Udało mi się zatem uwiecznić ciasto, z którego jestem wyjątkowo dumna. W ostatnim poście wspominałam o jarmarku wielkanocnym, który mieliśmy szczęście odwiedzić w niedzielę palmową. Kiedy błąkałam się pomiędzy straganami, przyświecał mi głównie jeden cel: odnaleźć i zakupić lubelski specjał wielkanocny, czyli sękacz. Niestety, jedyny jaki znalazłam wyglądał mało zachęcająco i bardzo sztucznie. Bardzo rozczarowana wróciłam do domu z postanowieniem
Przepysznik - BLW i nie tylkoniedobra i choć ponoć zdrowa, nie warto jej nawet próbować. Zatem nie próbowałam, do dnia w którym razem z M. nie zobaczyliśmy wielkiej, pięknej dyni pyszniącej się na środku straganu targowego. Mówiła do nas: "Weźcie mnie! Zjedzcie mnie! Jestem pyyyyszna!" M. popatrzył na mnie wymownie i dynia wylądowała w naszym koszyku. W zeszłym roku mieliście okazję podziwiać jak się prezentowała
Przepysznik - BLW i nie tylkosłońcu, ale jest to jedno z przyjemniejszych ciepełek jakie znam. Uwielbiam spotkania ze sprzedawcami na targu, bywamy tam od roku, więc z częścią zdążyliśmy się już zaznajomić. Na straganie z warzywami, który obsługuje stadko dziewcząt, mamy już naszą własną, która zawsze dodaje do naszych zakupów cytrynkę. Pani na stoisku z jajkami, dokładnie wie ile i które jajka kupujemy, więc wystarczy
Przepysznik - BLW i nie tylkowygrzebać dla wnusi jakiś sensowny okaz, ale znikał w ułamku sekundy i znów smutna minka na buzi. Stąd też to zachłyśnięcie pierwszymi, pysznymi papierówkami, które zaczęły pojawiać się na straganach. Zdecydowanie polecam ich zakup i wypróbowanie przepisu. A ciasto najlepiej smakuje w plenerze ;) Szarlotka z papierówek 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepysznik - BLW i nie tylkoMamy jesień. Zrobiło się chłodno, a na straganach królują owoce i warzywa jesieni. Jednym z nich jest dynia.To właśnie z niej dzisiaj przygotowałam do obiadu pyszną i szybką surówkę. Idealnie pasuje do dań mięsnych. Ja zrobiłam z majonezem, ale możecie zrobić z jogurtem i będzie równie smaczna. Składniki: 200 g dyni ( waga bez skóry i pestek) 2 średnie jabłka
O kuchni z uczuciemMoim typem pogody są upały, uwielbiam kiedy jest słonecznie, 30*C mi nie przeszkadza :) Jednak wszystko co dobre szybko się kończy... Letnie owoce też już powoli się konczą, na straganach zaczynają królować śliwki i jabłka. Jednak jeszcze jest okazja, żeby kupić maliny i borówki i upiec ciasto z tego przepisu! :) Jakiś czas temu robiłam podobne, z truskawkami - KLIK , dzisiejsze jest
chili & sugarmogę się doczekać lata, straganów z owocami i warzywami, malin, bobu. W oczekiwaniu na ten najbardziej smakowity okres roku kombinuję, jak mogę z warzywami, aby jakoś "przetrwać". Dziś wymyśliłam kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka
Smaki Przyprawy i Koloryniezastąpionym dodatkiem, do wielu potraw, czy też składnikiem wielu sałatek. Nie mówiąc już o tym, że doskonale komponują się, z czymś mocniejszym. Skorzystajmy więc z okazji, że na straganach mamy teraz ogórków w bród, i zróbmy z nich zapasy na zimę. Składniki 2 kg ogórków 4 ząbki czosnku zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru
Miód i pieprzjestem urodzoną optymistką, w rozpacz nie popadłam i stwierdziłam, że w przyszłym roku nadrobię. Coś jednak musiałam sobie przywieźć, inaczej sobą bym chyba nie była. Myszkowałam więc między straganami w poszukiwaniu smakołyków. I tak daleką podróż przebyło ze mną kilka śliwek, które zjedliśmy ze smakiem na surowo, reklamówka dorodnych mirabelek, która tuż po powrocie przerobiona została na naprawdę wyśmienite ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStragany aż się uginają od soczystych i pachnących pomidorów. Wykorzystajcie ten okres i zróbcie „ Zupę pomidorową na świeżych pomidorach „. To nie to samo, co pomidorówka na przecierze. Pamiętam, kiedy raz taką spróbowałam… Słodką, pachnącą, taką prawdziwie pomidorową… Zrobił mi ją Mąż kiedy byłam w ciąży. Zaskoczyłam się smakiem i to bardzo pozytywnie. Zupka była tak pyszna
Moja Delicjacukinia w zalewie Porobiłem już w tym roku sporo przetworów z cukinii, ale przechodząc obok straganu, dojrzałem na nim tak dorodne sztuki, że do domu wróciłem z zapasem surowca, na kolejne przetwory. Składniki 2 kg niewielkiej cukinii 4 ząbki czosnku zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście
Miód i pieprzTydzień pomidorowy.Vol1 Na każdym straganie, za każdym rogiem, z każdej półki, z grządek – prężą się i kuszą zapachami pomidory. Nawet sąsiad, choć ma malutki balkonik, zasadził w skrzynce krzaczek i teraz widzę… Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuZapachniało mi jesienią choć pogoda nadal letnia. Liście lecą z drzew, brzozy pożółkły za oknem, inaczej pada już światło no i na straganach nie ma moich ukochanych czereśni... Po jutrze rozpoczniemy nowy rozdział życia ale dzisiaj cieszymy się jeszcze wspólnym, nieśpiesznym konsumowaniem posiłków i wypiekaniem o poranku. Nie kupuję dużo kulinarnych książek ale są takie, którym oprzeć się nie potrafię
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne, słodkie gruszki uśmiechają się do nas ze straganów. Do koktajlu z ich dodatkiem nie musimy dodawać już cukru a jeśli zmiksować wraz z nimi banana, zasłodzenie mamy gwarantowane. :-) Na powierzchni napoju tworzy się mleczna pianka, która dodaje całości uroku. A cynamon... kto by pomyślał, że pasuje nie tylko do jabłka? ;-) My spróbowaliśmy i gorąco polecamy! 1 dojrzały banan
Szefowa kuchniania jednogarnkowe powinny być kompozycją smaków, kolorów i faktur, które finalnie lądują na talerzu. W sklepach i na straganach znajdziecie bogatą ofertę świeżych i tanich warzyw więc dziś proponujemy Wam prosty gulasz warzywny z dużą porcjom białka roślinnego i witamin. Fasola Piękny Jaś to bogate źródło odżywczego białka, jest zasadotwórcza i pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu (odkwasza). Dodaliśmy
SzczyptaSmaQ