Szybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Sałatka
Cztery FajeryMam jeszcze kilka cukinii z własnej uprawy i postanowiłam wypróbować surówkę, którą podpatrzyłam i jestem bardzo zadowolona. Robiłam ją już kilka razy i na pewno do
talerz przyjemnościhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna sałatka, która idealnie łączy śledzia i różnego rodzaju grzyby. Zapewniam
Di gotujeNieraz nie mamy pomysłu co zrobić z warzywami, które bezcelowo zalegają nam w lodówce, a tak niewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy
zobacz ich smakDziś przedstawiam przepis na kolejną lekką surówkę, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Drobno poszatkowana kapusta, u mnie jeszcze młoda, ze startą marchewką i
karmelowyProsta , ale dobra sałatka śledziowa idealna na imprezę. Można ją zrobić wcześniej i trzymać w lodówce. Wtedy jest nawet lepsza. Polecam oczywiście na Wigilię. Składniki
Magiczne Życie MartyDomowe wegetariańskie burgery, które możecie podać w bułce z ulubionymi dodatkami lub potraktować, jak kotlety i zjeść z kaszą lub ziemniakami i surówką. Zrobiłam je z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów i doprawiłam tak, by były aromatyczne i pyszne:) Uważam, że mozzarella to bardzo fajny dodatek do takich wegetariańskich kotletów. Dzięki niej są one bardziej zwarte, łatwo się formują(...)pracy. Lubię je jeść w bułce ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym, ale Wy możecie je także zapakować do swoich lunchboxów. ➤ Zobacz także: marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Burgery z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów Składniki / na 4 burgery: 1 mała marchewka (ok. 60 g) 1 puszka czerwonej fasoli 1 kulka mozzarelli 1 mała cebula (lub połowa
Chilli Czosnek i Oliwazewnątrz i wewnątrz. Nowa odmiana jest pyszna, słodka, bez odrobiny goryczki, nie farbuje innych warzyw i nie traci na objętości. Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Polecam! Koloru w kuchni i na talerzu nigdy za wiele! Składniki(...)kapusty pekińskiej 1 marchew 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny natka zielonej pietruszki Wykonanie: kapustę poszatkować, posolić obrać marchewkę i jabłko, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i wmieszać do kapusty olej, miód i ocet wymieszać do otrzymania gładkiej emusji i wymieszać z zawartością miski podawać schłodzoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wczoraj był 11 listopada i markety pozamykane, to zmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica jest substytutem białka dla osób nie jedzących mięsa. WARTOŚĆ ODŻYWCZA(...)potas - obniża ciśnienie we krwi beta-karoten ( włosy, skóra, paznokcie ) witaminy z grupy B niski indeks glikemiczny Składniki: 2 szklanki ugotowanej i przestygniętej soczewicy 1 marchewka ząbek czosnku 150 g suszonych pomidorów sól morska, pieprz czarny ok +- 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny olej do smażenia Sposób przyrządzenia
pieprzny smaczekmiękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. 2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i doprawić(...)pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formować w dłoniach małe kotleciki i delikatnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać np. z surówką lub mizerią z ogórka
Z miłości do słodkościpozostały tłuszcz wędruje marchewka z cebulką, ale tylko na chwilę, bo gdy tylko się zeszkli przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Z roladek usuwamy wykałaczki, układamy roladki na marchewce w naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 st. C. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby roladki ładnie się zapiekły. Gotowe(...)smaku zwykłych pieczonych udek z kurczaka. Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań smakowych. Można podawać np. z frytkami i zestawem sałatek. W naszym zestawie jest surówka z białej kapusty, z kiszonego ogórka i wielowarzywna. Smacznego
Maminek kulinarnymarchewki 1 pietruszka 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz pieprz ziołowy oregano 200 ml śmietany tłuszcz do smażenia (smalec) łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej do zagęszczenia sosu. Karkówkę myjemy i osuszamy, w głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, u mnie jest to smalec. Kładziemy karkówkę i osmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy posiekaną cebulę, paprykę, marchewkę(...)jeszcze raz obrócić mięso i dusimy jeszcze ok pół godziny. Mięso wyjmujemy a sos podprawiamy śmietaną rozmieszaną z mąką. Pokrojone plastry mięsa podajemy z ziemniaczkami sosem i surówką sezonową
Gotowanie jest łatweI znowu kalarepa, tym razem 100% zdrowotności. Bez smażenia, mięsa i innych takich. Do swojej wersji możecie oczywiści dorzucić odrobinę majonezu, zamiast jogurtu możecie dodać śmietanę
KardamonovyPrzepis od mojej kochanej Bożenki-czyli na pewno bez mięsa. Zdrowo i smacznie. SKŁADNIKI:(2-3 porcje) 1/2 szklani ryżu 1 średnia cebula 2-3
Kopystką po garachmarchewką i pesto pietruszkowym Składniki – 2 porcje: Flądra – 2 sztuki Cytryna – 4 plastry Koperek – ½ pęczka Natka pietruszki – ½ pęczka Sól – szczypta Pesto z natki pietruszki – 3-4 łyżki Rzodkiewki Młode marchewki Wykonanie: Flądrę pozbawiamy głowy i wnętrzności (jeśli jest niepatroszona), a następnie dokładnie myjemy i nacieramy solą, natką pietruszki i koperkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny i okładamy plastrami cytryny. Każdą flądrę(...)pieczenia i zawijamy w formie kieszonki z warzywami polanymi pesto z natki pietruszki. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach i podajemy np. z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką
Kuchnia Bon Appetit