Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny. Wreszcie zaczął się sezon na młodą kapustę, Jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę , na ciepło z koperkiem , jako dodatek do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona to wiosenny hit. Gołąbki też są pyszne, do farszu polecam dodać(...)parzyłam wrzątkiem, lecz obróbkę przeprowadziłam w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam głąb i włożyłam kapustę do mikrofalówki na 15 minut, temp. ustawiona na maksa Liście odchodziły idealnie. Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki , z różnymi farszami: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czy modrej, możecie wybierać, przebierać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzęsto kupuję kapustę do surówek. Niestety główki przeważnie ważą ponad kilogram i zanim bym całą posiekała na obiadową sałatkę, to by zwiędła. Dlatego też dzisiaj robię z niej kapuśniak. Składniki :* 500 g żeberek wieprzowych* 1/4 główki białej kapusty* 4 ziemniaki * marchewka* pietruszka* 1/4 selera* pół małego pora* natka pietruszki, koperek* sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Magiczne Życie MartyWitam serdecznie Propozycja na surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej z porem . Jest bardzo smaczna , szybka w przygotowaniu i pasuje do wielu potraw . Będziemy potrzebować : 1 kapusta pekińska ( około 500 – 600 g) 1 jabłko ( około 300 g) 1 por (biała część ) 1 łyżka soku z cytryny na sos: 5 łyżek oleju(...)łyżki octu winnego jabłkowego 1 łyżeczka miodu szczypta kminku mielonego szczypta tymianku sól Link do filmu z przygotowania : Surówka z kapusty pekińskiej https://www.youtube.com/watch?v=TwKGllUsTnA Przygotowanie : Umytą i osuszoną kapustę pekińską drobno szatkuję i daję do miski . Oczyszczoną białą część pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki i dodaję do kapusty pekińskiej . Jabłko
Uwaga Babcia Gotujezdania są podzielone – jedni wolą wersję wytrawną, a drudzy słodką. Najlepiej, jeśli przyprawisz zgodznie ze swoim gustem Inne dodatki do obiadu… ** Duszona biała kapusta ** Buraczki ze śmietaną ** Marchewka z groszkiem ** Surówka z selerem naciowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: główka sałaty 180-200 g gęstej śmietany 12% lub 18% łyżka soku z cytryny lub octu winnego
Kulinarny S.O.S.kogo dziś rybka smażona na obiad? U mnie niby nie, ale dla Was mam surówkę idealną, która w sam raz wpasuje się właśnie do piątkowego, postnego obiadu! Zwykły coleslaw z białej kapusty jest smaczny, ale ten z dodatkiem czerwonej jest dla mnie jednym z najsmaczniejszych odkryć w tym miesiącu :) Niby zwykła surówka, ale przyznam, że nawet(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200g białej kapusty 200g czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 duża marchewka 3 łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kapustę pokroić na mniejsze części, jabłko
Kuchnia w czekoladzieKapusta z pieczarkami , prosta przystawka Kapusta duszona z pieczarkami , jest pysznym , szybkim i tanim daniem . Doskonałe na obiad czy nawet kolację . Można wkroić kiełbasę lub boczek
Ogrodnik w podróżyGołąbki z bulgur i wołowiny, czyli młoda kapusta z farszem z kaszy bulgur i mięsa z wołowiny. Niestety kończy się sezon na młodą kapustę, będę za nią tęsknić do przyszłego roku, młoda kapusta jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę , na ciepło z koperkiem , jest pysznym dodatkiem do mięsa np. żeberek(...)naszej kuchni. Młodą kapustę parzyłam wrzątkiem, ale można też obróbkę przeprowadzić w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam głąb i włożyłam kapustę do wrzącej wody i gotowałam ok. 5 minut. Liście same odchodziły idealnie. Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki , z różnymi farszami: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSurówka z kiszonej kapusty z brokułem i jabłkiem. Ta surówka z kiszonej kapusty to prosty, smaczny i pełen witamin dodatek do obiadu. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a potrzeba do niej tylko kilka składników podstawowych i przypraw Polecam też 20 przepisów na pyszne surówki. Składniki na Surówkę z kiszonej kapusty z brokułem i jabłkiem : 400-500 g kiszonej kapusty(...)marchewką (najlepsza domowa) różyczki z 1/6 małego brokułu (blanszowane wcześniej) 1 jabłko 1 marchewka (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru sól morska i biały pieprz 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania przepisu Surówka z kiszonej kapusty z brokułem do obiadu. Jeśli w kapuście kiszonej jest za mało marchewki to dodatkowo dodajemy startą 1 marchewkę. Kapustę kiszoną z marchewką lekko odciskamy z soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię500g białej kiszonej kapusty średnia marchewka mała biała cebula dojrzałe i soczyste jabłko 3 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku łyżka cukru Kiszoną kapustę wyciągamy na sito i próbujemy – jeśli jest dla nas zbyt kwaśna, przepłukujemy odrobiną zimnej wody – dla mnie kapusta nigdy nie jest za kwaśna Z lekka kapustę odciskamy(...)przekładamy na deskę do krojenia. Ostrym nożem siekamy kapustę na mniejsze kawałki – najlepiej robić to partiami. Pokrojoną przekładamy do miski. Jabłko obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy od razu do kapusty i mieszamy, aby nie ściemniało. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Posiekaną dodajemy do miski. Marchewkę
Smaczna Stronajest podana ilość "do smaku". Surówka jest pyszna zarówno z młodej kapusty jak i już w okresie zimowym. Tu również surówka z tą zalewą ale z marchewką i cebulą klik . Składniki: 1 kg białej kapusty 1 średni zielony ogórek sałatkowy lub 3-4 ogórki gruntowe 5-6 łyżek posiekanego koperku Zalewa: 1 szkl wody mineralnej gazowanej(...)przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek i ogórki obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki. Wszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na około 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać. Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i można przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna
Ala piecze i gotujeSurówka z kapusty lub colesław - pod taką nazwą egzystuje w krajach anglosaskich. Typowy colesław podawany jest z sosem majonezowym. To najpopularniejsza z surówek, której głównym składnikiem jest poszatkowana biała lub nieco rzadziej czerwona kapusta. Każdy kraj ma specyficzne dodatki i przyprawy. Np. libańska biała wersja koniecznie z kuminem i miętą. Dziś prosta, smaczna czerwona odmiana kapusty z octowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ząbek czosnku sól Kapustę pekińską pokroić bardzo drobno. Pomidory umyć i pokroić, na grubą kostkę. Z pora odciąć tylko białą część i pokroić w cienkie półplasterki. Ogórki konserwowe pokroić w dosyć drobną kostkę.Dodać jogurt, 2 łyżki majonezu i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę posolić dopiero 5 minut przed podaniem, żeby
Świat Domowej KuchniSzybka surówka z młodej kapusty i rzodkiewki jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Stanowi idealny dodatek do obiadu w czasie upalnych letnich dni. Doskonale pasuje również do grillowanych mięs czy burgerów. Poza sezonem można użyć kapusty pekińskiej lub zwykłej białej, choć wiadomo, że ta młoda jest najpyszniejsza. [embed]https://youtu.be/AfACmfYch9w[/embed] Składniki na szybką surówkę z młodej
e-PrzepisyKulinarne