ulubiony sezon szparagowy dobiega już niestety końca... Na straganach widać już ostatnie pęczki, a sprzedawcy robią miejsce na to, czym obdarzy nas natura latem. W sumie może to i lepiej - będzie znów na co czekać do przyszłego roku, a teraz przecież czeka nas wysyp jeszcze tylu pysznych warzyw i owoców. Wracając do dzisiejszego przepisu, jednym z moich najukochańszych dań
Food SquareLeczo to danie, które zawsze kojarzy mi się z końcem lata. Robię je najczęściej we wrześniu, gdy stragany uginają się od świeżych warzyw. Wtedy smakuje najlepiej :) Qchnia po prostu Składniki: - 5 czerwonych papryk - 2 żółte papryki - 1 zielona papryka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 220ml przecieru pomidorowego - 75dag cebuli - ok. 1kg cienkiej kiełbasy (np. podwawelska) - olej do smażenia
Qchnia po prostumłodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato, gorące lato, a ziemniaczki na straganach inspirują do przygotowania pysznego dania, które będzie syte, ale nie zajmie wiele czasu i zachwyci nasze kubki smakowe. Jak zauważyliście bardzo lubię czarne oliwki, ale nie zawsze tak było
Moja smaczna kuchniauruchom domową produkcję past kanapkowych -próbuj i eksperymentuj - to niezła frajda! Potem na śniadanie wystarczy zapiec grzankę, a na jej chrupiącym wierzchu rozsmarować roślinne aromaty. Tymczasem na straganach zalewa nas obfitość bobu. Zawsze kupuję więcej niż jestem w stanie zjeść, ale to nie szkodzi. Pozostałości zostaną efektywnie wykorzystane – sprytnie połączone z kilkoma składnikami stworzą pyszną pastę o pistacjowej barwie
Roślinna - blog wegańskiprzyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze. Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów. Takie clafoutis jest świetnym pomysłem na lekki, słodki obiad w upalny dzień, albo słodki podwieczorek. Dodatek gałki waniliowych lodów np. tych sprawi, że zamieni się w fantastyczny deser, po którym
Ostra na Słodkopamiętam, gdy tylko w pojawiły się jagody to razem z rodzeństwem chodziliśmy do lasu, aby je zbierać. Dzisiaj już nie mam czasu na własnoręczne zbiory, dlatego też gdy na straganie zobaczyłam jagody to wiedziałam, że muszę je kupić :) Muffinki z jagodami to pomysł na szybką, słodką i lekko kwaskowatą przekąskę. Poniższe muffinki wyszły miękkie, puszyste i mocno jagodowe. Świeżość zachowały
Ugotowaćczasie bardzo zatęskniłam za powrotem do domu, czyli sezonową, lokalną kuchnią. Taki ton przebijał się zresztą w ostatnim poście . Coraz bogatsze w warzywa i owoce stragany aż krzyczą do mnie, żebym przestała się wygłupiać i szukać wymyślnych składników tylko po to, żeby przygotować klasyczne danie z innej części świata, kiedy tuż pod nosem czekają na mnie takie pyszności
W kuchni wieczoremtylko pojawi się młoda kapusta na straganach ciężko przejść obok niej obojętnie. Ja bym mogła ją jeść codziennie, czy to w formie surówki czy ugotowaną. Ale myślę, że takich osób jak ja jest sporo. Dzisiaj polecam w formie ugotowanej. Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 gałązka koperku 1 płaska łyżka smalcu Do smaku
Ala piecze i gotujewiem jak u Was, ale w moim mieście na rynku na straganach często jeszcze widuję rabarbar. Rzutem na taśmę postanowiłam przygotować z niego dżem. Mam nadzieję, że i Wam uda się jeszcze gdzieś dostać ten rabarbar i przygotować poniższy dżem, bo jest na prawdę pyszny! Ostatnio do mnóstwa potraw na słodko dodaję wodę różaną - pokochałam jej aromat! Z rabarbarem łączy
chili & sugarLatem na straganach można znaleźć tyle pyszności, że nigdy nie wiem na co się zdecydować. Tym razem skusił mnie zieloniutki, młody bób. Gotowany bób z odrobiną soli sam w sobie jest pyszny, ale w tej wersji jadłam go już tyle razy, że zaczełam szukać pomysłu na jego bardziej kreatywne wykorzystanie. Szukałam aż znalazłam.... przepis na zupę z bobu Agnieszki Sulikowskiej
DefinicjaSmakuMoja mała truskaweczko, czy Ty o tym wiesz, tyle razy Cię spotykam, siala lala la..." Wprawdzie piosenka w oryginale mówi o blondyneczce, ale przechodząc codziennie ulicami mojego miasta, widząc stragany przepełnione dorodnymi truskawkami, w głowie często pojawia się właśnie ta "Bajer" melodia :D Truskawki grzeją się na słońcu, stąd ich piękny czerwony kolor i słodki smak. W gorące dni każdy
Mój Smak na ŻycieStragany wprost uginają się pod ciężarem cudownych, świeżych owoców i warzyw. Kroczę pomiędzy nimi tak uśmiechnięta, zupełnie jakbym zobaczyła kurę znoszącą złote jajka. Tak się czuję - wygrałam los na loterii. A teraz, po przeprowadzce, będę miała miejski ryneczek jeszcze bliżej niż dotychczas. Tak, zdecydowanie to lubię! Urzekła mnie starsza Pani. Stała na boku, z dala od innych handlarzy
W kuchni Karmel-itkiJest, już jest na straganach bób, pyszne, chrupiące nasionka a tak krótko możemy cieszyć się świeżymi. Jeśli bób jest świeżutki, młodziutki to wystarczy gotować go 5 minut i jest wtedy najlepszy. Masełkiem polany smakuje jak najdroższe delicje. Ja dziś proponuję sałatkę śródziemnomorską z samymi pysznościami, zresztą zobaczcie sami, zapraszam. Śródziemnomorska sałatka z bobem i oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekojarzy się z wiosenną zupą , pełną młodych listków, podawaną koniecznie z ugotowanym na twardo jajem. Bardzo taką lubię, ale sezon na nią trwa krótko i już chwilę później na straganach można kupić pęczki dorodnych buraków w pióropuszami okazałych liści. Te liście zwykle się wyrzuca jako niepotrzebne, ale jeśli są ładne to po prostu mi ich szkoda. Jeżeli nie są jeszcze
Smaczna Pyzamożna przejść obojętnie obok straganu, na którym pojawiła się fasolka szparagowa. Kupiłam i przygotowałam rewelacyjne roladki drobiowe. Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 30 ugotowanej fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej) 12 plasterków wędzonego boczku przyprawa do kurczaka esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr Filety z kurczaka przekrajamy wzdłuż na pół, rozbijamy delikatnie, ale cienko przez folię spożywczą. Każdą porcję
Salonik smaków