zewnątrz i wewnątrz. Nowa odmiana jest pyszna, słodka, bez odrobiny goryczki, nie farbuje innych warzyw i nie traci na objętości. Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Polecam! Koloru w kuchni i na talerzu nigdy za wiele! Składniki(...)kapusty pekińskiej 1 marchew 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny natka zielonej pietruszki Wykonanie: kapustę poszatkować, posolić obrać marchewkę i jabłko, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i wmieszać do kapusty olej, miód i ocet wymieszać do otrzymania gładkiej emusji i wymieszać z zawartością miski podawać schłodzoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wczoraj był 11 listopada i markety pozamykane, to zmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica jest substytutem białka dla osób nie jedzących mięsa. WARTOŚĆ ODŻYWCZA(...)potas - obniża ciśnienie we krwi beta-karoten ( włosy, skóra, paznokcie ) witaminy z grupy B niski indeks glikemiczny Składniki: 2 szklanki ugotowanej i przestygniętej soczewicy 1 marchewka ząbek czosnku 150 g suszonych pomidorów sól morska, pieprz czarny ok +- 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny olej do smażenia Sposób przyrządzenia
pieprzny smaczekmiękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. 2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i doprawić(...)pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formować w dłoniach małe kotleciki i delikatnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać np. z surówką lub mizerią z ogórka
Z miłości do słodkościpozostały tłuszcz wędruje marchewka z cebulką, ale tylko na chwilę, bo gdy tylko się zeszkli przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Z roladek usuwamy wykałaczki, układamy roladki na marchewce w naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 st. C. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby roladki ładnie się zapiekły. Gotowe(...)smaku zwykłych pieczonych udek z kurczaka. Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań smakowych. Można podawać np. z frytkami i zestawem sałatek. W naszym zestawie jest surówka z białej kapusty, z kiszonego ogórka i wielowarzywna. Smacznego
Maminek kulinarnymarchewki 1 pietruszka 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz pieprz ziołowy oregano 200 ml śmietany tłuszcz do smażenia (smalec) łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej do zagęszczenia sosu. Karkówkę myjemy i osuszamy, w głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, u mnie jest to smalec. Kładziemy karkówkę i osmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy posiekaną cebulę, paprykę, marchewkę(...)jeszcze raz obrócić mięso i dusimy jeszcze ok pół godziny. Mięso wyjmujemy a sos podprawiamy śmietaną rozmieszaną z mąką. Pokrojone plastry mięsa podajemy z ziemniaczkami sosem i surówką sezonową
Gotowanie jest łatweI znowu kalarepa, tym razem 100% zdrowotności. Bez smażenia, mięsa i innych takich. Do swojej wersji możecie oczywiści dorzucić odrobinę majonezu, zamiast jogurtu możecie dodać śmietanę
KardamonovyPrzepis od mojej kochanej Bożenki-czyli na pewno bez mięsa. Zdrowo i smacznie. SKŁADNIKI:(2-3 porcje) 1/2 szklani ryżu 1 średnia cebula 2-3
Kopystką po garachmarchewką i pesto pietruszkowym Składniki – 2 porcje: Flądra – 2 sztuki Cytryna – 4 plastry Koperek – ½ pęczka Natka pietruszki – ½ pęczka Sól – szczypta Pesto z natki pietruszki – 3-4 łyżki Rzodkiewki Młode marchewki Wykonanie: Flądrę pozbawiamy głowy i wnętrzności (jeśli jest niepatroszona), a następnie dokładnie myjemy i nacieramy solą, natką pietruszki i koperkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny i okładamy plastrami cytryny. Każdą flądrę(...)pieczenia i zawijamy w formie kieszonki z warzywami polanymi pesto z natki pietruszki. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach i podajemy np. z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką
Kuchnia Bon Appetittarki. Dodajemy do cebuli. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu. Jak się przypala można podlać wodą. W tym czasie podsmażamy mięso i dodajemy do marchewki i cebuli.Pomidory sparzamy , kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko gotujemy odkryte, by woda wyparowała, a pomidory zmiękły i rozgotowały się. Pod koniec dodajemy sól(...)wody, a następnie farsz. Układamy warstwami, ostatnia warstwa to stary ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 min. Można podawać z sosem jogurtowym lub surówką. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyW jaki sposób łatwo i szybko ugotować zupę pomidorową? To proste. Kupujemy przecier pomidorowy w butelce (nie koncentrat tylko przetarte pomidorowy - bo te nazwy często są
Pyza i Surówkadużą kostkę i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Łososia kroimy w kostkę, a następnie mielimy blenderem nie zbyt dokładnie. Uzyskana pastę łączymy z ziemniakami, startą na dużych oczkach marchewką oraz żółtkiem, skórką cytryny i kolendrą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 6 burgerów. Odtaczamy je w mące i odkładamy na talerz, który wstawiamy do lodówki na 30 minut(...)wlewamy niewielką ilość oliwy, dosłanie kilka kropli. Gdy się dobrze rozgrzeje układamy na nią burgery i smażymy z obu stron przez 3 minuty. Podajemy na gorąco z sałtą lub surówką
Przysmaki KarolkiUwielbiam świeże surówki jako dodatek do głównego dania. Zaraz, zaraz chyba nie jako dodatek, bo zajmują u mnie pół talerza :D Co zrobić jak tak bardzo je lubię :) Szybko się je robi, można dodać ulubione warzywa i za każdym razem tworzyć inne wersje :) Są zdrowe, sycące, smaczne! Składniki (ok. 4 porcje): 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 ogórka długiego 1 papryka słodka(...)długa 1 cebulka szalotka 2 marchewki 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka octu winnego przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz czarny Kapustę poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokroić w kostkę. Paprykę w cienkie paski. Cebulkę poszatkować. Wszystkie warzywa wymieszać w misce. Następnie dodać jogurt, olej, musztardę
Zdrowie na języku :Pprzyswajalne białko i witaminy z grupy B. Burgery z kaszy jaglanej [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 140 g kaszy jaglanej suchej 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki starte na tarce o średnich oczkach 2 łyżki pora posiekanego w piórka 50 g orzechów laskowych posiekanych 1 ząbek czosnku rozdrobniony 150 g ciecierzycy ugotowanej 50 g płatków jaglanych(...)obtoczenia burgerów 🔪 Instrukcje Kaszę jaglaną ugotować i przestudzić Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, a następnie zeszklić ją do cebuli dodać czosnek, a po 30 sekundach dodać marchewkę i dalej smażyć przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy, smażyć jeszcze przez około 3 minuty, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia
SprawdzonaKuchnia.plbułka tarta do obtoczenia pulpetów Na sos: 500 ml przecieru pomidorowego ( miałam swojski) 1 szklanka bulionu sól, pieprz, bazylia suszona Wykonanie: Piersi zmielić. Dodać ryż i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Dodać przyprawy i wymieszać. Formować małe pulpety i obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane pulpety, obsmażyć na oleju. Kiedy pulpety się smażą, przygotować sos. W garnku zagotować bulion(...)wrzucić usmażone pulpety. Gotować na małym gazie, około 15 minut. Sos można zagęścić nie wielką ilością mąki, wymieszanej z wodą. Pulpety podałam z kluskami kładzionymi i surówką z sałaty lodowej
Agusiowe smakołykiSkładniki : - filet z dorsza 🐡 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 🍅 - 1 duża marchewka 🥕 - 1 łyżeczka pasty z kurkumy Przepis tutaj - sok z 1/2 cytryny 🍋 Przygotowanie : Filet płuczemy pod zimna woda. Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny , opcjonalnie solimy. Marchew trzemy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do niej pastę z kurkumy, koncentrat pomidorowy, mieszamy i nakładamy(...)rybę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 25 minut. Podajemy z surówka :-) i frytkami z ziemniaków z piekarnika :-) Frytki : Kroimy ziemniaki 🥔. Wkładamy do miski. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy kurkume lub pastę i ulubione zioła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 35 minut, pod koniec można załączyć termoobieg lub funkcję grillowania by były
Szkrab Je Sam