powietrzu czuć chłód, zapowiedź nadchodzących dni. Tegoroczne lato gościło jednak u nas długo. Nie pamiętam, żeby wrzesień był taki ciepły. Największym zaskoczeniem są truskawki, które widuję jeszcze na straganach. Nasze polskie i w cenach wcale nie zaporowych, bo około 7-8 zł za kilogram. Dzisiaj jednak chcę Was zaprosić na babeczki z jabłkami, bo to właśnie jabłka są jedną
Codzienna kuchnia niecodziennaUrodzaj na jabłka w tym roku niesamowity. Na straganach roi się wprost od jabłek. Są przepyszne świeże jak i w wypiekach. Uwielbiam ciasto biszkoptowe z jabłkami. Zawsze wprowadza mnie w melancholię. To było ulubione ciasto biszkoptowe z czasów studenckich. Moja koleżanka, z którą dzieliłam pokój zawsze je piekła. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Piekliśmy je wtedy, kiedy czekało
codojedzeniaKoniec lata i początek jesieni upływa mi na przygotowywaniu domowych przetworów. Staram się zamknąć w słoikach jak najwięcej smaków lata, aby cieszyć się nimi kiedy nie będzie ich na straganach. Teraz jest idealna pora na smażenie powideł śliwkowych, bo dojrzałe, bardzo słodkie węgierki idealnie się do tego nadają. Tradycyjnie powidła przygotowuje się bez grama cukru, śliwki smaży się przez wiele
Smakowity Blog KulinarnyBezglutenowe spaghetti z bobem - niezwykle smaczne, sycące i zdrowe danie, bogate w wartości odżywcze. Bób lubię najbardziej świeży, prosto ze straganu, ugotowany w wodzie z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek, ale to danie smakuje naprawdę rewelacyjnie! Polecam :) SKŁADNIKI na 4 porcje: 500 g świeżego bobu 15 g rodzynek 10 g płatków migdałowych 1 łyżka oliwy
Kuchnia bezglutenowaNutrifree) , cudownym musem śliwkowym i gęstym jogurtem. Deser , który można dowolnie modyfikować i np. zamiast biszkoptów użyć płatków owsianych i mamy pyszne, odżywcze śniadanie ;-) Warto spróbować póki jeszcze na straganach są śliwki. Polecam. SKŁADNIKI (na 2 porcje) ok. 400 g śliwek 300 g jogurtu greckiego 3-4 biszkopty bezglutenowe, lub dowolne ciastka bg ( u mnie Savoiardi Nutrifree ) cukier brzozowy
Kuchnia bezglutenowapóźniej ścielące się pod nogami kolorowym, szeleszczącym dywanem; coraz krótsze dni i długie wieczory zachęcajce do umoszczenia się w wygodnym fotelu pod ulubionym kocem, a także gruntowne zmiany na straganach. Ostatnie późne odmiany malin, jeżyny i morele ustępują miejsca dyniom, gruszkom, jabłkom, śliwkom i, oczywiście, figom. Te ostatnie, ciągle jeszcze dość drogie, stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo lubię sezonowość w kuchni. Moje menu zmienia się w zależności od tego, co akurat znajduje się na straganach. Powoli zbliża się jesień, a to oznacza, że sezon na paprykę jest w pełni. Kusi nas swoimi barwami, czerwienią, zielenią, żółcią, pomarańczą... Zapraszam, oto pyszna peperonata. Peperonata Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 000 g różnokolorowej papryki (czerwonej, zielonej i żółtej
Kulinarne przygody GatityWrzesień to taki miesiąc, kiedy nie ma żadnego usprawiedliwienia dla nieupieczenia choć jednego ciasta bądź mniejszych słodkości ze śliwkami. Po prostu jest to obowiązkowe i już. Na straganach wybór śliwek jest ogromny, trzeba z tego korzystać póki można. Swoje drożdżówki wzbogaciłam o nutę cynamonową. Świetnie smakują, zwłaszcza z dużą ilością owoców. Wierzch posypałam kruszonką. Ktoś się skusi? Składniki
Wrzosowa PolanaOdkryłam wczoraj wieczorem, że niepostrzeżenie nadeszła jesień. Wprawdzie na straganach królują dynie i kurki, setki odmian jabłek i gruszek, śliwki „w sam raz na dżem”, ale dni są słoneczne i ciepłe (upalne wręcz). Wprawdzie zamykam okno na noc i wyciągnęłam z szafy koc. Wprawdzie kot zaczyna spać coraz bliżej mnie i spędza poranki na ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenomijająca miasto, to „szkoda czasu” i pędzi się dalej. Każdy myśli, aby jak najszybciej znaleźć się na wybrzeżu czy nad mazurskimi jeziorami, gdzie jest tłoczno, gwarno....i pełno tandetnych straganów. Mało kto wie (oczywiście pomijam okolicznych mieszkańców), że Zakole Dolnej Wisły to piękne miejsce, pełne atrakcji turystycznych, które można podziwiać nie narażając się na „dzikie tłumy”. Co prawda w wielu
królestwo garówPyszny sezonowy obiad wegeteriański. Zielone kopytka z dodatkiem super zdrowego jarmużu nie tylko cieszą oko, ale smakują wyśmienicie i bardzo łatwo je przygotować. Stragany pełne są pomarańczowych grzybków, nie zwlekaj, bo sezon na kurki powoli dobiega końca. Wypróbuj przepis, zaręczam, że danie zachwyci wszystkich domowników! Składniki na kopytka: 800 g ziemniaków 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki mączki ziemniaczanej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wrzesień to najlepszy miesiąc aby na straganie (albo własnym ogródku) znaleźć różnokolorowe świeże warzywa, wprost krzyczące "weź mnie". Warto z takich dobroci w tym miesiącu korzystać ponieważ są jeszcze jędrne i mamy pewność , że świeżo zebrane. Warto z nich zrobić pyszne i do tego kolorowe danie jakim jest Ratatouille. W spolszczonej nazwie to R atatuja czyli warzywne danie
Bon appetit mon amierządzi w większości na blogach kulinarnych jak i na targach warzywnych. Rabarbar uwielbiam chyba tak samo jak truskawki i nie mogę sobie go odpuścić :-) Jak tylko wypatrzyłam go na straganie od razu musiałam zakupić :-) Jakiś czas temu wypatrzyłam stronie Moje Wypieki przepis na ciacho z budyniem i rabarbarem. A,że jestem również fanką budyniu w ciastach, postanowiłam ten przepis
Aromatyczne Podróżeniekiedy za obiad. Teraz, na przedwiośniu bardzo mi brakuje kolorowych dań z warzywami w roli głównej, a taka sałatka, to przedsmak tego, co czeka nas już niedługo, gdy na straganach zaczną się pojawiać młode warzywa :) Polecam! Na śniadanie, obiad lub kolację! Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem ½ szkl. pęczaku 2 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka ½ ogórka szklarniowego 1 pęczek
Posadzone i zjedzoneŚwieże czerwone buraki i paprykę można kupić dziś na każdym straganie. Skorzystajmy z tego :) Składniki : 2 kg czerwonych buraczków 750 g czerwonej papryki 250 g cebuli Zalewa : 3/4 szklanki octu 10 % 1 szklanka wody 150 g cukru 1/2 łyżki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie : 1. Buraki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce
Proste Potrawy