straganów - 925 przepisów (strona:37/62)

Zupa owocowa z rabarbarem 170

owocowej kojarzy mi się z wiśniami, ja dzisiaj stworzyłam trochę wariację na temat takiej zupy. Wszędzie jest różowo, rabarbarowo, świat jest pełen kolorów, a rabarbar można kupić na każdym straganie, dlaczego więc go nie wykorzystać. Jest zdrowy, pyszny, kwaskowaty, ale w połączeniu z wiśniami, idealny. Dlatego dzisiejsza moja propozycja to zupa owocowa z rabarbarem. Składniki: – 2 duże łodygi rabarbaru

dom-agi.pl
Wiosenna zupa z białymi szparagami 181

Może Ameryki tą zupą nie odkryłam, ale chciałam się z Wami podzielić tym, co szczególnie wiosną lubię najbardziej. Proste, nieskomplikowane smaki. Uwielbiam wiosenne nowalijki, stragany uginające się od świeżych warzyw i ziół. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę!     Składniki: pęczek

Smakowity Blog Kulinarny
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI? 192

cienkie. Zielone szparagi – są delikatniejsze w smaku. Fioletowe szparagi – mają intensywny zapach i są najsłodsze. JAK WYBRAĆ ŚWIEŻE SZPARAGI? To jest ten najważniejszy krok! Na targach, straganach czy też w sklepach sięgajmy tylko po te szparagi, których główki są zamknięte. Ścięte końce warzyw powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste. Przy pocieraniu o siebie powinny charakterystycznie skrzypieć

Ostra na Słodko
Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym 241

Wiosna to moja ulubiona pora roku. Uwielbiam ją między innymi za bogactwo smaków, za wszystkie warzywa i owoce które wtedy się pojawiają. Gdy przechodzę obok straganu z warzywami, od razu w mojej głowie kiełkuje mnóstwo pomysłów i nie mogę się doczekać aż wejdę z zakupami do kuchni. Wiosenne ciepłe dni sprzyjają wszelakim wycieczkom, piknikom i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu

Mienta blog
Najlepsza tarta z rabarbarem 191

końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki. Potem kasztany, żurawina...  Stop! Chyba zatoczyłam koło. Razem z Sianko , Mopsikiem i Zuzią postanowiłyśmy upiec tartę z rabarbarem właśnie. Od razu w mojej głowie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z czarnej rzepy 149

Blueberry Corner by "jagodzianka" Czarna rzepa wpadła mi w ręce niedawno. Chodziłam po bazarze szukając świeżych warzyw. Leżała na straganie taka niepozorna, czarna. Ten … Przeczytaj cały artykuł Post Surówka z czarnej rzepy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
CHŁODNIK BOTWINKOWY Z JAJEM 146

Pomału na straganach pojawia się botwinka. Nie ukrywam- lubię bardzo. Szczególnie zupkę, albo chłodniki...Dziś przepisik na chłodnik..Mmmm....palce lizać!   Składniki: 2 kubki jogurtu greckiego 1 szklanka przegotowanej wody pęczek botwinki+ woda do jej ugotowania sól, pieprz 3 jajka Wykonanie: Botwinkę drobno siekamy, zalewamy wodą, solimy, gotujemy ok 10 minut. Po tym wyłączamy. Dodajemy jogurt grecki i wodę

Z Majeczką w kuchni
Szparagi w cieście francuskim 176

Szparagi w cieście francuskim Sezon szparagowy w pełni. Już w większości sklepów i na straganach można dostać zielone i białe szparagi, a ich cena z dnia na dzień na szczęście spada. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść tych zielonych łodyżek - koniecznie zacznijcie od przepisu na szparagi z boczkiem ! Zakochacie się w nich tak, jak ja i nie będziecie mieli dość

Moje Qulinaria
Kotleciki z piersi kurczaka i botwinki 135

Dzień dobry! Wiosna w pełni, więc na straganach pełno nowalijek, w tym botwinka. Zainspirowana burgerami z Kwestii Smaku postanowiłam przygotować podobne na obiad. Obiad lekki i wiosenny. Kotleciki można podać w taki sposób jak zaprezentowałam, ale również wykorzystać do mini burgerów na piknik. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tarta z karmelizowanym rabarbarem i kremem pâtissière 157

areszcie! Długo oczekiwany przeze mnie rabarbar pojawił się w końcu na straganach. Na pierwszy ogień poszła rozkoszna tarta z jego udziałem. Maślany kruchy spód, klasyczny waniliowy krem budyniowy i przepyszny karmelizowany rabarbar: słodko-kwaśny, pachnący cynamonem . Chyba więcej mówić nie trzeba... Różowo mi! A Wam? :D Kruche ciasto : 210 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2-3 łyżki cukru

Food Square
Tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą 220

Rabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i rabarbarem pod bezą czyli super połączenie smaków kwaśnego i słodkiego. Polecam :) SKŁADNIKI 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do   zamrażarki a potem zetrzeć na tarce

Moje Kuchenne Rewelacje
Omlet pieczony 182

Zazieleniło się. Nowalijkami na straganach, pękami pąków i młodych liści w parkach i sadach. W głowie Wierzyński, a na ustach uśmiech. Zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną, Na klombach mych myśli sadzone za młodu, Pod słońcem, co dało mi duszę błękitną I które mi świeci bez trosk

Gotuj z Blue Raven
Botwinka jak u babci 187

przychodzą ciepłe dni, a na miejscowym targu stragany zapełniają się młodymi warzywami zawsze nachodzi mnie ochota na botwinkę. Przygotowuję ją wedle przepisu mojej kochanej Babci Heni. I czasem udaje mi się taka pyszna jak ta w jej wykonaniu (skoro mój Teść ją chwali to po prostu musi być dobra). W ten piątek wybraliśmy się całą rodzinką na miejscowy targ

Kuchnia po mojemu
A jednak wizyta w porcie. Świeża rybka moimi oczami 136

kawusię i mimo zachmurzonego nieba zapakowaliśmy się do Reńki. Krętymi, wąskimi dróżkami dotarliśmy do centrum tej małej wioski o przepięknej starej zabudowie. Zaparkowaliśmy auto przy głównej ulicy. Minęliśmy ciąg straganów pełnych nadbałtyckich pamiątek "made in China" i skierowaliśmy się wąskim zejściem w stronę morza. Do portu trafić nie trudno. Wystarczy skorzystać ze zmysłu węchu lub jak kto woli zaobserwować skąd

Kuchnia po mojemu
Tarta Niebo 333

Zauważyłam ostatnio, że wprost proporcjonalnie do ilości liści na drzewach i kwiatów w ogródkach, narasta moja tęsknota za świeżymi owocami i straganami przepełnionymi kolorowymi darami natury... Póki co stwierdziłam, że małymi kroczkami czas już jednak przywitać sezon. I wtedy właśnie zobaczyłam ten przepis! Przepis na delikatną tartę na kruchym spodzie z wyśmienitym kremem z białej czekolady, pokrytą puszystą bitą śmietaną

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania