strucel - 463 przepisów (strona:15/31)

Makowiec na krucho-drożdżowym cieście 117

Uwielbiam makowce, te tradycyjne zwijane i takie jak ten. Jeśli lubicie makowce, ( chyba większość osób lubi ;) ) i macie problem ze zrobieniem równych, ładnych strucli makowych to ten przepis będzie dla Was idealny. Z każdym dniem makowiec jest smaczniejszy. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makowiec na krucho-drożdżowym cieście Składniki Składniki na masę makową: 0,5 kg suchego maku (polskiego

To co lubię - gotuję i polecam
DOMOWE WYPIEKANIE – KAROLINA SMYK 193

niezbędne. Początkowo w „Domowe wypiekanie” miałam opublikować tylko przepisy na chleby, ale w domu wypiekam też inne pyszności, którymi chciałam się z Tobą podzielić. Dlatego znajdziesz przepis na puszysty strucel czekoladowy, chlebek bananowy, kryzysowe drożdżowe, czy puszyste bułeczki, które możesz przygotować w wielu różnych formach, jak choćby pół-bagietki, bagietki i bułeczki o dowolnym kształcie. W e-booku znajdziesz część

SMYKWKUCHNI
Przepis na keks świąteczny 122

keks świąteczny, który zawsze się udaje sprawdza się nie tylko na święta. Delikatne ciasto biszkoptowe i dużo, bardzo dużo bakalii. Ten keks ma nawet więcej bakalii, niż nasza strucla rodzynek i marcepanu. Keks świąteczny z bakaliami i orzechami smakuje wybornie, to nasza ulubiona wersja, chociaż każdą inną także zjadamy z apetytem. Kolorowe, aromatyczne i miękkie ciasto piekę zawsze na Wielkanoc

Cztery Fajery
Drożdżowe z pieczonymi śliwkami, zawijane 150

jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do formy, rozciągnąć na wielkość formy, na środek, wzdłuż dłużej krawędzi, wyłożyć 2/3 upieczonych śliwek, boki ciasta zlepić ze sobą, tak aby powstała „strucla”, ciasto delikatnie obrócić, tak aby znajdowało się na przekątnej formy. Na wierzch wysypać pozostałe śliwki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto piec około

moj przepis na
Bułeczki z jabłkami i kruszonką 167

rzeźbę :) Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze  Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką  Bułeczki z jabłkami i kruszonką Składniki (na 8 sztuk): 350g mąki 15g świeżych drożdży (lub 5 g suchych) 50g cukru

Obiad gotowy
olejowa drożdżówka z serem i truskawkami... 146

około 1 godzinę. Wyrośnięta ciasto parę razy wyrobić w misce aby odgazowało się powietrze, podzielić na dwie porcje. Blacha z papierem do pieczenia, ciasto na blaszce uformować na 2 strucle, wzdłuż środka ciasta wyłożyć twaróg, na twarogu ułożyć połówki truskawek jeśli są duże, posypać cynamonem. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut. Cukier puder

W Mojej Kuchni Lubię
20 SPOSÓB NA SPĘDZANIE CZASU W DOMU W CZASIE KWARANTANNY + WSPÓLNIE PIECZEMY BUŁECZKI ZWIERZĄTKA 112

ciasto drożdżowe jest ciastem idealnym – kto raz go spróbuje, ten z całą pewnością włoży je na stałe do swojego menu. Idealnie nadaje się do wypiekania drożdżówek, bułeczek, strucli, chałek czy też np. pasztecików na słono. Cudownie się formuje, a po upieczeniu jest niesamowicie puszyste i delikatne! Polecam! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło

Ostra na Słodko
Babka cytrynowa - bezglutenowa 145

Babka cytrynowa czteroskładnikowa według przepisu Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”  z 1895 roku. Z babką należy obchodzić się delikatnie, do ostygnięcia najlepiej niech zostanie w formie. Ja piekłam w formie do ciasta anielskiego. Babka

królestwo garów
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 135

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu

Kuchnia MagdaLeny
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 135

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu

Kuchnia MagdaLeny
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 211

Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika!  Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni

Kuchnia MagdaLeny
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 211

Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika!  Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni

Kuchnia MagdaLeny
Prosty makowiec na cieście jogurtowym, bez miksera 199

Jeśli dość macie tradycyjnych strucli makowych, albo po prostu szukacie nowego a do tego bardzo prostego przepisu, to zdecydowanie sięgnijcie po przepis na prosty makowiec na cieście jogurtowym. To ciasto po prostu nie może nie wyjść. Jeśli chcecie zachwycić rodzinę, znajomych, sąsiadów swoim talentem kulinarnym, a wątpicie w niego, to bardzo polecam ten przepis na makowiec. Ciasto ładnie wyrasta, potem

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania