Sałatka pod tytułem “samo zdrowie”! Dużo witamin, świeże warzywa, pestki słonecznika… Przepisem tym podzieliła się kiedyś ze mną koleżanka i od tamtej pory
Martyna Cooksjakieś czary czy jak ale nie do podrobienia. Pyszne są również naleśniki z jagodami, smalec z ogórkiem kiszonym. W ogóle surówka z marchewki i kapusty kiszonej również poezja. Ponadto żurek z białą kiełbaską bez skórki no i obowiązkowo placki ziemniaczane z sosem borowikowym. W Wancie można również kupić bilety do term z 10% rabatem :-) Podsumowując Wanta
pieprzny smaczeksię do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę do surówki z kapusty i marchewki. Składniki: 1/2 główki kapusty stożkowej lub młodej białej kapusty 1/2 bulwy fenkułu 1 duża marchew 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych (bez soli) lub nerkowców Dressing do sałatki: 2 łyżki jasnego
Codziennik KuchennyJedna z moich ulubionych surówek. Mimo, że jest z majonezem, używam słowa surówka i jest u mnie dodatkiem do drugiego dania. Składniki: 1 biała kapusta (mała główka) 1 marchew 1 średnia cebula 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na dużych oczkach. Ugotować razem w lekko osolonej wodzie do miękkości, ale nie długo, żeby się
Na Ciasteczkowych PapierachSzybko zyskuje nowych fanów. Klasyczne warzywa połączone z ciekawym sosem sprawdzają się idealnie jako dodatek do mięs i ryb. Domowa surówka, która przekona największych niejadków! :) Zapraszam, Colesław Składniki: mała główka kapusty białej 1 duża marchewka 1 średnia cebula Sos: 2/3 szklanki majonezu pół szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka octu 1 łyżka soku z cytryny
Tagebuch po polskunigdy nam się nie nudzą. Przeważnie łączę składniki, które akurat mam w domu i zawsze wychodzi coś pysznego a przede wszystkim zdrowego. Bez surówki nie wyobrażam sobie obiadu. Składniki: ćwiartka czerwonej kapusty 1/2 pora (biała część) 1/2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 jabłko łyżka majonezu łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz Kapustę zeszatkować drobno. Pora pokroić w plasterki, umieścić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJuż teraz warto pomyśleć o zapasach na zimę. Gdy zabraknie świeżych warzyw, gotowa surówka okaże się zbawiennie smaczna i przypomni nam się lato. 3 kg białej kapusty 3 cebule - pokroić w kostkę 3 marchwie - zetrzeć na tarce 3 łyżki musztardy Zalewa: 1/2 szklanki oliwy 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Składniki zalewy zagotować
Jadło i czytadłodużo bardziej skomplikowany. Stosuję następujące proporcje: 10 kg białej kapusty 1 kg marchewki 200 g soli do przetworów (niejodowanej) ewentualnie kminek Zobacz krok po kroku jak robię kapustę kiszoną. Krok 1. Wybór kapusty. Warto tu zaznaczyć, że kapusta musi być ze sprawdzonego źródła i nie może być przenawożona. Taka kapusta może wyjść miękka po procesie kiszenia. Krok(...)najwięcej, najlepiej żeby wystawał ponad kapustę co zapobiegnie jej pleśnieniu. Krok 6. Kapustę kiszoną trzymam w ciepłej kuchni. Kapustę trzymamy w kuchni. Przez pierwsze dni w tej początkowej fazie fermentacji należy ją przebijać, czyli wkładać rączkę tłuczka w celu usunięcia nagromadzonych gazów. Krok 7. Przechowywanie ukiszonej kapusty. Po 3 dniach ukiszoną już kapustę ciasno ugniatając, przekładam w słoiki litrowe
Ania gotujeWitajcie. Dziś zapraszam Was po przepis na kapustę-bazę do różnych surówek. Można ją w zasadzie zrobić o każdej porze roku. Przepis mam od pewnej pani z pracy. Składniki: 1 główka białej kapusty 2-3 marchewki 1 cebula sól Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować. Zalać wrzątkiem tak, aby woda przykryła kapustę, odstawić do całkowitego ostudzenia. Wodę wylać, kapustę
