już ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupuj kapusty w sklepie, zrób własną domową kiszoną kapustę, mięciutką, pachnącą, z której ugotujesz pyszną kapustę wigilijną i przygotujesz farsz do pierogów. Czas : 30 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Kiszenie kapusty wymaga czasu, żeby w odpowiednich warunkach powstała zdrowa i dobra koszona. Kapusta kiszona w beczce potrzebuje miesiąca(...)sprawy mają to już tajemnica laboratoriów masowych producentów żywności. Kto sam ukisi kapustę sam rozpozna różnicę między kapustą kiszoną bez korzystania z całej tablicy Mendelejewa, a kapustą kiszono-kwaszoną ze sklepu. Zrobiona w domu jest owszem ciemniejsza i w przypadku surówki może wydać się mniej elegancka niż biała i jasna sklepowa, ale za to jest mięciutka, aksamitna, połyskliwa
Niedzielny kucharzkapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Czas : 30 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Kiszenie kapusty wymaga czasu, żeby w odpowiednich warunkach powstała zdrowa i dobra koszona. Kapusta kiszona w beczce potrzebuje miesiąca na ukiszenie, w kamiennym garnku połowę tego czasu. Standardowo przyjmuje się, że na ukiszenie kapusty potrzeba(...)sprawy mają to już tajemnica laboratoriów masowych producentów żywności. Kto sam ukisi kapustę sam rozpozna różnicę między kapustą kiszoną bez korzystania z całej tablicy Mendelejewa, a kapustą kiszono-kwaszoną ze sklepu. Zrobiona w domu jest owszem ciemniejsza i w przypadku surówki może wydać się mniej elegancka niż biała i jasna sklepowa, ale za to jest mięciutka, aksamitna, połyskliwa
Niedzielny kucharzżywności. Kto sam ukisi kapustę sam rozpozna różnicę między kapustą kiszoną bez korzystania z całej tablicy Mendelejewa, a kapustą kiszono-kwaszoną ze sklepu. Zrobiona w domu jest owszem ciemniejsza i w przypadku surówki może wydać się mniej elegancka niż biała i jasna sklepowa, ale za to jest mięciutka, aksamitna, połyskliwa, a nie wiórowata, twarda i niesmaczna. Zróbcie więc sobie(...)prezent na Święta i sami ukiście kapustę! Więcej witaminy niż w cytrusach Kapusta kiszona to kwintesencja polskiej kuchni i razem z ogórkami kiszonymi i barszczykiem kiszonym stanowi fundament naszej tożsamości kulturowej. Ktoś złośliwie powie: kapuściano-buraczanej, ale puścimy to łaskawie mimo uszu, bo kto jest nieczuły na kwaśny, lekko słodki smak kiszonek temu Pan Bóg poskąpił kubków smakowych :-). Choć może
Niedzielny kucharzSkładniki -1 mała główka młodej białej kapusty -1 średnia marchew -koperek-1 płaska łyżka drobno posiekanego -1 mała cebula -biała lub czerwona -3 łyżki śmietany 12% -trochę pieprzu -pół łyżeczki soli -płaska łyżka cukru, nawet mniej Kapustę szatkujemy na szatkownicy bardzo drobno następnie marchew trzemy na tarce jarzynowej kapustę oraz marchew dajemy do jednej miski, dodajemy(...)sól, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do całości dodajemy resztę składników, mieszamy i gotowe. Surówka jest wspaniała, polecam gorąco! Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusosie własnym jak i do kebaba. Czerwona kapusta ma twardsze liście i nie jest aż tak soczysta jak biała, dlatego częściej przyrządza się ją w wersji duszonej. Jeżeli czerwoną kapustę dobrze poszatkujemy i doprawimy nada się idealnie jako surówka do obiadu. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula sok z 1 cytryny sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu
CookMagoliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Surówka z młodej kapusty z truskawkami Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Koktajl pietruszkowy Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi(...)dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kolorowymi pomidorkami Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Koktajl owocowo - warzywny Koktajl warzywny na maślance
Moja smaczna kuchniaSurówka królewska Kolorowa, lekko chrupiąca i zdrowa surówka warzywna z pysznym sosem. Pasuje praktycznie do każdego obiadu, jest szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam! Składniki: pół główki białej kapusty 1 zielony ogórek pęczek rzodkiewek pół pęczka zielonej pietruszki pół czerwonej papryki sól, pieprz Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)mieszamy *** *** Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski z kapustą *** *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos *** *** Sos dodajemy do surówki, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI
Blog z Apetytemsurówką z kiszonej kapusty. Pracochłonne danie, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Kotleciki ryżowe bardzo lubimy i często goszczą na naszym stole. Podaję je z różnymi dodatkami. Tym razem podałam z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Bardzo polecam Wam taki obiad. Smacznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na kotlety ryżowe: 20 dag ryżu białego od KUPIEC sól(...)pieczarkowy: 50 dag pieczarek 1 cebula 1 płaska łyżka masła 1 szklanka śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek suszony według uznania Na surówkę: 50 dag kiszonej kapusty 1 mała cebula 1 większa marchewka 2-3 łyżki oleju sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtaczania
Izabelawkuchniśliwkami, ale tak naprawdę można taką surówkę skomponować z dowolnych owocowych dodatków. Dodatkowych atutów smakowych dostarcza świeża mięta użyta do dresingu miodowo-winnego, jest ona jednocześnie zielonym akcentem na talerzu. Surówka z kapusty pekińskiej z owocami z pewnością warta jest spróbowania. Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z owocami 1 średnia kapusta pekińska (ok. 500 g) 5-7 śliwek(...)usunąć z nich pestki i pokroić na kawałki. Pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na części, obrać je z białych błonek, pokroić na mniejsze kawałki. Miętę opłukać, posiekać. Z oliwy, wody, octu, miodu oraz posiekanej mięty przygotować sos do surówki. Polać nim kapustę pekińską i owoce, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Surówkę z kapusty pekińskiej z owocami podawać jako
niecodziennikparybyło szans...bo została bardzo szybko zjedzona..ja podjadałam jeszcze taką ciepłą, od razu po zalaniu zalewą..mniam..pycha..taka surówka najlepsza na drugi dzień..ja w sumie zrobiłam ją rano i była na obiad.. ½ białej kapusty 2 marchewki 1 duży ząbek czosnku ½ szkl. oleju 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka musztardy
Moje domowe kucharzenieKapusta włoska jest mniej popularna u nas niż biała, ma ona delikatniejszy smak, a liście są bardziej miękkie. Można z niej zrobić gołąbki, dodawać do
Danka Pichcipolską serdelkową ale jest bardziej zbita ze względu na dużą zawartość mięsa. Jak wspomniałam do zapiekanki można dodać obojętnie jaką kielbasę. Mimo sporej ilości warzyw przygotowałam do obiadu surówkę z modrej kapusty . My dorośli poczęstowaliśmy lampką chardonnay. To samo wino dodałam do sosu. Bardzo polecam ten przepis. Obiad jest tani z luksusową nutą. Wiem, wiem bataty trochę kosztuję(...)pasternak 800 g kiełbasy Winny sos z szałwią 2 łyżki pszennej mąki 30 g masła 200 ml wytrawnego białego wina 250 ml mleka 5 liści świeżej szałwii, drobno pokrojonej sól i czarny pieprz do smaku Surówka z modrej kapusty 300 g modrej kapusty 50 g selera 1 duże jabłko 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny
codojedzeniaSurówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka Surówka z czerwonej kapusty to smaczny, zdrowy i szybki dodatek do obiadu. Niegdyś czerwona kapusta podawana była na dworskich stołach dla odróżnienia od plebejskiej białej kapusty. Dzisiaj ceniona jest przede wszystkim za swój smak i właściwości, jest ona bowiem bogata w witaminy, minerały, błonnik i jest źródłem przeciwutleniaczy. Ten podkarpacki przepis
Trzeci talerzkapusta i brokuł to warzywa, które uwielbiam! Moja rodzina ma urozmaicenie, ale ja tymczasowo nie muszę... Surówka jest po prostu przepyszna i idealnie pasuje dla obiadu, choć u mnie często znika w wersji solo. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! 1/2 główki białej kapusty 2-3 marchewki 1 mała cebula lub kawałek białej części pora 200g różyczek brokuła(...)mnie rzepakowy - tłoczony na zimno ) 2 łyżki soku z cytryny/octu jabłkowego cukier (odrobina o smaku) sól, pieprz Kapustę poszatkować i przełożyć (partiami) do dużej miski. Każdą warstwę lekko osolić, ugnieść i całość odstawić na około 20 minut, aby kapusta zmiękła. W międzyczasie różyczki brokuła ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie lub na parze, marchew zetrzeć na grubych oczkach
Di gotuje350g) 1/2 białej rzodkiewki (ok. 200g) 4 rzodkiewki czerwone 1 łyżka majonezu pieprz do smaku Kapustę i białą rzodkiew obieramy, czerwone rzodkiewki myjemy i obcinamy im końcówki. Kapustę czerwoną drobno szatkujemy, białą i czerwoną rzodkiewkę ścieramy na tarce. Warzywa mieszamy z łyżką majonezu i doprawiamy pieprzem. Swoją surówkę przygotowałam w robocie kuchennym Desire
Gotowanie i blogowanie