straganów - 925 przepisów (strona:11/62)

Ekspresowy mus z rabarbaru na bananowej jaglance 200

mówią, ludzie się zmieniają. Z upływem czasu przerodziłam się w fanatyczkę rabarbaru i co roku z utęsknieniem czekam na czas, gdy zagości on na targowych straganach. Składniki: -kasza jaglana (ok.50g) -jeden banan (ok.100g) -dwie łyżki serka wiejskiego (ok.50g) -jedna łodyga rabarbaru -cynamon -garść jagód goji (ok.15g) Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy. W tym czasie obieramy rabarbar

Gawron w rosole
Surówka z młodej kapusty 1144

Kapusta rządzi nie tylko na straganach:) Przez ostatni tydzień rządziła też w mojej kuchni. I jak zawsze zabrakło mi nie pomysłów, lecz czasu, żeby zrealizować wszystkie wymyślone dania z nią w roli głównej. W najbliższym czasie więc spodziewajcie się kilku przepisów na młodą kapustę.  Do obiadu polecam taką prostą surówkę z młodej kapusty z marchewką. Doprawiona szczypiorkiem, koperkiem, posypana

Obiad gotowy
Risotto ze szparagami i cukinią 159

straganach królują szparagi u mnie w kuchni obowiązkowo  gotuje się risotto, kremowe, dzięki ryżu arborio, sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym na raz pochłonąć cały garnek, smaku dopełnia białe wino i tarty parmezan, nic wiecej do szczęścia nie trzeba. Duet idealny. Zastrzyk optymizmu i energii, która pobudzi apetyt na życie. Pycha! Składniki: na dwie porcje

Wanilia i Kardamon
BIGOSIK Z MŁODEJ KAPUSTY 153

Młoda kapusta już coraz częściej i więcej pojawia się na straganach. Możemy z niej wyczarować pyszne danie w kilka chwil. Ja uwielbiam młodą kapustkę, a Wy?  Składniki: główka młodej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka pęczek koperku 30 dag boczku- może być wędzony a może być surowy sól, pieprz ziele ang- 4 ziarna liście laurowe- 3 sztuki zasmażka: 3 łyżki

Z Majeczką w kuchni
Zielona sałatka z botwinki. 226

pasował sos słodko-kwaśny i na szczęście nie pomyliłam się. Danie jest lekkie, świeże i takie orzeźwiające. W końcu nadszedł czas, kiedy pogoda jest dla nas łaskawsza, a na straganach mamy coraz większy wybór produktów sezonowych. Korzystajmy z tego ile się da, bo zanim się obejrzymy nastąpi kres tego cudownego czasu (o rany, ale powiało pesymizmem ;)). Jesteśmy na finiszu bardzo

zadanie-gotowanie
Wstążki cukinii z łososiem i limonkowym dressingiem 223

Lato to dla mnie pora lekkiego i świeżego jedzenia, z dużą ilością pysznych warzyw. Jednym z moich ulubionych jest cukinia. Cieszy oczy na każdym straganie i występuje w kilku postaciach - może być tradycyjnie zielona, słonecznie żółta czy też okrągła, idealna do nadziewania. Dziś pokażę Wam, jak przygotować proste i szybkie danie z cukinii - wstążki cukinii z łososiem i limonkowym dressingiem

Magda Kucharzy
Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie 301

Rabarbar... Kiedy pojawia się na straganach kusi swoim wyglądem. Dlaczego? Bo można z niego przygotować wspaniałe desery. Nie tylko kompoty, galaretki, chłodniki... Doskonale sprawdził się w wypiekach. Ja upiekłam już wiele ciast z rabarbarem i mówię Wam, że każde smakuje inaczej. Każde jest pyszne i trudno stwierdzić, które jest lepsze, najlepsze... Dzisiaj kolejne ciasto z rabarbarem. Wybierajcie... Foremka

Kuchnia u Krysi
Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty 214

Wiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach coraz częściej choć i tak zbyt rzadko, gdyż znacznie przewyższają pod względem wartości odżywczych klasyczne ziemniaki. Bataty są bowiem źródłem karotenoidów, luteiny

Słodki Kompromis
Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem 252

Szaleję za młodą kapustą. Już za sam kolor kocham ją do ostatniego chrupiącego listka. Teraz jest jej czas. Na swoją z ogródka przyjdzie jeszcze poczekać, ale na straganach pełno jest kruchych zielonych główek, które aż się proszą o kupienie. Ja dwa razy prosić się nie dałam i na obiad miałam smakowite pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem. Pęczotto - pamiętacie

Obiad gotowy
Zupa krem z selera i pasternaku 180

kuchni polskiej jest znany od dawna, ale poszedł niestety w odstawkę przez modne produkty wkradające się do marketów. Pasternak można upolować w niektórych supermarketach, ale bankowo dostaniecie go na straganach, kleparzach, targowiskach i w dobrze zaopatrzonych jarzyniakach. Jeśli byłby problem ze zdobyciem go, to zastąp pasternak drugą częścią selera. Tak powstała zupa krem z selera również będzie rewelacyjnie smakować

Blendman
Placki z cukinii z wędzonym łososiem 215

niemałej przerwie wracam z kolejnymi przepisami, stęskniliście się?:) Przyszła wiosna, niezależnie od tego co widzicie za oknem, na straganach można dostać już dużo więcej młodych warzyw. Ja dojrzałam cukinię i nie potrafiłam przejść obok obojętnie ;) Tak powstały placki w nieco odchudzonej wersji z jogurtem greckim 0% i łososiem wędzonym. Połączenie to jest niesamowite w smaku, także nie zastanawiajcie się

Czerwona Porzeczka
Botwinka 268

tylko raz w tygodniu jest ;) Zadowolona, że w końcu nakupię rabarbaru, botwinki i szparag wysiadłam z samochodu i pędem (bo wiecie, dzieci i Mąż w aucie) na stragany...  Oj jakże się rozczarowałam... Nie dość, że z tego co chciałam nic nie było, to nawet jak zapytałam o to, to sprzedawcy ze zdziwieniem kiwali głową, że nie mają

Kuchnia w czekoladzie
Rustykalna pizza wiosenna 244

Pierwszy, naprawdę wiosenny dzień! Wychodzę na spacer, odziewając się w sweter zamiast płaszcza, a i tak jest zbyt ciepło...powietrze pachnie zielenią i ciepłem, jest pięknie! :D Na straganach i w osiedlowych sklepikach coraz więcej wiosennych dobroci. Botwinka, szparagi i reszta ferajny, a ci pierwsi w moim dzisiejszym menu...na niezwykle wiosennej pizzy! Swój kolor spód zawdzięcza buraczkowemu puree. Delikatnie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szakszuka z ciecierzycą 205

obiad przyrządziłam pyszną szakszukę, czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami. Aby syciła na dłużej, wzbogaciłam ją ciecierzycą. Smacznych pomidorów, na próżno jeszcze szukać w sklepach i na straganach, dlatego zawsze mam w domu zapas przecieru pomidorowego. Do przyrządzenia posiłku wykorzystałam 100% naturalny przecier pomidorowy Łowicz. Nie zawiera on w swoim składzie soli i stanowi doskonałe źródło potasu

Mienta blog
Crumble kokosowe z rabarbaru 151

jakiegoś czasu na straganach możemy spotkać rabarbar. Pierwsze co robimy zawsze z rabarbaru to drożdżowe lub jogurtowe ciasto, później pewnie jakieś muffinki, kompot az w końcu mamy ochotę na coś innego. Dzisiaj proponuję Crumble kokosowe z rabarbaru a niebawem możecie wyczekiwać przepisu na lodu rabarbarowe. Składniki: 100 g masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków jaglanych

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania