puree ziemniaczanym, makaronem lub kaszą. Schab w sosie z warzywami przygotowany na patelni tytanowej Woll Diamond Ø 28 cm SKŁADNIKI: 720 g schabu bez kości – 10 plastrów 3 nieduże marchewki – 130 g 2 duże pietruszki – 270 g 2 nieduże cebule – 195 g 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu słodka i ostra papryka, oregano, sól, pieprz opcja: płaska łyżeczka vegety natur(...)mnie pojemność 250 ml. Jeśli chcesz możesz dodać więcej bulionu. PRZYGOTOWANIE: Schab myję, osuszam na papierowym ręczniku. Przyprawiam papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Warzywa obieram. Marchewkę i pietruszkę trę na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam masło klarowane. Smażę mięso przez 5 minut z każdej strony. Odkładam na talerz. Na patelnię wsypuję
Zasmakuj KuchniJapoński gulasz wołowy łatwy przepis na pyszny obiad Japoński gulasz wołowy nikujaga znacznie różni się od swojego polskiego odpowiednika, ale jest równie pyszny i bardzo
Cztery FajeryNiestety już poza sezonem młodej kapusty, tak „ratować” trzeba się. I tak bardzo nam smakuje. Smacznie i na temat. Składniki 1/2 małej główki białej kapusty 1
R'n'G Kitchenkrólik ok 1 kg 2 marchewki 1 por 1 pietruszka 2 cebule pół szklanki jasnego wina wytrawnego rozmaryn listek laurowy ziele angielskie sól pieprz 3-4 ząbki czosnku szczypta szafranu 200 ml śmietany Królika podzielić na porcje, umyć i osuszyć. Włoszczyznę, cebulę i czosnek pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać wino, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz(...)wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować. Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem
Gotowanie jest łatweplasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone pory, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy seler oraz marchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy(...)grzanek pomaga zrównoważyć te smaki, co w sumie daje efekt pysznej, rozgrzewającej, zdrowej i pożywnej zupy. Tak więc – jedzmy pory, pod każdą postacią – czy to zupy, czy surówki… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Zupa z porów appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoobiad. Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej. Dla przypomnienia: -układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła -dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów, kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy(...)dwukrotnie w jajku i sezamie, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na małym ogniu. Rumiane i chrupiące to znaczy, że gotowe. Do tego ziemniaki i surówka i obiad doskonały. Smacznego
Maminek kulinarnysól, pieprz cayenne Wykonanie: Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę wędlinę. Gdy ładnie się zrumieni wrzucić do niej pokrojoną w dużą kostkę cebule. Razem podsmażyć. W między czasie zetrzeć marchewkę na tarce na małych oczkach sałatkowych, dodać do kiełbasy. Ogórki obrać ze skórki ale nie koniecznie, pokroić w kostkę i również dodać do kiełbasy. Podlać wodą do wysokości składników, podgotować(...)słodko-kwaśno-ostry. Ja osobiście podaję ryż od razu wymieszany z całym sosem ale można również sos podawać osobno do ryżu a nawet makaronu. U mnie w towarzystwie zielonej surówki , która moim zdaniem idealnie do niego pasuje
W garach u GosiSałatkę zna chyba każdy. Posmakowała ona mojemu synowi na Świętach, zrobiła ją jego ciocia i ja przez te jego smaczki robiłam ją specjalnie na Sylwestra, bo
kruche babeczkiDieta? Nie! Detox organizmu od fast foodów, od niezdrowego jedzenia... Czyli ogólna poprawa samopoczucia! :) Dzisiaj coś ogólnie wszystkim znanego ale w wersji fit!
Kuchnia moimi oczamiNie jest to jakaś sałatka super light, w końcu mamy w niej ziemniaki, ale przecież nie samą sałatą człowiek żyje Jest za to smaczna, sycąca i
e-PrzepisyKulinarneDziś przedstawiam szybki, łatwy i przyjemny przepis na surówkę z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się do każdego dania głównego, a zrobienie jej zajmie dosłownie kilka chwil
karmelowyDanie to przygotujemy w kilka chwil. Nie dość, że jest łatwa i pyszna to jeszcze uniwersalna i zdrowa. Można ją zjeść jako: - sałatkę na kolację, - zabrać
Lena Gotujepotrzeba, posypka kolorowa - ile potrzeba Z TYCH SKŁADNIKÓW JEST PYSZNE CIASTO I SOK DO PICIA Z DODANIEM WINGRON = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania(...)książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek obrane banany i marchewki, jabłka ze skórką, cząstki mandarynek wkładać do otworu wyciskarki, resztki z pojemnika przełożyć do miseczki wsypać ryż z woreczka, kostkę rosołową, kucharka, gotować do miękkości ryżu, pod koniec wlać mleko
W Mojej Kuchni LubięJuż niedługo wspaniały świąteczny czas. Cała rodzina przy jednym stole, wspólne rozmowy, wspomnienia i... posiłki. Jajka, barszcz, biała kiełbasa, słodkie wypieki i... sałatki. Dziś chciałabym Wam
Słodkie okruszkipiwnicy wciąż dużo dyń, więc trzeba zużywać, zanim się zepsują. Dziś kolej na jej połączenie z ciecierzycą. Do tego ulubiony sos pomidorowy, jakaś surówka i mamy obiad, jeszcze zimowy na pożegnanie zimy i przywitanie astronomicznej wiosny, która przyjdzie tuż przed północą :) Obiad szybki, bo jednak przed południem siedziałam na balkonie, obserwując zaćmienie Słońca ;) Składniki: 4 czubate łyżki zmiksowanej ciecierzycy (używałam(...)kulki, które smażymy na rozgrzanym oleju z różnych stron. Proponuję podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam latem do słoików. Do tego wióry z marchewki i kiełki gorczycy. I jeszcze fotka dzisiejszego zaćmienia, na deser
Weekendy w domu i ogrodzie