Dzień dobry! Zarówno lato, jak i jesień, to czas kiedy targowe stragany uginają się pod ciężarem sezonowych produktów, soczystych owoców i zdrowych warzyw. Każdy z nas chciałby cieszyć się ich smakiem cały rok, albo chociaż umilić sobie zimowy dzień otwierając słoik z ulubioną konfiturą. Jednak aby te małe marzenia się ziściły, musimy zakonserwować nasze ulubione produkty i smaki wtedy
Pora coś zjeśćmamy sierpień a moje rabarbalove love nadal trwa. Dopóki rabarbar na straganach to moja miłość się nie skończy. Tym razem ciasto nazwane krajanką rabarbarową czyli pyszność, puch i kolor, zapraszam serdecznie. Krajanka rabarbarowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieatem w mojej kuchni królują sałatki. Na straganach jest tyle cudownych warzyw, że grzechem byłoby ich nie wykorzystywać na co dzień w kuchni. Główny cel - ma być lekko i pożywnie zarazem - został w pełni osiągnięty. Taką sałatkę gorąco polecam solo zamiast obiadu czy kolacji, jak i do dań z grilla - jako dodatek do posiłku na świeżym powietrzu będzie jak znalazł
Food SquareDziś pierwszy dzień jesieni. Na straganie kupiłam bordowe maliny. Zmarzłam - zamarzłam. Więc gorące maliny znalazły swe uzasadnienie w użyciu:) Z mąki gryczanej, mleka sojowego i jajka zrobić gęste ciasto. Smażyć z dwóch stron. Znacznie wcześniej (ok.godziny) myjemy maliny i zaczynamy je gotować, kiedy puszczą sok zmniejszamy temperaturę smażenia malin. Zacznij przygotowywać placuszki (uwaga ja smażę
AZgotuj!Zapisałam się do akcji gotuj z panną Dahl. Przeglądałam, zaznaczałam, czytałam. Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne. po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule, czerwone papryki 4 duże
AZgotuj!Botwina króluje na straganach. Pewnie w wiekszości domów gości na stołach. Przygotowałam ją z awokado pęczek botwiny młoda marchew jogurt naturalny celula ząbek czosnku olej jaja na twardo awokado sól, pieprz, ziele angielskie, lisć laurowy zioła: koperek i szczypiorek Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek pokrojony. Buraki odetnij od naci, obierz
AZgotuj!może nauczyć się od profesjonalistów przygotować potrawy jak z najlepszej reasturacji. Podam Wam przepis na pyszną sałatkę z bobu. Wybieram ten przepis, ponieważ bób właśnie pojawiła sie na straganach. Sałatka jest tak prosta, szybka i smaczna, że aż żal byłoby nie spróbować. Jeśli, któraś z propozycji szczególnie Wam sie spodoba - napiszcie w komentarzu - dołączę przepis. Truskawki z kremem
AZgotuj!powodzeniem stanowi samodzielny posiłek. Koniecznie wybierz słodką szpiczastą odmianę papryki, jeżeli zaś chodzi o pomidory, najlepsze będą te na granicy dojrzałości i zepsucia. Ja z ogromną chęcią kupiłam na straganie te bardzo dojrzałe i przecenione, takie są najlepsze do zupy. Składniki: 2 czerwone papryki (odmiana słodka) 5 sztuk dojrzałych pomidorów 3 średnie marchewki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 średnia
Roślinna - blog wegańskidynia pojawia się na straganach to znak, że jesień zbliża się nieuchronnie. Wtedy zazwyczaj mam ochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz
Moja Galeria Smakudlatego dobrze jest uzupełniać je świeżymi owocami i warzywami, które zawsze powinny stanowić podstawę i które bez problemu można kupić na miejscu. Na szczęście blisko nas znajdował się taki stragan, gdzie każdego ranka można było kupić świeże warzywa: bób, fasolkę szparagową, dojrzałe pomidory, cukinie oraz papryki na grilla, a także pyszne i świeże owoce na śniadanie. I oczywiście ciężko
Roślinna - blog wegańskiOwoce nęcą, kuszą, owoców pełne stragany i za to lubimy lato. Urzekły nas morele z rumianym licem. Natychmiast powstał pomysł na knedle z morelami w roli głównej. Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -12-15 małych moreli -2,5 szklanki mąki pszennej -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -1/3 kostki masła -4-5 łyżek bułki tartej -solidna
Maminek kulinarnyTargami i straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem. Po przepysznym Czekoladowym cieście z masą grysikową i owocami przyszedł czas na sernik na zimno. Delikatny, niezwykle puszysty i wypełniony obficie borówkami, które fantastycznie komponują się z delikatnym smakiem sera. Taki sernik na zimno
Ostra na SłodkoChudnij po ciąży zdrowo i zgodnie z obowiązującymi trendami na lokalnych straganach. A jeśli jest zimno i źle wybierz na przykład warzywa mrożone - nadal są źródłem cennych składników. Potrzebujesz: 150 g świeżego dorsza 150 g fasolki szparagowej 100 g groszku cukrowego sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 ząbek czosnku Co robić
Matka ŻywicielkaWyzwanie u Ani trwa nadal, tym razem podejmując mój ukochany temat, czyli jedzenie. W dodatku jedzenie letnie, wakacyjne. Czy może być coś wspanialszego...? Na straganach piętrzą się pachnące warzywa i owoce, obok których nie potrafię przejść obojętnie. Najchętniej do domu przyniosłabym wszystko! Znoszę więc naręcze rabarbaru (tak, tak, nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce; nie oszukujcie więc, że sezon
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżyciu nie jadłam! Rodzinka również się zachwyca :) Skoro sezon w pełni, trzeba korzystać z naszych polskich nowalijek! Zauważyłam, że w okresie letnim nie ciągnie mnie do mięsa i kiedy stragany obfitują w świeże, polskie warzywa, żadne mięso nie jest potrzebne! Chociaż niedawno, uważałam jeszcze, że co to za obiad bez mięsa? Dzisiaj propozycja na smakowitą młodą marchew, która różni się
Be Fit Be Strong