Ostatnio byłam zawiedziona tym, że 1 listopada nie sprzedawano ciepłych kasztanów na alejach cmentarnych tylko stragany dziwne?, jak na festynie balony, wata cukrowa, popcorn, gofry i jakieś świecące zabawki. Przez chwilę zastanawiałam się gdzie jestem i po co tam idę. Nie wiem święto zmarłych zawsze kojarzyło mi się ze spokojem i spacerem rodzinnym do naszych bliskich, jeszcze do tego
Niezły Młynekwywołać miłe wspomnienia z życia tych, których już nie ma. Właściwie uczczeni umarli odnajdą spokój i powrócą na ziemię za rok. Jedną z wielu tradycji Zaduszek są liczne stragany ustawione dookoła cmentarza, gdzie można kupić np. las calaveritas de dulce, czyli małe trupie czaszki z cukru i czekolady. Czasem na czole calaveritas wypisane są imiona. Mogą być one ozdobą
Pełny talerzpięknymi zdjęciami, w tym pochodzącymi z jej domowego archiwum. Bardzo polecamy! Dwa razy w tygodniu zaczynałam dzień od wspólnych zakupów na targu z ciociami i babcią. (…) Pośród tysiąca straganów, uginających się pod ciężarem przypraw, ziół, owoców i warzyw (…) każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Kupowaniu towarzyszyły zawsze głośne cenowe negocjacje (zagłuszane przez nieustannie trąbiące auta), wszechobecny kurz
GRUBY WAŁEKPrzygotowałam i wybrałam najlepsze przepisy na ten miesiąc, jak zawsze przy pomocy kalendarza sezonowego owoców i warzyw . Co dobrego możemy zjeść w tym miesiącu? Czego warto szukać na straganach? Gruszki oraz jabłka , jednak dla mnie zdecydowanie w tym roku królują te drugie, w sałatkach przede wszystkim; żurawina świeża i suszona , świeżą możecie użyć jako dodatek do serów pleśniowych
Moja smaczna kuchniaCzasami brak mi pomysłu na danie z kurczaka. W takich przypadkach daje sobie na wstrzymanie... i tak np. wybrałem ostatnio mieszankę przypraw do kurczaka zakupionych na straganie w Turcji, liście laurowe, gwiazdki anyżu i połączyłem wszystko z mlekiem - mięso powędrowało do takiej zalewy (macerowanie). Pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku z groszkiem i parmezanem Aby mięso przeszło skomponowaną przez
Right Behind The Kitchenjadą ulicą czy może chodnikiem. Czując na twarzy powiew morskiej bryzy przechadzamy się wśród uliczek, na których rosną pomarańcze. Miejce to jest pełne straganów oraz sklepów ze świeżymi rybami - bajka! Szukając dobrej, lokalnej restauracji posiłkowałem się przewodnikiem wydawnictwa Pascal. Słowo pisane zaprowadziło mnie do Restauracji Byzantio . Miejsce to istnieje od 1965 roku i prowadzone jest od początku
Right Behind The Kitchenpracy czy to z uczelni, od fryzjera bądź znajomych możemy napotkać na swej drodze wiele osób handlujących przed sklepami to tym, to tamtym. Nie mam tu na myśli tylko straganów z czajnikami i pończochami, a raczej te warzywne z domieszką owoców. Jakby nie było - różne różności oferują Ci państwo na swoich stoiskach. Jeszcze nie tak dawno można było kupić
Right Behind The Kitchentylko zielona część), dorzucamy łyżkę masła, solimy i porządnie doprawiamy czarnym pieprzem. Wyłączamy gaz, dorzucamy wcześniej podgotowane szparagi, mieszamy całość, posypujemy szczypiorkiem, dekorujemy główkami szparagów. Teraz szukamy na straganach zielonych szparagów
Right Behind The Kitchendogi ale zrobione z kiełbasy a nie parówki - duża porcja gwarantowana! Dla większych łasuchów znajdziemy chrupiącą golonkę . Serowych amatorów z pewnością zainteresuje bogaty wybór austriackich serów. Na ulicznych straganach dostaniemy także trochę łakoci, kawę i oczywiście piwo. Naschmarkt - największy miejski targ w Wiedniu Warto także odwiedzić największy targ miejski w Wiedniu nieopodal Placu Karola (Karlsplatz) zwany Naschmarkt. Targowisko umiejscowione
Right Behind The Kitchenjuż VI edycja Europejskiego Festiwalu Smaku . Oj działo się, działo! Mnóstwo wydarzeń kulturalnych, imprezy, koncerty, spotkania, wystawy. I co dla mnie najważniejsze - wydarzenia kulinarne. Zjazd food trucków, rarytasy na straganach, smakołyki alkoholowe, pokazy i warsztaty kulinarne. I wydawać by się mogło, że 4 dni to za mało aby ogarnąć wzrokiem i miejscem w żołądku to wydarzenie. To wszystko łączyło się
Right Behind The KitchenTeraz w okresie jesiennym stragany pełne dyni. A, że natknęłam się na zdjęcia pięknych bułeczek w kształcie dyni i bardzo mi się spodobały to musiałam je upiec. Nie chciało mi się robić puree z dyni więc starłam surową dynię i w ekspresowym tempie powstały takie oto pyszne bułeczki. Składniki: Ciasto: 270 g mąki chlebowej T750 110 g mąki orkiszowej T650
Ala piecze i gotujeesień zagościła się już na całego. Liście spadają z drzew, a na straganach trwa wysyp pomarańczowych kul. O tej porze roku należy wyjątkowo dbać o siebie i wspomagać się rozgrzewającymi posiłkami. Jednym z najlepszych na to sposobów jest właśnie krem z dyni, który radośnie chlupocze w garnku podczas gotowania, by móc później rozpieścić nasze ciało od środka. Najlepsza zupa
Food SquareWreszcie mamy piękna, prawdziwą, złotą, polską jesień. Liście drzew mienią się wszystkimi odcieniami żółci i czerwieni. To samo możemy zauważyć na straganach warzywnych. Teraz jest czas na dynie: żółte, pomarańczowe, czerwone. Duże i małe. Pełne β - karotenu, witamin z grupy B, witaminy E, cynku, potasu, magnezu i fosforu. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego polecana jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy
W kuchni Katiestudiu kulinarnym Little Chef w Warszawie. Na warsztat poszło kilka odmian ziemniaków w trzech typach kulinarnych . Koniec z ziemniaczaną nudą! jest nadzieja, że coraz częściej będziemy je spotykać na straganach i sklepowych pułkach a sprzedawcy doradzą nam, które odmiany wybrać żeby poprawić walory smakowe i estetyczne naszych potraw. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy kartacze, brosaniki i babkę ziemniaczaną z brokułami
SzczyptaSmaQPierwsze dynie się już pokazały w sklepach i na straganach. Kupiłam kawałek i postanowiłam usmażyć drożdżowe placuszki z dynią . Bardzo fajna i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. Składniki: 500 g kawałka dyni 2 jaja 400 ml kefiru 2-3 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży pół szklanki wody szczypta cukru pół łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder
potrawyregionalne