Moda na jarmuż trwa w najlepsze! Jest królem zdrowych warzyw i mimo, że szczyt sezonu przypada w zimie, to w dalszym ciągu można go spotkać zarówno na straganach, jak i w marketach. Póki jest- warto z niego korzystać, bo to jedna z najzdrowszych roślin na świecie. A do tego bardzo smacznych! Nic dziwnego, że stał się przebojem na stołach
Ostra na Słodkoowoców leśnych , ale dzień robi się dłuższy, pogoda ładniejsza, a na targowiskach pojawią się świeże sezonowe owoce i warzywa. Chyba właśnie ich najbardziej mi brakowało zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie truskawki, które bez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś słodkiego. Postanowiłam przygotować przepis na ciasto z mango i truskawkami
Słodkie PrzyjemnościWiosna. Wszystko powoli budzi się do życia - na drzewach i krzewach zielone pąki, na trawnikach fioletowe i żółte krokusy otoczone drobnymi przebiśniegami, na straganach wszyscy już chyba sprzedają żonkile. Słońce, jeszcze niezbyt gorące, ale jednak coraz cieplejsze, umila nam kolejne dni. Cudowne, jasne poranki, błyszczące krople rosy, w których odbija się błękit nieba. Rześkie powietrze, które nawet pachnie inaczej... Niestety
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam wykorzystywać śliwki do ciast i zawsze bardzo się cieszę, kiedy pierwsze owoce pojawiają się na straganach. Niedługo zaprezentuję Wam przepis na powidła śliwkowe, ale póki co: jogurtowy placek ze śliwkami! Składniki: ok. 800 g śliwek 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!chyba nie było takiego przypadku, żeby mi nie wyszło :) Dodatkową jego zaletą jest to, że można je zrobić z każdymi owocami. Ja użyłam truskawek, bo wypatrzyłam je na zaprzyjaźnionym straganie, ale każde owoce będą dobre! Nawet głęboko mrożone - wystarczy je wrzucić do ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika. Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki oleju
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!truskawek. Ale o tym kiedy indziej ;) Lubię kwaśne smaki, gdy jest gorąco. Rabarbar moim zdaniem idealnie się nadaje na ciepłe, wiosenne dni. Dla mnie widok długich łodyg na straganach na przydomowym bazarku oznacza wiosnę i wywołuje uśmiech :) Składniki (na blachę 30x24 cm) 3 jajka 1/2 szklanki cukru 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Uwielbiam makarony! O ile byłabym w stanie żyć bez ziemniaków, to nie wyobrażam sobie życia bez makaronu ;) I lubię ten czas, kiedy na straganach zaczynają się pojawiać kurki - co roku mrożę* parę porcji, żeby w środku zimy móc rozkoszować się jajecznicą z kurkami. Gdy za oknem śnieg smakują jeszcze lepiej, o niebo lepiej! I to kolejna już propozycja na makaron
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dynia tu, dynia tam - dyń w sklepach i na straganach zatrzęsienie! Szkoda ich nie wykorzystać, zwłaszcza, że można z nich wyczarować naprawdę magiczne rzeczy :) U mnie dziś dyniowa tarta z bezą, zapraszam :) Składniki: Tarta: 120 g masła 250 g mąki 2 czubate łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 2 szklanki musu z dyni 150 g cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mogę się doczekać lata, straganów z owocami i warzywami, malin, bobu. W oczekiwaniu na ten najbardziej smakowity okres roku kombinuję, jak mogę z warzywami, aby jakoś "przetrwać". Dziś wymyśliłam kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka
Kulinarna rozmowamałymi "ale". Niewątpliwym plusem jest tam atmosfera- z każdym można porozmawiać, pożartować, wypytać co, jak i dlaczego. Można kupić coś do wkąszenia na miejscu, co pomaga przetrwać buszowanie między straganami (my skusiliśmy się na portugalskie babeczki i malinową gorącą czekoladę, były jeszcze inne słodkości, owocowe smoothie i kawa). Ucieszyła mnie też obecność Pizca Del Mundo o której pisałam
les mirabelleskurki. Kombinacja wyszła przepyszna- idealnie ze sobą współgrające faktury, aromaty i smaki. Przy okazji jest bardzo lekka- w sam raz na letnie popołudnie. Zaczęło się od kurek, kupionych na straganie na wrocławskim Psim Polu. Były świeże, pachniały lasem, nawet gdzieniegdzie zaplątało się pomiędzy nimi trochę igliwia- skarb. Jakoś od razu pomyślałam, że smakowałyby dobrze z rukolą, która w tym roku
les mirabellesSwoody ma 0% alkoholu, to produkt regionalny na bazie słodu, w smaku całkiem ok, ale jednak wolę piwo:) Napój do kupienia w poniższym miejscu. Trochę klasyki - deptak miejski ze straganami Staw Kościelny J. w. Ciekawostka: w Zwierzyńcu na 1 mieszkańca przypada 50 pomników/tablic (!) - to niewątpliwie rekord Polski. Powyżej dość tajemniczy pomnik Oka Opatrzności z 1852 roku - nie wiadomo
Qlinarnie i QlinarnieStragany przyozdobione były wiszącymi, niewypatroszonymi sporymi rybami. Te ostatnie kupowano najchętniej, mimo wysokiej ceny i lekkiego smrodu, zalatującego od każdej z ryb. Chłonąc widoki, wypatrywaliśmy wysokich gór. Kiedy ukazał się nam majestatyczny Kaukaz, byliśmy szczęśliwi. Zapominając o niesnaskach, zatrzymaliśmy samochód i wyskoczywszy z jego wnętrza fotografowaliśmy się na tle górskiego łańcucha we wszystkich możliwych konfiguracjach. Tego dnia, w krótkiej
Jadło i czytadłoniecierpliwością czekałam kiedy to na straganie będzie można kupić rabarbar. No i stało się, rabarbar zakupiony. Strasznie byłam ciekawa jak smakuje frużelina z rabarbaru i powiem Wam, że jest obłędna, mogłabym ją jeść łyżkami. Jest idealnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego a jutro spróbuję zrobić z nią ciasto drożdżowe. 0,5 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1/2 cytryny
Jadło i czytadło