pokrojonej kapusty 50g białego ryżu 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików 1 marchewka kilka pieczarek 2-3 ziemniaki 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 1 nieduża cukinia 1 niepełna szklanka bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia *** Kapustę drobno kroimy(...)niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki *** *** Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz marchewkę, podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut *** *** Po tym czasie dodajemy pokrojone w duże kawałki papryki oraz cukinie, dokładamy podsmażone klopsiki i całość dusimy
Blog z ApetytemSałatka jest bardzo smaczna i dodatkowo szybka w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie, kolacja, czy też zwykła przekąska. Jeśli lubicie to możecie do niej
Di gotujeSurówka z kiszonej kapusty Smaczna, zdrowa i kolorowa surówka z kiszonej kapusty, jabłka i papryki. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Rewelacyjnie pasuje jako dodatek
Blog z Apetytemśniadanie filet z kurczaka gotowany na parze (120 g) +por z papryką II śniadanie makrela wędzona (80 g) +fasolka szparagowa obiad klops i indyka (porcja 120 g - przepis tutaj ) +surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem i porem podwieczorek 2 selery naciowe+wędzony łosoś (porcja 80 g) z musztardą kolacja klops z indyka (porcja 80 g) +warzywa z patelni(...)tahini i borówką amerykańską ( przepis tutaj ) +ogórek zamiennie jajko sadzone na pomidorach lub szpinaku+kromka chleba orkiszowego+śliwki duszone z ksylitolem i cynamonem II śniadanie 2 ciasteczka słonecznikowe+marchewka obiad filet z indyka lub schabu w sosie pomidorowo-kokosowym (porcja 120 g) +bataty pieczone z olejem sezamowym+fasolka szparagowa+grapefruit podwieczorek mus migdałowy (1 porcja 2 łyżki) + 2 selery naciowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon zimowy to najlepszy moment na korzystanie z korzennych warzyw, które o tej porze są po prostu tanie. Zdecydowanie wolę je w wersji pieczonej i często
Fabryka pomysłówplastry cukinii i szaszłyki z cebuli i papryki. Wszystkie warzywa skropiłam oliwą i posypałam ulubioną mieszanką przypraw. Drugi dzień był bardziej eksperymentalny ponieważ zachciało mi się grillowanych ziemniaków i surówek. Powstał coleslaw z młodej kapusty oraz tzatziki z miętową nutą. Ziemniaki nadziałam na szpadki razem z pieczarkami, cebulą i papryką wcześniej obgotowując je (wystarczy 10 minut by były jeszcze(...)cheddar, który próbowałam na nich położyć nie rozpuścił się. I tak było pysznie! Trzeci dzień był nie lada rozpustą! Na grill trafił ser wędzony, ser halloumi, ziemniaki i marchewki (obgotowane w osolonej wodzie z cytryną i ząbkami czosnku, a po odcedzeni wymieszane z łyżeczka oleju kokosowego i posypane przyprawami), a także jak zawsze bułki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Do tego
Dzieje kuchennej Wiewiórywarzywami, aby jakoś "przetrwać". Dziś wymyśliłam kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka chleba, Czubryca, Sól. Wykonanie: Ugotować kaszę w osolonej wodzie. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce marchew. Wrzucić oba składniki(...)kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką z buraczków lub kiszonej kapusty
Smaki Przyprawy i Koloryproszku kasza jęczmienna lub inna ulubiona kasza Mięso oczyścić z błon i pokroić w grube kawałki. Dobrze przesmażyć na patelni. Kiedy już będzie dobrze podpieczone podlać delikatnie bulionem. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w duże kawałki, czosnek w plasterki. W garnku, na oleju poddusić marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki. Dusić wszystko, aż delikatnie(...)momentu aż mięso będzie mięknie i powstanie sos. Kaszę ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu, na sypko. Gulasz podawać na kaszy. Doskonałym dodatkiem są kiszone ogórki lub surówka z buraczków
Jemy Pijemywarzywami, aby jakoś "przetrwać". Dziś wymyśliłam kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka chleba, Czubryca, Sól. Wykonanie: Ugotować kaszę w osolonej wodzie. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce marchew. Wrzucić oba składniki(...)kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką z buraczków lub kiszonej kapusty
