straganów - 925 przepisów (strona:23/62)

Wiosenny chłodnik z botwinki 250

chociaż pogoda wcale nie zachęca do takiego jedzenia. Chłodnik z zasady powinien być zimny i chłodzić w upalny dzień a coś tego upału nie widać. Za to widać na straganach coraz więcej świeżych, młodych warzyw i widząc dorodną botwinę nabrałam ochoty na gęsty chołodziec . Chłodnik z botwinki musi być gęsty od warzyw, z drobnymi chrupiącymi kawałeczkami i pachnący koprem. Taki

Smaczna Pyza
Crumble truskawkowe w wersji fit 173

Jeszcze co prawda nie ma pełnego sezonu na truskawki, ale powoli zaczynają się już pojawiać na półkach sklepowych czy straganach. Ja jestem niecierpliwa, więc desery truskawkowe zaczynam już od dziś ;) Poza tym nie wiem czy wiecie, ale na naszym facebookowym wydarzeniu "W 2016 nauczę się gotować" panuje tydzień truskawkowy! Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych przepisów ;) Ja z tej okazji zapraszam

Czerwona Porzeczka
Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce, parmezanem i ziołowym dressingiem 140

powoduje uśmiech na mojej twarzy. Uwielbiam moment kiedy bez problemu mogę kupić pęczek moich ulubionych szparagów, botwinki czy kilka gałązek rabarbaru. Kiedy wokół pięknie pachnie bez a Pani na straganie zachęca do kupna polskich truskawek. I wtedy już wiem, że jestem w miejscu w którym być powinnam, które kocham. Składniki (na 1 porcję): 6-7 szparagów zielonych 1/4 awokado

Mango Papaja
Zupa z młodego selera 205

Wiosna czyni stragany skarbnicą pysznych warzyw. Korzeń selera kojarzy mi się z jesienią, a seler naciowy z importem. Tym bardziej ucieszyłam się na młodego selera. Jeden wystarczy, by ugotować aromatyczną i pyszną zupę. 1 młody seler 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 puszka ciecierzycy (lub 3/4 szklanki uprzednio namoczonej na noc) 1 łyżeczka soli 1 łyżka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki

Kucharzyca
10 powodów, dla których warto jeść szparagi 163

Zielone, białe, a nawet fioletowe - w maju na straganach, placach , w warzywniakach pojawiają się jedne z moich ulubionych warzyw - niestety tylko na około 2 miesiące :(   Oprócz tego, że są pyszne - posiadają mnóstwo dobroczynnych właściwości     1.  Nie tuczą - są niskokaloryczne - w 100 g szparagów jest jedynie 18 kcal! 2.  Mają mnóstwo wartości odżywczych - pokłady witaminy

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort truskawkowy 187

Uwielbiam truskawki i cieszę się, że już pojawiły się na straganach i w sklepach. Teraz tylko czekać na niższe ceny i można piec. Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy do zrobienia tort truskawkowy. Smaczny i szybko znika. Może i Wy się skusicie na takie ciacho. Polecam Wam również roladę biszkoptową z truskawkami , która jest równie smaczna i prosta do zrobienia

O kuchni z uczuciem
Zielona sałatka z kiełkami w sosie musztardowym 194

Green Essence or ga nizowanego u foodmania .  Za podaj ę oto kolorowy talerz pe ł ny wiosennej, nowalijkowej zieleniny, w słodko-kwa śn o-musztardowym sosie. Na straganach na pobliskim bazarku t ak w m ł ode warzywka obrodzi ł o, że nie sposób abym ich nie wykorzystała w mo im codziennym kucharzeniu . Pe ł nia wiosny za oknem

Grunt to przepis!
Prosta i szybka surówka z młodej kapusty i marchewki 300

Wiosna i początek lata to czas młodej kapusty. Z utęsknieniem wyglądam jej na straganach. Surówki, sałatki, zapiekana, zasmażana, gotowana... Można wymieniać w nieskończoność. Kapusta jest bardzo bogata w wartości odżywcze, dlatego warto po nią sięgać. Jednym z najprostszych i najszybszych dań jest najzwyklejsza surówka z młodej kapusty. Niewiele jej potrzeba dodatków, aby była smaczna. Przygotowanie jej zajmuje krótką chwilę, więc

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pleśniak z rabarbarem 146

rodzinie) kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką. W majowym nastroju wracam więc do smaków z dzieciństwa i do mojego pleśniaka dodaję rabarbar, którego piękne zielono-różowe łodygi przytargałam dziś ze straganu. Czy wspominałam już, że uwielbiam maj? Za rabarbar, szparagi, botwinkę, bez kwitnący za oknem i piękną pogodę. Miłego weekendu kochani! Składniki: Kruche ciasto: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku

Smakowity Blog Kulinarny
Botwinka z jajkiem - wersja FIT 235

Wiosna w pełni - to okres, kiedy uwielbiam stragany w warzywniakach - tyle dobroci - nie wiadomo na co się zdecydować. Jest już botwinka- musi być zupa! Botwina to młode listki buraka ćwikłowego, bogate w witaminy (szczególnie A i C),  wapń i dużą ilość żelaza - stąd jest bardzo polecana dla wegetarian. Botwinka jest odświeżająca i lekkostrawna - warto włączyć ją do diety podczas

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa pomidorowa krem z curry 176

Zupa pomidorowa krem z curry W sklepach i na straganach mamy coraz więcej dobrej jakości pomidorów. Jeszcze co prawda nie jest tego tyle co w sezonie, ale jakość ich jest naprawdę zadowalająca. Słodkie, mięsiste i pyszne. Tego mi właśnie było trzeba. Po ostatniej wizycie w Smakach Roślinnych nabrałem ochoty na pomidorową. Tamta była naprawdę rewelacyjna, więc przez kolejne kilka

Blendman
Zupa ze szparagów i szpinaku 171

Wreszcie jest! Sezon na szparagi, który jest niestety krótki i trzeba się śpieszyć żeby zdążyć nacieszyć się ich smakiem. Na straganach i w warzywniakach znajdziecie białe, zielone lub fioletowe szparagi. Te ostatnie są niestety zdecydowanie rzadziej dostępne. Wszystkie są pędami tego samego gatunku, a ich odmienna barwa wynika z różnego sposobu uprawy. Zielone wyrastają ponad ziemię i pod wpływem promieni

Smakowity Blog Kulinarny
Hasło tygodnia: "dania z różem". 127

dostaję zawsze około środy: "jakie będzie następne hasło?". I wtedy za minutę muszę to wiedzieć ;) Oczywiście: krążą mi po głowie te rabarbary i botwinki, które pojawiły się na wiosennych straganach. Truskawki, maliny i arbuzy - choć to wcale nie ich naturalna pora - także zaczynają być (cenowo) dostępne. Można doszukać się jeszcze całej gamy różowych owoców, a moja ulubiona marynowana czerwona cebulka

zadanie-gotowanie
Zupa dietetyczna z botwinki 217

straganach i w sklepach pojawiła się w końcu botwinka. To symbol wiosny, letnich dań, lekkich i pysznych zup, chłodników. Ja przygotowałam z niej lekką, dietetyczną zupę wg wskazówek Pani dietetyk. Jemy ją od 3 dni i wcale nam się nie nudzi, bo jest pyszna. Nawet mąż się przyłączył i stwierdził, że chętnie będzie ją jadał. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jogurtowy placek z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 185

Nadal w koszyku z owocami i warzywami króluje u nas rabarbar!  Ciasta z tym warzywem są orzeźwiające i tak sezonowe, że czas gdy mogę go kupić na straganie wykorzystuję do granic możliwości! Jako miłośniczka rabarbaru pokusiłam się nawet o zgromadzenie kilku ciekawych informacji na jego temat w postach na fanpage Ogrodu Botanicznego

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania