surówka z białej kapusty - 1537 przepisów (strona:55/103)

SURÓWKA Z MODREJ, CZERWONEJ KAPUSTY 92

początku do końca 💪 Dzięki temu miałam też możliwość spisania składników. Zwykle bywa "na oko". To zdecydowanie nasza ulubiona surówka, niezastąpiona m.in do kaczyny, gęsiny i wielu innych dań. Składniki: - 1 kg kapusty (waga już zszatkowanej, bez głąba ) - kawałek białej części pora - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej, zwykłej mniej - 5 łyżeczek ksylitolu (lub cukru) - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego(...)cienko nożem) kapusty dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Ja zakładam rękawice i przyciskam ją na różne sposoby, wyciskam z niej soki. Odstawiamy na kilka minut.  Następnie dodajemy pokrojony drobno por, kwasek lub sok z cytryny, 2 łyżki majonezu oraz musztardę i ksylitol (lub cukier)- ja daję na początku 3 łyżeczki, a potem dodaję resztę.  Surówka powinna mieć smak

Smaczne Zdrowe
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 137

Królik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty ( kapusty czerwonej lub coleslaw ). Luty okazuje się dla mnie miesiącem kryminałów. Jednym z nich są "Białe kości" Grahama Mastertona , z którego twórczością spotykam się po raz pierwszy. Na farmie w pobliżu irlandzkiego miasta Cork odnalezione zostają kości

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z białej kapusty do obiadu 152

Kolejny przepis to propozycja na surówkę do obiadu. Surówka jest banalnie prosta, ale za to bardzo smaczna! Zapraszam ! :) Składniki (dla 2-3 osób) 1/4 małej główki białej kapusty 2 jabłka 1 marchewka 4 łyżki kukrydzy śmietana 18% szczypta soli odrobina pieprzu odrobina cukru do smaku Przygotowanie: Kapustę myjemy i kroimy w miarę drobno. Jabłka i marchew myjemy, obieramy

Gotuj z Mąką
Kapusta jak u Chińczyka 650

Może nie powinniśmy się przyznawać, ale dokładnie pamiętamy wysyp kuchni „azjatyckiej” w Polsce. Budki na placu Konstytucji w centrum Warszawy i licytacje wśród znajomych

slodkokwasnapl
Podsumowanie roku 2016 288

Zapiekanka gyros 2. Ciasto dyniowe  3. Deser z truskawkami i białą czekoladą 4. Pomidorowa sałatka z ogórków 5. Ogórki z chili i miodem 6. Surówka z młodej kapusty 7. Waniliowa kawa mrożona 8. Domowy sos pomidorowy 9. Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 10. Ciasto jogurtowe z truskawkami 11. Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami

My simple kitchen
Surówka z pora 146

Składniki: 1 mała kapusta pekińska, 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 1/2 białej części pora, 2 łyżki posiekanego koperku, sos: 3 łyżki oliwy z

Aga w kuchni
Coleslaw 51

surówka coleslaw. Nie pakowałam jednak do niej samego majonezu, nie lubię jak potrawy pływają w tym dodatku. Do majonezu dodałam mój ulubiony jogurt naturalny, przez co surówka jest lżejsza. Po wymieszaniu wszystkich składników, okazało się, że surówka pachnie identycznie jak te, które miałam okazje jeść. Tak, że przepis jest naprawdę warty zapamiętania. Składniki: 1 mała główka białej kapusty

Kardamonovy
Surówka z kapusty i szczypiorku 126

domu marchewki.... Do kapusty dodałam więc jabłko i szczypiorek i powiem, że surówka wyszła naprawdę pyszna. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu ale również będzie nadawała się na drugie śniadanie do pracy. Zamiast majonezu można dodać gęsty jogurt lub śmietanę. 1/2 główki niedużej białej kapusty pęczek szczypiorku duże kwaśne jabłko łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki majonezu

Smakołyki Asi
Surówka obiadowa na zimę z kapusty i ogórków – sprawdzony przepis 76

Surówka obiadowa na zimę z kapusty i ogórków to jedna z moich ulubionych. Jest pyszna, wyrazista w smaku i kolorowa. Stanowi świetnie uzupełnienie obiadu, ale doskonale sprawdzi się również na grillu. Lubię mieć pod ręką kilka zapasowych słoików, które są świetnym rozwiązaniem awaryjnym, kiedy akurat w lodówce zabraknie świeżych warzyw. Składniki na surówkę obiadową na zimę z kapusty i ogórków(...)słoików o pojemności 1 litra): mała główka białej kapusty (może być młoda) o wadze około 1,5 kg 1 kg marchwi 2 kg ogórków gruntowych 4 średniej wielkości cebule pęczek natki pietruszki Zalewa: 600 ml oleju 400 ml octu 10% 350 g cukru 2 łyżki soli   Przygotowanie Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Zielona Surówka z ogórkiem i koperkiem 153

dodatkowo prosta i szybka do zrobienia  Składniki: 0,5 główki białej kapusty 1 pęczek koperku 1 długi zielony ogórek Sos koperkowy (wersja dla leniwych) bądź: 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 szczypta soli pieprz, sól - do smaku Wykonanie : Kapustę trzemy na tarce do kapust. Ogórek obieramy, zaczynając od jaśniejszej końcówki i kroimy w kostkę. Koperek siekamy(...)Wszystko razem dodajemy do siebie. Z podanych składników robimy sos i dodajemy do naszej surówki. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy jeżeli jest taka konieczność. Surówkę należy zrobić nieco wcześniej, im dłużej poleży i "przegryzie" tym jest smaczniejsza. Sałatka komponuje się dobrze z daniami mięsnymi oraz rybnymi

W Moim Magicznym Domu
Surówka wielowarzywna 148

Surówka jest lekka, smaczna i zdrowa, zawiera dużo witamin. Zawsze przyrządzam ją z podwójnej porcji i mam ją na kilka dni, najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki: 0,5 główki białej kapusty 1 papryka czerwona 4 ogórki kiszone 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 jabłko pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki oleju lnianego 1 łyżka musztardy delikatesowej

Bajeczna Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem 49

wiem, średnio. My sobie wymyślił do tego surówkę coleslaw. W sumie ok, może być. Niestety podczas zakupów okazało się, że w sklepie zabrakło białej kapuchy. Ku uciesze My, była natomiast czerwona (jego zdaniem jest lepsza), nie było szans na dyskusje – czerwona wylądowała w koszyku. Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem ma w sumie podobny skład jak coleslaw

Kardamonovy
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 119

Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do obiadu. Do kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw, wszystko zależy od smaków i gustów. Ja proponuję dziś poniższy skład. Składniki: kapusta pekińska kawałek białej części pora ogórek kiszony marchew rzodkiewki jabłko Sos: 0,5 opakowania jogurtu bałkańskiego 1 łyżkę majonezu 1 łyżeczkę chrzanu sok z połowy cytryny sól pieprz cukier(...)smaku Pokroiłam parę liści kapusty pekińskiej, uprzednio wykroiwszy z nich grube białe części. Na tarce starłam parę rzodkiewek i marchew Dodałam starte jabłko Pokroiłam pora I na koniec dodałam obrane ze skórki i pokrojone kiszone ogórki  Wszystko wymieszałam Do miseczki przełożyłam składniki do sosu. Wymieszałam je i polałam nim  surówkę. Smacznego

potrawyregionalne
Surówka z młodej kapusty 104

pasuje do wszystkiego. Fajnie sprawdza się i na grillu i w towarzystwie tradycyjnego, niedzielnego schabowego. Na surówkę z młodej kapusty potrzebujemy: 1 główkę młodej kapusty 3 młode marchewki 1 kalarepkę 1 jabłko ½ pęczka koperku 1 cebula dymka (wraz z białą częścią) ½ szklanki (125 ml) oleju (oliwa jest za intensywna w smaku) 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Kapustę bardzo(...)trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę lekko odciskamy z wody i dodajemy do startych warzyw. Dorzucamy drobno posiekany koperek i dymkę. Mieszamy olej z musztardą. Zrobi się emulsja. Polewamy surówkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy. I jeśli za mało ostra doprawiamy sokiem z cytryny, bądź musztardą. Wszystko. Szybkie, smaczne i cudownie kolorowe i zdrowe. Post Surówka

ladykitchen
Zimowa surówka odpornościowa 650

Zimowa surówka odpornościowa Jest smaczna, zdrowa i pięknie kolorowa. Pyszna surówka ze świeżych warzyw, z dodatkiem miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek, to świetny dodatek do obiadu, a do tego to prawdziwa bomba witaminowa.     Składniki: Pół główki białej kapusty 1 marchew 1 pęczek rzodkiewek 1 czerwona papryka 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 pęczek(...)zalewy, pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski z kapustą *** *** Przygotowujemy sos. Jeżeli miód nie jest płynny przekładamy go do miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i odkładamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy *** *** Do miodu i cytryny dodajemy oliwę, całość dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z surówką *** *** Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Przed

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania