strucel - 463 przepisów (strona:9/31)

Strucla z jabłkami 201

Jeśli macie ochotę na odrobinę słodyczy, to polecam ten wypiek. Niezwykle aromatyczna stucla z jabłkami i cynamonem. Ciasto drożdżowe z owocami i lukrem, tworzą absolutnie przepyszne połączenie. Strucla smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno . Drukuj Strucla z jabłkami Przygotowanie: 2 hrs Wielkość: 1 sztuka Składniki ciasto drożdżowe 550 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 80 g masła(...)kratce, a na koniec posmaruj lukrem (wymieszaj cukier puder z odrobiną wody). Informacje dodatkowe Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Strucla z jabłkami pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu

Przepisy na widelcu
Zawijany makowiec krucho – drożdżowy 150

kryształków i sztywności piany. Masę makową wymieszaj delikatnie szpatułką z pianą z białek. NADZIEWANIE ROLADY MAKOWEJ Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 2 części (z podanych proporcji powstaną 2 makowe strucle). Każdą z nich lekko podsypując mąką rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm. Na każdy płat ciasta wyłóż połowę nadzienia makowego. Rozsmaruj po całości zostawiając 2 centymetry wolnego brzegu wokół(...)HowToSection","name":"NADZIEWANIE ROLADY MAKOWEJ","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Wyro\u015bni\u0119te ciasto dro\u017cd\u017cowe podziel na 2 cz\u0119\u015bci (z podanych proporcji powstan\u0105 2 makowe strucle). Ka\u017cd\u0105 z nich lekko podsypuj\u0105c m\u0105k\u0105 rozwa\u0142kuj na prostok\u0105t o grubo\u015bci 3 mm.","text":"Wyro\u015bni\u0119te ciasto dro\u017cd\u017cowe podziel

ProstePesto.pl
Makowiec 113

się składa, że mąż dostał w paczce świątecznej gotową masę makową, którą musiałam jakoś wykorzystać. Zdecydowałam się na zrobienie makowca. Osobiście wolę jednak robić nadzienie makowe samodzielnie.  Strucla to tradycyjne ciasto wigilijne. Przeważnie robi się ją z ciasta drożdżowego, ale ja zrobiłam z ciasta kruchego z twarogiem. Mimo to, makowiec wyszedł bardzo dobry i nie odczuwam różnicy pomiędzy tymi(...)oprószyć go mąką i rozwałkować na nim ciasto na dość gruby placek w kształcie prostokąta (najlepiej o wymiarach blachy na której będziemy piec). Ciasto posmarować masą makową i zawinąć strucle.  4. Tak przygotowane ciasto przełożyć razem z papierem na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st.C. i piec około 40-45 minut. Ostudzoną strucle udekorować według uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Pyszne ciasta na Święta 407

orzechami i kremem 3. Piernik z kremem czekoladowym 4. Piernik ekspresowy z powidłami 5. Miodownik 6. Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak) 7. Świąteczne Eklerki z kremem budyniowym 8. Stollen. Strucla z bakaliami 9. Ciasto z mandarynek. Ciasto mandarynkowe 10. Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 11. Sernik z brzoskwiniami 12. Ciasto cielak 13. Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla(...)owocami 28. Styropian (ciasto) Sernik śmietankowy 29. Makowe babeczki z kremem 30. se rnikowe tartaletki z malinami. 31. makowiec z kruszoką i lukrem 32. Przepis na świąteczny Makowiec zawijany (strucla) The post Pyszne ciasta na Święta appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką 167

Wszelakie ciasta drożdżowe, zawijańce, drożdżówki, strucle ubóstwiam, mam do nich ogromny sentyment… Wszystko za sprawą mojej cudownej Babci, która piekła je praktycznie co weekend. I tak każda babska sobota pachniała ciepłem piekarnika oddającego niezapomniany zapach drożdżowego ciasta. Podłużne formy wypełnione pulchnym ciastem, obowiązkowo z rodzynkami i kruszonką znikały ciepłe w oka mgnieniu. Nikogo to nie dziwiło! Teraz, kiedy(...)Dziękując za każdy wypiek i niesamowite kulinarne lekcje nie do powtórzenia dziś moje ciasto dedykuję właśnie Jej. Mam nadzieję, że polubicie, zasmakujecie, upieczecie i poczęstujecie kogoś Wam bliskiego. Smacznego! Strucla z dżemem winogronowym i kruszonką SKŁADNIKI: 550 g mąki pszennej wrocławskiej 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 ml mleka 1 jajko 100 g masła, roztopionego 80 g cukru

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowa strucla z makiem 177

Makowa strucla to ciasto, które większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Dla  mnie jest to również smak dzieciństwa i wspomnienie kuchni babci :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 30 g drożdży - 150 g cukru - 250 ml mleka - 150 g masła - 3 jajka nadzienie - 500 g maku - 200 g cukru - 100 g masła - 2 jajka - 2 łyżeczki(...)ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość dzielimy je na pół i rozwałkowujemy. Każdą połowę smarujemy roztrzepanym białkiem, wykładamy po połowie masy makowej i zwijamy. Strucle przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 40 minut w 180 C. Strucle lukrujemy i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

Zainspirowana w kuchni
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 249

ciasto kruche dodaje się śmietanę np. 18%. Jeśli nie mamy w domu śmietany można ją śmiało zastąpić śmietanką do kawy. Ciasto wychodzi bardzo kruche.   4. Sekret udanego makowca strucla makowa nie straci kształtu, gdy upieczemy ją w papierze do pieczenia lub folii aluminiowej makowiec będzie bardziej wilgotny, jeśli do masy makowej dodamy dwie łyżki startego na tarce jabłka(...)strucla nie łamała się przy zwijaniu należy do ciasta dodać 2 - 3 łyżki oleju robiąc struclę drożdżową z makiem można dodać do masy makowej nieco ciasta. Masa nie będzie oddzielać się od ciasta, a przy okazji trochę "urośnie" aby ciasto w strucli makowej nie odchodziło od maku należy przed pieczeniem owinąć je w papier do pieczenia. Zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu

Ciastka - domowe słodkości
Strucla makowa 143

czasie (żeby nie było, zapach duszonej kapusty czy bigosu też lubię;). I chyba pora najwyższa rozpocząć na blogu cykl przepisów na Święta.  Zaczynam na słodko, od strucli z nadzieniem makowym z bakaliami. Z założenia miał to być tradycyjny makowiec, ale coś mnie podkusiło, żeby przekroić ciasto i je zwinąć, dzięki czemu po upieczeniu powstał fantazyjny wzór z ciasta(...)nadzienia. Samo ciasto jest mięciutkie i puszyste, a nadzienie słodkie w sam raz i pełne bakalii. Pyszne! Strucla makowa  Składniki: ciasto: 350g mąki 15g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka 50g masła 1 łyżka oleju nadzienie: 200g mielonego maku 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru  1/3 szklanki rodzynków 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki żurawiny

Obiad gotowy
Strucla z makiem 127

niej przepis. Masę delikatnie udoskonaliłam i wyszło naprawdę pysznie :) Struclę piekłam pierwszy raz i może nie wygląda jeszcze jak ta mojej mamy ale jest naprawdę dobrze:) Składniki na dwie strucle o długości około 40 cm : Masa makowa: 1 puszka masy makowej (850 g) - ja użyłam Dr. Oetkera garść  rodzynek - sparzonych wrzątkiem i odsączonych garść posiekanych orzechów włoskich(...)posmarować ubitym białkiem i rozłożyć połowę masy makowej zostawiając około 2 cm marginesu z każdej strony. Struclę zwinąć w rulon i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Strucle odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut. Wierch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (ja piekłam 35 minut

cucinare
Makowiec mojej Mamy 236

wiem co mówię ;), ponieważ bazuję na niemiłym doświadczeniu mojej Mamy właśnie z taką gotową masą ( pozwolicie jednak, że w szczegóły wdawać się nie będę ;) ). Z przepisu wychodzą 4 strucle; jeżeli jest to dla Was za dużo, możecie oczywiście zrobić wszystko z połowy składników. Makowce bardzo dobrze się mrożą, po rozmrożeniu są równie smaczne, więc tak naprawdę nawet większa ilość się(...)zmarnuje ;). Jeśli Waszym zdaniem na świątecznym stole nie może zabraknąć makowej strucli, bardzo polecam ten przepis :). Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 400 ml mleka 50 g drożdży 1 jajko 3 żółtka 120 g masła 240 g cukru kilka kropel aromatu migdałowego szczypta soli Masa makowa: 500 g maku 150 g cukru 4 łyżki miodu 50 g masła

Opowieści z piekarnika
Strucla bezglutenowa z dżemem 152

przepis na nieco zdrowszą wersje ciasta. Postanowiłam trochę pokombinować z ciastami bezglutenowymi i dzisiaj miałam swój debiut :-) Ciasto z mąki bezglutenowej było nieco trudniejsze w przygotowaniu, ale dałam radę 😃😃 Strucla przypomina mi trochę ciasto kruche, a smak ciasta jest nieco inny niż z tradycyjnej białej mąki, ale również smaczny! Na śniadanie opędzlowałam pół blaszki 😁 Niestety mam ten problem(...)dżemu i zwijamy jak roladę. Z kolejną częścią ciasta postępujemy w ten sam sposób. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy zwinięte rolady, tak aby prawie się stykały. Następnie strucle przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.  Składniki na kruszonkę wkładamy do miseczki i wyrabiamy między palcami. Wyrośnięte strucle przekrawamy na pół wzdłuż, prawie

kulinarne odsłony pati
Strucla z marmoladą różaną 183

Puszysta i niezwykle aromatyczna... z nadzieniem różanym. Ulubione ciasto mojego męża😊 Doskonale smakuje z herbatką, kawą lub mlekiem. Moja ulubiona wersja jest z zimnym mlekiem sojowym.... pyszności😋Farsz do strucli możemy również przygotować z maku lub białego sera. Zapraszam 😊 Składniki (na 1 strucle): Ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka cytryny(...)upływie czasu, roladę smarujemy mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 35-45 min i pieczemy w temperaturze 170 stopni. Upieczon ą  strucle posypujemy cukrem pudrem i kroimy w plastry. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 299

