Sałatka jarzynowa, u mnie tradycyjnie nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Choć już podobno niemodna i oklepana ( jak mówią niektórzy ) u mnie w rodzinie nadal
Kuchnia z widokiem na ogródorzechami włoskimi Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z czerwonej fasoli z ogórkiem zielonym(...)Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z pomidorem i cukinią w natce pietruszki Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa pomidorowa Pizza
Moja smaczna kuchniaziemniakami to aromatyczne, syte i bardzo smaczne danie. Świetne na niedzielny obiad o każdej porze roku. na niedzielny obiad lub przyj ę cie. Najlepiej podawać z ulubioną lekką surówką lub sałatą. Składniki: 5 udek z kurczaka przyprawy do kurczaka ( (według mnie najlepsza jest Przyprawa do kurczaka złocista firmy KAMIS) przyprawa do ziemniaków 6 ziemniaków marchew cebula majeranek zioła prowansalskie czosnek(...)cztery łyżki oliwy i trochę wody. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Nast ę pnie talarki mieszamy z przyprawą do ziemniaków i układamy na kurczakach. Cebule i marchewkę obieramy, kroimy w plastry i układamy na ziemniakach. Całość posypujemy majerankiem i ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego do 220° piekarnika i pieczemy ok.40 min. Rada Można je także
Smaczne PotrawySałatka Leśna polana lub jak kto woli sałatka Grzybowa polana to świetna propozycja na danie, które na pewno zrobi wrażenie na gościach :) Jednym z jej głównych
Kulinarne Przebojeziele angielskie i liście laurowe. Golonkę doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 15 minut na małym ogniu by nie wytrąciło się zbyt dużo szumowin. Następnie dodać obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę i selera) oraz sól. Golonkę gotować ok 1-2 godziny aż będzie miękka. Czas gotowania zależy od wielkości każdego kawałka. Moje po ok 1 kg każda gotowane 2 godziny(...)Skórka powinna być złocista, ale nie spalona więc trzeba dostosować czas pieczenia obserwując mięso. Golonka gotowana i pieczona podawana bez warzyw z gotowania i pieczenia doskonale komponuje się z surówką z kiszonej kapusty, coleslaw czy innymi warzywami dozwolonymi na LCHF. Polecam także przepis na golonkę pieczoną . — BTW golonki wieprzowej gotowanej i pieczonej: 333 kcal
Ola la LCHFSurówka z białej kapusty – prosty przepis. Idealny dodatek do obiadu. Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. A Wy? Dziś dzielę się z Wami prostym
Słodkie okruszkiNie wiem jak dla Was, ale dla mnie czerwona kiszona kapusta to nowość. I w sumie mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony brudzi wszystko czego
KardamonovyJak ten czas leci! 1 stycznia 2018 roku blog świętował swoje 8 urodziny :) Dzisiaj prezentuję Wam najpopularniejsze przepisy ubiegłego roku! Nie jestem zaskoczona, że na pierwszym
Moja smaczna kuchniaSałatka ziemniaczana gości na moim stole tylko od święta. Wyjątkowe okazje zasługują na nietypowe menu. Tak naprawdę jest to połączenie sałatki z jarzyn takich jak marchew
Moja smaczna kuchniaKotlety mielone każdy zna, każdy pamięta te od babci, mamy, szczególnie w niedzielny obiad, z buraczkami lub marchewką i groszkiem z ziemniakami. Zawsze mi smakowały i nie mogłam doczekać się kiedy będzie obiad. Często jadamy mięso mielone, w postaci - właśnie - kotletów mielonych, w spaghetti, lasagne, pasztetach, kiełbasach. Czasem faszeruje je "czymś", obsypuję "czymś". I tak jadamy kotlety w sezamie(...)niespodzianka w środku, o której (jak prawie zawsze) nic nie wiedział. I o to chodzi. Lubię Go zaskakiwać. Udało się po raz kolejny;D Do obiadu dodajcie ziemniaki, surówkę, także ryż lub ulubioną kaszę. Taki mielony komponuje się z każdym kulinarnym towarzystwem dobrze. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (można zastąpić indyczym) 1 średnia cebula 1 jajko
Zasmakuj Kuchniłyżki prażonych ziaren sezamu 2 łyżki płatków chilli (mniej lub więcej – według uznania) Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Umytą paprykę kroimy w słupki, podobnie jak obraną marchewkę. Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulkę dymkę kroimy w większe kawałki. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy cebulę, sól i rękami uzbrojonymi w rękawiczki mieszamy wmasowując sól w kapustę. Odstawiamy na 20 minut(...)mieszamy. Zalecam użycie rękawiczek, aby dokładnie wmasować sos w warzywa. Odstawiamy ją na około pół godziny, żeby składniki się przegryzły. Można serwować zaraz po upływie tego czasu, np. jako surówkę do obiadu. Jeśli coś od obiadu zostanie albo wolicie tę sałatkę w formie kimchi, to wystarczy pozostawić ją w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej na około 24 godziny (lub więcej
Lamarida.plprzemycić do naszego posiłku w postaci pierogów z warzywami. Składniki: Ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej - 1 jajko - pół szklanki letniej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz - 1-2 marchewki - pól cebuli czerwonej - kawałek selera - kawałek pora - 1 pietruszka - odrobina oleju - 1-2 łyżki passaty pomidorowej - sól, pieprz, papryka słodka, czosnek Wykonanie Farsz Wszystkie warzywa oczyściłam i starłam na tarce - oprócz(...)odrobinę farszu i zlepiamy. Następnie w garnku zagotowujemy wodę i wkładamy pierogi. Gotujemy do momentu aż wypłyną (ja jeszcze chwilę czekam). Zostało mi trochę farszu co potraktowałam jako surówkę do moich pierogów. Pierogi z żytniej mąki mają charakterystyczny smak a do tego są niezwykle sycące i bogate w błonnik. Smacznego
Health-Fit-LifeTe sałatki…mogłabym chyba tylko się nimi żywić. Często tak mówię, ale to nie do końca prawda. Pewnie po pewnym czasie by mi się znudziły. Ale
Smaki Ewypołożyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę, wymieszać i podsmażyć. Pod sam koniec smażenia dodać kurki oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić pieprzem i krótką chwilę razem podsmażać. Na patelnię z podsmażonymi warzywami włożyć(...)małym ogniu, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od apetytów, porcja dla 4 - 5 osób. Świeże kurki można zastąpić puszką kurek w zalewie lub słoikiem duszonych kurek
Gospodyni Miejskapotraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, masło klarowane 1 łyżeczka, cebula 2 duże, jabłka 1 duże, woda 1,5 szklanki DODATKI: ziemniaki gotowane w mundurkach 10 mniejsze, surówka - w opisie udka kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć skórę po skosie, natrzeć przyprawami i schować do lodówki na 1 godzinę, w garnku szybkowara roztopić masło, podsmażyć udka z każdej(...)wody, dodać 1 łyżkę masła, 1 łyżkę tartej bułki i szybko wymieszać udka podać z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach pokrojonymi w talarki polane sosem i z groszkiem z marchewką - udka z szybkowara są kruche, soczyste, sos naturalny bez mąki..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię