tworzą niepowtarzalną okazję do zapoznania się nie tylko ze świątecznymi zwyczajami, ale także lokalnymi produktami i przysmakami typowymi dla danego kraju (nie tylko na Święta). Można też zakupić na straganach piękne, najczęściej ręcznie wykonane ozdoby świąteczne. Celem mojej wycieczki były tym razem wschodnie Czechy – region Moraw , miasto Ołomuniec , czyli jego historyczna stolica i okolice oraz Zamek Hrad Hukvaldy – pięknie
Garniec MagalieSami zobaczcie! ... Wsiadając z samolotu w Kuala Lumpur byłam przygotowana na wiele. Reaserch zrobiony przed wyjazdem nie wystarczył jednak, by uspokoić moje kubki smakowe. A te oszalały na widok straganów obsypanych kolorowymi sklejkami z ryżu, różnobarwnymi naleśniczkami, rollsami i ciastkami. Do tego tak zwane „mammaki”- uliczne budki i przybudówki prezentujące szeroki wybór dań, oczywiście bez angielskiego menu..skąd
Gawron w rosolestraganach pojawiła się młoda kapusta, a że przed sezonem smakuje najlepiej, to postanowiłam zrobić bigosik. Nowością jest dodanie zielonego groszku, co prawda jest mrożony, ale w kapuście smakuje wyśmienicie. Do bigosu podałam ziemniaki w mundurkach. Pychota! Składniki: • 1 młoda kapusta • 1 opakowanie groszku mrożonego • 300 g boczku wędzonego • 1 cebula • 2 łyżki koncentratu
To co kochamLipiec jest najlepszym miesiącem na zbiór jagód. Co prawda nie zbieram osobiście tylko kupuję na straganie, bo nie mając orientacji w terenie, a szczególnie w lesie, naraziłabym bliskich na poszukiwania nie jagód, tylko mojej osoby. W związku z tym jagodobraniem proponuję dzisiaj półwytrawną zupę na bazie kupnych czarnych jagód, rabarbaru
To co kochamsię nasze dzieci. Dzisiejsza jaglanka jest właściwie jagodzianką, ala jak zwał tak zwał, a deser jest pyszny. Jeśli więc upolujecie jeszcze jagody w lesie lub na straganie, to koniecznie zapraszam do przygotowania tego prostego deseru. Składniki: • 1 szklanka jagód • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej • 1 łyżeczka cynamonu • 3 łyżki miodu płynnego • orzechy nerkowce
To co kochamstraganach królują ostatnio kolby kukurydzy, nie mogłam się więc im oprzeć. Kolby leżały sobie kilka dni w lodówce z przeznaczeniem na gotowanie, ale potrzeba chwili spowodowała, że powstała kremowa zupa kukurydziana. Żółta, gęsta, gładka i pożywna zupa to propozycja w sam raz na deszczowe letnie dni. Składniki: • 3 kolby kukurydzy
To co kochamMłoda kapusta leżała sobie na straganie i prosiła się o kupno. No więc kupiłam i pierwsza myśl, jaka mi przyszła do głowy, to łazanki z kapustą, moje ulubione danie z dzieciństwa. Jest jarskie, ale dodatek podsmażonego boczku podkręci tylko smak łazanek. No i mamy prosty w przygotowaniu
To co kochamOstatnio piękne szparagi kuszą na straganach, więc korzystam póki mogę z sezonu, bo zielone szparagi to moje ulubione wiosenne warzywo. Mogę jeść je codziennie, w różnych postaciach, ale najbardziej lubię gotowane al dente, nawet polane tylko oliwą. Dzisiaj podaję przepis na prosty, zdrowy sos – dip, który może być podawany nie tylko
To co kochamstraganach jeszcze można spotkać maliny, zapraszam więc na błyskawiczne ciasto malinowe na bazie musu jabłkowego, aromatyczne i wilgotne. Kiedyś po południu w pracy zamarzyło mi się coś słodkiego. Wieczorem nastawiłam piekarnik, wrzuciłam składniki do miksera i upiekłam ciasto. Zmiksowanie wszystkich składników to góra 5 minut, łącznie z wyszukaniem
To co kochamstraganach można jeszcze dostać piękną fasolkę szparagową. W związku z tym proponuję na pożegnanie lata zupę fasolkową, która niedługo będzie wspomnieniem i ustąpi miejsca cięższym, rozgrzewającym i sycącym jesienno-zimowym zupom. Składniki: • 500 g fasolki szparagowej • 5 ziemniaków • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek korzenia selera • 1 cebula • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz
To co kochamWiosenne stragany w warzywniaku uginają się pod pęczkami botwinki, która to jest naszą pierwszą narodową nowalijką. Zakupiłam więc kilka pęczków z dorodnymi młodymi buraczkami, które to wykorzystałam do mojej zupy razem z czerwonymi łodyżkami. Dynia jest co prawda warzywem zwiastującym jesień, ale ja miałam zamrożone puree, które przydaje się o każdej
To co kochamDynia, królowa jesiennych straganów i warzywniaków. Moja pochodzi z ekologicznej hodowli od mojej mamy. Pięknie dekorowała do tej pory altanę w ogrodzie, a teraz gości w mojej kuchni. Chłopaki za dynią nie przepadają, więc miałam do dyspozycji frytki z całej połówki, które to spałaszowałam z dziką frajdą. Gorąco
To co kochamWęgierska kuchnia jest bardzo charakterystyczna. Wszechobecnym warzywem królującym w kuchni jest papryka – pod wszystkimi postaciami. Znajdziemy ją niemal w każdym sklepie i na każdym straganie. Wbrew panującemu przekonaniu dania kuchni węgierskiej nie są ostre w smaku. Na stole zazwyczaj podawany jest gulasz z kluseczkami , przepyszne leczo albo zupa gulaszowa . Od razu Was uprzedzam – nie znajdziecie na Węgrzech
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rodzinne spotkanie przy wspólnej kolacji. Kolejne już zakupy w www.ecoshop.com.pl zrobiłam z myślą o zdrowym śniadaniu, które pobudzi mnie do życia z samego rana. Ponieważ jest jesień, na straganach króluje dynia, zdecydowałam, że to ona będzie podstawowym składnikiem mojego koktajlu. Pozostało mi wybranie odpowiednich składników. Pomyślałam, że do koktajlu z pieczonej dyni, świetnie będą pasowały blanszowane migdały, chrupiące, bez skórki
Moja smaczna kuchniaŻurawiny teraz pod dostatkiem na straganach, dlatego podrzucam Wam przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne
Słodko-Słony Świat Ilony