niego białego ryżu. Jemy sajgonki, maczając je w sosie. Pasuje do nich również surówka z kapusty pekińskiej i szczypiorku doprawiona olejem, octem ryżowym i solą. Składniki na około 25 sztuk: ½ kapusty pekińskiej 1 opakowanie mieszanki chińskiej (warzyw i grzybów) olej ½ opakowania makaronu ryżowego 1 filiżanka ugotowanego białego ryżu (opcjonalnie) 1-2 opakowania przyprawy chińskiej 5 smaków sos sojowy papier ryżowy
Qlinarnie i QlinarnieSurówki zawsze robię w ten sam sposób: kroję kapustę, lekko ją solę, ugniatam i odstawiam na jakieś 20-30 minut. Młoda potrzebuje zdecydowanie mniej czasu. Moja chyba nawet nie leżakowała. Dodałam do niej co tam sobie wcześnie wymyśliłam, wymieszałam i władowałam do słoika. A wieczorem po prostu wyłożyłam ją na stół z resztą grillowych dobroci. W ogóle surówki z kapusty(...)kanapkach. Jakiś miesiąc temu wylądowała także w hot-dogach. No pycha. Dodatkowo, czerwona kapusta jest bardzo zdrowym warzywem (tak, biała także). Dzięki czerwonemu zabarwieniu zawiera więcej przeciwutleniaczy niż biała. Ma więcej witaminy a i c, więcej minerałów. Jeżeli następnym razem będziecie planować zrobienie surówki, sięgnijcie w sklepie po czerwoną kapustę. Chcecie zrobić lżejszą i zdrowszą wersję mojej surówki
KardamonovyPyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie kilka minut po zakończeniu kiszenia białej kapusty w dębowej beczce . Zostało trochę poszatkowanej kapusty i otartej marchwi. Z części przygotowałam dużą michę surówki coleslaw. Do pozostałej kapusty i marchwi dodałam otarte buraczki(...)różne kimchi, więc duże opakowanie papryki Gochugaru zawsze stoi kuchennej szafce. Koreańską grubo mieloną paprykę Gochugaru paprykę możecie kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata Składniki 1 kg kapusty białej 150 g czerwonych buraczków 50 g marchwi 20 g soli kamiennej 1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy) Wykonanie Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, siekamy
Tajemnice Smakułyżka suszonej miętykilka kropel soku z cytrynyłyżeczka soliłyżeczka pieprzuWszystko dokładnie połączyłam. Oczyszczone mięso natarłam marynatą,zostawiłam w niej na całą noc w lodówce. SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ.(autorski;)1 średnia kapusta pekińska5 średnich marchewek1 por (biała część)1 szklanka posiekanej natki pietruszkisól, pieprz,3 łyżki oliwy z oliweksuszone zioła (u mnie kolendra i szczypta lubczyku)Kapustę posiekałam, marchew starłam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1/4 małej kapusty pekińskiej (ok. 100 g) 1 marchewka 1/2 białej rzodkwi (ok. 100 g) 1 łyżka kaparów 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, można wymieszać z majonezem sól, pieprz Przygotowanie: … Czytaj dalej Surówka z białej rzodkwi
czarrna od kuchnikolorytu, jak wzbogacenie o różnobarwne warzywa – paprykę, marchewkę, czerwoną kapustę, cebulkę dymkę. Całość złoży się na chrupiącą i pyszną surówkę – tak dobrą, że zdolną zdetronizować swoje co bardziej znane krewne Składniki na 4 porcje: 200 g białej kapusty 50 g czerwonej kapusty 1 nieduża czerwona papryka 1 średnia marchewka 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 4 łyżki jogurtu naturalnego
Even Better FoodKolejna odsłona surówki obiadowej , szybka , smaczna , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki mała główka kapusty białej 1 ogórek zielony 2 ogórki kiszone 1 ząbek czosnku pół jabłka pół gruszki szczypta soli szczypta cukru szczypta pieprzu czarnego 2 łyżki oleju łyżeczka startej skórki z limonki Wykonanie Kapustę(...)ogórka zielonego ,startą skórkę z limonki , oraz ogórka kiszonego ścieramy ze skórką . Jak mamy dodane wszystkie składniki , doprawiamy do smaku , dodajemy olej i bardzo dokładnie mieszamy , po wymieszaniu , surówka gotowa do podania
Mój SmakPyszny dodatek do dania głównego. Składniki: pół główki niedużej białej kapusty szpiczastej
R'n'G KitchenPowiemy tak, wypróbujcie. Składniki 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty 1 cebula 1 żółta papryka pół czerwonej papryki 1 ogórek wężowy 2 ogórki
R'n'G KitchenKlasyka, ale jaka pyszna ! Składniki ćwiartka poszatkowanej białej kapusty 2 małe marchewki pokrojone w paseczki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki gęstej śmietany
R'n'G Kitchenmłodą kapustą , ogórkiem i majonezem super sprawdzi się do schabowego, czy jako surówka do grilla . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty z koperkiem i ogórkiem – Składniki: pół główki średniej białej kapusty – ok. 380 g 1 mały pęczek drobnego szczypiorku – ok. 15 g 1 mały pęczek koperku(...)pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (lub innego roślinnego) 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na surówkę z młodej kapusty z ogórkiem i majonezem: Kapustę pozbawić ciemnych, brzydkich zewnętrznych liści. Następnie umyć ją, osuszyć, pokroić na ćwiartki i drobno poszatkować liście (głąb wywalić), posypać solą
Kulinarne PrzebojeSkładniki: * 70 dkg białej kapusty * 1 duża marchew * 1 nieduża papryczka chilli * 75 ml octu ryżowego * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 3 łyżki cukru * 1 płaska łyżeczka soli Kapustę posiekałam dość drobno i posoliłam. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut, żeby kapusta trochę puściła sok. Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku z kapusty i starłam na tarce jarzynowej(...)oczkach marchew. Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam. Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na ok. 30 minut by surówka przeszła smakami. Świetny dodatek nie tylko do azjatyckiego obiadu:) Z moich obserwacji: * papryczki chilli można dać mniej, jeśli nie lubimy ostrego posmaku * octu czy nawet cukru można dać
Pieprzyć z FantazjąPyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie kilka minut po zakończeniu kiszenia białej kapusty w dębowej beczce . Zostało trochę poszatkowanej kapusty i otartej marchwi. Z części przygotowałam dużą michę surówki coleslaw. Do pozostałej kapusty i marchwi dodałam otarte buraczki(...)Kuchnie Świata . Ta ostra papryka o pięknym czerwonym kolorze, złożonym profilu smakowym i niecodziennej teksturze stosowana do większości koreańskich dań, a w szczególności do kimchi. Składniki 1 kg kapusty białej 150 g czerwonych buraczków 50 g marchwi 20 g soli kamiennej 1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy) Wykonanie Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, siekamy
Tajemnice Smakupęczek rzodkiewek1 por ( biała część )1/2 pęczka natki pietruszkisól do smakupieprz do smakucukier do smakusok z cytryny do smakukilka łyżek oleju Warzywa umyć. Kapustę posiekać, rzodkiewki pokroić w półplasterki, pora i natkę także posiekać. Do miski wrzucić kapustę, pora i rzodkiewkę, dodać przyprawy i wymieszać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i znowu wymieszać surówkę. W razie konieczności
Ewa w kuchni