Każdy z nas coś tam tych toksyn nagromadził.Nie ma cudów, każdy... Dlatego też ,każdy powinien próbować pić ..zielone! Teraz, kiedy nasze stragany uginają się od dobra,powinniśmy zadbać o siebie, od środka. Polecam mój kolejny koktajl, jest super w smaku ,ale co najważniejsze- zamknęłam w nim moc zdrowia i dobrego samopoczucia! Składniki -natka pietruszki , cała, duża -3 jabłka
Z Kuchni Do Kuchnipiechotę. Chodzę do dziś i twierdzę, że to jedna z lepszych rzeczy, które mogły mi się przytrafić. Słucham audiobooków albo muzyki, na którą zwykle brakuje czasu. Po drodze na straganie kupuję owoce, mam czas na przemyślenie paru spraw, które w ciągu dnia gdzieś umykają. Samochodem jadę tylko wtedy, kiedy muszę coś przewieźć. Zaczęłam trochę biegać, ale naprawdę trochę :) Maksymalnie
bistro mamaPomimo początku jesieni, dziś publikuję dla Was przepis na ciasto z truskawkami. Dlaczego? Aby zatrzymać lato. Na straganach gdzie nie gdzie dostaniemy jeszcze późne odmiany tych owoców, choć nie będą już tak słodkie i piękne jak w sezonie. Jak z tym sobie poradzić? Korzystać z mrożonych. Szczególnie w tego tupu ciastach wygląd owoców nie ma większego znaczenia, tu chodzi
Słodkie PrzyjemnościDomowy keczup pomidorowy Ceny pomidorów w tym roku zachęcają do tworzenia przetworów. Kupując pomidory na straganie miałam w głowie przerobienie ich na przecier pomidorowy. Ale gdy już dotarłam do domu mój pierwszy zamysł padł, a w głowie zaczął powstawać pomysł na domowy keczup. I tak jednego dnia powstał sos paprykowy i domowy keczup pomidorowy. Warto mieć kilka słoiczków własnego
na moim stole...Zupa krem z dyni Nareszcie dynia zaczyna królować na straganie :) A jak zaczyna się sezon dyniowy, u mnie w domu zaczyna się szaleństwo dyniowe :) Zupę krem mogę jeść litrami, a jak jeszcze posypię prażonymi pestkami słonecznika bądź też chrupiącymi grzankami, nie oprze się tej zupie nikt w moim domu. Bardzo aromatyczna, mocno kremowa i błyskawiczna zupa krem z dyni. Polecam
na moim stole...upałami w połowie września, to nie ukrywam, że trochę smutno się robi na samą myśl, że to już koniec… że za chwilę przyjdzie zima … że znikną kolorowe stragany, pełne świeżych, soczystych warzyw i owoców. Ale możemy temu zaradzić! Lato zamknijmy w słoiki! Dzięki temu przedłużymy nasze wakacje i sprawimy, by w środku mroźnej zimy nasz stół zapełnił się
Moja DelicjaWrzesień, to czas kiedy na straganach zaczynają się pojawiać pierwsze śliwki. Dla mnie to znak, że pora rozpocząć śliwkowy sezon, a to oznacza, że w moim domu zapachnie ciastem drożdżowym i na stole pojawi się drożdżowe ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła
Kulinarne przygody Gatitypomidory marynowane w octowej zalewie Jako że lato w tym roku było dla nas niezwykle łaskawe, to i nic dziwnego że stragany, wprost uginają się pod ciężarem dorodnych owoców. Sprzedawcy zachwalają swój towar, który można teraz nabyć w bardzo korzystnych cenach. Skorzystałem więc i ja, z nadarzającej się okazji i postanowiłem zrobić kolejne przetwory z pomidorów . Składniki dowolna ilość
Miód i pieprzlubię, ale żeby je urozmaicić dodałam cukinię. Była w lodówce więc trzeba ją było przerobić. Już zaraz koniec sezonu na to smaczne warzywo , dlatego wykorzystujcie, bo jeszcze na straganach są fajne okazy. Wcześniej robiłam placki z samej cukinii jeśli macie ochotę to przepis znajdziecie tutaj Składniki: 4 duże ziemniaki 1 duża cukinia 6 łyżek mąki 1 duża cebula
O kuchni z uczuciemobiecałam, tak też zrobiłam.Nie czekałam ani chwili. Pogoda się zmienia z dnia na dzień. Póki co mamy owoce na straganach. Powoli się będą kończyć, powoli będzie nas dopadać nostalgia za przemijającym latem. Któż z nas nie miałby ochoty ...zawekować słońca? Czy jest to w ogóle możliwe? Tak, Anastasia Zanoncelli, krok po kroku ujawnia ten sekret. Możemy z niego
Z Kuchni Do KuchniDynia to pocieszycielka. Kiedy nadchodzą chłodniejsze jesienne dni i ze straganów znika kolorowa paleta sezonowych warzyw i owoców, to właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro o deserach
Roślinna - blog wegańskipieczonych w ogniu dałam po prostu kabanosy, a do "bałaganu" dołożyłam od siebie bakłażana. Pyszne i bardzo syte, podane z bagietką może stanowić danie obiadowe. Bardzo na czasie, bo stragany pełne są pachnących pomidorów, bakłażanów i papryk, a przygotowane ze świeżych pomidorów smakuje na pewno najlepiej. Jeśli nie znasz szakszuki konieczne spróbuj, jest rewelacyjna, na pewno Ci posmakuje! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Już w nieco jesiennym klimacie - witamy Was serdecznie :) My już czekamy na piękne, ciepłe, pastelowe kolory zarówno na talerzach i straganach jak i na ulicach, w parkowych alejach, lasach.. Bo komu nie marzy się malownicza kalendarzowa, polska jesień? Ale może zacznijmy jeszcze od uciechy z tego co zdążyło nam jeszcze ofiarować lato. Brzoskwinie.. Soczyste i rozpływające się
Symfonia Smakówciepłymi zupami. Jednym z moich ulubionych na to sposobów jest właśnie chowder kukurydziany, czyli kremowa i aromatyczna zupa znana z kuchni anglosaskiej. Idealna na pożegnanie lata, póki jeszcze na straganach możemy odnaleźć kolby słodkiej kukurydzy. Według mnie najlepszy chowder to ten przyrządzony na mleku kokosowym z suszonymi pomidorami zamiast boczku. Mój przepis bazuje na recepturze Marty Dymek , która jak nikt
Food Squareokazją był oczywiście brak okazji, bo takie spotkania wychodzą najlepiej. W sobotę rano wybraliśmy się zatem na targ staroci, który odbywa się w Bytomiu w każdą pierwszą sobotę miesiąca. Stragany wiły się między samochodami jak ogromny wąż, z każdego kątka łypały na nas wyszczerbione filiżanki, stare kredensy, krzesła, sekretarzyki pełne tajemnic, lustra mogące zapewne opowiedzieć tysiące historii, monety rozłożone
Przepysznik - BLW i nie tylko