Kulinarna rozmowaJak już wspominałam lubię smak i zapach selera: naciowego, korzenia i tego konserwowego również. Poza tym sałatki z selerem konserwowym oprócz tego, że bardzo smaczne, to
Walijskie Pichcenietrochę to mięso jednak ograniczyć...). No i oczywiście dla wszystkich miłośników papryki 😉 Papryka faszerowana kuskusem - przepis na 4 porcje Do przygotowania papryki będziesz potrzebować: 4 papryki, 150g kaszy kuskus, marchewkę, 1,5 szklanki bulionu, ząbek czosnku, łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki natki pietruszki, kilka listków bazylii, łyżeczkę masła, łyżeczkę maki, sól, pieprz, curry. 1. Czosnek posiekaj. Warto posiekać(...)kaszą i odstaw, aby wchłonął wodę. 4. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. 5. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż marchewkę i czosnek - ja dodałam filiżankę wody i podgrzewałam do jej odparowania, dzięki temu marchewka ładnie zmiękła. 6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 7. Marchewkę i czosnek wymieszaj z napęczniałym kuskusem, przypraw pieprzem i dodaj posiekaną natkę
Z notatnika dietetykaPiersi zanurzone w aksamitnym i delikatnym sosie 🥘Wystarczy podać do nich wyrazisty dodatek, np. ogórek kiszony czy surówka z kapusty kiszonej, do tego kasza gryczana, i danie nabiera idealnego smaku 👌 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 duże piersi z kurczaka -2 duże cebule -2 marchewki (150 g) -bulwa selera ( 100 g) -cukinia (260 g ) -olej do smażenia -bulion ( 200 ml ) -pieprz, sól Piersi zalać zimną wodą i moczyć pół godziny, po czym dokładnie odsączyć
Kulinarne przemysleniaPulpety zapiekane na ryżu to pyszne danie obiadowe, które robi się praktycznie samo. Składniki wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego, zapiec i już mamy niezwykle smakowite danie. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Składniki: Pulpety: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka posiekanej pietruszki sól i pieprz Ponadto: 2 szklanki suchego ryżu średniej(...)Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, natką pietruszki i przyprawami. Całość wyrabiamy na gładką masę i formujemy pulpeciki. Ryż mieszamy ze starą na tarce marchewką i wsypujemy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na ryżu układamy pulpeciki. Do miski wlewamy bulion, dodajemy musztardę, kurkumę, sól i pieprz. Całość mieszamy i ostrożnie wlewamy do ryżu z pulpetami
e-PrzepisyKulinarnekrem. Są to lekkie zupy ponieważ bazą są tylko i wyłącznie buliony warzywne - w książce nie znajdziecie żadnej wzmianki na temat mięsa i wędlin. Drugi dział to sałatki i surówki. A na końcu znajdziemy propozycje na smaczne i zdrowe koktajle, soki a także lemoniady. Wszystkie przepisy są zdrowe a co najważniejsze bardzo szybkie do zrobienia. Ja jeszcze(...)okazji ugotowałam zupę z przepisu Kamili zmieniając jednak to i owo, a oto on; Zupa na odporność Składniki; 3 skrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka 2 buraki czerwone 3 ziemniaki pół szklanki kaszy jaglanej sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku koperek Przygotowanie; Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść i ziele , gotujemy, dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.Bardzo lubię wszelkie kotleciki z kurczakiem. Dzisiaj wersja z dodatkiem gotowanej tartej marchwi i cukinii. Podałam je z surówką z kapusty i pomidora. Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 jajka 4 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól, szczypta curry, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Marchew wyszorować(...)zetrzeć na grubej tarce. Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na pół godziny, następnie dobrze odcisnąć. Filety umyć, pokroić w kosteczkę. Mięso wymieszać z cukinią, marchewką, czosnkiem, curry i ziołami. Dodać posiekaną natkę, rozkłócone jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Kłaść po łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano
Czerwień i błękit