świeże i soczyste pomidory. Całość dopełnia smak świeżej mięty, która jest jednym z najpopularniejszych ziół w kuchni hinduskiej. Surówka z kapusty w stylu indyjskim Składniki: połowa małej kapusty 1 duża marchewka 3-4 ogórki gruntowe 2 pomidory malinowe puszka białej fasoli (najlepiej małej) Dressing: garść drobno posiekanej świeżej mięty kawałek imbiru (drobno posiekany lub starty, ale można(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru lub miodu pieprz sól Kapustę szatkujemy. Dodajemy do niej startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę, pozbawione pestek pomidory i pokrojonego w plasterki ogórka. Fasolę odsączamy i dorzucamy do warzyw. W miseczce łączymy wszystkie składniki na dressing. Polewamy nim surówkę i podajemy. U mnie pojawiła się w towarzystwie chlebków naan i kurczaka
PatiGotujekiszonkami najczęściej kojarzymy kapustę i ogórki, kisić możemy w zasadzie niemal wszystko, m.in. bakłażana, białą rzodkiew, botwinę, buraki, cebulę, cytrynę, fasolkę szparagową, gruszkę, jabłko, kalafiora, marchew, paprykę, śliwkę, a nawet oliwki. Ja dziś pozostałam jednak przy klasyce i przygotowując surówkę sięgnęłam po kiszoną kapustę i kiszone ogórki 😉 Surówka kiszona do kwadratu - przepis na 4 porcje Do przygotowania surówki będziesz
Z notatnika dietetykaróżnych kuchennych nowościach, wymieniałyśmy się przepisami i pomysłami. Jedna z koleżanek polecała nam chińską surówkę. Zachwycała się jej smakiem i prostotą przygotowania. Zapisałam sobie przepis do wykorzystania przy okazji. A ponieważ niedawno Dario przygotowywał kociołek i została mi kapusta, przypomniałam sobie o tej surówce. Zrobiłam ją i … zakochaliśmy się w niej. Jest naprawdę pyszna! I co najważniejsze, można ją przygotować(...)jutro zapraszam na jesienne ciasto. Składniki: • ¼ główki białej kapusty • 1 duża marchewka Zalewa: • 50 ml oleju • 3 łyżki brązowego cukru • 2 łyżki octu (może być winny) • 1 łyżeczka soli • 1 duży ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno poszatkować. 2. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. 3. Kapustę i marchew wymieszać w salaterce. 4. Przygotować
W mojej kuchniPyszna surówka która posmakuje nie jednej osobie, rewelacyjna do dań obiadowych i nie tylko, polecam. SKŁADNIKI : 1/4 główka kapusty czerwonej 1/4 główka kapusty białej 1 duża marchewka 1/2 puszka kukurydzy sól opcjonalnie natka pietruszki(...)pieprz tylko do smaku 2 łyżki octu jabłkowego PRZYGOTOWANIE : Kapusty szatkujemy, marchew ścieramy na tarce oraz natkę siekamy. Warzywa przekładamy do miski i solimy, ugniatamy. Pozostawiamy na około 5 minut aby zmiękła. Z podanych składników przygotowujemy sos. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy. Surówkę podajemy od razu, smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolikrok po kroku” i do pozostawienia komentarza pod postem. Surówka z młodej kapusty. Składniki: ½ główki młodej kapusty (600 g) ½ pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku 60 ml oliwy z oliwek 2-3 łyżki octu z białego wina 1 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka cukru Kapustę
kuron.com.plpoczątku do końca 💪 Dzięki temu miałam też możliwość spisania składników. Zwykle bywa "na oko". To zdecydowanie nasza ulubiona surówka, niezastąpiona m.in do kaczyny, gęsiny i wielu innych dań. Składniki: - 1 kg kapusty (waga już zszatkowanej, bez głąba ) - kawałek białej części pora - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej, zwykłej mniej - 5 łyżeczek ksylitolu (lub cukru) - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego(...)cienko nożem) kapusty dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Ja zakładam rękawice i przyciskam ją na różne sposoby, wyciskam z niej soki. Odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy pokrojony drobno por, kwasek lub sok z cytryny, 2 łyżki majonezu oraz musztardę i ksylitol (lub cukier)- ja daję na początku 3 łyżeczki, a potem dodaję resztę. Surówka powinna mieć smak
