Sezon na bób powoli się kończy. Ja zrobiłam spore zapasy w zamrażalniku, ale także korzystam z niego póki jest dostępny na straganach:). Dziś w nietypowej odsłonie, bo rzadko pojawia się w daniach jaki ich składnik. Znamy go raczej z gotowania w osolonej wodzie i wyduszania wprost ze skorupek. Wyszło pysznie! 2 filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g
Szefowa kuchnijabłkami? Dla mnie to smak dzieciństwa 😉 Ale dziś postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobiłam ryż zapiekany w całkiem innej wersji... z brzoskwiniami i manną kokosową Basia Basia (ze sklepu Stragan Zdrowia ). Manna kokosowa, pomimo nazwy nie ma nic wspólnego z tradycyjną kaszą manną. Jest to 100% miąższ z kokosa, bez emulgatorów, cukru i oleju palmowego. Doskonały dodatek do pieczywa, owsianek, naleśników
Kuchnia MagdaLenyumiejętności, a przepis wcale nie należy do skomplikowanych. Jagodowy sernik z czekoladą możecie przygotować zarówno z jagodami świeżymi, jak i mrożonymi. Ja swój przygotowałam z owocami świeżymi, sezonowymi. Na straganach i w warzywniakach powinny być jeszcze ostatnie, tegoroczne jagody. Do przygotowania spodu do sernika, użyłam okrawków biszkoptów. Piekąc torty, resztki biszkoptów suszę, a następnie kruszę w malakserze i przesypuję
kolorowotorcikowoMiało być ciasno z wiśniami ale ich cena mnie przeraziła i wybrałam dużo tańsze nasze krajowe brzoskwinie, które uśmiechały się do mnie zachęcająco z jednego ze straganów. W towarzystwie orzechowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki smakowały wybornie, a jak całość pięknie się prezentowała możecie zobaczyć na zdjęciach. Biszkopt orzechowy: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich
Cynamonowe szczęściepożywne i oczywiście bardzo trwałe, dlatego dawniej greccy pasterze zabierali je ze sobą na pastwiska razem z kawałkiem sera. Moje paximadia kupiłam na targowisku w Rethymnonie. Na straganie był cały ich wybór, w różnych rozmiarach, a także niektóre na słodko. Wybaczcie, że nie pokażę Wam paximadia na zdjęciu, ale niestety w transporcie mi się pokruszyły
Chilli Czosnek i OliwaZakupiłam pyszne ziemniaki u pana na ryneczku o nazwie bella rosa, zwarte, mięsiste, kremowe, idealne na sałatkę. Bób króluje jeszcze na straganach a ja zakupiłam swój u pani która wyłuskuje bób na miejscu i jest kremowy i bardzo świeży. W rezultacie powstała pyszna sałatka, zapraszam do wypróbowania. Użyjcie swoich ulubionych ziemniaków, będzie ok. Sałatka z bobu z ziemniakami. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieBób, bób, bób… wszędzie na straganach i w warzywniaku widzę bób. I chociaż tego lata bób już gościł w mojej kuchni niejeden raz, to z przyjemnością sięgam po niego ponownie. Tym razem pasta do chleba – na śniadanie, przekąskę, podwieczorek. Składniki: – 300 g bobu, 3 ugotowane
To co kochamkanapek a co się stało? był tak pyszny że pierwszy kilogram pożarłam, no nie sama bez niczego, sam, sote. On jest naprawdę przepyszny, zróbcie sobie bo jeszcze jest na straganach. Ja zrobiłam następne 2 kilogramy bobu i tym razem użyję choć trochę do sałatki, chodzi mi taka jedna po głowie. A tymczasem przepis na kiszony bób dzięki inspiracji u Smacznej
Moje Małe CzarowanieUwielbiam Koktajle , zwłaszcza na śniadanie. Dziś zapraszam na pyszny koktajl śniadaniowy na bazie mleka owsianego z płatkami owsianymi i Aronią LIO SHAKE ze Sklepu Stragan Zdrowia.pl. Sproszkowana liofilizowana aronia stanowi doskonały składnik wszelkiego rodzaju koktajli, deserów, a także bazę do przygotowania smacznej owocowej herbatki. SKŁADNIKI DLA 1 OSOBY: 🍹 200 ml Mleka Owsianego 🍹 1 łyżeczka Aronii Lio Shake 🍹1 łyżka płatków
Gotowanie Patkiroku królują nad truskawkami morele, im słodsze, soczyste i większe, tym lepiej! Na szczęście, chociaż nie mamy na osiedlu dużego targu jak w Warszawie czy w innych miastach, jest stragan, najlepszy na świecie! Tutaj można porozmawiać o ogórkach małosolnych, wybrać najlepsze pomidory i zrobić zakupy za nieduże pieniądze. Jak się okazuje tematem numerem jeden w osiedlowych sklepach jest obecnie
Moja smaczna kuchniaLato jest sezonem bobu. Już w połowie czerwca na straganach możemy spotkać woreczki z młodym, zdrowym przysmakiem, jakim jest bób. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych znanych człowiekowi, bowiem jego historia sięga już czasów neolitu. Bób jest doskonałym źródłem błonnika, białka, węglowodanów i wartościowych tłuszczów, a dodatkowo jest on mało kaloryczny. Nasiona bobu posiadają […] Artykuł Jak gotować bób
PysiaGotuje.plsię na plaży. Mam jasną cerę, więc każdy wypad nad morze i opalanie kończy się "raczkiem". Kocham lato za dary w postaci owoców i warzyw, które kupuję na osiedlowym straganie. Pomidory do wyboru, aż proszą się, aby spróbować każdej odmiany. Chrupiące ogórki zielone i fasolka szparagowa, która nie jest wymagającym warzywem, bo wystarczy wiedzieć, jak zachować jej smak
Moja smaczna kuchniaLipiec, bo dość chmurny i dość mokry, a jednak, kiedy słońce wychyli swoje okrągłe oblicze zza obłoku, to czuć, że lato! I chociaż pogoda w kratkę, to na straganach i w osiedlowych warzywniakach kipi od sezonowych pyszności. Owoce, warzywa, mieszanki do kiszonek. To czas, kiedy uwielbiam odwiedzać te małe sklepiki, wdychać zapach wszystkich świeżynek i wychodzić obładowana samymi dobrociami
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTakie ciasto to znakomite orzeźwienie w ciepłe dni. Jest mega wilgotne, wręcz zakalcowate i przepyszne. Aromatyczna galaretka dopełnia całości, polecam do wypróbowania. Truskawki jeszcze są na straganach więc polecam ciasto tym bardziej do wypróbowania już. Ciasto truskawkowe przekładane galaretką truskawkową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLipiec to najlepszy czas na owoce lata. Stragany na targach i bazarach uginają się od soczystych, aromatycznych, pachnących i kolorowych owoców ! Aż ślinka cienkie na ich widok 😋. W tym letnim czasie czasie staramy się korzystać z nich jak najwięcej i przygotowywać na różne sposoby. A co najważniejsze, żeby było zdrowo i pysznie. Jednym z najłatwiejszych, a zarazem najzdrowszych propozycji przygotowanych
Kulinarne przygody Gatity