Ponieważ polne, długie pomidory, ostatnie ale zakupiłam jeszcze na straganie, żal było ich od razu nie przetworzyć w pyszne danie. I tak powstała ciecierzyca w sosie pomidorowym a inspiracją był mi blog Olgi Smile . Polecam serdecznie ten przepis bo tak wykonane danie wykorzystałam w nadziewaniu nierozwiniętych czubajek kani ale o tym w następnym wpisie. Czy Wy lubicie takie dania
Moje Małe CzarowanieJesień. Dynie zaczynają wypełniać warzywne stragany. Dzieciaki w Ameryce planują już przebrania na Halloween. Nie sposób w tygodniu amerykańskim , który ma miejsce w październiku, nie pomyśleć o daniu z dyni. A cóż mogłoby być bardziej klasycznego niż pumpkin pie? Ja nie wiem. Istnieje mnóstwo sposobów na dynię na słono, ale ja mam zdecydowanie sentyment do tych słodkich. Do delikatnej dyniowej
zadanie-gotowanieNadszedł czas opatulania się w ciepłe szale, raczenia korzennymi, rozgrzewającymi herbatami oraz… „tachania” krągłych i okazałych dyń z warzywnych straganów Mój pierwszy tej jesieni dyniowy zakup posłużył na zupę oraz dyniowe purée, które wykorzystałam między innymi jako dodatek do śniadaniowej komosanki. Użycie gotowego już purée jest praktycznym sposobem urozmaicenia oraz wzbogacenia o cenne składniki odżywcze wszystkich dań zbożowych
Even Better Foododmiany na blogu znowu pojawia się zupa . Jako, że na straganach można zobaczyć mnóstwo sezonowych warzyw to w zupie także nie mogło zabraknąć cukinii . Zupa zachwyca oryginalnym smakiem. Jest gęsta i sycąca, czyli dokładnie taka jaka powinna być w sezonie jesiennym. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a przy tym do jej zrobienia nie potrzeba wcale wielu wyszukanych składników. Składniki
Pobite gary BarbaryPyszny zdrowy koktajl z Aronią z Stragan Zdrowia.pl SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ: 1/2 szklanki mleka roślinnego np. Migdałowego 1 banan 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżeczka żurawiny suszonej 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka sproszkowanej Aroni liofilizowanej PRZYGOTOWANIE: Do kubka blendera wlewam pół szklanki mleka roślinnego np. Migdałowego. Następnie dodaję obranego banana. Kolejno dodaję pozostałe składniki
Gotowanie Patkiszybko i prosto, a jedynym składnikiem, którego zdobycie może nastręczyć trudności, jest... Czarny bez. Z tego, co wiem, nie da się go bowiem kupić w markecie czy na straganie. Trzeba pójść do lasu albo na łąkę, z dala od dróg i ludzkich siedzib, i cierpliwie nazbierać tylko dojrzałych, ciemnych kuleczek. Następnie pieczołowicie pozbyć się gałązek (najlepiej robić to widelcem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTyle grzybów co jest w tym roku w lesie i na straganach dawno już nie było. Trzeba wykorzystać ten dar natury i przygotować przetwory na zimę. Dzisiaj proponuję grzybki w zalewie miodowej. Idealnie się sprawdzą na domowej imprezie, na kanapkach czy jako przystawka do obiadu. Składniki: 1 kg małych borowików 1 mała cebula Zalewa miodowa: 1 szklanka octu
Gosia gotujeDzisiaj byłam na straganie i dopadła mnie jesienna aura! Było tyle pięknych sezonowych warzyw i owoców, którym nie mogłam się oprzeć… Teraz mam zrobione zapasy na jakiś czas. Kiedy dni stają się coraz chłodniejsze, wieje silny wiatr, liście spadają z drzew, pada deszcz człowiekowi nie zawsze chce się wyjść z domu. Skoro jednak mamy w nim siedzieć, to najlepiej
kuchniabellissima.wordpress.comczęściej są spowite mgłą... Zapalamy pachnące świece, rozpalamy w kominku, a w naszej kuchni zaczynają gościć korzenne przyprawy i dania, które jednomyślnie kojarzą się z tą porą roku. Na straganach i na targach zagościły jesienne barwy: żółcie, pomarańcze, czerwienie i brązy. Nasze oczy cieszą różnego kształtu dynie, pękate bakłażany i kolorowe papryki. Słodkimi aromatami przyciągają nas do siebie jabłka
Kulinarne przygody GatityJesień dookoła. Czas pożegnać klapki i koszulki z krótkim rękawem. Na straganach piętrzą się stosy jesiennych owoców - moich ukochanych śliwek węgierek, gruszek i wielu odmian jabłek. Dojrzały dynie i przepięknie kwitną wrzosy. W weekend można wybrać się do lasu na kolejne grzybobranie i przy okazji dotlenić się po tygodniu spędzonym w przesiąkniętym spalinami mieście. Po powrocie przyda się jakaś rozgrzewająca
Smaczna PyzaDyniowy sezon mocno się rozkręca, na straganach zrobiło się mocno pomarańczowo :) Mam dla Was dzisiaj świetny pomysł na zamknięcie dyni w słoiku - aromatyczny i pyszny dżem - a właściwie może bardziej mus - doskonały do świeżego pieczywa, słodkiej chałki czy naleśników. Mówię Wam pychotka :) SKŁADNIKI (na około 7 słoiczków 200 g) 1 kg dyni - np. hokkaido (po obraniu
Moje Kuchenne Rewelacjeoczywiście na bazie najlepszych do tego rodzaju ciasta jabłek, czyli jesiennych antonówek. A przy okazji pamiętajcie, że warto zamknąć w słoikach trochę tych pysznych jabłek, które pojawiają się na straganach tylko wczesną jesienią. Potem upieczecie z nich pyszna szarlotkę. Przepis na antonówki na zimę znajdziecie tutaj - klik . Każdy kto piecze ciasta w domu doskonale wie jak ważna przy
Kulinarne przygody Gatityjakiegoś czasu na sklepowych półkach i straganach można dostać kurki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Korzystając z okazji postanowiłam je kupić i przygotować sałatkę z ziemniaczkami, blanszowanym brokułem, kurkami smażonymi na maśle i serem lazur. Całość polałam sosem jogurtowym z odrobiną czosnku. Mniam… To pierwsze kurki jakie jadłam w tym roku i na pewno
Oryginalny smakCukinii na straganach dostatek, a i u mnie na działce jej nie brakuje. Polecam zatem jej zrobienie na zimę. Ja najbardziej ją lubię w wersji słodko-kwaśnej. Idealnie się sprawdza na kanapkach z domowym pasztetem czy jako sałatka do obiadu. Składniki na 4 słoiki: 3 małe cukinie 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 4 niedużę gałązki kopru Marynata
Gosia gotujeprzepis) tyle jest wersji tego przepisu ile osób przygotowujących to kolorowe danie. Ratatouille to nic innego jak potrawka z warzyw idealna na schyłek lata i początek jesieni gdy stragany aż uginają się od kolorowych cukinii i bakłażanów. Swoje korzenie ma w kuchni francuskiej, pochodzi bowiem ze słonecznej Prowansji. Można ją przygotować w sposób tradycyjny, zgodnie ze sposobem opisanym przez Julię
Book of spells