moją surówką, którą wypatrzyłam w programie „Ewa gotuje”. Jest ona bardzo prosta, ponieważ składa się z dwóch podstawowych składników oraz zalewy. W oryginalnym przepisie jest olej ryżowy, ale ja go nie miałam, dlatego użyłam oleju rzepakowego. Mimo to surówka wyszła pyszna i na pewno będę ją robić nie raz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki kapusty białej
Danka Pichciobiadu bez surówki. Przynajmniej u nas. A najlepiej jak jest "z białym sosem", jak mawia mój Luby ;) Dziś proponuję prostą se świeżej białej kapusty. Chrupiąca i smaczna. Składniki -500 g białej kapusty -1/2 cebuli -1 duża marchew -1 kwaśne jabłko -pół pęczka szczypiorku -2 łyżki majonezu -2 łyżki jogurtu greckiego -sól, pieprz -suszony czosnek Przygotowanie
Zielona KuchniaCzasem, a w zasadzie często najprostsze bywa najpyszniejsze. Taka jest ta surówka, bardzo prosta i smaczna. Pamiętajmy, że gdy przygotowujemy proste dania koniecznie należy zadbać o jakość produktów. Składniki: połówka białej kapusty (najlepiej młodej) mała puszka kukurydzy do wyboru: kiełki, rzeżucha, kolendra, natka pietruszki sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki majonezu łyżeczka musztardy łyżka soku
Ale Pyszka!Smaczna i prosta w przygotowaniu surówka na grilla i nie tylko. Wg tego przepisu surówki wystarczy dla 10 grillujących osób. Skład: Kapusta 1,5-2 kg. Papryka: żółta, zielona, czerwona. Cebula: czerwona, biała. Czosnek 5-10 ząbków. Cukinia ~0,3 kg. Oregano 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, ocet 2 łyżki, olej 3 łyżki, sól i cukier
chleba naszegoRóżne dodatki i sos sprawiają ,że każda będzie inna i nabierze niepowtarzalnego smaku. Moja propozycja to surówka pekińska z porem i suszonymi pomidorami. Zapraszam naprawdę smaczna. SKŁADNIKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 4-5 suszonych pomidorów 1 marchewka 1/4 pora ( część biała) 1 jabłko Na sos: 1/2 szklanki jogurtu maturalnego 1/2 łyżeczki musztry 1 łyżka octu balsamicznego(...)miodu odrobina soli i pieprzu WYKONANIE Kapustę płuczemy, kroimy cienko. Pora kroimy w talarki i chwilę sparzamy wrzątkiem. Wyciskamy i dodajemy do kapusty. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki , dodajemy do kapusty. Pomidory kroimy w cienkie paski. Wszystko łączymy. Z podanych składników przygotowujemy sos , łączymy i polewamy surówkę - mieszamy. Surówka gotowa jako dodatek do obiadu
W kuchennym oknie Ewysurówkę :) Pyszną, ze świeżych warzyw, idealną do obiadu. A ile witamin! Równie dobrze możecie zamiast śmietany użyć oleju, ale to już nie będzie to samo... :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 mała główka czerwonej kapusty 1 jabłko 1 duża marchewka 1 mały por 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapusty obieramy z brzydszych liści, przekrawamy
Kuchnia w czekoladzieSurówka z młodej kapusty...Zdrowo chrupiąca.Pysznie kolorowa.Pełna witamin.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Spróbujcie! Nie pożałujecie!Składniki:1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g);2 małe marchewki (około 100 g);1 mała, biała cebula;1/2 natki pietruszki;1 ząbek czosnku;4 łyżki oleju/oliwy;2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny;1 łyżeczka cukru;Sól;Pieprz
Gospodyni MiejskaSurówka do obiadu. Możemy zrobić dożo wcześniej . Warto mieć pod ręką taką suróweczkę. Wystarczy tylko duży słój. SKŁADNIKI1,5 kg kapusty (czerwona , biała) ja zrobiłam tym razem czerwoną.3 marchewki -duże2 cebule3-4 ząbki czosnku( nie musi być, ja daję)Zalewa:2 łyżki soli0,75 szklanki cukru0,5 szklanki oleju1 litr wody gazowanejWYKONANIEKapustę szatkujemy, marchewkę również(...)mniejszych oczkach. Dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.Składniki zalewy łączymy, wlewamy do kapusty, mieszamy, zalewamy wodą mineralną. GOTOWE. Nakładamy do dużego słoika (3 litrowy) zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce. Finalnie do surówki można dodać paprykę, doprawić jeszcze jakimś sosem. Chociaż uważam ,że sama w sobie jest idealna. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewysię przed jej zjedzeniem. Gdy tylko odłożyłam aparat, powstrzymywać się już nie musiałam. Lepszej surówki nie jadłam nigdy, a że nie jestem stałą bywalczynią chińskich restauracji, nie znałam tego smaku - jest obłędnie pyszna. Na 4 porcje 1/2 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cebula Zalewa 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru(...)kostkę. Składniki zalewy zagotować i zalać nimi warzywa, wymieszać i ostawić na przynajmniej jedną godzinę. Na tym etapie można też ewentualnie dodać więcej octu, soli lub pieprzu jeżeli lubicie. Surówka idealna
Jadło i czytadłopęczak (wszyscy w domu ją bardzo lubimy) i przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty, którą już znacie, a jeśli nie, to zapraszam po przepis TUTAJ . Składniki na 3 porcje : 300g dosyć cienki filet z dorsza bez skóry 100g łososia bez skóry duży ugotowany lub upieczony burak 1 duże jajko sól, biały pieprz do smaku Do podania: 60g kaszy jęczmiennej pęczak ulubiona(...)nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną pęczak (najlepiej al dente) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zaletą pęczaku jest to, że trudno go rozgotować. Przygotować surówkę z czerwonej kapusty albo inną według własnego pomysłu. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje, podawać z kaszą i surówką. 1 porcja to ok. 230 kcal , węglowodany: 17g, białko: 29g, tłuszcz
Dietologusmażcie kurczaka lub tofu, dołóżcie tę sałatkę i podyskutujemy. Przedstawiam drugą najlepszą surówkę z młodej kapusty. Pierwszą znajdziecie na końcu tekstu. SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z CZARNUSZKĄ I SEZAMEM Składniki: 1 sztuka małej, młodej kapusty 1 łyżeczka uprażonych na suchej patelni nasion czarnuszki 1 łyżka uprażonych nasion białego sezamu 1 łyżeczka drobno posiekanej ostrej papryki, dowolnej odmiany ½ pęczka kolendry (można(...)tahini 1 łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: 1. Kapustę siekamy w cieniutkie paseczki. 2. Robimy sos, miksując razem pastę tahini, olej sezamowy, miód, ocet. Wyjdzie gęsta emulsja. 3. Sos mieszamy z kapustą, posiekanym chilli, czarnuszką i sezamem oraz ziołami. Surówce dobrze robi godzinka w lodówce. Pasuje do mięs, dań z grilla, sadzonego jajka, młodych
ladykitchenUwielbiam białą kapustę i pomyśleć tylko, że w dzieciństwie za nią nie przepadałam. Zawsze rozwijałam gołąbki i jadłam tylko mięso, surówek z kapustą nie jadłam do 19 roku życia. Teraz nadrabiam i kapusta bardzo często gości na moim stole. Dziś chcę podzielić się przepisem, wymyślonym przed snem, na bardzo smaczny torcik śniadaniowy, którego głównym składnikiem jest kapusta. Zostało
Smaki ArmineMłoda kapusta zasmażana z dodatkiem dużej ilości koperku to moja dzisiejsza propozycja na pyszny i szybki dodatek do obiadu. A tu zapraszam na młodą
magiczna kuchnia Kasiświęta. Zostało mi ponad pół główki. Nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Nie przepadam za gotowaną, a na surówki nie miałam chęci. Za to kiszona to moja ulubiona. Niestety kiszenie czerwonej kapusty jest znacznie bardziej kłopotliwe niż białej. Ma mniej soku, trzeba się więc bardziej napracować przy ugniataniu. Postanowiłam pójść na skróty. Skoro zalane solanką wszelkie warzywa
Stare Garystół do mięsa polecam delikatne risotto. Ja podałam je do roladek z indyka z papryką w formie szaszłyków oraz lekką surówką z kapusty i kalarepy. Głównymi składnikami w risotto, oprócz ryżu arborio są: kalarepka, groszek, marchew i cydr zamiast białego wina. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki cydru
Czerwień i błękit