Kuchnia domowa Anikilkoma osobami tym przepisem okazało się, że takiej surówki jeszcze nie jedli Zatem podaję podaję sposób na pyszną surówkę z kapusty włoskiej i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Polecam Fanom surówek polecam również taką z brokuła http://lamarida.pl/2019/09/11/surowka-z-brokula/ , albo http://lamarida.pl/2018/08/14/surowka-z-czerwonej-kapusty-cukinii/ , albo http://lamarida.pl/2018/05/19/koleslaw/ albo kimchi z białej kapusty . Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej(...)Pokrojone warzywa wkładamy do większego naczynia i mieszamy. Dodajemy suszone oregano, sok z cytryny, oliwę lub domowy majonez i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe Surówkę przechowujemy w lodówce. Podajemy schłodzoną. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Bardzo mi pomożesz, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza Obserwuj mnie na Facebooku
Lamarida.plwygoda i możliwość stworzenia wielu przekąsek. Zostało mi mięso mielone, niewiele. Myślę, że ok. 150 gramów. Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 150 gramów mięsa mielonego 1 mała(...)smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwcześniej wspominałam że bardzo lubię surówki do ziemniaczków itp , wiec dziś proponuję bardzo smaczną surówkę , być może znajdzie swoich zwolenników . Składniki ( dla 4 osób ) Pół główki kapusty białej 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 jabłko 2 buraki gotowane 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz czarny 1 mała papryka(...)chilli bez ziaren 5 łyżek oliwy Wykonanie Kapustę kroimy cienko, następnie wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, paprykę siekam drobno, cebulę obieramy i kroimy w kostkę , jak mamy wszystkie produkty dodane, doprawiamy do smaku, dodaje olej i wszystko bardzo dokładnie mieszamy,po wymieszaniu surówki, gotowa do podania
Mój Smaktemu przedstawiałam Wam przepis na kotlety mielone z dodatkiem białej kapusty . Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie zaległości, będziecie zachwyceni. Ja idę krok dalej i dziś zamiast świeżej kapusty, używam kapusty kiszonej. W dodatku kotlety nie są smażone, tylko uparowane. Samo mięso mogłoby być suche, a dzięki kapuście kotlety są wilgotne, tekstura odpowiednia i są na prawdę świetne(...)buły zjeść ziemniaka z wody. Składniki na 4 porcje (12 kotletów): 400g mielonego mięsa wołowego 200g kiszonej kapusty 1 duża biała cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku łyżka oliwy Dodatki wedle uznania, u mnie: ziemniaczki z wody surówka z kiszonej kapusty Mięso przełożyć do miski. Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli, ostudzić
Dietologsurowej robiąc z niej przeróżne sałatki i surówki. ok. 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 pomarańcza 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) Kapustę kiszoną lekko posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Połowę pomarańczy obrać z białych błonek,porozrywać na kawałki,dodać do kapusty
Kolorowa kuchnia ElkiSzybka surówka z kapustą, papryką i ogórkiem Prosta, szybka i pyszna surówka do obiadu. U mnie takie surówki powstają często pod wpływem chwili. Zaglądam do lodówki, do koszyczków z warzywami stojących na blacie i po prostu robię z tego co mam surówki. Tak też było i w tym wypadku Smaku całej surówkę dodaję pyszne ogórki Moryń . Uwielbiamy te ćwiarteczki. Idealne(...)pieczywa (polecam Wam ten przepis na chleb). A wracając do szybkiej surówki… Pamiętajcie, że ilość składników można dopasować do własnych potrzeb. U mnie była, to jedna z 4 surówek jakie podałam do obiadu, więc taka wielkość była wystarczająca. Składniki: 1/4 czerwonej papryki 5 liści białej kapusty 2-3 ogórki ćwiartki Moryń około 2 łyżki drobno pokrojonego pora
Słodkie okruszki