Smaczne ZdroweKrólik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty ( kapusty czerwonej lub coleslaw ). Luty okazuje się dla mnie miesiącem kryminałów. Jednym z nich są "Białe kości" Grahama Mastertona , z którego twórczością spotykam się po raz pierwszy. Na farmie w pobliżu irlandzkiego miasta Cork odnalezione zostają kości
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny przepis to propozycja na surówkę do obiadu. Surówka jest banalnie prosta, ale za to bardzo smaczna! Zapraszam ! :) Składniki (dla 2-3 osób) 1/4 małej główki białej kapusty 2 jabłka 1 marchewka 4 łyżki kukrydzy śmietana 18% szczypta soli odrobina pieprzu odrobina cukru do smaku Przygotowanie: Kapustę myjemy i kroimy w miarę drobno. Jabłka i marchew myjemy, obieramy
Gotuj z MąkąMoże nie powinniśmy się przyznawać, ale dokładnie pamiętamy wysyp kuchni „azjatyckiej” w Polsce. Budki na placu Konstytucji w centrum Warszawy i licytacje wśród znajomych
slodkokwasnaplZapiekanka gyros 2. Ciasto dyniowe 3. Deser z truskawkami i białą czekoladą 4. Pomidorowa sałatka z ogórków 5. Ogórki z chili i miodem 6. Surówka z młodej kapusty 7. Waniliowa kawa mrożona 8. Domowy sos pomidorowy 9. Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 10. Ciasto jogurtowe z truskawkami 11. Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami
My simple kitchenSkładniki: 1 mała kapusta pekińska, 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 1/2 białej części pora, 2 łyżki posiekanego koperku, sos: 3 łyżki oliwy z
Aga w kuchnisurówka coleslaw. Nie pakowałam jednak do niej samego majonezu, nie lubię jak potrawy pływają w tym dodatku. Do majonezu dodałam mój ulubiony jogurt naturalny, przez co surówka jest lżejsza. Po wymieszaniu wszystkich składników, okazało się, że surówka pachnie identycznie jak te, które miałam okazje jeść. Tak, że przepis jest naprawdę warty zapamiętania. Składniki: 1 mała główka białej kapusty
Kardamonovydomu marchewki.... Do kapusty dodałam więc jabłko i szczypiorek i powiem, że surówka wyszła naprawdę pyszna. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu ale również będzie nadawała się na drugie śniadanie do pracy. Zamiast majonezu można dodać gęsty jogurt lub śmietanę. 1/2 główki niedużej białej kapusty pęczek szczypiorku duże kwaśne jabłko łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki majonezu
Smakołyki AsiSurówka obiadowa na zimę z kapusty i ogórków to jedna z moich ulubionych. Jest pyszna, wyrazista w smaku i kolorowa. Stanowi świetnie uzupełnienie obiadu, ale doskonale sprawdzi się również na grillu. Lubię mieć pod ręką kilka zapasowych słoików, które są świetnym rozwiązaniem awaryjnym, kiedy akurat w lodówce zabraknie świeżych warzyw. Składniki na surówkę obiadową na zimę z kapusty i ogórków(...)słoików o pojemności 1 litra): mała główka białej kapusty (może być młoda) o wadze około 1,5 kg 1 kg marchwi 2 kg ogórków gruntowych 4 średniej wielkości cebule pęczek natki pietruszki Zalewa: 600 ml oleju 400 ml octu 10% 350 g cukru 2 łyżki soli Przygotowanie Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy
e-PrzepisyKulinarnedodatkowo prosta i szybka do zrobienia Składniki: 0,5 główki białej kapusty 1 pęczek koperku 1 długi zielony ogórek Sos koperkowy (wersja dla leniwych) bądź: 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 szczypta soli pieprz, sól - do smaku Wykonanie : Kapustę trzemy na tarce do kapust. Ogórek obieramy, zaczynając od jaśniejszej końcówki i kroimy w kostkę. Koperek siekamy(...)Wszystko razem dodajemy do siebie. Z podanych składników robimy sos i dodajemy do naszej surówki. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy jeżeli jest taka konieczność. Surówkę należy zrobić nieco wcześniej, im dłużej poleży i "przegryzie" tym jest smaczniejsza. Sałatka komponuje się dobrze z daniami mięsnymi oraz rybnymi
W Moim Magicznym Domu