardzo(...)każdy kotlet maczać dobrze w jajku i obtaczać w mące smażyć na gorącym oleju na złocisto z obu stron podać z gotowanymi ziemniakami i np. buraczkami na ciepło i marchewką z masłem, posypać koperkiem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięryby są smaczne i zdrowe. Staram się je przyrządzać najczęściej jak mogę, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Rybę w panierce lubi cała rodzinka, tradycyjna ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby . To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki. Panierowane roladki rybne Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby(...)zmielone migdały do panierki 4 łyżki ziemniaczanej mąki ghee do smażenia Kolorowy ryż 400 g ugotowanego ryżu, ostygniętego 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 100 g fasolki szparagowej 1 marchewka 1 łyżka szczypiorku 1 zielona papryka 2 łyżki oleju 2 pak choi 1 łyżka brązowego cukru 2-3 łyżki soi tajskiej soi 2 łyżki octu mirin, ocet ryżowy Plastry ryby
codojedzeniasmakowały tak jak te. Przepis jest prosty, a ogórki są rewelacyjnie chrupkie, nie miękną -są idealne. Wykorzystuję je do domowych hamburgerów czy po prostu do obiadu jako surówka lub do kanapek. Przepis pochodzi od mojej cioci, która niestety jest już na tamtym świecie. Sezon ogórkowy rozpoczął się na dobre, więc gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu(...)litra octu 10% -0,5 szklanki soli -1,5 szklanki cukru *szklanki o pojemności 250ml czyli standard PRZYPRAWY -gorczyca -ziele angielskie -liście laurowe DODATKOWO -świeży chrzan -koper -marchewka poszatkowana w cienkie plasterki no i oczywiście ogórki :-) Najlepiej wybierać te jasne i małe-takie a'la korniszonki Słoiki myjemy i suszymy. Ogórki dokładnie myjemy. Chrzan kroimy na małe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOdstawiamy do ostygnięcia. Następnie płuczemy cieciorkę, obieramy i kroimy w kawałki czosnek. Wszystko wrzucamy do głębszego naczynia. Dodajemy cząber, sambal oelek, ostrą paprykę, pieprz, sos sojowy. Teraz dodajemy ugotowaną marchewkę i pietruszkę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Po dokładnym zblendowaniu wsypujemy ryż błyskawiczny i słonecznik. Dobrze mieszamy i wtedy masa powinna nam fajnie zgęstnieć. Całość przekładamy do małej foremki wyłożonej(...)piekarniku rozgrzanym do 180 C. Po upieczeniu wyciągamy babkę razem z folią i kroimy na grube plastry. My podaliśmy ją z sosem z pomidorów i oliwkami oraz surówką z pora, kukurydzy, pomidora, i szczypiorku wymieszanych z jogurtem. Wyszło naprawdę fajnie :) Później przyszło nam do głowy, że można taką babkę zrobić np. wieczorem, odstawić do wystygnięcia, a potem do lodówki
vegetanieDzisiaj pyszna warstwowa sałatka ze śledzia przełożona sosem śmietanowo-majonezowym. Śledzie pod pierzynką to super przekąska, która oprócz tego, że wyśmienicie smakuje w Święta, sprawdzi się
Alutka-GotujeBardzo wiosenna, delikatna w smaku i pożywna sałatka z kaszy, która odkrywam na nowo. Idealna na wiosenne posiłki, bardzo syta, doskonale smakuje w wersji na ciepło
Moja smaczna kuchniaCzęsto piszę, że sałatek nigdy za dużo. Moja cała rodzina lubi sałatki, razem ze mną. Tę wymyśliłam z potrzeby chwili, tak dla urozmaicenia. Wyszło smacznie, bo
Smaki Ewy