strucel - 463 przepisów (strona:22/31)

Kluski z makiem 174

był tak gęsty. Potem babci coś się odmieniło i zaczęła z nim eksperymentować no i niestety już smacznie było nie zawsze ale za to ja zaczęłam piec strucle. W tym roku postanowiłam spróbować innego połączenia. Kluski niestety były dość przypadkowe, odkopałam paczkę w szafce, ale ich połączenie z makową masą własnej produkcji okazało się BOMBOWE! Kluski z makiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową 256

pory jedyną struclę jaką robiłam to była strucla z makiem, oczywiście kojarząca się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym roku postanowiłam wypróbować troszkę inną wersję i użyłam do nadzienia masy orzechowej. Ja skorzystałam z gotowej masy orzechowej , ale na pewno zrobiona samodzielnie masa będzie jeszcze lepsza :) foremka 11x26 cm Składniki:   250g mąki pszennej,  100g masła lub margaryny

Z miłości do słodkości
Makowiec świąteczny 799

świątecznym stole jest obowiązkowy! Słodki, bakaliowy makowiec mojej mamy. Pamiętam, że zanim mama odkryła ten przepis eksperymentowała - były strucle makowe, makowce z pianką, ale żaden nie przypadł nam do gustu tak jak ten. Jest bardzo prosty i chyba o to chodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny

Kulinarne Inspiracje
Strucla makowa z rodzynkami 177

strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku. Bo jednak trzeba go gotować, mielić i tak dalej. Co prawda gotowe masy nie są tak idealne jak te robione samemu ale w sumie dodając coś od siebie masa będzie dobra w smaku. Czasami można sięgnąć

Ewa w kuchni
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 210

zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce i tak mi zostało. Najczęściej w formie strucli, czasem jako tzw. szogun czyli całkiem bez ciasta. Wczoraj postanowiłam spróbować kolejnej makowej propozycji a nóż widelec w sam raz na Święta? Przepis pochodzi z bloga Addio Pomidory :) Makowa panienka

Dzieje kuchennej Wiewióry
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 397

także moje pozostałe makowce: Makowiec japoński w wersji de-luxe, na kruchym orkiszowym spodzie Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie , z kruszonką Makowiec japoński z kaszą jaglaną, bezglutenowy Makowiec zwijany, strucla makowa, na mące orkiszowe

Smaczne Zdrowe
Zawijane drożdżówki z korzennym nadzieniem 239

pysznie. Sposób zawijania ciasta sprawia, że nadzienie znajduje się w każdym kawałeczku drożdżówki. Tak lubię;) Z tej ilości ciasta mi przeważnie wychodzi ok. 12 drożdżówek (lub dwie małe strucle).  Ciasto: 50-55 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 10 dkg cukru 15 dkg masła skórka otarta

Maślane ciasteczko
LEKSYKON MIODÓW 148

łagodniejsze w smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek, czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek. Poniżej przedstawiam tabelę, która ma za zadanie pomóc wybrać, rozpoznać, który miód nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawi samopoczucie oraz przyniesie

Ciastka - domowe słodkości
Kanelbullar 221

Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Bułeczki powinny być ciemno złote. Cudownie smakują, gdy są lekko ciepłe :) ----- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Strucla z rabarbarem i amarantusem Chałka orkiszowo-pszenna

Weekendy w domu i ogrodzie
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 209

zjeść na bieżąco. Ryby w zalewie octowej trafiły na listę produktów tradycyjnych naszego województwa. Podobnie jak nadnotecka kapusta i ogórki kwaszone, ser kozi, salceson wiejski, papierówki w syropie czy strucla (strudel) z dodatkiem maku, sera czy jabłek.  Nadnoteckie miody i miody pitne są cenione nie tylko w naszym regionie. Za naszą zachodnią granicą są bardzo popularne.  Dużym zaskoczeniem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec bez maku! 230

brzmi to dość groteskowo, bo co to za makowiec bez maku. Ale zapewniam Was, że gdybyście jedli to ciasto z zawiązanymi oczami to bylibyście przekonani, że to właśnie strucla makowa. Powoli myślami zbliżam się to okresu świątecznego, chociaż tak wiem, że to jeszcze ponad miesiąc. Ale kocham ten czas! Ten czas wyczekiwania na pierwszy śnieg w tym roku, na zapach

SMYKWKUCHNI
Rolada makowa 212

Słówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony

Pychotkaaa
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 206

drożdżowe   jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i  można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam  je z białym serem.  strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ ŚLIWKAMI Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( 250 ml ) 1 szklanka cukru  ( 250 ml ) 200 g masła 4 jaja cukier

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 237

wystygnięciu posypałam cukrem pudrem. Smacznego!      Polecam również inne ciasta drożdżowe: CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA    CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 197

stopni przez około 50 minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI  CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM  JAGODZIANKI

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania