wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1 łyżeczka białego cukru; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Posolić i odstawić na 10 minut. Cebulę obrać, drobno pokroić. Dodać do poszatkowanej i posolonej kapusty. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do kapusty z cebulą. Surówkę wymieszać czystą dłonią. Do surówki dodać cukier, olej
Gospodyni MiejskaBardzo smaczna kapustka z dodatkiem boczku i koperku Doskonała do "nieśmiertelnego" schabowego ale nie tylko. Składniki - mała główka białej kapusty - boczek wędzony kilka
Kuchnia z widokiem na ogródKolorowa bomba witaminowa Składniki: 1/2 główki białej kapusty, poszatkowanej 1/2 dużej papryki 1 jabłko 1 ogórek 10 rzodkiewek 2 marchewki pęczek koperku 3
Moja Galeria SmakuDelikatne kotleciki rybne, bardzo apetyczne i smaczne. Bardzo dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej . Można podawać z ryżem, ziemniakami bądź frytkami. Składniki 500 g filetów z dorsza świeżych bądź mrożonych 2 kromki białego chleba namoczonego siekana zielona pietruszka, łyżka cebula dymka ze szczypiorkiem siekana jajko sól,pieprz olej do smażenia Filety … Czytaj dalej Kotleciki z dorsza
gotuj ze mnąkopytkami oraz surówką, dowolnymi sałatami i winegretem, warzywami z wody lub pieczonymi. Świetnie będzie pasowała także młoda kapusta, buraczki lub sos pieczarkowy ze śmietanką i świeżo skrojonym koprem. Polecam surówkę z marchewki oraz surówkę z pora , idealnie łączą się smakiem z białym mięsem. Soczysta pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka (zagrodowego, ekologicznego) przyprawy suszone: lubczyk
Zasmakuj KuchniBardziej znanej surówki chyba w moim domu nie ma. Najprostsza, najpyszniejsza, do wszystkiego pasująca . Zapraszam na porcję witamin z rana. Składniki: 3 garści poszatkowanej kapusty białej 2 marchewki zielona cebulka dymka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki cukier, sól,pieprz 1 łyżka śmietany chrzan tarty- wg upodobania do smaku musztarda- do smaku Wykonanie: Marchewkę ścieramy na tarce
Z Majeczką w kuchnirodzinie bardzo smakowały, dlatego częściej będę je robić na piątkowy obiad. Pysznie smakują podane z ziemniaczkami surówką z kapusty. Składniki: 700 g filetów rybnych czerstwa mała bułka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania kilka gałązek koperku sól biały pieprz olej do smażenia Filety rybne zmielić w maszynce do mięsa. Koperek posiekać. Bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię nie nudzi. Nie ważne czy pieczarki są w środku, czy na wierzchu, lubię po prostu to połączenie. Tym razem przygotowałam schab z farszem pieczarkowo-serowym. Jako dodatek podałam kapustę pekińską ze składnikami, jakie pozostały mi z innej sałatki. ok. 800 g – 1 kg schabu Marynata: 1 łyżka octu jabłkowego 1-2 łyżki oleju 2-3 łyżeczki musztardy mielona(...)stopni piekarnika na około 20-35 minut. Do mięsa podałam surówkę z kapusty pekińskiej: 1 główka kapusty pekińskiej kilka ogórków konserwowych kilka strąków papryki konserwowej 3-4 łyżki konserwowej kukurydzy 1 cebula 6 łyżek oleju 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub z białego wina sól, pieprz Kapustę drobno siekamy. Ogórki i paprykę kroimy
Smaki Na Talerzubiałej również możemy zrobić. SKŁADNIKI kapusta czerwona lub biała średniej wielkości 3 duże marchewki 3 cebule 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 łyżki soli 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru 1,5 szklanki octu jabłkowego 1 litr wody gazowanej WYKONANIE Kapustę, paprykę, cebulę szatkujemy na szatkownicy do kapusty . Marchewkę(...)ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zalewy łączymy ze sobą. Wlewamy do kapusty, mieszamy i zalewamy wodą mineralną. Surówkę nakładamy do dużego słoika lub kilku mniejszych. Zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce. Surówkę po wyciśnięciu z wody podajemy do obiadu. Jeśli lubimy możemy dodać do niej jogurt lub majonez. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewykilku znalezionych przepisów skonstruowałam mój własny, który daje produkt o fajnym, lekko kwaskowatym smaku. Surówka idealnie nadaje się nie tylko do chińszczyzny, np. domowych sajgonek, ale również do wszelkich dań mniej lub bardziej typowo polskich. Skł adniki: 1/2 małej główki kapusty białej 1 duża lub 2 mniejsze marchewki Marynata: 1/4 szkl oleju 1/3 szkl octu ryżowego(...)lodówki najlepiej na 24 godziny. Kapusta jest smaczna od razu ale najsmaczniejsza jest po 2-3 dniach. Wtedy smaki porządnie się przegryzą a sama kapusta zmięknie pozostając jednocześnie chrupką. Bardzo smaczny jest również czosnek, który, razem z kapustą, zamarynował się. Oddał swoją ostrość i zapach a pozostał chrupiący i delikatny. Testowo przetrzymałam kapustę przez tydzień - nadal była smaczna chociaż zaczynała
Ze smakiem bez glutenuWielowarzywna suróweczka do obiadku.składniki:1/2 średniej główki kapusty białej3 średnie marchewki2 jabłka4-5 ogórków kiszonych2 łyżki natki piertuszkido skropienia olej Rapsodo skropienia sok z
Monia miesza i gotujebiałej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy 1,5 łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę dokładnie posiekać. Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać. Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę
Bulliobiałej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy 1,5 łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę dokładnie posiekać. Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać. Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę
BullioProsta surówka „Mocy” Surówka „Mocy” to prosty przepis na dostarczenie organizmowi dużej porcji witamin, bez sztucznych suplementów Jej moc opiera się głównie na niesamowitych właściwościach leczniczych czosnku i natki pietruszki . Reszta składników też nie jest pozbawiona witamin itp. ale ma znaczenie głównie kulinarne Mówiąc szczerze to właśnie smak jest największym atutem tej prostej surówki. Jak wszystkie(...)wyczaruj trochę kuchennej magii w kilka minut składniki: ćwiartka małej główki, białej kapusty 1 duża marchewka lub 2 mniejsze duży pęczek natki pietruszki dresing: 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka miodu 4 ząbki czosnku , wyciśnięte praską sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkuj drobno jak tylko możesz. Dodaj do niej startą na tarce
Ogrodnik w podróżybiałej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą(...)kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax - marynowany łosoś Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka
Codziennik Kuchenny