Nowa, udoskonalona strucla z makiem. Choć kiedyś nic sobie z niej nie robiłam, to teraz na jej punkcie wprost oszalałam. Mogę tylko potwierdzić: mak jednak uzależnia. Tej strucli makowej naprawdę trudno się oprzeć, trudno też poprzestać na jednym kawałku. Dobrze, że nie piekę jej zbyt często, tylko kilka razy do roku... Dla mnie najlepsza z najlepszych. Polecam bardzo gorąco(...)tylko na Święta :-) Odkąd kilka lat temu odkryłam mak mielony (bez dodatków) pieczenie makowców to czysta przyjemność. Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa: - 250g mielonego maku - 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku cukru) - 100g mielonych migdałów i orzechów
Smaczne Zdrowejuż ostatni przepis świąteczny – strucla z orzechami i rumem. Jest przepyszna! Kiedy dostałam w prezencie cały worek orzechów włoskich, zastanawiałam się, co z nimi zrobię. Chodziła za mną strucla drożdżowa pełna słodkiego nadzienia orzechowego. Postanowiłam, że upiekę ją na nadchodzące Boże Narodzenie. W czasie pieczenia w domu unosił się oszałamiający zapach cynamonu i rumu… Puszysta, wilgotna strucla za sprawą(...)jest także idealna nie tylko na bożonarodzeniowy stół, ale na każdy zimowy weekend. Korzystając z okazji chciałam złożyć wszystkim moim Czytelnikom słodkich, zdrowych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia! Strucla z orzechami i rumem Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 12 g suchych drożdży 4 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki mleka 90 g masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka
Raj dla Podniebieniajuż ostatni przepis świąteczny – strucla z orzechami i rumem. Jest przepyszna! Kiedy dostałam w prezencie cały worek orzechów włoskich, zastanawiałam się, co z nimi zrobię. Chodziła za mną strucla drożdżowa pełna słodkiego nadzienia orzechowego. Postanowiłam, że upiekę ją na nadchodzące Boże Narodzenie. W czasie pieczenia w domu unosił się oszałamiający zapach cynamonu i rumu… Puszysta, wilgotna strucla za sprawą(...)jest także idealna nie tylko na bożonarodzeniowy stół, ale na każdy zimowy weekend. Korzystając z okazji chciałam złożyć wszystkim moim Czytelnikom słodkich, zdrowych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia! Strucla z orzechami i rumem Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 12 g suchych drożdży 4 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki mleka 90 g masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka
Raj dla PodniebieniaBardzo smaczna zawijanka drożdżowa nadziewana cynamonem, ciemnym kakao i gorzką czekoladą. Drożdżowa strucla wychodzi puszysta i mięciutka, to wypiek który możesz zjeść w ramach słodkiego śniadania. Świeża drożdżówka pachnąca czekoladą i cynamonem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowa zawijanka z nadzieniem czekoladowym i cynamonem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 duże strucle(...)drożdży babuni 1 łyżeczka zwykłego cukru CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej tortowej 100 g masła roztopionego, ostudzonego 2 całe jajka 1 żółtko 50 g zwykłego białego cukru NADZIENIE STRUCLI 30 g masła roztopionego, letniego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki cukru trzcinowego 1 tabliczka gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Rozpocznij od przygotowania drożdżowego
ProstePesto.plwiem czy tak macie, ale przez długi czas taki właśnie makowiec zawijany czy też strucla z makiem na cieście drożdżowym, była moją piętą Achillesową. Czemu? Używałam gotowej masy, bo szybciej. A strucla w czasie pieczenia konkursowo się rozjeżdżała, pękała, ciasto odstawało często od nadzienia. Smaczne to to i owszem, było Ale wyglądać, no nie oszukujmy się, nie wyglądało ładnie(...)masa nie jest taka ciężka i zbita i dobrze przylega do ciasta. Nic też się nie zmarnuje, bo żółtka wykorzystujemy do ciasta. Kolejny patent Doroty, to sposób pieczenia. Gotowe strucle zawijamy dość luźno, w natłuszczony papier do pieczenia. To z kolei zapobiegło rozjechaniu i popękaniu ciasta. W efekcie mamy całkiem zgrabne strucle z makiem. Ja piekę makowce wcześniej
Mieszam w Garnkudzisiejsze śniadanie upiekłam strucle z dżemem. Była puszysta, mięciutka z lekko chrupiącą skórką i bardzo smaczna. Aby było troszkę zdrowiej to mąkę pszenną pomieszałam z mąką pełnoziarnistą, smak strucli jest oczywiście inny niż z samej białej mąki, ale jet równie smaczna. Upiekłam ją z zamysłem o moim mężu, który na śniadanie lubi zjeść coś słodkiego. Drożdżowe wypieki należą do jednych(...)zniknął 😊 Doszłam do wniosku, że muszę ją teraz robić częściej, bo jest o wiele zdrowsza niż te które możemy kupić w sklepie. Zapraszam do wypieku 😊 Składniki na 2 strucle: mąka pszenna 2 szklanki, mąka pełnoziarnista 1,5 szklanki, mleko 1,5 szklanki + do posmarowania wierzchu strucli, drożdże suche 2 łyżeczki, cukier brązowy 3 łyżki, jajko 1 szt, olej
kulinarne odsłony patiChyba najlepszą reklamą tego wypieku będzie to, że strucle zniknęły w ciągu kilku godzin.. Tak puszystego, pachnącego ciasta ze wspaniała kruszonką już dawno nie jadłam.. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże strucle. Przepis wzięłam z tej strony Składniki na strucle: 750 g mąki pszennej 300 ml mleka 90 g cukru 8 g cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)dwie części i podsypując mąką rozwałkować na placki o grubości ok. 4 mm długości trochę mniejszej niż 35 cm Każdy placek posmarować marmoladą i zawinąć w roladę. Zwinięte strucle położyć obok siebie na wyłożonej blaszce o wymiarach 28 cm x 35 cm papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 1 godziny do momentu aż strucle zetkną
Na słodko lub wytrawnieStrucla drożdżowa z jabłkami, którą można zrobić na deser o każdej porze rok. Pyszne ciasto z dużą ilością jabłek sprawdzi się na co dzień i od święta. Aromatyczne i bardzo smaczne ciasto drożdżowe z jabłkami. Przepis na struclę drożdżową z jabłkami jest dość łatwy do wykonania, ale potrzebna jest cierpliwość w czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Proces wyrastania ciasta drożdżowego(...)wstawiając je do nagrzanego do 50 stopni C piekarnika, który po nagrzaniu wyłączyć i pozostawić w nim tylko światełko. Jeśli macie bardzo twarde jabłka, to przed włożeniem ich do strucli, należy je przesmażyć i wystudzić. Przesmażone jabłka bardziej przykleją się do ciasta i będzie mniej pustej przestrzeni w strucli po upieczeniu. U mnie były jabłka odmiany jester, które są dość
Kuchcik gotujeStollen strucla bożonarodzeniowa - tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe Stollen strucla bożonarodzeniowa to tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe z dużą ilością bakalii. Smażona skórka pomarańczowa i rodzynki namoczone w rumie, tureckie migdały oraz domowy marcepan sprawiają, że stollen jest przepyszny. Najsłynniejszy jest oczywiście dresden stollen - stollen drezdeński, ale przepisów na to niemieckie ciasto bożonarodzeniowe z bakaliami są tysiące. Również takich, w których(...)ciasto zawijany jest batonik z marcepanu. Przepis na stollen, mimo długiej listy składników, jest bardzo prosty, a ciasto robi się dość szybko.. Strucla drożdżowa z bakaliami może leżakować nawet 5 tygodni, ale nasza znika już po trzech dniach. Stollen strucla bożonarodzeniowa - przepis Cztery Fajery Stollen strucla bożonarodzeniowa składniki Bakalie 100 - 130 g rodzynek, mogą być różne rodzaje
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapotrzebnie się bałam , że mi nie wyjdzie.. ta moja radosna twórczość ;-) Ten wypiek mogę opisać takimi słowami: wspaniała, delikatna, pachnąca, idealna.. strucla gruszkowa :-) Z podanego przepisu wychodzą dwie duże strucle. Składniki na ciasto: 580 g mąki 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 żółtko 60 rozpuszczonego masła lub margaryny 1,5 szklanki ciepłego mleka szczypta soli(...)każdy placek wyłożyć i rozsmarować delikatnie część wystudzonej masy gruszkowej i zawinąć tak jak makowca z tą różnicą, że nie owijamy w papier do pieczenia. Gotowe strucle przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między struclami położyć kawałek zrolowanego papieru do pieczenia, strucle wtedy się nie zrosną się ze sobą podczas pieczenia. Zrolowane strucle przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze
Na słodko lub wytrawnieStrucla z marmoladą to drożdżowy zawijaniec, wykonany z klasycznego ciasta drożdżowego, upieczony w formie keksowej. Warstwa marmolady nie jest duża, aby za bardzo nie obciążać strucli i nie ma potrzeby dodawać więcej nadzienia, gdyż samo ciasto drożdżowe jest słodkie. Struclę można upiec w formie o wymiarach 30x11cm . Strucla z marmoladą Składniki: 350g mąki pszennej 165ml (2/3 szklanki) mleka 80g cukru(...)pudru 2 żółtka 20g drożdży 2 łyżki domowego cukru waniliowego szczypta soli 60g masła 150-200g marmolady białko do posmarowania strucli Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek - w dołku umieścić pokruszone drożdże oraz 1/3 szklanki letniego mleka (nie może być za ciepłe), składniki wymieszać z odrobiną mąki, aby uzyskać konsystencję
Smakołyki Berenikimoim domu preferuje dynie w słodkich odsłonach i często dodaje ją do wypieku ciast drożdżowych. Sezon na dynie trwa w dalszym ciągu, więc dzisiaj zapraszam na pyszną dyniową strucle nadzianą prażonymi jabłkami z cynamonem. Składniki: ciasto: mąka pszenna 6 szklanek, cukier 4 łyżki, drożdże suche 2 łyżeczki, pure z pieczonej dyni( przepis tutaj ) 1 szklanka, mleko(...)szklanka, jajko 1 szt, masło 150 g, nadzienie: jabłka 6 dużych szt, cukier brązowy 0,5 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, dodatkowo: jajko do posmarowania strucli, cukier puder, mąka do podsypywania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Pozostałe składniki łączymy razem, dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostygnięte masło i zagniatamy aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto
kulinarne odsłony patiStrucla to pyszne ciasto drożdżowe. Nadzienie strucli możemy zrobić według swoich upodobań. Może być makowe, serowe lub z dżemem. U mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu... Składniki: ciasto: maka pszenna 1 kg, cukier drobny 0,5 szklanki, mleko(...)papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min. Upieczon ą i ostygnięt ą strucle posypujemy cukrem pudrem
kulinarne odsłony paticukierkowo, a wtęcz bez cukru i uczyniłam struclę jabłkową :-) Długo czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego cynamonu około 10 goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków(...)bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek każdej z części ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z przyprawami. Teraz oba placki zawijamy w zgrabne plecione strucle zaginając na jabłkach po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę raz pasek lewy, raz prawy, układając go na jabłkach pod kątem tak aby końce pasków zachodziły
peggiwkuchniDzisiaj strucla a raczej wianuszek drożdżowy z nadzieniem z orzechów włoskich. To, czy zrobimy struclę, czy wianuszek a może jak w oryginale strucę pieczoną w formię od baby, zależy od naszej fantazji. Ciasto jest przepyszne, jedno z lepszych ciasto drożdżowych jakie robiłam. Wilgotne, nie suche nawet kolejnego dnia. A farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się(...)oryginale jest to przepis na Poticę orzechową, ale ja przecież nie mogę na Boże Narodzenie piec ciasta w kształcie baby;) Padło więc na wianuszek, ale następnym razem będzie zwykła strucla. Potica to klasyczne ciasto jakie na Słoweni piecze się właśnie na Wigilię. Przepis zaczerpnięty z dodatku na Święta, jaki niegdyś wypuściła Gazeta Wyborcza. Drukuj Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym
Mieszam w GarnkuStrucle z jabłkami to pyszne kruche ciastka wielkości dłoni, wypełnione jabłkami, smażone na oleju. Z nazwy podobne do strudla z jabłkami, ale to zupełnie co innego. Strucle z jabłkami od zawsze przygotowywała moja babcia, mama i teraz robię to ja. Gdy byłam mała to babcia opowiadała, że przepis ten był w naszej rodzinie od zawsze, piekła je zarówno(...)szlachta polska, która zamieszkiwała tereny na wschodzie, gdzieś aż pod Morzem Czarnym, później zmuszeni przenieść się pod Lwów, toteż podejrzewam, że korzenie mogą być gdzieś tam. Również kształt strucli, czyli duży pieróg, wskazywał by na ten trop. Skąd by się jednak nie wywodziły są pyszne i jeśli już ktoś je u mnie spróbuje to prosi o przepis. Dziś zapraszam wszystkich
Rozpustne gotowanie