straganach pojawiła się śliczna, zielona, młoda kapusta (podobno polska). Nie byłam w stanie oprzeć się jej urokowi, dzięki czemu rodzinka już wczesną wiosną mogła cieszyć się tą sezonową potrawą. Było pysznie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytytemu. Uwielbiałem je. Mieszkaliśmy niedaleko kościoła. To znaczy ja, moi bracia i rodzice. I zawsze w niedzielę biegłem pod kościół na wyżerkę i zabawę. Zawsze było tam kilka straganów. A tam wata cukrowa, pańska skórka, słodka oranżada w foliowych torebeczkach... I szyszki. Szyszki właśnie lubiłem najbardziej. Oprócz tego masa zabawy. Pistolety na kapiszony, balony i inne cuda niewidy. Uwielbiałem
Marder&Marder ManufactureKiedy na straganach pojawia się młoda kapustka aż żal jej nie kupić i wyczarować z niej pyszne danie, doskonale łączy się z mięsem, bez trudu wyczarujemy z niej aromatyczne danie jednogarnkowe które zniknie w mig. Czy jest ktoś kto jej nie lubi? Deseczkę którą widać na zdjęciach z wygrawerowanym logo bloga zrobiła firma Grawerujemy jeśli chcecie nabyć takie
Wanilia i KardamonZUPA Z BOBU Na straganach można kupić już świeży bób, ale niestety jest on jeszcze strasznie drogi (18,50 zł za 400 g?!). Dlatego pobiegłam do Netto i tam kupiłam mrożony bób kilka razy tańszy, bo tylko 3.99 zł za 450 g :D I choć mrożony to nie świeży, mimo to można z niego przygotować naprawdę smaczne potrawy
Słodko-Słony Świat IlonyBUDYŃ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY Rabarbar staram się w tym roku wykorzystać maksymalnie w rożnych przepisach, a że świetnie komponuje się on z truskawkami, których jest własnie zatrzęsienie na straganach, ugotowałam szybciutko budyń :) Domowy, aksamitny budyń truskawkowo-rabarbarowy z nutką wanilii. Prosty i szybki deser, którym zajadały się moje Dzieci, ale i mąż nie pogardził porcją, musiał więc być
Słodko-Słony Świat IlonyPrezentuję dziś kolejny wypiek z rabarbarem, wszechobecnym na straganach. :-) Drożdżówki są miękkie, delikatne, długo zachowują świeżość. Zazwyczaj ciasto drożdżowe na drugi dzień po upieczeniu już mi nie smakuje, w tej wersji zjadłam ze smakiem. I kruszonka... koniecznie duża ilość kruszonki. :-) Próbowałam też zastąpić rabarbar truskawkami, ale efekt nie był już tak rewelacyjny. Inspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki. Drożdżówki
Szefowa kuchniprostu ideał - po pierwsze, tradycyjnie dodajemy go do ciast i kompotów, a okazuje się, że jest warzywem. Samo to jest wystarczająco intrygujące, żeby sięgnąć po zielono-różowe łodygi na straganie. Jest piękny i dostojny, i kwaśny jak diabli. Zdecydowanie ma charakter. Nadaje się nie tylko do klasycznych połączeń, które znamy z dzieciństwa, jak na przykład najlepsza na świecie drożdżówka
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre puszczały ogromne bańki mydlane, ku uciesze dzieci. Aż miło było obserwować radość, jaka sprawiała im ta prosta rozrywka :) La Rambla to najbardziej znana ulica - deptak Barcelony, pełen restauracji, straganów, sklepików i...kieszonkowców. Zawsze pełna turystów, przez jednych uwielbiana, przez innych niekoniecznie. Nam przekornie nie przypadła do gustu ;) Idąc wzdłuż Rambli dochodzimy do portu w Barcelonie, największego w Kataloni
Taste Of My DayWitamy! :) Nareszcie przyszła wiosna.. Jest słonecznie, ciepło, zielono, na straganach mieni się od kolorów, w ogrodach dominują piękne kwiaty i summa summarum - chce się żyć. Długi weekend zapowiada się barrrdzo! dobrze - wyjazd na Mazury, na niebie słońce, dookoła jeziora, rzeki i lasy, łowienie ryb, ognisko i śpiewy przy gitarze. W końcu! Wczoraj na kolację robiłyśmy zapiekane szparagi(pierwsze
Symfonia Smakówkalendarza, w czerwcu zaplanowałam "zwiedzanie" kuchni greckiej . Zmęczona trochę tymi podróżami postanowiłam zacząć od czegoś prostego i klasycznego, czyli zwykłej sałatki greckiej. Piękne, ciepłe dni i pachnące pomidory na straganach zachęcają do lekkich obiadów. Zbliżające się coraz szybciej lato nawet we mnie obudziło nieśmiałą myśl, że może by tak zjeść coś bardziej fit i postarać się zrzucić zimowe sadełko :) Ostatnio
W kuchni wieczoremsię funkcjonować! Ale nareszcie jest.. znalazło się, przybyło.. ciepło. Długo oczekiwane przez wszystkich (poza zwolennikami zimy i bałwanów). Skowronki za oknem ćwierkają, truskawki zaglądają ze straganów, rano przez okno przedzierają się promyki słońca, a powietrze jest ciepłe i delikatne. Coraz częściej śniadania jem na polu (nie, nie na podwórku ani dworze - bieszczaderką jestem, to i po bieszczadzku powinnam
CzarnawisienkaUwielbiam ten wiosenno-letni czas, gdy na straganach pojawiają się pachnące z daleka, czerwone, soczyste truskawki. Objadam się nimi cały czas. Na śniadanie, obiad, kolację oraz na podwieczorek i na deser :) A skoro mowa o deserze-dawno już nie było tu żadnych słodkości. Dziś więc pyszny i zdrowy deser z truskawkami w roli głownej. Deser wegański, bez glutenu, bez laktozy
Zawsze głodna!Bób, to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Składniki: 50 dag młodego bonu 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta mielonego kminku Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodawać kolejno zmielone przyprawy. Dokładnie wymieszać i polać ugotowany
Tradycyjna KuchniaNiedawno wróciłam uciekając przed deszczem z obchodów Świętomarcińskich;) podsumuję je tak, masę ludzi a dookoła same stragany z rogalami i innymi rarytasami, ślinka ciekła;) byłam głodna jak wilk a nie ma nic lepszego i szybszego w przygotowaniu niż jajecznica!;) może nie wygląda jakoś okazale ale była pyszna! ;) Składniki: 2 jajka 3 łyżki serka wiejskiego garść
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstraganach pojawiły się truskawki w rozsądnej cenie bo można kupić je już po 4 złote a kilka dni temu były nawet po 15 zł. Tak więc będąc wczoraj na giełdzie kupiliśmy kobiałkę i nie mogło się obyć bez pysznego deseru i koktajlu. To chyba najlepsze smakołyki z tymi owocami. Dziś chyba padnie na jakieś ciacho ale jeszcze nie mam pomysłu
Ewa w kuchni