bardzo dobrą robotę. Kapustę starłam na tarce jarzynowej, ale równie dobrze można ją poszatkować. Surówka godna polecenia i z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz! Składniki: 1/2 główki kapusty 1-2 marchewki 1 mała cukinia (wielkości ogórka gruntowego) 1 średni pomidor biała część pora Sos: 3 łyżki oleju rzepakowego 1,5 łyżki octu z jabłek 1,5 łyżeczki cukru(...)ząbki czosnku siekany koperek i natka pietruszki Sposób wykonania: 1. Kapustę zetrzeć na dużej tarce jarzynowej, pora drobno pokroić, marchew zetrzeć na średnich oczkach, a cukinię na dużych. 2. Kapustę i pora sparzyć wrzątkiem. 3. Pomidora pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć, składniki sosu wymieszać i polać nim surówkę. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem można schłodzić w lodówce. Smacznego!!! Źródło: Ogrodnik
Kuchnia domowa AniSurówka, którą często podaję do obiadu. Jest bardzo prosta i składa się tylko z kilku składników. Najlepiej przygotować ją co najmniej pół godziny przed podaniem i przechowywać w lodówce. 1 średnia kapusta pekińska 1/2 małej cebuli 1 średnia marchewka pęczek koperku 2,5 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka octu winnego(...)łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu szczypta soli Kapustę drobno posiekać w poprzek. Zostawić biały głąb. Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Wymieszać z kapustą, posolić i odstawić na ok. 15 minut. Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do surówki. W szklance wymieszać majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, miód i ocet. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie
BullioTego typu surówki najbardziej pasują mi do mięs z sosem. Wiecie, schab w sosie własnym, zrazy i inne pulpety właśnie. Ostatnio udało mi się wyhaczyć młodą kapustę pekińską, więc postanowiłam zrobić z niej surówkę. Dla mnie idealnym uzupełnieniem do tej surówki i pulpetów był brązowy ryż. I tak powstał obiad niemal idealny. Przepis na pulpety macie tutaj → pulpety gotowane(...)kanapek z szarpaną, zastosowań macie pierdyliard. Jedzcie do czego chcecie, na zdrowie. Składniki: główka małej kapusty pekińskiej (ja użyłam młodej) mały por (biała część) pęczek koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w półplasterki pora i poszatkowany koperek. Zalewamy majonezem
KardamonovySurówka z kiszonej kapusty to mój kryptonit. Kocham kiszoną kapustę, potrafię zeżreć ilości dowolne. Sama myśl o kiszonej kapuście uruchamia we mnie niezdrowe emocje, a w ustach nadmierną produkcję śliny. Surówka z kiszonej kapusty to niby banał, ale podrasowana surówka z kiszonej kapusty jest absolutnym jednorożcem. Podstawą surówki jest kiszona kapusta. Dobra kiszona kapusta, a nie jakieś wynalazki, które(...)kapustę kupicie bez problemu na bazarkach, w lokalnych warzywniakach, a w tym sklepie na L, co to w sobotę rampampampam, jest kapusta z Charsznicy i jest genialna. Surówka z kiszonej kapusty zyskuje przed dodatki, a te jak są nieumiejętnie dobrane, mogą spowodować wiekuisty wstręt do wszelkiego rodzaju surówek. Do dziś z obrzydzeniem i ciarkami ohydy wspominam surówkę z kiszonej kapusty
ladykitchenCzerwona kapusta gości u nas bardzo rzadko i to zazwyczaj w formie surówki. Ten colesław jest wyjątkowo udany ;-) Składniki: 1/2 niewielkiej główki czerwonej kapusty 1 mała marchewka 1 małe jabłko 1 mała cebulka (biała lub czerwona) 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego sól, pieprz cukier
Kuchnia domowa AniChoć kapusta czerwona jest nadal mniej popularna niż kapusta biała, z pewnością kojarzymy ją z widokiem klusek śląskich i mięsnej rolady, sowicie polanych sosem bądź
kurkanielotka.plkapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z kapusty kiszonej i jabłka surówka z pora Przepis na lekką, pyszną i bardzo łatwą surówkę: surówka z jabłek i pora. Składniki: 1 por (biała cześć) 2 jabłka sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% koperek Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidor, 1 awokado kiełki rzodkiewki, brokuła, fasoli mung, łyżka koperku i kolendry, sól, pieprz. Sos w proporcjach 1:1: oliwa, musztarda, syrop z agawy bądź klonowy, ocet jabłkowy. Przygotowanie: Kapustę ucieramy na tarku. Jabłko, cebulę, seler, ogórka awokado kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i pomidora w ćwiartki. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, kolendrą. Zalewamy sosem! Mmmmm... Składniki na surowy(...)stopniach przez 9h. Po wysuszeniu łamiemy na kawałki i się delektujemy! Jagódka zjada mała miseczkę surówki razem z nami, a później je zupkę. Dzisiaj: Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną. Składniki na 1 porcję: pół marchewki, pół laski selera, pół cukinii, kawałek białej kapusty, 2 łyżeczki oleju kokosowego, 2 łyżki suchej kaszy jaglanej. Przygotowanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, a później
Jeść, by żyć w zdrowiunadmorskich restauracjach. Flądrę można przygotować na kilka sposób, jednym z nich jest klasyczna wersja smażonej na oleju. Składniki flądra mąka sól sok z cytryny olej do smażenia biały pieprz Jak oczyścić flądrę? Flądra ma dość ostre łuski, więc polecam do czyszczenia założyć rękawice. Wnętrzności znajdują się zaraz pod skórą więc łatwo je usuniecie. Nacinamy wzdłuż kręgosłupa, nacinamy głowę i pociągnięciem(...)umycia flądry, następnie oprószamy ją solą i pieprzem. Polecam użyć białego pieprzu, to nie będzie aż tak widoczny. Kolejno skrapiamy ją sokiem z cytryny i obtaczamy w mące. Nadmiar mąki strząsamy. Smażymy na głębokim oleju na rumiany, złoty kolor z obu stron. Smażoną flądrę możemy podać z surówką z kapusty i na przykład frytkami. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bataty fioletowe 2 pęczki rzodkiewek 2 młode cukinie mały por 2 średnie marchewki kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna część, pozostała po zrobieniu surówki) ćwiartka selera 4-5 ząbków czosnku 2 -3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego Przyprawy ilość wg gustu: Sól Biały pieprz Imbir Chili Zioła prowansalskie 1-2 szklanki napoju jaglanego ( mleko z kaszy jaglanej lub inne(...)maśle klarowanym obsmażam warzywa, najpierw rzodkiewkę, por i czosnek. Jak rzodkiewka zmieni kolor, dodaję marchew, bataty, seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi. Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam. Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości ( około 30 minut) Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany) całość miksuję
Takie tam pichcenieryby, mięcho, puree. Ja obiecałam przywieźć jakieś uzupełniacze do tego. Tym razem stanęło na surówkach. Zrobiłam dwie. Jedną, tytułową, drugą dla My, który obecnie dba o wątrobę. Przepis na nią pojawi się za parę dni. Nie zaskoczę Was niczym nadzwyczajnym, od razu uprzedzam. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem smakiem ciut przypomina coleslawa, wchodzi więc dość dobrze. Wkurza(...)dopiero wtedy surówka smakowała tak jak trzeba. Poprawiłam zdjęcie i efekt jest taki jak widzicie. Wersję ze zwykłą kapustą zrobię, gdy będzie na nią sezon. Tego typu surówki świetnie pasują praktycznie do każdego rodzaju obiadu, nie mówiąc o grillach i innych bułkach z szarpaną wieprzowiną. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża marchewka 1 mały por (tylko biała część
KardamonovySzczególnie cenna jest kapusta czerwona, która zawiera sporo przeciwutleniaczy. Kapusta to warzywo krzyżowe, posiada właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Jest mnóstwo powodów, dla których warto jeść kapustę, zwłaszcza w wersji surowej. Poniżej przedstawiam kilka przepisów z kapustą w roli głównej: Kolorowe łazanki Pęczak z kapustą Lekki bigos wegetariański Tortille z falafelem i surówką z czerwonej kapusty BRUKSELKA Brukselka to warzywo, które(...)zimy się nie boi! Rośnie nawet pod śniegiem, a mróz tylko dodaje jej smaczku. Brukselka to naprawdę uproszczona nazwa nazywa kapusty brukselskiej, która pochodzi z Belgii. Powstała w wyniku skrzyżowania kapusty białej i jarmużu. Brukselka posiada wiele odżywczych właściwości, więc warto po nią sięgać zwłaszcza zimą. Oto moje ulubione przepisy z brukselką: Brukselka kiszona Brukselka pieczona Kopytka
WiszniówkaKolejna pyszna propozycja na surówkę do słoików na zimę. Surówka jest genialna i uwierzcie mi, że szybko znika z domowej spiżarni :) Prosta w przygotowaniu i mega smaczna! Składniki (na 4 szt 1-litrowych słoików): - 1 kg białej kapusty (mała główka) - 1 kg marchwi - 1 kg buraków - 1 kg cebuli - 5 szklanek wody - 1/3 - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki(...)Cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do gotującej się marchewki z burakami. Mieszamy. Gotujemy 10 minut. Kapustę szatkujemy i dodajemy do gotujących się warzyw. Mieszamy i gotujemy 15 minut. Po 15 minutach, wyłączamy gaz, dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Gotową i ciepłą surówkę układamy luźno w słoikach. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry dnem
CookYourselfmięsa „pod skórą”. Kurczaka możesz podlać biały winem lub dobrej jakości bulionem. Polecam Wam także: – chrupiący pieczony kurczak – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – pad thai z kurczakiem – kotlety mielone z kurczaka – surówka z czerwonej kapusty – kotlet schabowy – schabowy inaczej KURCZAK PIECZONY PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.pl