Piekłam już czekoladową babę na zakwasie a teraz pokusiło mnie o zrobienie zakwasowej strucli. Ciasto jest bardzo wilgotne, mega pyszne i warto się nim poważniej zająć no chyba ze nie lubicie strucli. Upieczenie strucli trochę czasu wymaga, ale nie jest pracochłonne, zachęcam. Strucla z serem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCzas czytania: 3 min Makowiec Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z dużą ilością nadzienia przygotowanego z mielonego maku i bakalii. To wszystko zawinięte jest, ciasto drożdżowe i to ciasto jest bardzo ważne! Ciasto powinno być delikatne, miękkie i puszyste i w tym przypadku właśnie takie(...)jest! Z podanego przepisu wyszły dwa olbrzymie makowce o długość 48 centymetrów. Z powodzeniem można przygotować cztery mniejsze makowce! Co zrobić, żeby makowiec nie pękał Pękające strucle makowe to najczęstszy problem przy wypiekaniu tego przysmaku. Makowiec to ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe bardzo lubi rosnąć! Na ogół w cieście drożdżowym właśnie o to chodzi, żeby rosło jak najwyższe
SprawdzonaKuchnia.plMnie najbardziej do gustu przypadły pierniki norymberskie, które Mama dostawała od monachijskiego Przyjaciela, zaś Bartek może jeść słodycze na kilogramy, więc nie ma swojego faworyta. Obojgu nam smakowała drożdżowa strucla bożonarodzeniowa Weihnachtsstollen , bogata w bakalie i z charakterystycznym marcepanowym środkiem. Ponieważ na naszym blogu znajdują się przepisy na potrawy z różnych stron świata, prezentujemy przepis na bożonarodzeniową struclę zza zachodniej(...)pozostawić na 20 minut. Po tym czasie papier do pieczenia rozwinąć, drożdżową struclę bożonarodzeniową posmarować rozpuszczonym, ciepłym masłem i obficie posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowa strucla bożonarodzeniowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyDzisiaj Kochani przepis na jedno z klasycznych ciast Bożonarodzeniowych. Klasyczna strucla makowa to punkt obowiązkowy moich rodzinnych świąt, zaraz obok piernika i sernika. Przepis jest bardzo prosty i zawiera gotową masę makową, co zdecydowanie usprawnia jej przygotowanie. Makowiec polałam lukrem na bazie soku z pomarańczy – i to był strzał w dziesiątkę, bo muszę przyznać, że te na bazie soku(...)cytryny to nie moja bajka Klasyczna strucla makowa Składniki: Ciasto: 500 g mąki + trochę do podsypania 30 g cukru 30 g cukru wanilinowego około 200 ml ciepłego mleka 4 żółtka 50 g masła 25 g świeżych drożdży Dodatkowo: 850 g masy makowej (u mnie od firmy Helio) 4 białka sok z połowy pomarańczy cukier puder kandyzowana skórka pomarańczy (u mnie
PatiGotujeSzukając przepisów na świąteczne ciasta nie mogłam obojętnie przejść obok stollena. To rodzaj bakaliowej strucli rodem z Niemiec, a drezdeńskie stolleny swoja popularnością mogą równać się z angielskim keksem albo naszym staropolskim piernikiem. Pierwsze wzmianki o tym cieście pojawiły się ok 1330 roku, początkowo było to proste ciasto z mąki, wody, drożdży i oleju, jednak z czasem przepis został wzbogacony(...)suszone i kandyzowane owoce, rodzynki moczone w rumie, orzechy, marcepan. W niektórych regionach Niemiec stollen wypiekany jest we wrześniu i przechowywany aż do Świąt Bożego Narodzenia. Kształt strucli ma przypominać zawinięte w pieluchy Boże Dziecię. Postanowiłam, że w tym roku zamiast mocno bakaliowego keksa na naszym stole zagości stollen. Tradycyjnie powinien być pieczony z drożdżowego ciasta, bogato wypełnionego bakaliami
Obiad gotowyDzisiaj będzie świątecznie. W końcu do świąt pozostał niecały miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć co dobrego na nie przygotować. Klasyczna strucla z makiem to jeden z podstawowych, zaraz obok piernika i makowca, wypieków bożonarodzeniowy. Ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, ale zmieniłam jej kształt strucli Dzięki temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek. Strucla z makiem(...)minut, aż ładnie się zarumieni. Na koniec białko ubijamy na sztywną pianę dodajemy do niego cukier puder i dokładnie miksujemy. Tak przygotowanym lukrem polewamy przestudzoną struclę. Smacznego Artykuł Strucla z makiem pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeMakowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Makowce, makowniki, zawijańce z makiem, rolady makowe, strucle, makowe drożdżówki… w różnych regionach Polski różnie nazywa się ciasto drożdżowe zawinięte w kształt rolady, z nadzieniem z maku i bakalii. Ale wszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych(...)tylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się je również bez większych okazji, choć ze względu na uciążliwość mielenia maku przyjęło się, że to ciasto świąteczne. Na Śląsku mak do zmielenia noszono do piekarni, gdzie
Trzeci talerzprzepisu Dorotus , masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes , a lukier zrobiłam ze swojego przepisu . Makowce wychodzą puszyste, masa makowa jest pyszna i cudownie wypełnia wnętrze strucli, a lukier świetnie przełamuje słodki smak. Ciasto długo zachowuje świeżość. Pierwszy raz upiekłam je na próbę rok temu i od tamtej pory są na moim stole na wszystkich tradycyjnych uroczystościach(...)Przed nami święta, więc może skorzystacie z mojego przepisu? Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe na 3 strucle: • 3 szklanki mąki pszennej + pół szklanki do podsypywania • 180 ml letniego mleka • 150 g masła roztopionego i ostudzonego • 6 żółtek • 45 g świeżych drożdży • 6 łyżek cukru • 1,5 łyżki oleju • 0,5 łyżeczki soli • 1,5 łyżki spirytusu • 1 opakowanie cukru waniliowego
W mojej kuchniPyszna i prosta w wykonaniu strucla drożdżowa z prażonymi jabłkami. Uwielbiam ciasto z jabłkami a podczas wypiekania strucli zapach cynamonu unosił się w całym domu. Takie ciacho z powodzeniem można zrobić z innymi dowolnymi owocami, np. z jagodami czy truskawkami, a na Boże Narodzenie taka strucla z makiem to niebo w gębie :) Do wykonania strucli wykorzystałam jabłka
Zrób to smaczniezamrażalniku nawet kilka tygodni. Nie wiem, jak pani Dorocie wyszedł tak równy sernik, mój rósł niesamowicie i mocno popękał. Widać nierówności mimo polewy. Ale i tak pyszny. Drożdżowe strucle makowe z jabłkiem prażonym, na podstawie przepisu na makowiec zawijany . Jak zrobić pyszne jabłka prażone dowiesz się tu . Strucle również polałam polewą czekoladową, bo wyszło mi jej za dużo, ale świetnie(...)tych ciast pasowała. Ozdobiłam posiekanymi w malakserze orzechami włoskimi. Robiłam ciasto z mniejszej liczby składników, ale zbyt cienko rozwałkowałam je, więc strucle wyszły całkiem długie. Do masy makowej dałam mniej cukru, a więcej miodu, rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Ciasto wyszło bardzo cienkie, ale było pyszne i nie pękało przy pieczeniu. Za to strzeliłam niezłą gafę - zapomniałam o białkach
Anioszek w kuchniStollen, czyli drożdżowa strucla z bakaliami, to ciasto typowo świąteczne. Pochodzi z Niemiec, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z… ok. 1400 roku! Podobno jego kształt ma przypominać małego Jezuska, zawiniętego w pieluszki. Kiedyś przygotowywano je postnie – na oleju, lecz smak pozostawiał wiele do życzenia i papież zezwolił na używanie do strucli masła. Od tamtej pory wypiek(...)cukiernicy wzbogacili go o dużo symbolizujących dobrobyt bakalii, aby jeszcze bardziej poprawić jego smak. Stollen to idealne ciasto na Święta – można zrobić je dużo wcześniej. Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami: 500 g mąki pszennej (3 szklanki) 200 ml mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 małe lub średnie
Poezja smakumojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej(...)kilka kropel olejku (aromatu) migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej'; document.write(" "); Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
moj przepis najabłkowa strucla Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła drożdżowej strucli. A jeżeli nadzieniem ciasta, będzie własnoręcznie przyrządzona jabłkowa konfitura, to wypiek ten znajdzie tylu amatorów, że zniknie ze stołu dosłownie w kilka chwil. składniki na dużą strucle zaczyn 20 g drożdży 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka cukru strucla
Miód i pieprzStrucla makowa- najlepsza przyjaciółka naszej rodziny podczas świąt. Wyszła nie przesuszona i aromatyczna. Wykorzystałam gotową masę makową z dodatkiem skórki pomarańczowej, która była dość mocno wyczuwalna w strucli. Z podanych składników upiekłam dwie strucle. Ciasto 50 dag mąki 12 dag cukru 10 dag masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 4 dag drożdży szczypta soli Masa makowa (użyłam gotowej masy(...)mniej więcej 45 minut (trzymałam krócej, gdyż nie chciałam jej wysuszać niepotrzebnie). Po upieczeniu polać polewą, bądź polukrować, posypać orzechami lub płatkami migdałów. Masa makowa przyrządzenie: w przeddzień pieczenia strucli wypłukany mak zalać wrzącą wodą i zostawić na noc.Następnego dnia po odsączeniu na sicie, mak trzykrotnie zemleć w maszynce, połączyć z żółtkami, cukrem, drobno pokrojonymi bakaliami oraz olejkiem migdałowym