piekę ciasto z makiem, ale staram się aby za każdym razem było inne. W zeszłym roku podałam Wam przepis na świąteczny makowiec z kruszonką , na blogu jest też tradycyjna strucla z makiem , seromakowiec i makowiec japoński , tym razem postanowiłam upiec makowiec drożdżowy na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , które nadaje się do słodkich i słonych wypieków. Makowiec to tradycyjny świąteczny(...)piekarniku przez ok. 40-45 minut aż się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce. Smarujemy białym lukrem zwanym też królewskim i posypujemy groszkami czekoladowymi. Smacznego! The post Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Masa makowa do strucli wg Aleex 227

ostatnią prostą. W mojej kuchni już rozbrzmiewają kolędy, przełożone masą czekoladowo-śliwkową i masą orzechową pierniki spokojnie dojrzewają owinięte w folię, a ja zajęłam się masą makową do strucli, którą zamrożę i wykorzystam (po wcześniejszym rozmrożeniu) do makowców tuż przed Wigilią. Masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes . Pamiętam, jak robiła to słodkie makowe nadzienie pani Stenia(...)mama Agi. My we dwie siedziałyśmy w maleńkiej kuchni w ich domu i pałaszowałyśmy porcje przepysznego makowca z tą właśnie masą. Mimo upływu lat strucla nią wypełniona nadal smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki: • 500 g suchego maku mielonego • 500 ml mleka • 1 i 1/4 szkl. cukru • 50 g masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka

W mojej kuchni
Drożdżowa strucla z serem. 168

szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 5 dag masła   Nadzienie; 25 dag sera twarogowego torebka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 2 żółtka   białko do posmarowania strucli   Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać, następnie dodac do niego pokruszone drożdze, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić az drożdze podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodac jajko, roztopione masło(...)środek zostawiamy w całości a na niego wykładamy połowę farszu. Następnie wałeczki zaplatamy na przemian. Tworząc warkocz. (najlepiej robić to na papierze do pieczenia bo później źle jest strucle przenieść na brytfannę.) To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta. Strucle odstawiamy jeszcze na około pół godziny, a przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180C około

Radość kipiąca uśmiechem.
Makówki 195

karp. Przepis wyniesiony z domu rodzinnego niezmienny u mnie przez kilkanaście lat aż do tych świąt - dodałem suszoną żurawinę :) Składniki na ok 3,5 litrowe naczynie : 1 duża strucla / chałka 250 gr zmielonego maku 1,4 litra mleka 3,2% 80 gr masła 100 gr płatków migdałowych 150 gr rodzynek sułtańskich 75 gr szatkowanych orzechów włoskich 50 gr żurawiny suszonej(...)dodaję miód i przez cały czas przygotowywania makówek nie zapominam o mieszaniu. Do naczynia wlewam chochlę mleka z makiem, wsypuję po trochu wszystkich bakalii i układam względnie dokładnie kromki strucli jeśli trzeba formuję je w powstałe luki rwąc je. Całość przelewam mlekiem z makiem i znów bakalie i względnie dokładnie poukładana warstwa strucli.  I tak do wyczerpania składników. Wierzch

Mechanik w kuchni
świąteczna makowa strucla 176

makowa strucla           Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobraża sobie spędzenia udanych świąt. W moim przypadku jest to makowa strucla, ciasto które koniecznie musi zagościć na świątecznym stole. składniki na dwa kawałki strucli zaczyn 25 g drożdży 1/2 szklanki mąki  1/3 szklanki letniej wody 1 łyżka cukru ciasto 3 szklanki

Miód i pieprz
Strucla z makiem 213

Święta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak naprawdę, jeszcze ciepłą pochłanialiśmy w całości. Ledwo zdjęcie zrobiłam dla Was hihi, a mak połączyłam z masą budyniową i to był strzał w dziesiątkę - będzie Wam smakowało.  Składniki:  Ciasto(...)oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście. Oba dłuższe boki ciasta zawinąć od zewnętrznej strony do środka - formując strucel. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na  180 C przez 20 minut sam dół, następnie przełączamy piekarnik na góra- dół i pieczemy jeszcze ok 40 minut, aż się ładnie zarumieni

Niezły Młynek
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 227

miejsce na wypisanie zadań do wykonania oraz na notatki. Może komuś się przyda w tym trudnym do ogarnięcia świata czasie, wystarczy kliknąć i ściągnąć KLIK . Domowy makowiec ( 3 strucle)   50 g potrawy, czyli 1 kawałek: Energia – 160 kcal, Białko – 6g, Tłuszcz – 11g, Węglowodany – 22g, IG – 28 Ciasto:   300 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 200g mąki pszennej 50g drożdży(...)dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną z końcówką ciasta – zapobiegnie to otworzeniu się strucli w trakcie pieczenia. Pieczemy w temp. 180’C przez około 45 min aż makowiec nie nabierze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżowa strucla makowa 188

Świąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy. Przepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty(...)ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. Masa makowa: Masę makową z puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać. Przygotowanie strucli: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem

Wanilia i Kardamon
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 256

jabłkami , jabłecznik , ciasteczka z jabłkami , biszkoptowe , a dziś kolej na ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami. Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli. Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo(...)Smacznego!   Polecam inne drożdżowe ciasta: CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM MAKOWIEC DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

potrawyregionalne
Strucla z makiem 167

niej przepis. Masę delikatnie udoskonaliłam i wyszło naprawdę pysznie :) Struclę piekłam pierwszy raz i może nie wygląda jeszcze jak ta mojej mamy ale jest naprawdę dobrze:) Składniki na dwie strucle o długości około 40 cm : Masa makowa: 1 puszka masy makowej (850 g) - ja użyłam Dr. Oetkera garść  rodzynek - sparzonych wrzątkiem i odsączonych garść posiekanych orzechów włoskich(...)posmarować ubitym białkiem i rozłożyć połowę masy makowej zostawiając około 2 cm marginesu z każdej strony. Struclę zwinąć w rulon i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Strucle odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut. Wierch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (ja piekłam 35 minut

cucinare
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 214

mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę.  Przepis na GWIAZDA  . Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki.   Składniki na ciasto : 3/4 szklanki ciepłego(...)suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder do posypania strucli, lub lukier skórka pomarańczowa ewentualnie Przygotowanie ciasta: Na początek przygotować zaczyn. 1 łyżeczkę cukru, wymieszać z 1 łyżeczką jogurtu naturalnego, 2 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką mąki

Lili w kuchni
ŚWIĄTECZNA STRUCLA MAKOWA 214

DROŻDŻOWA STRUCLA MAKOWA przepis oparty na tym // 1 strucla średniej wielkości ~1,5 szklanki mąki pszennej ~1/2 szklanki cukru ~60g masła ~szczypta soli ~1 jajko ~1/5 szklanki mleka (ok. 40ml) ~25g świeżych drożdży nadzienie: ~500g masy makowej (najlepiej domowej :)) ~białko lukier: ~pół szklanki cukru pudru ~2-3 łyżki gorącej wody ~lub posypać cukrem pudrem Z drożdży, odrobiny mąki i cukru(...)papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pozwalamy jej wyrosnąć przez 30 minut. Po tym czasie zwiększamy temp. piekarnika do 180 stopni i pieczemy naszą strucle przez ok. 45 minut- muszą być rumiane, a ciasto lekko odstawać od foremek. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę bądź kratkę do studzenia ciast i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

chili & sugar
Dwukolorowa strucla świąteczna 196

Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego(...)MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem

Wanilia i Kardamon
Strucla z Makiem 193

okazja do wspólnego biesiadowania. Planujemy przygotować schab w sezamie, nie wiem co z tego wyjdzie, pewnie jakiś wynalazek :) Ale wiem, co przyszykuję na deser. Na świątecznym stole pojawi się Strucla Makowa! Idealna nie tylko od święta :) Polana lukrem albo posypana cukrem pudrem, soczysta, jak z cukierni. Warto wypróbować, miłej świątecznej niedzieli Wam życzę.Składniki:500 g mąki2 żółtka250 ml mleka40(...)składników i łączymy (  możemy to robić w blenderze, dodatkowo zmieli składniki).Sposób przygotowania strucliCiasto dzielimy na dwie części, cienko wałkujemy. Wierzch smarujemy masą makową i zwijamy w rulon. Strucle przekładamy do podłużnych form wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180`CWierzch dekorujemy lukrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Serbska strucla z makiem 150

lodówce. Jak podają wszystkie znane przepisy. Zakładam, że jest to ciasto francuskie, bo warstwy drożdżowego ciasta przekładamy dużą ilością masełka. A po upieczeniu wychodzą specyficzne cienkie listki.  Serbska strucla jest przepyszna. A rośnie jak oszalała. No i ten pasiasty wzorek, który zachwycił wszystkich. Taka wesoła strucla na pewno jeszcze u nas zagości. Bardzo polecam ten serbski przepis, mimo

dolcevitainmykitchen
Drożdżowa gwiazda makowa 148

pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodać żółtka i pianę i dokładnie całość wymieszać. Przygotowanie lukru Cukier puder, z wodą i sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Ostudzoną strucle udekorować lukrem. Artykuł Drożdżowa gwiazda makowa pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Makowiec japoński 141

Makowiec to ciasto, które tradycyjnie pieczemy na święta Bożego Narodzenia. Jest to najczęściej strucla makowa, którą robi się z ciasta drożdżowego, jednak nie każdemu to ciasto się udaje, dlatego w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie makowiec japoński. Jest to ciasto, które smakuje niemal identycznie jak strucla. Makowiec japoński za sprawą jabłek, które dodajemy do maku, jest wilgotny i miękki. Bakalie

Danka Pichci
STRUCLA DROŻDŻOWA Z KREMEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI LASKOWYMI 106

Ostatnio mam etap, że ciągle mogłabym piec i jeść ciasto drożdżowe , więc dziś przychodzę do Was z taką propozycją. Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi , co Wy na to? Pyszne, puszyste, miękkie ciasto pełne czekolady i orzechów. Wieczory są już chłodne, a takie ciasto doskonale nada się na jesienne popołudnia i wieczory z towarzystwem kubka ciepłego mleka(...)milusiego kocyka. Mnie taka opcja odpowiada :) Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi - składniki: Ciasto drożdżowe: * 340 g mąki pszennej  * 150 ml letniego mleka * 25 g świeżych drożdży (zamiennie 7 g drożdży suchych) * 30 g cukru * 50 g roztopionego masła * 1 jajko Dodatkowo: * 3 łyżki masła czekoladowego * 40 g orzechów laskowych Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę

