Kartofelki Nie dawno w mojej miejscowości odbył się odpust parafialny, jak zawsze na tego tupu uroczystościach nie mogło zabraknąć też straganów, które aż uginały się od słodkości. Jednymi z typowych śląskich trufelków, które zawsze można tam zastać są kartofelki. Ich nazwa pochodzi od słowa kartofel (po polsku ziemniak), z którego to były pierwotnie przygotowywane. Wracając
My sweet a lifeinnych wypiekach zazwyczaj przygotowuje kokosanki, albo właśnie - makrony, których wielbicielką jest moja młodsza siostra, to zdecydowanie jej ulubiony przysmak. Makrony to śląski przysmak - spod "budów", czyli straganów odpustowych. Podstawowym ich składnikiem (poza białkami oczywiście), jest coś co praktycznie zawsze gości w naszej kuchni - bułka tarta, brzmi może dla niektórych zabawnie, ale warto spróbować. Składniki: 3 białka
My sweet a lifewybrać się do Mercado Central. To największy i najbardziej znany targ w Walencji. Oferta tamtejszych sprzedawców wprawi was w zachwyt już przy wejściu, a zagłębiając się w alejki między straganami będziecie odkrywać kolejne cuda. Znajdują się tam również kolorowe i aromatyczne przyprawy, orzechy, sery, wędliny i mięsa, wszystko świeże, pachnące i kuszące do zakupu. Drzwi Mercado otwierają się
Gotuj po hiszpańskuDomowe puree z dyni do deserów, koktajli i zup W jesiennej aurze z każdego straganu z warzywami zerkają na nas piękne, uśmiechnięte dynie, które sprzeciwiają się jesiennej słocie i niepogodzie. Dlaczego więc nie spakować trochę tego jesiennego słońca do słoików i cieszyć się nim przez całą zimę a nawet dłużej? :) Jeśli lubisz dania z dodatkiem dyni gorąco zachęcam Cię
Book of spellsŚpieszę szybko do Was z przepisem na tartę grzybową póki jeszcze chociaż pojedyncze grzyby w lasach znajdziemy, a jeśli nie, możemy zrobić z tych na dostępnych na straganach lub z zimowych zapasów:) Podczas pieczenia tej tarty najpiękniejszy jest zapach, unoszący się z nad piekarnika, taki grzybowy, a nawet już taki świąteczny bym powiedziała. Składniki: grzyby - czym więcej tym lepiej, myślę
Życie zaczyna się w kuchnizielonej sałatki. Ja właśnie tak lubię najbardziej jeść wszelkie pasztety. Ale to też alternatywa dla chleba. Polecam wypróbujcie. A dziś pasztet z dynią. To cudowne warzywo dominuje na straganach z racji zbliżającego się Halloween. Ja zamiast robić dyniowe potwory szaleje w kuchni przygotowują różne dyniowe pyszności. Pasztet to tylko jedna z nich. Pasztet z dyni składniki: 1,5 szklanki
Przysmaki KarolkiSurówka z rzepy - kuchnia podkarpacka Jesienią na straganach pojawia się wiele warzyw sezonowych. Jednym z tych, na które zawsze czekam, jest rzepa. Warzywo to niegdyś powszednie, wręcz pospolite, staje się powoli zapomniane. Mam takie wspomnienie dziadka, który obiera dla mnie rzepę i kroi ją na cieniutkie plasterki. Smak był wspaniały i trochę szkoda, że we wspomnieniach naszych dzieci rzepę zastąpi
Trzeci talerzKanie na straganach ciągle są, a jeśli lubicie grzyby i smak sosu do ryby po grecku, to ten przepis jest dla Was. Trafiłam na niego przeglądając rosyjskie blogi kulinarne, Trochę zmodyfikowałam smak sosu, bo nie użyłam selera naciowego tylko tradycyjny korzeniowy i użyłam swoich ulubionych przypraw, jakie zawsze dodaję do tego sosu robiąc rybę po grecku. W oryginale były tylko
Gosia gotujeDziś proponuję zupę, pyszną, jesienną, z gąskami zielonkami. Gąski są pysznymi grzybami i pięknie podkręcają smak i aromat zupy. Zachęcam do gotowania póki grzyby są w lesie czy na straganach. Krupnik jaglany z gąskami zielonkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejne pyszne danie zdobi październik czyli tarta z rydzami. W moich lasach nie ma rydzów i zbierać ich nie mogę, natomiast na straganach jest ich pełno więc zakupiłam i zrobiłam tartę. Pyszne kruche ciasto i całe kapelusze rydzów, do tego sery i obiad na stole ale po kolei. Tarta z rydzami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDawno na blogu nie było żadnego ciasta, więc przyszła pora, żeby to naprawić.Dzisiaj ciasto z owocami, które swobodnie można jeszcze dostać na straganach, maliny, truskawki. Porzeczki można zastąpić borówką lub brzoskwiniami, dowolność wyboru. Ciasto jest pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze, zawsze się udaje...polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki
Gosia gotujePatacones - tradycyjne danie z zielonego jeszcze platana. Zjesz je na każdym straganie w Kolumbii. Smażone na głębokim tłuszczu, solone.. pyszne. U mnie wykonane według tradycyjnego przepisu, jednak z małą modyfikacją. Mój platan zrobił się już żółty, więc postanowiłam usmażyć go w wersji na słodko. Te okazy mają ponad 30 cm długości i są naprawdę dorodne
AniaGotuje.plJesienne sałatki mogą być kolorowe i równie smaczne jak te, które przygotowujemy latem. Specjalnie dla Was najlepsze sałatki z darów jesieni, które królują na straganach i aż trudno ich nie zauważyć. Gruszki, dynie, figi i śliwki to tylko niektóre z nich. Nie zapomniałam oczywiście, o sałatkach, które wyjątkowo smakuje o tej porze roku- w zestawieniu przepisów znajdziecie tradycyjną sałatkę
Moja smaczna kuchniaJesień – nie wyobrażam sobie, by przejść na straganie obojętnie obok kształtnej pomarańczowej dyni Jesień pachnie dynią! Tradycja wymaga kupowania sezonowych warzyw, owoców i korzystania z nic do woli w kuchni póki są. Dziś padło na dynię. Dokładnie dynię Hokkaido – nie trzeba jej obierać ze skórki, jednak pestki nie nadają się do jedzenia, prażenia itp. należy je po oczyszczeniu
Zasmakuj KuchniLato tak szybko przeleciało... nawet nie zauważyłam kiedy ze straganów zniknęły moje ukochane maliny, jagody i jeżyny, a ich miejsce zajęły złociste dynie, słodkie śliwki i chrupiące gruszki. Czas leci zdecydowanie zbyt szybko. Ale tak się złożyło, że całkiem niedawno w moje ręce wpadło kilka pysznych, słodkich gruszek prosto z przydomowego sadu. Niektóre z nich zniknęły już po paru minutach
DefinicjaSmaku