Kuchenne aromatyKolegów z pracy. Miała być jedna z rabarbarem, ale przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle) 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8 g) 8 g cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru(...)struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając je w paski na rozwałkowanym cieście. Zwinąć i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Strucle odstawić jeszcze na kwadrans lub dłużej do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika i piec w temp. ok. 180 stopni C. przez ok. godzinę. Po upieczeniu wyjąć z foremek i usunąć papier
Weekendy w domu i ogrodzieczęsto mam tak, że zobaczę u kogoś jakiś przepis i niecierpliwię się, żeby go wypróbować. Tak było i w tym przypadku, gdy zobaczyłam przepis na strucla z serem i truskawkami na blogu everydayflavours od razu wiedziałam, że szybko wykorzystam ten przepis. Wyobrażałam sobie jak pachnie dom podczas pieczenia tej strucli i nie zawiodłam się. Ostatnio moja nieobecność była spowodowana natłokiem(...)lewej i prawej strony, zostawiając nie przecięty środek, na plastry o szerokości około 2 cm. W środku umieścić nadzienie serowe oraz truskawki po czym całość posypać brązowym cukrem. Strucle zapleść układając na jej wierzchu naprzemiennie paski z prawej i lewej po czym przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu na minimum 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik
dom-agi.plpapier do pieczenia co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Najlepsze ciasta z makiem na święta: Makowiec krucho-drożdżowy Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. świąteczna strucla z makiem , makowiec z kruszonką Makowiec zawijany, czyli Świąteczna strucla makowo-orzechowa makowiec japoński, czyli mak z jabłkami seromakowiec na kruchym spodzie. Makowe babeczki z kremem Serowe rogaliki z białym makiem(...)bakaliami Ciasteczka kruche z makiem Strucla makowa z posmakiem cynamonu Na Wigilię przygotowuję też inne potrawy z makiem: – kutia – kluski z makiem. Na świątecznym stole nie morze zabraknąć serników, dlatego polecam Wam zbiór 36 przepisów na serniki. Piekę też inne ciasta na Święta w zależności co mi akurat przyjdzie do głowy. Polecam też wpis na ciasteczka i słodkoći
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsprawia, że ten prosty wypiek w nowej odsłonie smakuje wyjątkowo. Całość zwieńczyłam polewą czekoladową, która idealnie współgra z lekko słonym smakiem masła. Ciasto upiekłam w keksówce o długości 30cm . Strucla z masłem orzechowym Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 280g mąki pszennej 120ml wody (lub mleka) 15g drożdży świeżych 40g cukru pudru 20g domowego cukru waniliowego 1 jajko 40g masła szczypta soli 150g(...)masła orzechowego (lub więcej, wedle uznania) POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady (u mnie gorzka i mleczna pół na pół) 30ml śmietanki 30% jajko do posmarowania wierzchu strucli Wykonanie: - składniki na struclę powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę - w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże i wodę, wymieszać z częścią mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
Smakołyki BerenikiMakowiec zawijany z ciasta półkruchego to alternatywa dla krucho-drożdżowej strucli makowej lub makowca na kruchym cieście . Łączy on w sobie cechy obu tych wypieków: zawijaną formę strucli i ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a właściwie półkruchym) spodzie. Makowiec to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta, więc nie warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie(...)wykorzystałam keksówkę o wymiarach 30x11cm , ale makowce można piec również na dużej blasze, dość ściśle zawinięte w papier do pieczenia (1-2cm luzu między papierem a makowcem, inaczej strucla urośnie na boki i straci kształt). Makowiec zawijany z ciasta półkruchego Składniki: CIASTO 480g mąki pszennej 200g masła 120g cukru pudru 2 jajka 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka
Smakołyki BerenikiMój ostatni wypiek drożdżowy zrobiłam na maślance. Miałam tyle obaw, a zupełnie niepotrzebnie. Strucla wyszła taka jak lubię, w środku wilgotna, ale nie ciężka, na zewnątrz chrupka, idealna nawet na drugi dzień. Dodatek mielonych orzechów laskowych, cynamonu i kwaskowego dżemu morelowego sprawiają, że ma znakomity smak. Widokiem zawijanej strucli najbardziej zachwyciła się moja młodsza córka. Dzielnie pomagała utrzeć cytrynowy(...)potem z namaszczeniem rozprowadzała go na upieczonej powierzchni. Jest p rosta w przygotowaniu, bardzo efektowna, a przede wszystkim pyszna. Taka s trucla nie może być nieatrakcyjna J Zawijana strucla orzechowa Składniki na struclę pieczon ą w tortownicy 28 cm: Ciasto drożdżowe 450g mąki pszennej (u mnie 250g tortowej i 200g manitoba) 2 jajka 1 szklanka maślanki ( pokojowa temp
Mia Cucina Sofieta