Zrób to smacznie
Wegańska strucla makowa 101

Wegańska strucla makowa to smakowity deser nie tylko w święta. Mój starszy syn twierdzi, że jest tak pyszna, że nie potrzebuje polewy Kto z Was chce się o tym przekonać? Składniki (na jeden makowiec): 3 szklanki (760 ml) mąki pszennej 7 g suchych drożdży 2 łyżki (30 ml) mielonego siemienia lnianego 2 łyżki (30 ml) cukru pudru (ja używam zmielonego(...)bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Wegańska strucla makowa pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Stollen 132

Lista składników jest dość długa, ale to ze względu na bardzo dużą ilość bakalii. Reszta już taka sama jak do prawie wsystkich ciast drożdżowych. CO BĘDZIE POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA STRUCLI STOLLEN? bakalie , duuuużo bakali. Jezeli nie lubisz tych w przepisie poniżej, można zastąpić je innymi. W końcu to Twój smak. rum - najlepiej ciemny. Jest go tu całkiem sporo, jednak alkohol(...)trochę zmiękło. cukry - trzcinowy i waniliowy. Można zastąpić innym, ale nie ksylitolem. Ciasta drożdżowe na nim nie urosną. przyprawy - można je zastąpić po prostu przyprawą do piernika ciasto drożdżowe, strucla, keks, ciasto z bakaliami boże narodzenie niemiecka Ilość: 2 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Stollen - niemieckie drożdżowe ciasto bożonarodzeniowe Pyszne ciasto, które można upiec

Pełny talerz
Drożdżowa strucla z jabłkami i marcepanem 103

miał być polanym sosem waniliowym obiektem godnym polecenia. A wypiek tu prezentowany jest pulchny, miękki i pięknie wyrośnięty. Wnętrze obfite nie jest, ale delikatnie komponuje się z drożdżowym "opakowaniem". Strucla drożdżowa. Pachnąca, rumiana, dla miłośników chałek, kołaczy i bułeczek maślanych. Jeśli do nich się zaliczacie, zachęcam do podwinięcia rękawów i poświęcenia 5 min na zagniecenie ciasta. Przepis jest mało wymagający(...)która przetrwała dwa dni, nadal jest smaczna i miękka. Z ciasta można upiec drożdżówki nadziewane konfiturą lub serem. Ja korzystam z przepisu na to ciasto drożdżowe, przy rolowaniu świątecznej strucli makowej. Poza strudlem jabłkowym sosem polewanym, w każdej szanującej się cukierni w miastach nadreńskich szczerzą się takie oto drożdżowiaki. Jedzenie mojej rolady jest mniej drastyczne - nie posiada oczu

Kronika Piekarnika
Drożdżówka z serem – strucla serowa 254

najbardziej lubię śmietankowy (np. ze Strzałkowa) albo ten od Ziembińskich. Używamy sera w kostce czy klinku, nie z wiaderka. Nie ma potrzeby mielenia. Drożdżówka z serem – strucla serowa: 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej typ 500 20 g świeżych drożdży ½ szklanki mleka (125 ml) 3 żółtka ½ szklanki cukru 75 g masła szczypta soli 300-400 g twarogu w kostce/klinku(...)lukrem (pół szklanki cukru pudru + łyżka soku z pomarańczy lub cytryny) posypać płatkami migdałowymi, kandyzowaną skórką pomarańczową lub/i żurawiną. Jest świetna także bez dodatków. Post Drożdżówka z serem – strucla serowa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Strucla z dżemem 171

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne ciasto. Tym razem jest to ciasto może trochę nietypowe, bo jest to niby tradycyjne strucla, ale z ciasta kruchego. W każdym razie ja takie ciasto robiłam i jadłam pierwszy raz. Mimo to, ciasto bardzo mi posmakowało, więc na pewno nie będzie to pierwszy i ostatni raz. Zdecydowałam się na zrobienie takiego ciasta(...)składników, które zazwyczaj znajdują się w kuchni. Ciasto kruche samo w sobie bez żadnych dodatków raczej nie jest podawane, więc postanowiłam zwinąć je z dżemem w coś na kształt strucli czy rolady. Ciasto wyszło naprawdę fenomenalnie, choć trochę kruszy się/łamie przy krojeniu. Mi to jednak nie przeszkadzało. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka

Waniliowe Improwizacje
Strucla z Makiem 122

godzinę. 6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrabiać przez chwilę, rozwałkować wyłożyć masę makową, zwinąć w roladę, posklejać palcami boki i koniec ciasta, miejsca sklejane zawijamy pod spód, przygotowaną strucle pozostawiamy na kilka minut by podrosła, po tym czasie pieczemy około 45 minut.  Strucla jest duża więc możemy zrobić np 2 mniejsze. Na zdjęciu prezentuje wam kubeczek i rękawice

Dziś Ja gotuje
Złocista strucla 170

Prosta i szybka w przygotowaniu strucla drożdżowa. Jako nadzienia używamy dowolny dżem, dodatkowo możemy dodać bakalie. Ja przełożyłam struclę dżemem śliwkowym,ze swojej spiżarni i posypałam skórką pomarańczową, smażoną.Zniknęła szybko,polecam. Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2-3 dkg drożdży 3 zółtka 1/4 kostki masła( rozpuścić) słoik dżemu lub konfitury 2-3 łyżki(...)Czytaj dalej Złocista strucla

gotuj ze mną
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 264

drodze. No i mak i jabłka i nie ma w tym wszystkim ciasta, to jakoś tak nie po Bożemu Tymczasem makowiec z jabłkami smakuje niemal identycznie jak tradycyjna strucla z makiem. Plus taki, że nie narobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej(...)strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo polecam dla wszystkich fanów wypieków z makiem. W internecie znajdziecie sporo przepisów na makowiec japoński, jednak jak dla mnie, zawierają naprawdę spore ilości jajek, więc ja je tutaj ograniczyłam

Mieszam w Garnku
Drożdżowa strucla makowa 120

Drożdżowa strucla makowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Artykuł Drożdżowa strucla makowa pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 180

drodze. No i mak i jabłka i nie ma w tym wszystkim ciasta, to jakoś tak nie po Bożemu Tymczasem makowiec z jabłkami smakuje niemal identycznie jak tradycyjna strucla z makiem. Plus taki, że nie narobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej(...)strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo polecam dla wszystkich fanów wypieków z makiem. W internecie znajdziecie sporo przepisów na makowiec japoński, jednak jak dla mnie, zawierają naprawdę spore ilości jajek, więc ja je tutaj ograniczyłam

Mieszam w Garnku
Strucla makowo-orzechowa. 211

już w większości zaplanowane, pozostaje jedynie realizacja ;) W domu pachnie cynamonem, pomarańczami i lasem. W kuchni króluje kapusta kiszona i grzyby, lecz ja Was dzisiaj zapraszam na kawałek drożdżowej strucli dla odmiany nadzianej nie tylko makiem ale i nadzieniem orzechowym. Pychotka! Przepis na struclę makowo-orzechową: CIASTO: 220 g mąki tortowej typ 405 50 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru(...)świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru z wanilią 1 jajko szczypta soli 80 g stopionego, letniego masła roztrzepane jajko do posmarowania strucli      Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie. Mleko mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami, dokładnie rozcieramy, wlewamy do dołeczka w mące i zostawiamy na 10 minut. Gdy rozczyn podwoi objętość dodajemy cukier, jajko, szczyptę soli masło

Rozpustne gotowanie
strucla serowo makowa 611

Masę makową mieszamy z orzechami oraz cukrem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej i mieszamy. dodatkowo: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką śmietany lukier do dekoracji wykonanie strucli: Ciasto rozwałkowujemy o grubość ok. 0,5 cm (jeśli zachodzi potrzeba podsypujemy mąką). Formujemy prostokąt, którego krótsze boki powinny mieć 22 cm długości. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy

Domowy Smak Jedzenia
Strucla drożdżowa z orzechami 176

ponury, bo wtedy energia ulatnia się ze mnie w okamgnieniu. Na chłodniejsze wieczory mam sposób - kubek rozgrzewającej herbaty albo kakao, kawałek drożdżowego ciasta - i życie od razu nabiera smaku. Strucla drożdżowa z orzechami wyjątkowo wpisuje się w jesienną aurę, a swoim smakiem osłodzi każdy listopad (a nawet i całą zimę:) Strucla drożdżowa z orzechami Składniki: 350g mąki 15g drożdży

Obiad gotowy
Drożdżowa strucla z dżemem 222

Blueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowa strucla z dżemem to wspaniałe ciasto na weekend – do kawy, herbaty, kakao czy kompotu. Przygotowując drożdżowe ciasto nie … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Drożdżowa strucla</span> z dżemem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
MAK 159

zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw i sosów zwłaszcza szparagów i warzy korzennych. Mak w kuchni Bliskiego Wschodu i żydowskiej dodaje(...)stopni C, w ciemnych butelkach. Miara i waga maku: 1 szklanka = 160 g 1 łyżka stołowa = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Jak przygotować mak do wypieków: Mak do strucli będzie smaczniejszy jeśli po wypłukaniu do zimną wodą i dokładnym osączeniu przełożymy go do garnka i zalejemy ciepłym słodkim mlekiem na 5 minut (2 szklanki mleka na 1 szklankę maku

Ciastka - domowe słodkości
Strucla z serem 180

szklankami mleka- ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie podzielić na dwie części, rozwałkować na stolnicy, rozsmarować ser i zwinąć strucle. Położyć 2 strucle w jedną blachę. Na wierz posmarować roztrzepanym 1 jajkiem. Piec w 170 stopniach przez ok 1 godzinę do 1 godz 20 min. Jeżeli ciasto szybko zacznie brązowieć to w połowie

Olga Piecze i Gotuje
Drożdżowy ślimak z jabłkami i cynamonem 232

Ciasta drożdżowe kojarzą mi się głównie z owocowymi lata, oraz ze struclami drożdżowymi z pysznymi polskimi jabłkami i cynamonem, które zdecydowanie symbolizują jesień. Strucle to jednak nie wszystko.  Wejdźmy w te złotą polską jesień ze smakiem drożdżówki na ustach :) Składniki: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła  ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki   2/3 szklanki mleka (około 200ml

ChilliJemy
Strucla jabłkowa z Amaretto 203

drożdży 6 łyżek cukru szczypta soli 500 g mąki pszennej  1 łyżka masła (rozpuszczonego ) 1 łyżka śmietany  nadzienie:  1 słoik jabłek 3/4 l (wystarcz na 2 strucle ) 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżki Amaretto  Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić rozczyn(...)dowolnie wybranym dżemem, marmoladą itp.) Struclę zwijamy w rulon  lekko skręcamy w pół przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Wierzch ciasta smarujemy śmietaną, odstawiamy na ok. 10 minut aby strucle lekko podrosły Pieczemy w 160 C przez 30 -35 minut. Po upieczeniu, ostygnięciu dowolnie dekorujemy, np. lukrem, polewą czekoladową. Smacznego

kgwjanczewo
Orzechowa strucla z rumem 90

miejsce do wyrośnięcia. Kruszonka: masło stopić, wymieszać z mąką, cynamonem i cukrem. Nadzienie: orzechy rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami i ubitym na sztywno białkiem. Strucla : ciasto rozwałkować na prostokąt, tak aby dłuższy bok pasował do standardowej keksówki. Rozsmarować nadzienie, zwinąć struclę od dłuższego boku. Przenieść do formy wysmarowanej masłem. Ostrym nożem naciąć struclę pośrodku. Odstawić(...)chwilę do wyrośnięcia. Posypać kruszonką. Piec 45-50minut w 190C. /inspiracja mojewypieki.com/ Artykuł Orzechowa strucla z rumem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
strucla drożdżowa z serem i wiśniami... 190

świeże, zwinąć roladę, końcówki podwinąć pod spód, zostawić na blasze z papierem do pieczenia do wyrośnięcia na 30 minut z podanych składników (miękka margaryna) mikserem utrzeć kruszonkę wyrośnięte strucle naciąć wzdłuż (nacinać głęboko), lekko rozchylić i posypać kruszonką, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, upieczone zostawić do wystudzenia, LUKIER: 1/2 szklanki cukru(...)pudru, ciut śmietany wymieszać na dość rzadki lukier, polać po wierzchu - najlepiej smakują strucle z masłem do kawy.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
RUBASZNY MAKOWIEC 239

RUBASZNY MAKOWIEC Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe.  Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 2 jajka(...)wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w 200-220 stopniach, studzimy. Krok 5. Przygotowujemy lukier do polania : cukier puder ucieramy z łyżką wody, strucle smarujemy lukrem, posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową, podajemy. Smacznego :) *makowiec został przygotowany wg. przepisu Pana Andrzeja Łebkowskiego

Moja Książka Kucharska
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 178

mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK.  Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty na mak i to z dokładką zawsze miałam(...)dopiero ostatnio udało mi się zrobić taką masę makową jaką pamiętałam z dzieciństwa, taką jak robiła moja babcia.  Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych migdałów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Strucla drożdżowa z makiem 202

spleć masą do góry. Analogicznie przygotuj struclę z drugiej części ciasta. Odstaw do ponownego wyrośnięcia przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na około godzinę. Piekarnik nastaw na 170 stopni . Wyrośnięte strucle posmaruj roztrzepanym jajkiem z 1 łyżeczką wody (ewentualnie mlekiem, bądź wodą). Piecz około 40 minut , do zarumienienia. Wystudzoną strucle posyp cukrem pudrem lub polej lukrem :) Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Drożdżowa strucla z jagodami i twarogiem 180

Przepyszna strucla drożdżowa z jagodami to proste ciasto, które każdy z Was może przygotować w kilka chwil. Z wierzchu chrupiąca, w środku miękka. Zarówno słodka, jak i kwaśna. Warto przygotować póki sezon na jagody jeszcze trwa. Składniki (na 1 dużą strucle): 150 ml letniego mleka 30 gram masła 50 gram cukru pudru szczypta soli  jedno jajo 260 gram mąki

Mango Papaja
Strucla z makiem 206

Istnieje przekonanie, że strucla to trudny do przygotowania smakołyk. Długo wierzyłam w tą teorię, aż postanowiłam stawić czoła wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny ale nie jest trudny :) Zapraszam na aromatyczną roladę z makiem zwaną Struclą makową. Wydawać się może, że to typowo świąteczny wypiek, ale kto powiedział, ze do weekendowej kawy nie pasuje? Strucla makowa Składniki: ciasto

Tagebuch po polsku
Strucla makowo - marcepanowa 178

nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm, smarujemy go połową masy makowej i zwijamy struclę. To samo robimy z druga częścią ciasta. Strucle - każdą z osobna - zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy na  kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą, a następnie rozprowadzamy na wystudzonych struclach. Posypujemy skórką, migdałami lub makiem

Czary - gary w kuchni
Strucla makowa z orzechami i daktylami 198

Jeśli szukacie pomysłu na ciasto na dzisiejszy i jutrzejszy dzień to mam dla Was super ciacho. Strucla makowa ale wzbogacona dużą ilością orzechów i suszonych daktyli. Wiem, że znajdą się tacy co skrytykują dodanie gotowej masy makowej ale ja jej używam. A z masą makową jak i z innymi produktami jest tak jak w jednej piosence disco polo : " nikt(...)słucha a każdy ją śpiewa ". Tak więc choć masa gotowa odbiega od takiej domowej to można ją wzbogacić między innymi dodając orzechy i daktyle. Strucla jest smaczna i wilgotna nie sucha jak to często bywa przy tych kupnych makowcach ze sklepu. Jeszcze zdążycie upiec bo robi się szybko. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Strucla z makiem na proszku do pieczenia 193

Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J. Czernikowskiego, przepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g cukru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować: cukier puder wymieszać z wodą różaną. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec strucle dowolnie udekorować

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowa gwiazda z makiem 343

Drożdżowa gwiazda z makiem, to tradycyjny makowiec przygotowany po prostu w mniej tradycyjnej formie – w kształcie gwiazdy. Strucla makowa podana w ten sposób wygląda wyjątkowo atrakcyjnie. Jest idealna na ozdobę świątecznego stołu. Gwiazdę jemy odrywając jej ramiona. Jak na drożdżówkę strucla ta bardzo długo zachowuje świeżość, jest delikatna i puszysta. Na pewno będę przygotowywać ją na Święta. Drożdżowa gwiazda

Poezja smaku
Strucla z makiem, zawijaniec 492

kupujcie gotowców, zróbcie sami :), to naprawdę łatwe i macie pewność co się w nich znajduje. Ciasto drożdżowe sprawdzone, jeśli uda się zdobyć wiejskie jajka z pięknym żółtkiem to Wasze strucle wyglądem i smakiem zaskoczą domowników i gości :). Składniki na 2 strucle, ciasto: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, ja używam mąki z młyna o przemiale 500, jakość mąki będzie wyznacznikiem

Apetyczna babeczka
Odchudzona strucla orzechowo - cynamonowa 177

Zapachniało w kuchni cynamonem i orzechami, czy ktoś nie lubi takich klimatów?. Moja strucla nieco odchudzona, bo bez cukru, na ksylitolu, a jak smakowała to już sami się przekonacie jak spróbujecie :). Przepis podaję na dwie sztuki. Ciasto: - 85 dag mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka, ok.400 ml - 15 dag masła - 10 dag ksylitolu(...)się ksylitolu. Łączymy ze zmielonymi orzechami i migdałami tworząc gładką masę. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy na prostokąt i zwijamy wg. wyżej pokazanych zdjęć. Zwiniętą strucle odkładamy na przygotowaną formę wyłożona papierem do pieczenia, zostawiamy aby odpoczęła na 15-20 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 35-40 minut. Po upieczeniu

Apetyczna babeczka
Strucla z jabłkami 234

Pieczone jabłka wykorzystaliśmy do strucli drożdżowej.     Składniki: -3 szklanki mąki tortowej -2 szklanki mąki 650 -5 dkg drożdży -4 łyżki cukru -350 ml ciepłego mleka -4 jajka -7 dkg masła -łyżeczka cynamonu -słoik 0,9 l pieczonych jabłek -2 garści włoskich orzechów -wanilia -szczypta soli Do jabłek dodajemy cynamon, posiekane orzechy i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy(...)wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę jabłkową. Zwijamy strucle i kilka razy przekręcamy. Układamy w natłuszczonych podłużnych blaszkach, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Strucla szpinakowa z kurczakiem w cieście francuskim 187

Szpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak również gorąca przystawka. SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 kg szpinaku mrożonego 1/2 opakowania serka feta  sól pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1  cebula 1 mała pierś z kurczaka przyprawa(...)Mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części. Rozkładamy na całości farsz . Zwijamy i zlepiamy boki. Farszu powinno wystarczyć na cztery strucle. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 180  stopni ok 40 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 193

Narodzenie i zamroziła ją. Za to jak ja pokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu. Jest właściwie taki sam. Tak naprawdę z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę

Lili w kuchni
Strudel z jabłkami i orzechami 250

pysznego. Klasyczne połączenie, czyli ciasto, jabłka, cynamon i orzechy. Do tego lody lub bita śmietana, jeśli nie jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały

W kuchni wieczorem
Makowiec zawijany 189

Jeden z najlepszych makowców jakie jadłam . Piekłam go trzy razy pod rząd :) Przepis znalazłam Tutaj Ciasto drożdżowe na 3 makowe strucle 3 szklanki mąki pszennej   45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych 1 i ½ łyżki oleju 180 ml letniego mleka 150 g margaryny lub masła. 6 żółtek 6 białek 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli(...)około 30 - 40 minut. Ciasto polać lukrem i posypać makiem. Przygotować lukier: Rozrobić cukier puder z 2- 3 łyżkami gorącej wody. Rozetrzeć na gładką masę.  Posmarować upieczone, wystudzone strucle makowe.  Można posypać jeszcze na wierzch  kandyzowaną skórką z pomarańczy i makiem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Strucla makowa 144

Moja pierwsza poważna strucla z makiem. Nigdy wcześniej nie robiłam i bałam się tej pracy jak diabeł święconej wody.Skorzystałam z pomysłu na struclę z TEGO PRZEPISUPiszę "skorzystałam", ponieważ:podwoiłam porcję na ciasto krucho-drożdżowe (piekłam dwie strucle) pierwszy raz kupiłam MAK MIELONY, który sprawdził się rewelacyjnie i już mam nadzieję, że będzie w sprzedaży w przyszłym roku

bistro mama

Proponowane wyszukiwania