straganów - 925 przepisów (strona:18/62)

Sałatka z kurczakiem 262

każda kobieta uwielbiam jeść sałatki na obiad lub kolację, a w lato sięgam po nie jeszcze częściej, warzywa i owoce są na wyciągniecie ręki na każdym bazarku czy straganie, dlatego tak łatwo w kilka chwil stworzyć obłędnie dobre jedzenie. Pamiętajmy aby posiłek zawierał pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze i sporą ilość witamin. Zamiast zwykłego pieczywa, sałatkę podałam z podzieloną na mniejsze

SMYKWKUCHNI
Gofry z makiem, na bialkach, lekkie i puszyste czyli Slodki Czwartek odc.112 187

Kiedy zeszliśmy już 665 kamiennymi stopniami ze Szczelińca Wielkiego Małżon z Córcią ruszyli po samochód w kierunku Pasterki a ja z Synciem poczłapałam do Karłowa.  Po drodze mijaliśmy stragany i stoiska, zapachniało mi goframi. Postanowiłam, że po powrocie zrobię takie domowe, pyszne, pulchniutkie... Dzisiaj po północy gdy próbowałam zasnąć po długiej drodze i nocnym powrocie wpadł mi do głowy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym 168

używane w polskich domach. A szkoda, bo są zdrowe, smaczne i można je przygotowywać na dziesiątki sposobów. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, kiedy ich piękny kolor zachwyca na straganach. Dzisiaj bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym. Jest to idealny dodatek do mięs, grilla czy jako przystawka. Bakłażany, nazywane również oberżyną, są niezwykle popularne w Gruzji i pewnie tam należy się

Mieszam w Garnku
Kolorowa sałatka z cukinii 179

Kolorowa sałatka z cukinii 2016-08-22 12:21:28 Kiedy na straganach pojawiają się sezonowe warzywa to znak, że nadszedł czas na przygotowywanie przetworów. To nic, że sklepy są pełne półproduktów i wymyślnych przetworów, a zamrażarki w marketach oferują warzywa w dziesiątkach wariantów i przygotowane do spożycia po ugotowaniu lub zagrzaniu. Nic nie zastąpi domowych przetworów. Zimą nie zawsze

Wędrówki po kuchni
Sezonowe ciasto 214

Sierpień to miesiąc bogaty w świeże warzywa i owoce. Kolorystyka na straganach jest zachwycająca! Oczy zjadłyby wszystko :) Chciałoby się zatrzymać te warzywa na całą zimę. Dlatego mrozimy, kisimy, marynujemy. Jednak to nie to samo, to tylko namiastka letniego  smaku, ale lepsze zapasy zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Poezją smaku są teraz owoce. Jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo

Kulinarne przemyslenia
Amarantusowy kisiel jagodowy 163

przeczytać we wpisie, który poczyniłem na jego temat: „ Amarantus – czy warto włączyć go do diety? „. Nie mniej ważne od mąki są jagody. Jest ich obecnie na targach, straganach i kleparzach zatrzęsienie. Problem w tym, że wiele z nich jest bez smaku… dlatego warto dobrze się rozejrzeć, żeby później nie pluć sobie w brodę. Świetnie, poza jagodami, sprawdzą

Blendman
Gryczana tarta ze śliwkami 192

ciasto czekałam cały rok, więc gdy na straganach pojawiły się pierwsze śliwki wiedziałam, że je zrobię. Po raz pierwszy spróbowałam je od kolegi z pracy i już wtedy zachwyciło mnie smakiem, więc postanowiłam je odtworzyć. Pokombinowałam i wyszło. Kruche ciasto gryczane jest o wiele bardziej kruche, a smak trochę inny niż zwykłego na białej mące. Do gryczanej wersji zatem świetnie

Fabryka pomysłów
Najsmaczniejsze ucierane ciasto orzechowe ze śliwkami i kruszonką 202

trzeba czekać do jesieni, żeby upiec ciasto ze śliwkami? Nie. Śliwki są na straganach. Na moim bazarku spotkałam piękne, duże słodkie i odchodzące od pestki śliwki. Nie zastanawiałam się długo i kupiłam 1,5 kg. Co zrobię? Jakie ciasto upiekę? W domu wymyśliłam, że będzie to ciasto ucierane, orzechowe(mam ich sporo) i koniecznie z kruszonką.   Do ciasta zużyłam

Kuchnia u Krysi
Tortellini alla Italiana – sałatka na świeżych pomidorach 244

mięsem, serem lub grzybami – podaje się zalane pomidorowym sosem marinara i posypane startym serem. Można je też zapiec. To najszybsza opcja, ale czy zawsze jedyna? W sezonie letnim, kiedy stragany i krzaczki w ogródku uginają się od ciężaru świeżych dojrzałych w słońcu pomidorów, warto wykorzystać je na surowo, a nie w postaci sosu. Tortellini gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu

Karo in the Kitchen
Fasola Jaś z marchewką 192

straganach przepych świeżych owoców i warzyw , stąd moja propozycja. Smaczna i prosta :) Składniki : 20 dag świeżej fasoli 2 duże marchwie 1 ziemniak masło klarowane, sól, cukier Przygotowanie : Świeżą fasolę umyć, chwilę namoczyć Obraną, umytą marchew pokroić w kostkę Osobno ugotować fasolę w posolonej wodzie i osobno marchew z pokrojonym drobno ziemniakiem i łyżką masła Ugotowane do miękkości składniki połączyć, doprawić

Proste Potrawy
Rukiew wodna - eliksir młodości 222

brokuły, jarmuż i pomidory ( ma więcej potasu), więcej witaminy C niż cytryny i więcej beta- karotenu niż rekordzistka- marchewka. Niestety ma jedną wadę, ciężko ją znaleźć w sklepach, na straganach i warzywniakach. Tym bym się jednak nie martwiła, bo bardzo łatwo wychodować ją w domu. Nie potrzebujesz nawet grządki w ogrodzie, wystarczy zwykła skrzynka balkonowa, bo jest to mała roślinka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klasyczne leczo. 169

roku 1964, mój nastoletni wtedy tata wybrał się do Budapesztu. Zamieszkał na kilka dni u węgierskiej rodziny, która nauczyła go gotować dziwną potrawę z warzywa pojawiającego się na polskich straganach kilka razy w roku (albo i nie). Gdzieś pod koniec lat siedemdziesiątych, kiedy zaczynałem już w miarę pewnie trzymać nóż kuchenny w ręce, tata nauczył gotować leczo mnie. W tamtych

zadanie-gotowanie
PASTA ZE SZPARAGÓW I AWOKADO na kanapki, do makaronu 264

Mamy sezon na szparagi :) Warto rozejrzeć się po straganach i marketach, bo trwa on bardzo krótko. Są to jedne z najzdrowszych warzyw, jednak po zerwaniu szybko tracą fitoskładniki (i smak), dlatego najlepiej zjeść je zaraz po zakupie. Znalazłam informację, że najlepiej jest gotować szparagi na parze, ponieważ zwiększa to aktywność zawartych w nich przeciwutleniaczy aż o 30%. Jednak dziś zdecydowałam

Kasia Sarna
ZUPA Z KALAREPY NA MLEKU prosty przepis 231

Jakiś czas temu pisałam Wam, że na straganach odruchowo odrywają nać marchewki i wyrzucają. Dziś podzielę się podobnym spostrzeżeniem na temat kalarepy - nie dość, że większość sprzedawców ma to warzywo już oberwane z liści, to ci którzy mają je w całości, wyrażają zdziwienie, że chcę takie zielsko wziąć ze sobą. Nie mam oczywiście pretensji do handlowców. Rozumiem, że to klienci

Kasia Sarna
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 262

kurek, 1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 g, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 cebuli, 50 ml białego wytrawnego wina, 125 ml śmietanki kremówki 30%, szczypta kurkumy. Ostatnio na straganie zobaczyłam kurki. Wyglądały tak malowniczo, że od razu nabrałam ochoty na jakieś danie z ich wykorzystaniem. I stało się.... na obiad przygotowałam pyszne polędwiczki z kurkami. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania