straganów - 925 przepisów (strona:24/62)

Zupa z młodych liści botwinki 169

bazarkach i straganach robi sie coraz bardziej kolorowo. Uwielbiam pierwszy rabarbar, szpinak, botwinkę. Aż chce się gotować :) Lekka zupa z delikatnych listków botwinki i młodej marchewki. Zabielona jogurtem a nie tłustą śmietaną. Podana z ziemniaczkami, stanowi sycące danie obiadowe. Użyłam drobnych liści botwinki ale jeśli użyjecie botwinki z buraczkami to zupa będzie miała piękny różowy kolor :) bulion: 2-3 pokrojone

Mienta blog
Surówka z młodej kapusty 149

Mimo że kocham zimę i w sumie lubię jak pada deszcz, bo wtedy można bezkarnie gnić pod kocem i czytać, to czekam na wiosnę. Jak na straganach zaczynają pojawiać się młode warzywa, owoce i robi się kolorowo, w głowie powstają miliony planów. Pewnie każdy z was zna ten stan? Mocne postanowienia poprawy względem spożywanych produktów. Już nie ma wytłumaczenia

ladykitchen
Kalendarz przetworów 296

kapustę;  grzyby.  Przetwory w listopadzie  Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty.  W sklepach i na straganach dostępna jest:  żurawina;  dynia;  buraki. Kalendarz znaleziony na www.smaczny.pl

Ukojenie Podniebienia
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z pomidorami, mozzarellą i migdałami 179

Początek tygodnia rozpoczynamy od lekkiej i smacznej kompozycji ukrytej w sałatce. Wiosna to czas kiedy na straganach pojawiają się kolorowe warzywa, które swymi barwami zachęcają nas do zmiany swej diety. Ja również z chęcią sięgam po pachnące pomidory, paprykę czy zieleń sałaty i z utęsknieniem czekam na nowalijki. Dziś moc witamin ukryta w warzywach została podana z mozzarellą i migdałami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Razowa kasza manna waniliowa z musem truskawkowym 249

jeżynami i borówkami. Niby mamy już wiosnę, niby lato tuż-tuż, jednak pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza i w ogóle jest tak jakoś...nijak. Gdy więc zobaczyłam ostatnio na straganie pierwsze truskawki, nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Dobra, nie oszukujmy się. To jeszcze nie są te pyszne słodkie, dojrzewające w słońcu owoce, ale fajnie było poczuć małą namiastkę lata

Zawsze głodna!
Migdałowy łosoś, czarne pappardelle i zielone szparagi 178

już są szparagi, pyszne, chrupiące i z mnóstwem witamin. Pokazały się na straganach czyli w moim domu, na moim talerzu też muszą być przymusowo. A co zrobić aby było szybko i efektownie i aby obiad był treściwy? No to zobaczcie sami, pyszny obiad podano. Migdałowy łosoś, czarne pappardelle i zielone szparagi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
134. Indyk, koperek, boczniak, ryż i sezam - czyli proste, wiosenne risotto. 278

jest w niej właśnie najwspanialsze. Dzisiejsza propozycja jest właśnie taka dość wiosenna, bo zielona i obiecująco lekka. Do jego przygotowania potrzebujecie boczniaków, które są teraz łatwo dostępne na straganach i półkach sklepowych i groszku - niestety trzeba użyć jeszcze mrożonego i cierpliwie czekać do lata na ten świeży. Reszta składników jest w zasadzie dostępna przez cały rok, także jeśli tylko skusicie

Symfonia Smaków
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem 185

Czas na kolory w kuchni! Porzuć nudne już orzechy, jabłka, marcepany i sięgnij po pierwsze owoce jakie pojawiły się na straganach! Truskawki z hiszpańskich tuneli foliowych trudno porównać z pachnącymi sezonowymi krajowymi owocami, ale upieczone oszałamiają aromatem i zapachem. Tarta z truskawkami i pierwszym rabarbarem jest pyszna i kolorowa! Zniknie w oka mgnieniu! Przygotujesz ją bez trudu, nie potrzeba aptekarskiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wiosenne pierogi z botwiną 246

Oszołomiona pierwszymi, prawdziwie wiosennymi dniami poleciałam (dosłownie!) na pobliski ryneczek i niestety ... Przeliczyłam się... Tylko na jednym straganie znalazłam botwinę i to cudem, bo jej właścicielka wyhodowała ją w szklarni. :) Jeśli jednak (podobnie jak ja) będziecie mieć troszkę szczęścia, też ją dostaniecie. :) Osobiście wielbię buraki i jestem ich wierną fanką, a na botwinę czekam zawsze z utęsknieniem. Dziś

Garniec Magalie
Orientalna surówka z młodych warzyw 209

Wiosna, tak bardzo przeze mnie wyczekiwana, już tuż tuż... na straganach pojawiają się już młode warzywa które nie są na pewno polskie a jeśli już to ze szklarni lub folii jednak i tak mam ochotę wszystkie je schrupać. Surówka ta jest bardzo szybka i smaczna, dodatkowo dzięki dressingowi i dodatkowi sezamu jest niecodzienna. Podczas wieczornych biesiad przy grillu czy lekkich

sierotka maRysia w kuchni
Fenkuł z kuskusem 142

witaminy K (prawie 70 µg/100 g). Można go spotkać w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej oraz azjatyckiej. Jeszcze nie tak dawno ze świecą można było go szukać na sklepowych straganach, dziś już jest łatwo dostępny. Dobrze się sprawdza jako dodatek do wyciskanych soków i przecierów – do przecieru należy fenkuł blanszować przez ok. 2 minuty w gorącej wodzie. Pasuje

Kucharzyca
Poniedziałkowy "fit" - Pomidorowa sałatka z fasolką i orzechami 190

Wiosna tuż tuż... Już wkrótce zasypią nas świeże kolorowe warzywka na co czekam z utęsknieniem. Póki co cieszymy się również barwnymi dostępnymi na straganach i w sklepach produktami. Ostatnio często sięgamy po pomidory i dzisiaj właśnie taka sałatka w wersji pomidorowo - fasolkowej. Dla odmiany podałam ją w wersji na ciepło więc idealnie nada się na kolację. Dodatek orzechów

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Strbske Pleso (Jezioro Szczyrbskie, Tatry Wysokie, Słowacja) 177

było o wiele czyściej i przyjemniej bez nachalnych, wielkich, kolorowych plakatów niż u nas.  Oczywiście na parkingu, u celu naszej podróży, chyba jak wszędzie, zarabiające na turystach stragany z survenirami, ale już bez jazgotliwej, jarmarcznej muzyki jak na Gubałówce w Zakopanem. Mając takie porównanie chyba już nigdy nie powiem, że chcę jechać do stolicy naszych Tatr

Bon appetit mon amie
Pozory mylą, czyli nie oceniaj książki po okładce, a człowieka po tatuażach. I konfitura z czerwonych pomarańczy 192

krwawe pomarańcze w pełni. Kocham je! Za ten niezwykle intensywny, ciemnorubinowy kolor i cudownie słodki smak. Tym razem zamknęłam je w słoiczkach, żeby móc cieszyć się nimi, gdy na straganach będą królować truskawki czy jabłka. Z odrobiną rozmarynu smakują wyjątkowo; naprawdę ciężko się oprzeć, żeby nie podjadać konfitury prosto z garnka ( parzy, uważajcie! ). Koniecznie zróbcie. Może przyda się do mazurka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pralinki z malinami i białą czekoladą 146

Wykorzystując narastającą tęsknotę za wiosną, ciepłymi dniami i straganami pełnymi owoców - postanowiłam stworzyć jakiś tymczasowy substytut. Przypomnialam sobie, że bardzo dawno nie robiłam pralinek. Małej, przyjemnej formy słodkości, która na pewno przypadnie do gustu każdemu. Dzisiaj zaprezentuję przepis na pralinki ze świeżymi malinami i białą czekoladą. Dwa smaki, które doskonale się komponują. Składniki na 20 czekoladek: 100 g czekolady mlecznej

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania